"Труд": Мандат даден, мандат приет!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Мандат даден, мандат приет, отбелязва на първа страница "Труд". Вчера президентът Георги Първанов връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Президентът пожела съставянето на бързо, ефективно правителство, което да е в състояние да изпълни очакванията на българския избирател за промяна, която да бъде съчетана с необходимата стабилност на страната.

"24 часа" отбелязва, че за първи път държавният глава даде мандата пред медиите в "Гербовата зала".

"ГЕРБ има мнозинство в парламента и пълното, и моралното право да състави самостоятелен кабинет. Всеки, извън БСП и ДПС, който иска да го подкрепи в името на стабилността, може да го направи", заяви Бойко Борисов. Той поиска рестарт от Европа за доверието към България.

Борисов обяви, че на 21 юли ще представи кабинета си, а до 27 юли министрите ще се закълнат.

"Класа" посочва, че вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, за която се предполагаше, че ще бъде вицепремиер, няма да участва в правителството.

Трима вицепремиери ще помагат на Бойко Борисов, съобщава "Сега" и допълва, че "Синята коалиция" не се отказва от пазарлъка за министерски кресла.

Според "24 часа" най-труден се оказва изборът на социален и здравен министър.

"Стандарт" научил, че Меглена Кунева ще остане европейски комисар, а Бойко Борисов ще я подкрепи за втори мандат.

Румяна Желева, която беше начело на листата за евродепутати на ГЕРБ, вероятно ще поеме външно министерство.

"Дневник" прави предположение, че министерствата на енергетиката и на транспорта и съобщенията ще бъдат слети в едно, а икономическото ведомство ще отговаря и за високите технологии.

"24 часа" се обръща към експерти, социолози и политолози с два въпроса - стабилна основа ли са 9-те точки в меморандума на ГЕРБ за реформаторско антикризисно мнозинство и ще издържи ли кабинетът цял мандат без коалиция.

Част от констатациите гласят - "Има шанс за цял мандат", "Мнозинство ли? Най-много до Коледа", "Ще се стигне до коалиция". "СДС скръцна на ГЕРБ, май няма да подпише", отбелязва "24 часа".

"Стабилно управление на България може да се гарантира само от стабилно мнозинство. Правителство на малцинството е експеримент, който носи рискове и е предпоставка за връщане на БСП и ДПС във властта", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

Това обаче не означавало отказ от подкрепа за кабинета на ГЕРБ. Ние приемаме меморандума на ГЕРБ като уведомително писмо, той е формален и подписването му не носи нищо, заяви още Димитров.

СДС подкрепя ГЕРБ с половин уста, коментира "Монитор", "Подкрепата за ГЕРБ разцепи СДС" - "Новинар", "Костов цепи СДС отново" - "Експрес", "Спор в СДС дали и как да подкрепят ГЕРБ" - "Дневник".

"Поставихме сините наравно с другите, а те чакаха повече", казва в интервю за "24 часа" зам.-председателят на Народното събрание и лидер на ГЕРБ-София Лъчезар Иванов. Според него затова се усеща, че не са много доволни.

Вестниците съобщават, че Софийският градски съд регистрира вчера СДС с лидер Мартин Димитров.

Даваме 180 дни кредит на Бойко, казва в интервю за "Стандарт" лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Няма да подпишем меморандум матрица, чакаме генерална промяна, заявява той. Янев посочва, че настояват за отделно споразумение с ГЕРБ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обмисля да покани в спецкомисията, която ще подготви заседанието на 47-мия конгрес, "враговете" си в партията. Става дума за социалистите, които поискаха оставката му, научил "Труд". Това са Младен Червеняков, Татяна Дончева, Красимир Премянов, Янаки Стоилов, Добромир Гущеров.

Днес Станишев ще представи два варианта за действие пред Изпълнителното бюро (ИБ). Единият предвижда ръководството колективно да подаде оставка и конгресът да бъде свикан от спецкомисията. Според втория ИБ няма да подава оставка, но ще мине крачка назад и ще се занимава само с неотложни задачи.

С два кръжока Станишев управляваше, казва в интервю за "Труд" Добромир Гущеров. Станишев изигра успешно образа на Калигула, оставяйки всички в заблуда, смята Гущеров.

Оставката на Станишев е неизбежна, категоричен е пред "Новинар" Георги Близнашки, член на Националния съвет на БСП. По думите му анти-ДПС говоренето в БСП се дължи на неуредени корпоративни сметки.

"БСП загуби битката за морала в политиката" - е озаглавен материал в "Труд" на Кристиян Вигенин. Според него големите въпроси са защо БСП приключи пълен и успешен мандат с една от най-големите си загуби и как партията отново може да си върне доверието на гражданите.

Забраниха депутатското номадство, коментира "Труд" по повод вчерашното решение на временната комисия за изготвяне на правилника на 41-то Народно събрание. Според решението избраници, които напуснат парламентарните си групи и станат независими, няма да имат право да образуват нови групи.

Съществуващите от началото на парламента 6 ПГ няма да могат да се разцепват на по-малки формации или да се сливат, реши още комисията.

"Монитор" допълва, че при неоправдано отсъствие от три поредни заседания на парламента заплатата на прегрешилия депутат ще бъде орязана с две трети.

Кабинетът раздаде имоти на килограм на последното си заседание, коментира "Стандарт". На вчерашната си сбирка правителството щедро оборудва със сгради две партии и Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии, пише изданието.

Данъчните са укривали от прокуратурата измами с ДДС, обявява под глава "Сега". Националната агенция за приходите /НАП/ е предала на правосъдието едва 16 процента от фирмите, уличени в укриване на ДДС. Това ставало ясно от одит на Сметната палата.

През 2006 и 2007 г. НАП почти не е правила ревизии в най-големите фирми.

Водещата тема за "Монитор" днес е ареста на разследващия полицай от КАТ-София заради взимане на подкуп в големи размери. Наталия Трайкова (47 г.) е наблюдавана от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР повече от месец.

На България е нужен специализиран съд и прокуратура срещу корупцията по високите етажи на властта, пише "Труд", като допълва, че това се посочва в евродоклада, който на чернова е бил получен в София.

Докладът не предлага предпазна клауза и отчита напредък на България по правосъдие и вътрешен ред. За първи път прокуратурата е похвалена за борба с евроизмамите и работата й в екип.

"Монитор" посочва, че основен плюс според ЕК са присъдите на Димитър Желязков - Митьо Очите, и Веселин и Христо Данови.

"24 часа" допълва, че докладът обвързва напредъка в борбата с корупцията с влизането в шенгенското безвизово пространство и с отприщване на парите от Европа.

Брюксел за първи път призна безсилието си да постигне чрез натиск бързи резултати в България, пише "Сега". В доклада се посочвало, че очакваните дълбоки промени могат да дойдат само отвътре в българското общество.

Според "Стандарт" една от ключовите препоръки на Брюксел е незабавно да се забрани плащането на ръка при сделки за имоти. Експертите смятат, че плащането на имоти в брой създава големи предпоставки за корупция и пране на пари.

"Трима наши в ръководства на комисии в ЕП", съобщава "Труд". Бившият външен министър Ивайло Калфин беше номиниран вчера за зам.-председател на комисията по бюджет на Европейския парламент.

Колегите му от ДПС Филиз Хюсменова и Метин Казак са зам.-председатели съответно на комисията по регионално развитие и на подкомисията по правата на човека към комисията за външна политика.

Трябва да работим за край на докладите от Брюксел, заявява в интервю за "24 часа" Ивайло Калфин. По думите му средствата по САПАРД ще бъдат размразени през есента.

България получи отсрочка от Европейската комисия за затварянето на всички сметища, неотговарящи на екологичните норми, информира "Класа". Сроковете за Румъния и Полша също са удължени. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности