"Труд": Малки кметове с големи коли
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10
л лки кметове с големи коли". Под това заглавие "Трудразказва за скъпите возила, с които градоначалниците са се обзавели. Модата тръгна от Шуменско, където десетина кметове се сдобиха с подобни коли. Всички те са от ДПС, твърди изданието.

Най-много се прочу кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който вършее с новия си "Мерцедес" за 110 000 лв. Оказа се, че той далеч не е единственият.

На първа страница "24 часа" допълва: Парламентарните коли въртят километри на празен ход. Това се случва със санкцията на администрацията на Народното събрание, която твърди, че въпреки безсмисления пробег така е по-евтино. Масова практика е в петък следобед шофьорите да закарат депутатите до родните им градове и да се връщат вечерта в София, за да оставят колите в гаража.

Във вторник колите отново пътуват празни, за да ги вземат. Натрупаните километри обаче се водят на името на депутата, който е ползвал автомобила. Така тези, които са в най-далечните избирателни райони, са рекордьори. Начело на тази класация застава председателят на медийната комисия Даниела Петрова от ГЕРБ, пропътувала за година общо 39 206 км.

"Не можем да съборим всичко незаконно" е заглавието над интервю в "Труд" с председателя на регионалната комисия в парламента Любен Татарски. В сега действащия закон има възможност да се обявяват за търпими постройки до 1987 г., но само ако са отговаряли на строителните норми по време на изграждането им. Сега този срок се удължава, като целта е да се даде възможност тези постройки да се обявят за търпими, защото собствениците им или не са разбрали за досегашния срок, или са забравили да ги узаконят, посочва Татарски.

"Из цяла България има безброй такива постройки, не говоря само за ромските махали. Става въпрос само за постройки или за изменения на постройки, които отговарят напълно на строителните норми. Смятам, че е редно, ако те отговарят на изискванията на закона и на застроителните планове, да дадем възможност на хората да си ги узаконят", допълва Татарски.

За да се запази красивият архитектурен ансамбъл в централната градска част на Русе, фасадите шедьоври трябва да станат общинска или публична държавна собственост, предлага в интервю за "Монитор" кметът на града Пламен Стоилов. По този начин общината ще може да се грижи за тях.

Патриарх Максим тръгна на бой с държавата за храма "Св. Александър Невски", пише на първа страница "Стандарт". Синодът се разгневи от намерение на кабинета да обяви катедралата за публична държавна собственост като обект с национално значение.

Вярвам, че ще имаме повод за радост на Олимпиадата, споделя пред "Българска армия" председателят на БОК Стефка Костадинова. В отговор на въпроса какво очаква от Лондон 2012, спортистката заявява: "Знам, че всички са подготвени, само да са живи и здрави да направят това, което могат. Ако успеят, със сигурност ще дойдат и медалите. Ще има и титла.

Според челото на  "Сегалихвите и по заеми, и по депозити пак тръгнаха нагоре напук на БНБ и министър Дянков. Това показват новите данни на институцията. През юни са поскъпнали и потребителските кредити, и жилищните, макар че промените спрямо май не са драматични. Растат и лихвите по финансирането за бизнеса. Забележимо понижение има само при най-едрите заеми за бизнеса, които обаче са малко на брой.

Покачването на лихвите идва изненадващо, тъй като прогнозите доскоро залагаха на обратната тенденция. След успешното пласиране на българските облигации на международните пазари министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че скоро ще берем плодовете на успеха и лихвите у нас ще спаднат.

С промените в закона за горите депутатите от ГЕРБ създадоха поредните преференции за тока от дървесина, твърди на първа страница "Капитал Daily". В подробен материал изданието стига до извода, че "гротескно скъпата енергия от биомаса и удобният закон за горите ще бъдат следващата "изненадваща" причина за скок на тока.

Държавата не стана, а остана макроикономически стабилна. Народът не стана по-богат, а остана най-бедният в Европейския съюз, коментира под глава "Преса". Това е равносметката за трите години управление на ГЕРБ. От юли 2009 г. до сега средната работна заплата се е увеличила със 176 лв. до 754 лв., но пък безработицата е нараснала почти двойно - сега тя е 12%.

Това твърдение доказва и "Сега". Всекидневникът цитира тревожна статистика, според която около 600 хил. български домакинства у нас, или 26,6% от всички, са били на ръба на оцеляването през второто тримесечие на 2012 г., тъй като са разполагали с под 205 лв. доход на човек. Толкова е бил необходимият минимум, за да могат българите да покриват жизненоважните си потребности според наблюдението на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Предстоящите промени в сектор "Транспорт" разкрива в интервю за "Телеграф" ресорният министър Ивайло Московски. "Възложил съм пълен анализ на видеонаблюдението, с което разполагаме по летищата, гари, пристанища, автогари. С колегите от МВР ще обсъдим дали е необходимо да се разшири параметърът на това видеонаблюдение. Където е необходимо, ще бъде доизградено. Ако трябва, ще бъде обновено. Където съоръженията са наши - като гари и летища, ще си оправим видеонаблюдението. Концесионерните летища Варна и Бургас ще си разширят обхвата на камерите, ако е необходимо", информира Московски.

Атентатът в Бургас ни промени като хора, заявява пред "24 часа" кметът на града Димитър Николов. "Трябва да се направи и нов преглед на системата за сигурност в проекта за разширяване на аерогарата в Бургас и ако има някакви слабости да се осъвременят навреме", допълва Николов.
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Великобритания и САЩ със сериозно предупреждение&nbsp;</p>

Великобритания за нарастваща киберзаплаха от Китай: Това е епохално предизвикателство

Свят Преди 6 минути

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че разкритията за шпионски връзки са неприемливи

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 22 минути

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp;има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 1 час

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

Министърът на културата отчита проблем в част от стрийминг платформите в България

България Преди 1 час

Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим, допълни той

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Нападнаха затворнически микробус във Франция, двама надзиратели бяха убити

Свят Преди 1 час

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А.

<p>Университетски преподаватели излизат на протест, каква е причината&nbsp;</p>

В знак на протест: Всички държавни университети спират работа на 20 май

България Преди 2 часа

Съветът на ректорите определя 20.05.2024 г. като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Пари Преди 2 часа

Следвайки тези съвети, начинаещите инвеститори могат да започнат да инвестират в криптовалути по-уверено и по-осведомено

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал на 870 метра под земята

<p>Никой не може да издържи повече от час на най-тихото място на Земята</p>

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Любопитно Преди 2 часа

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис

<p>Великобритания привиква&nbsp;китайския посланик, ето защо&nbsp;</p>

Обвинени в шпионаж: Великобритания привиква китайския посланик

Свят Преди 2 часа

Хонконг е бил под британско управление от 1841 г. в продължение на 156 години

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

100-килограмовото речно чудовище, което се храни през нощта

Любопитно Преди 2 часа

Речното чудовище се е превърнало в голям проблем за местната дива природа в някои части на САЩ и Канада

Косатки потопиха 15-метрова яхта

Косатки потопиха 15-метрова яхта

България Преди 2 часа

Не е известно защо от 2020 г. насам косатките многократно блъскат плавателни съдове

<p>Окончателно: Грузия прие закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)</p>

Окончателно: Грузия прие закона за чуждестранните агенти

България Преди 2 часа

Междувременно граждани участваха в протест пред парламента в Тбилиси срещу законопроекта

<p>Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия, каква е причината (СНИМКИ)</p>

След украинска атака с дрон: Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия

Свят Преди 2 часа

Според предварителната информация няма пострадали

Кейт Мос и внукът на Боб Марли бяха уловени в интимен момент

Кейт Мос и внукът на Боб Марли бяха уловени в интимен момент

Любопитно Преди 3 часа

На получени снимки Мос и Скип се разхождат хванати за ръце