"Труд": Морето - помийна яма на курортите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

В края на лятото водата по морето ври и кипи от нечистотии, пише на първа страница "Труд". Според изданието десетки малки обекти изливат помия близо до брега. Големите курорти пък са толкова пренаселени, че пречиствателните им съоръжения се задъхват.

Според екоминистерството частниците трябва сами да инвестират в пречиствателни съоръжения. Доскоро обаче те се надяваха на държавата, а сега търсят вратички за пари от еврофондовете.

Данните показват, че от общо 20 селища с над 10 хил. жители по морето - Ахтопол, Черноморец, Балчик и Созопол са без пречистващи съоръжения, уточнява изданието.

Пари има, чакаме проекти, казва в интервю за "Труд" Ивелина Василева, заместник-министър на околната среда и водите.

В интервю за "Монитор" Нона Караджова, министър на околната среда и водите, коментира, че още няма добри проекти за изграждането на депа за отпадъци.

"Съоръжения, които отговарят на изискванията, има в момента само в 7 - 8 региона. Те обаче са с изчерпващ се капацитет и заради това започва строителството на нови клетки", допълва Караджова.

Хората от малките населени места ще останат без директен автобус до София и другите големи градове, пише под глава "24 часа". Това ще стане след промените в Закона за автомобилните превози, подготвени от транспортното министерство.

Според измененията линиите по републиканската пътна мрежа могат да бъдат само между градове с население над 30 000 души. Тогава, ако пловдивчанин иска да отиде до Несебър с рейс, ще трябва да спре в Бургас и оттам да се качи в автобус на друг превозвач, който е спечелил конкурс на местната община за превоз между морския град и курорта, уточнява изданието.

"В крайна сметка влаковете вървят празни. И ние даваме субсидии и за автобусни превози и за празни влакове. Какво да направим - да махнем влаковете ли?", коментира в интервю за изданието Камен Кичев, зам.-министър на транспорта.

По 2000 километра трябва да пропътува един акт на шофьор от София, който е сниман да извършва нарушение във Варна, показа проверка на "Монитор", цитирана на първа страница.

До плащането на глобата документите трябва да изминат разстоянието Варна-София четири пъти. Заради тромавата процедура доста често до изготвянето на акта минава повече от година, а за този период давностния срок на нарушението вече е изтекъл, обясниха от Пътна полиция.

Това е една от причините КАТ да настоява глобите от камерите да се пишат на собственика на заснетата кола, ако той не заведе или не даде пълните данни на истинския виновник.

50 процента от общия брой на загиналите по пътищата е вследствие на превишена и несъобразена скорост, констатира в интервю за "Атака" Алекси Стратиев, директор на КАТ.

Това е основна причина КАТ да засили контрола и да наложи по-крути мерки за "каскадьорите". "Имаме намерение първо да се завишат двойно глобите за превишена скорост. Второ, да се развива контролът с използването на автоматични технически средства, каквито ги има в цяла Европа, т. е. прословутите камери, които да действат без субективната оценка на служителите на КАТ, за да се игнорира възможността за корупция", допълва Стратиев.

В момента КАТ разполага с 15 стационарни камери, оборудвани с 30 кутии, т. е. те могат да бъдат поставени на 30 различни места. Всяка една от тях работи 24 часа.

По думите на Стратиев идеята е КАТ не само да глобява, но и служителите й да влязат в градовете, да работят с пешеходците, да подпомагат движението , да влязат в училищата и да имат контакт с хората.

До 1000 лв. глоба и имуществена санкция до 5000 лв. ще отнесе всеки, който продава пиратки и бомбички на непълнолетни, пише на първа страница "Новинар".

Това решиха депутатите с приети на второ четене поправки в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите средства.

С измененията се забранява и продажбата на въздушно и газово оръжие на непълнолетни.

Всички издания отбелязват, че премиерът Бойко Борисов нахока депутатите от парламентарната група на БСП, че бягат да пият кафе и да пушат, вместо да участват в дебата в пленарната зала.

Това стана по време на дискусията по доклад на премиера за участието на България в решенията на Евросъюза през първото полугодие на тази година.

"Труд" пише "Борисов към БСП: отидох до тоалетната и вие се измъкнахте". "Том и Джери в парламента" допълва "Стандарт".

"Искам прошка от Бойко, стига вече", е заглавието на интервю в "24 часа" с Божидар Димитров, министър на българите в чужбина. В отговор на въпрос Димитров, казва, че ще го направи, като се видят.

Бойко Борисов публично каза, че е сърдит заради изказванията на Димитров - "шибан народ" към археолозите и определението "политически лилипут" за лидера на СДС Мартин Димитров, уточнява изданието.

Министърът допълва, че не е мислил за оставка, защото смята, че може да реализира идеите си.

"Труд" и "24 часа" отбелязват на първа страница, че американският посланик у нас Джеймс Уорлик се снима в тв. сериала "Стъклен дом". На по-задна страница в "Труд" е поместено и интервю с него.

Ударихме мафията, ред е на апашите, казва в интервю за "Стандарт" Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Нашата съдебна система е най-независимата от всички в целия свят. За мен обаче има няколко случая, които слагат и очертават един ясен образ на българската съдебна система - случая "Борилски".

Убийците бяха оправдани на първа и втора инстанция и чак след намесата на Франция, че ще стартират паралелно дело, вече имаме осъдителни присъди. Не мога да си обясня, че ние не сме в състояние да изпълним ангажиментите си при европейските заповеди за престъпниците", коментира министърът.

"Скандалите служат на бандитите", е заглавието над интервю в "Труд" с Борис Велчев, главен прокурор.

"Трябва да е ясно - никоя от големите престъпни групи на прехода вече няма старите си възможности. Всички те са на прицел, знаят го, а това от самосебе си се превърна в мярка. Хората от групировките повече няма да се радват на традиционното си спокойствие", коментира Велчев.

България загуби 12 дела накуп в Европейския съд за правата на човека, които ще й струват 332 000 евро за обезщетения на български граждани и за съдебни разноски, съобщава "Сега". 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Честит рожден ден, принцесо!</p>

Честит рожден ден, принцесо! Шарлот навърши 9 години

Свят Преди 1 минута

Най-запомнящите се моменти на Шарлот през последната година

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 7 минути

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 42 минути

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица