"Труд": Глоба или затвор тегне върху Станишев
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
44

"Глоба или затвор тегне върху Станишев", е темата в "Труд". Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на бившия премиер Сергей Станишев.

Още снощи той изпрати искането в парламента. Велчев е получил предложение за сваляне на имунитета от градския прокурор Николай Кокинов.

Искането е мотивирано с две наказателни производства за погубване на документи с информация за държавна тайна, както и за изтичане по непредпазливост на класифицирана информация.

Никога не съм се колебал да искам имунитети в интерес на правосъдието, каза Велчев.

Не се намесвам в правосъдната система, обяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Липсват два доклада на МВР, получени лично от Станишев, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Изчезнали са материали за контрабанда, афери в митниците и сделки с Ирак.

Заинтересован съм да се изясни истината - с тези думи бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев потвърди вчера, че се отказва доброволно от депутатския си имунитет във връзка с разследването за изчезналите секретни папки от ДАНС.

Прокуратурата и съдебната система са подложени на безпрецедентен натиск от страна на премиера и вътрешния министър, коментира председателят на БСП.

"Всеки премиер трябва да знае как се пазят тайни", казва в интервю за "Труд" Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Тя посочва, че след като комисията получи информация от МС и ДАНС, ще направи анализ, за да установи причините, довели до тази ситуация.

И обяснява: Или Станишев е получил докладите лично, или чрез служител - началник на отдел или шеф на регистратура. Подобна процедура има и при връщането. Получаването и връщането трябва да се удостоверят с подпис.

Законът изисква всички, които работят с класифицирана информация, да подпишат декларация, че са запознати с правилата за работа с нея.

Това важи за всички - от президента и Станишев до деловодителката. Отделно служителят по сигурността на информацията е длъжен всеки месец да прави материална проверка на регистратурата си.

"100-те дни на Борисов - от "Осанна" до "Разпни го", пише "Труд".

За първите 100 дни на кабинета на Бойко Борисов вчера се посипаха оценки от всички страни. Най-критични очаквано бяха от БСП.

Според тях това са 100 дни на лъжи. Държавният бюджет за т.г. не бе актуализиран, защото се оказа, че няма нужда. Властта се отказа да намали с 5% осигурителната тежест. Държавата се управлява от един човек от екрана на телевизора, с копчето на мобилния телефон.

Бюджетът за 2010 г. е бюджет на обедняването, безработицата и социалната несигурност, е оценката на БСП.

ДСБ също изразиха мнение за 100-те дни на кабинета "Борисов". Тъмносините не спестиха похвалите, че правителството е успяло да запази и увеличи доверието на хората.

Но също така не успява да разкрие в дълбочина пораженията от престъпленията на тройната коалиция.

За тези сто дни най-важното е, че не сме управлявани от червената олигархия с мандата на една турска партия, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

РЗС запазва неутралитет за 100-те дни, за да спази обещанието си за пълна подкрепа за 6 месеца, каза лидерът на партията Яне Янев.

Оттеглете си от барикадата, ако не е късно, е коментарът в "Труд". Авторът поставя въпроса какви са стратигечиските цели за следващите 20 години.

Вместо да гради политика в този контекст, премиерът Бойко Борисов се занимава с текущи проблеми.

В действията на предишното правителство през последните месеци на мандата му ясно се набеляза стратегия за подготовка за следизборна война.

Хитро и коварно замислен ход, на който Борисов се хвана. Той прие такава война, като мислеше, че лесно ще спечели. Хвърли се в изтощителна PR кампания, ангажираща целия ресурс на властта, която взе.

Така премиерът е отклонен от главния фронт - кризисния мениджмънт, посочва авторът.

Според изследване на МБМД от края на октомври и началото на ноември 52% от българите подкрепят Бойко Борисов, а 40% - не.

"24 часа" прави сравнение с рейтинга на предишните трима премиери след 100-те им дни управление. Кабинетът "Станишев" е единственият, при който недоверието (54%) доминира над доверието (34%).

Забележително е, че правителството на мразения днес Иван Костов е с впечатляващ ръст на доверие - 58% към 100-ия си ден. Да припомним, че това бе период на хиперинфлация.

Симеон Сакскобургготски се е радвал на 51% доверие.

Брюксел ни предрича рецесия още 1 година, пише "24 часа". България е сред 8-те страни в ЕС, чиито икономики ще останат в рецесия и през следващата година, съобщи Европейската комисия в прогноза за състоянието на съюза до 2011 г.

Според Брюксел проточването на трудностите ще ни отдалечи от останалите в ЕС.

Бъдещето на България ще зависи в голяма степен от възстановяването на световните икономики и умението да си върнем интереса на чуждите инвеститори и да усвояваме еврофондовете.

Догонването на ЕС и запазването на макроикономическата стабилност се оценяват като основни предизвикателства за идните 24 месеца.

Зрелищата не могат вечно да компенсират хляба, коментира "Сега". Според автора в момента ГЕРБ заживява в същия виртуален сват, който обитаваха и предишните правителства.

Едната България е на жълтите павета и неизменно строените там телевизионни камери. В същото време другата България е болна от свински грип.

Скандалите в ДАНС ли следва да са първата държавна грижа? Или колко често Станишев и Доган ходят в парламента? Ясно е, че подобни скандали отвличат вниманието, но зрелищата не могат вечно да компенсират хляба.

И ако ГЕРБ не иска рейтингът й да остане кух и институционален, тя трябва да се обърне към реалния живот.

100 дни на кабинета "Борисов" - добър 4,13, е оценката според проучване на "Алфа Рисърч".

В коментар за "Дневник" се посочва, че общият кредит на доверие към кабинета остава висок, но се наблюдават признаци на нарастваща критичност.

Налице са високи очаквания за действия, а направеното до момента се оценява от обществото като малко и доста противоречиво. По-резервирани към правителството стават привържениците на партиите, които подкрепят кабинета.

Властта иска затвор за сделки с имоти и коли на занижени цени, акцентира "Сега".

Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, огласени от Министерството на правосъдието вчера. Вписването на занижени цени в договорите за покупко-продажба е масова практика, защото така се спестяват данъци.

Затвор е и наказанието за използване на неистински данни за получаване на кредит. Проектът предлага вече да може да се търси отговорност и от служители в частни фирми за престъпление по служба.

И доживотният затвор за отвличане е сред предложенията за промяна на НК. Така се осъществява желанието на премиера за драстично вдигане на санкциите срещу похитителите.

Всеки, който дърпа или къса пагон или униформа на полицай, може да лежи до 5 години в затвора.

Масово караме грипа на крак, заключението е на здравния министър д-р Божидар Нанев.

В интервю за "Стандарт" той посочва, че са предвидени допълнително поне 6 млн. лева за антивирусни препарати предвид грипната епидемия, която вече е обявена в няколко области.

Отделно се предвиждат минимум 6 млн. лева и за ваксини, които предстои да бъдат закупени. Всички лекари имат указания за лечение на грипа.

Мерките са стандартни както всяка година и заболяването не протича различно от обичайното. Министърът препоръчва да се спазват хигиенните предписания, болните да се лекуват адекватно и да ходят на лекар, а не да се самолекуват.

Според него 90% от хората прекарват грипа на крак.

"Свалете лихвите", е заглавие от "Стандарт". Банките да свалят лихвите по кредитите.

За това призовал Бойко Борисов в разговори на четири очи с всички шефове на трезори у нас. Срещите са били неофициални, защото правителството не може да се меси в работата на финансовите институции, обясни премиерът по време на четвъртата годишна среща на кабинета с бизнеса.

На форума министрите от икономическия екип отчетоха какво са свършили за 100 дни, а предприемачите поискаха помощ срещу сивата икономика, подкрепа за инвестициите им и защита от фирми, които ги завличат с дългове.

Дъното на кризата ще бъде в последните месеци на годината, прогнозира шефът на БНБ Иван Искров. Бюджетът обаче вече е на плюс 8 млн. лева за октомври спрямо предишния месец, отчете Борисов.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 4 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 5 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 7 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 10 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 10 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 10 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 11 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 11 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 11 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 11 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 11 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 12 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 12 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 12 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 12 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители