"Труд": Край на вечните дипломати
Източник: netinfo
3
у уд" съобщава: "Край на вечните дипломати". Правителството слага край на постовете без мандат в чужбина. В момента има над 60 представители на различни министерства, освен на Външно, командировани зад граница, като най-голямата концентрация е в представителството ни в ЕС в Брюксел. Министър Николай Младенов отчита: "Имаме хора, които в продължение на 7-8 години, а понякога и повече, заемат един и същи пост зад граница."

В центъра на вниманието на всички печатни издания днес е визитата на министър-председателя на Катар. "Сега" информира, че: "Катар депозира 200 млн. долара в БНБ за инвестиции". Парите ще са отворени за инвестиции в селското стопанство, туризма, здравеопазването. Катарската делегация пристигна на двудневно посещение у нас като продължение на визитата на премиера Борисов в Катар.

Премиерът на свой ред припомни критиките към посещението в Катар и изтъкна визитата на госта като доказателство за обратното. Според Борисов от Катар са готови да изкупят всичките овце, които България е в състояние да произведе, има интерес и към пасищното животновъдство.

Страната ни е предложила на катарците инвестиции в: производството на мед, в две летища по северното Черноморие, както и съвместно стопанисване на резиденция "Бояна". Според Борисов гостите са впечатлени от фирмите, които строят метрото, и те могат да получат обекти в Катар.

Днес към компанията на двамата премиери ще се присъедини и колегата им от Турция, конкретизира "Сега". В Евксиноград те ще се обсъдят три основни теми - енергийното сътрудничество между България и Турция, регионалното сътрудничество в областта на инфраструктурата (проекта за път Истанбул-Свиленград-Русе) и обстановката в Сирия.

"Българска армия" поставя като свой акцент 25-тата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в неделя и понеделник (20 и 21 май) в Чикаго, САЩ. Президентът Росен Плевнелиев ще води българската делегация.

На срещата ще бъде приет пакет от отбранителни способности, ще бъде потвърден дългосрочният ангажимент на НАТО и страните от операция ISAF към Афганистан след 2014 г., както и ангажиментът на Алианса към развиването на партньорства.

След тримесечни протести работниците от ОЦК в Кърджали са обезверени и на ръба на отчаянието, пише "24 часа". Предприятието, което десетки години бе едно от най-богатите в Южна България, в момента е доведено "до просешка тояга" и е затънало в дългове от над 300 млн. лв. Металурзите не вярват вече, че ще се намери изход. Сега в комбината работят около 30-на души, те поддържат пещите. Ако се преустанови работата на тези пещи, металът в тях ще се втвърди и след това единственото, което може да се направи, е съоръженията да бъдат взривени.
В понеделник работниците решават дали масово да напуснат комбината.

В България електронно правителство няма да има, но пък парите по проектите ще продължават да се усвояват, твърдят хора от ИТ бранша пред "Класа". Проблемите се коренят най-вече в липсата на политическа воля и законодателна рамка, които да изградят истинска и работеща структура.

Пред "24 часа" Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ, заявява: "Токът от VII блок на "Козлодуй" ще е по-евтин от този в "Белене". Новият блок може да е готов най-рано след 9 години. Безусловен приоритет са ядрената и радиационната безопасност на централата".

"24 часа" се занимава в подробности със "случая" Евелин Банев-Брендо, свален от самолет за Испания в края на април, преди да бъде арестуван край Созопол. Брендо е обвинен в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка към Европа и в "легализиране и изпиране" на милиони евро от сделки с наркотици.

Друг криминален акцент на този вестник е за търсенето на Пепи Амигоса, продължило 83 дни, за да бъде въдворен той в затвора за пране на пари. Амигоса отрича да се е крил: "Да не съм луд, имам две деца". Задържан е на 9 май, осъден е за легализиране на близо 99 млн. лв. от контрабанда на цигари в Македония.

Вестникът съобщава и за поисканото от главния прокурор съдействие от властите в ОАЕ за екстрадирането на Христофорос Аманатидис-Таки. Аманатидис се издирва от края на 2008 г., а от средата на 2009 г. срещу него са повдигнати обвинения за създаване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Той е задържан в емирствата на 9 май, дни след като бе обявен за издирване от "Интерпол".

"Кога точно Първанов загуби левицата", опитва се да отговори автор на в. "Сега". През последните месеци той демонстрира поведение, което някой ден може да се нарича "първаноично". Той продължи да тича и след края на мандата, въпреки че под краката му нямаше земя.

В неделя се очаква окончателната развръзка на най-пикантната, според "Сега", "политическа интрига от началото на годината - 48-ия конгрес на БСП".

"24 часа" публикува коментарите на социолози за предстоящия конгрес на БСП. Прогнозата им е, че победата ще е за Станишев и партията би имала шанс за по-голяма подкрепа на следващите избори, ако Първанов не пречи.

Пред "Стандарт" Георги Първанов споделя, че знае за себе си, че печели битки, а за Станишев - че ги губи. Убеден е, че партия, която не се променя, изчезва, максима, в която е бил убеден и Тони Блеър. "Пораженията скриха светлината в тунела за БСП. Сергей е добър международник, лично аз съм го водил по света", казва Първанов.

Само два дни след еуфоричното скъсване с тоталитарния хомот на Командира отрезвяването в сините редици започна, коментира "Монитор". С просто око се вижда, че в СДС няма ясен сценарий за това какво трябва да се направи след напускането на Синята коалиция.

За "Преса" Евгений Дайнов казва: "Самоубийството на СДС може да реши много повече проблеми, отколкото създаде."

В интервю за "Телеграф" зам.-председателят на СДС Румен Христов казва, че без Костов СДС ще спечели повече гласове, "защото целта е не само да влезем в парламента, на и да участваме в управлението".

"Над 120 000 ученици ще проверяват знанията си по български на 21 май", напомня "Сега". За първи път изпитите са 2 в 1 - матури за зрелостниците и тестове за седмокласници в един ден.

Матурата по български език и литература ще започне в 8 ч. Тестът е от 40 въпроса и една задача - съставяне на текст по откъс от произведение. Целият тест ще бъде сглобен в 4 ч сутринта преди изпита. Това ще стане в сградата на МОМН в присъствието на журналисти. На изпита ще се пише с черен химикал. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа, но учениците нямат право да напускат залата през първия час след началото.

В 10 часа започва изпитът по БЕЛ за седмокласниците. Първата част е задължителна за всички 58 062 ученици. Втората част от модула няма да се решава от целия випуск, а само от желаещите да кандидатстват в езикови, математически или професионални паралелки и училища.

За "Монитор" Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, твърди: "Не се надявайте да изтече информация преди изпитите. Ако ученик се разболее, ще кандидатства след осми клас в професионални гимназии. Скалата на оценяване ще е ясна след изпитите. Добре е да вярваме повече на своите деца. Новите задачи в матурата провокират зрелостниците да мислят."

"Монитор" алармира: "Пием чай с пестициди". Германия ни връща билките. Стоката натъпкана с никотин, суши се в тютюневи складове. Основна причина за замърсяването е масовото безконтролно пръскане от въздуха на земеделската продукцията. И докато билките, предвидени за износ, минават щателни проверки в Европейския съюз, у нас никой не спира третираните растения да излязат на пазара.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 26 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието