"Труд": Няма да платим цената на Доган
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
43

"ГЕРБ първи, иде тежък балотаж", акцентира "Труд". Предстои може би най-тежката седмица от избори 2011 - на драматични преговори и неприкрити пазарлъци, прогнозира вестникът.

ДПС спази намерението си да не подкрепи нито един от кандидатите за президент на първия тур. По този повод "Труд" коментира: "Няма да платим цената на Доган". Държавен глава на България ще бъде избран на втори тур, но кой ще бъде той зависи от българите, които не отидоха да гласуват на първия. ДПС отново иска да е брокер.

На 23 октомври привържениците на Доган целенасочено и организирано бойкотираха президентския вот - в смесените райони активността на местните избори беше с 10-20% по-голяма. Така Доган обяви цената си. Но тя ще бъде незначителна, ако до урните отидат онези 50% от избирателите, които тази неделя се въздържаха. Важното е на 30 октомври да покажат, че бъдещето на България вече не зависи от политически брокери, които държат в подчинение привържениците си.

ГЕРБ изпълни програмата си максимум и спечели повечето областни градове още на първия тур или влиза с по-добър резултат във втория, допълва картината "Сега".

Сгрешени бюлетини, жалби за купуване на гласове, контролиран вот и много застъпници на определени партии в различни общини - така "Пари" обобщава картината на изборния ден.

"Глад за избори", коментира "Стандарт". Авторът отбелязва, че въпреки ярката преднина на кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев след първия тур, президентският пост все още не му е вързан в кърпа.

Силата на управляващата партия парадоксално може да се превърне в нейна слабост при балотажа. На първо място ГЕРБ би още на първия тур в мегаполиси като София и Бургас, поради което на управляващите ще им бъде доста по-трудно да заведат гласоподавателите до урните следващата неделя. Липсата на избор за кмет със сигурност ще намали желаещите за пуснат бюлетини, а с това и резултатите на ГЕРБ.

Другият коз, който ще предреши балотажа, е къде ще се насочат привържениците на Меглена Кунева. Бившата еврокомисарка се хвърли в тежката и кална война главно със собствени сили, без да разчита на мощна партийна подкрепа, и отбеляза съвсем достоен резултат. Може да се каже, че на избори 2001 тя извоюва лична победа. Някои предричат, че от нейното твърдо ядро може да се роди нова силна центристка партия, която да се превърне в незаобиколим фактор в близкото бъдеще.

"Нагоре с краката - има ли логичен избор", е анализът в "24 часа". Според политолога Димитър Аврамов кандидат-президентската кампания мина в голяма степен объркано и във фалшив тон. Опонентите на днешната власт употребиха президентските избори, за да ерозират настоящата власт, вместо да начертаят бъдещето и приоритетите на новия президент. Затова е много вероятно да загубят. На този фон мнозина от политически активните хора трудно преглъщат на моменти неадекватно бодряшкия тон на Плевнелиев, политическата му необремененост и институционната му неподготвеност.

Плевнелиев положи усилия, но извън общите фрази засега не се справя с това да представи нова конституционно коректна визия за президентската институция. Очевидно обаче хората го харесват и затова му дадоха преднина и още 7 дни.

При Калфин е точно обратното. От него се очаква да спре възможността за промяна в президентската институция и да търси такава в парламентарното статукво. От него ще се иска да доведе на власт нова коалиция.

"Нов президент? И каквооо?", коментира "Труд". Според автора на следващия ден след изборите е добре отговорният гражданин да знае с цялата възможна яснота какво е станало и какво да се очаква. България не е в много добро положение, защото нищо не подсказва да се мисли сериозно за структурата и разпределението на рисковете. Не са изключени комбинации или напластяване на рискови фактори, които да предизвикат сериозни сривове в обществения модел.

След изборите държавното управление трябва да постави тези въпроси на дневен ред. Те не са нови, но перспективата е нова, начинът на мислене е нов. Тогава по най-ясен, сериозен и отговорен начин ще се разбере, че бъдещото благоприятно развитие на страната е възможно под условието на политики по застраховане от големите рискове. И веднага ще се прозре, че първото и неотложно нещо в тези политики е широка институционална реформа на съдебната власт.

"Президентския вот винаги досега е печелил водещият на първи тур", припомня в интервю за "24 часа" социологът Юлий Павлов. Той прогнозира, че подкрепата на ДПС за Ивайло Калфин на балотажа не може да стопи дистанцията. Половината от избирателите на Меглена Кунева няма да гласуват на втори тур, а останалите се разпределят в съотношение 3:1 в полза на Плевнелиев. Павлов посочва, че ако изборите сега бяха парламентарни, ГЕРБ щеше да ги спечели с абсолютно мнозинство.

"Битката на властта срещу гражданите", е анализът в "Дневник". Посочва се, че хората все повече искат да имат информация как се управлява, какво се планира. В това отношение обаче като че ли политиците и държавните служители не показват особено развитие.

Затова като кандидати в изборите започват да се появяват (и вероятно все повече ще се появяват) млади хора, които са носители и на недоволството на гражданите от положението, но и на очакването за промяна. Битката срещу гражданите обаче е предварително изгубена за тези, които я водят от креслата на властта.

Пътят на обществото ни е необратим, а това, което хората искат днес, е повече информация и участие във вземането на решения - от въпросите за кварталната градинка до ядрените реактори и АЕЦ "Белене". Нежеланието на управлението да информира гражданското общество и да се съветва с него няма да доведе до повече доверие във властта и политиците, поради което рано или късно ще се обърне като бумеранг срещу тях самите.

"Представяме на Брюксел проекти за 420 млн. лева до ноември", заявява в интервю за "Класа" Томислав Дончев, министър по управление на средствата от еврофондовете. "Хвърляме всички усилия за постигане на максимално добри резултати в рамките на този програмен период - пречиствателни станции, публични сгради, железници, тръби, канали, курсове за професионално обучение, електронно правителство, казва той.

Към момента имаме договорени 57% от всички средства по програмите - 13 млрд. лева. Плащанията гонят 17%. Сертифицираните разходи от ЕК са малко под 10%. Планът е до края на годината вътрешните плащания да станат 20%, а обемът на сертификатите между 11,5 до 12%.

Задачата ни от края на август е до края на ноември да са подадени за възстановяване от ЕК не по-малко от 420 млн. лева, от които 300 млн. лева са по програма "Транспорт", което би променило картината със сигурност. В същото време полагаме всички усилия да плащаме и договаряме повече - до края на годината трябва да сме договорили 60% от парите, отчита Дончев.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 5 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 7 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 8 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 9 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 10 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 10 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 10 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 11 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 11 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете