"Труд": ЕС ни хвали, хока Румъния
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Всички издания акцентират върху резултатите от четвъртия годишен доклад за напредъка на страната ни в правосъдието и вътрешните работи, който Европейската комисия обяви.

"ЕС ни хвали, хока Румъния", е заглавието на "Труд" по темата. ЕС е готов да окаже братска помощ на България, за да дораснат полицаите, прокурорите и съдиите й до нивото на колегите си в ЕС.

"Стандарт" пише: "Екшън план заради Брюксел - Бойко даде 3 месеца на министрите да се поправят, депутати без ваканция".

"Кабинетът изпълнява препоръките на ЕК", извежда под глава "Класа".

"Дневник" пише на първа страница "Отличници" (за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Борис Велчев, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и Висшия съдебен съвет).

"Австрия става гарант на България за европроекти", съобщава под глава "Атака". "Пари" коментира на първа страница: "Не става само с устрем, трябват и реформи".

"24 часа" пише "Европа: Полицаи, прокурори, съдии има да учат". Списъкът на знаковите дела, които евроекспертите следят у нас, за 4 години е набъбнал на 77, допълва изданието. От Брюксел ги избрали сред 500 разследвания, взети на спецотчет.

В интервю в "24 часа" главният прокурор Борис Велчев коментира доклада на ЕК. Според Велчев правителството има основание да се гордее с този доклад.

"Поздравявам премиера и министрите на вътрешните работи и правосъдието за усилията им", добавя той. Според главния прокурор критиките на Европа към България са основателни.

Кризата между София и Брюксел отшумява, смята еврокомисарят за реакции при кризи Кристалина Георгиева. Комисията отчита факта, че политическата воля се трансформира в съответни действия, коментира т я в интервю за "Стандарт"

Нейният съвет е държавата да се отнася открито към европейските институции и да работи активно в тях.

Коментарът на Мартин Карбовски в "Стандарт" по темата гласи "По-твърда ръка или вечна блато". В него той разкрива необходимостта докладът на ЕК да бъде "преведен от сухия език до онова, което се случва в България".

Според него това, което се изисква от нас е нов начин на назначаване на магистратите и строго прилагане на наказателни мерки срещу търговията с влияние и корупцията.

Настояваме за изравнени плащания с всички страни от ЕС, казва в интервю за "Класа" Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието и храните.

Коментарът на Димитров е по повод дебатите по промяната на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. По думите му позицията на България вече е ясна - в сегашния си вид ОСП е несправедлива към новите държави членки; всички трябва да развиват земеделската си политика при еднакви законови права; директните плащания трябва да си останат първи стълб на ОСП.

Всички издания акцентират върху прогнозата на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, според която природният газ ще поевтинее най-малко с 10 на сто от октомври.

При цена сега 542,50 лева за хиляда куб. м без ДДС спадът през есента ще бъде до поне 488,25 лева, пише "Труд". Поевтиняването на синьото гориво ще се отрази благоприятно и върху топлоенергията.

Цената на парното в София ще се намали с около 7 процента, или от 93,73 лева сега на 87,17 лева за мегаватчас с ДДС.

Министъра на енергетиката Трайчо Трайков коментира в "24 часа", че няма нужда от притеснения, тъй като пътната карта, която приехме изцяло отговаря на нашите интереси.

По думите му в наш интерес е да имаме сигурни доставки на добри цени на газ и възможно най-много транзит през България.

"Гледайки това, какво представлява "Южен поток" и темите, по които говорихме за газовите доставки, не виждам никакво противоречие в случая", коментира Трайков.

Проект за 80 млн. евро, чиято крайна цел е софиянци да плащат по-евтино парно готви Столична община, научил "24 часа". Проектът вече се пише, а общината ще кандидатства за финансирането му по програма "Околна среда".

"Искаме да направим инсталация, която да изгаря боклука на София и от него да се произвеждат брикети. Така, след като "Топлофикация-София" стане общинска, вместо да купуваме газ, може да предоставим безплатно брикетите на дружеството. Това неминуемо ще свали цената на парното", обяснил зам.-кметът по финанси на София Минко Герджиков.

Синдикатите напуснаха тристранката. Те не се отказват от замислените протести, искат и референдум за реформата, пише под глава "Дума".

КНСБ и "Подкрепа" са изпълнили заканата си и са напуснали заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в знак на несъгласие с готвената от правителството пенсионна реформа, уточнява изданието.

"Синдикатите: Чашата преля", коментира на първа страница "Земя".

Шеметна кариера за чиновника, пише под глава "Стандарт". Мечтата на българина да седи зад бюро в държавно ведомство може да се завърне. На всеки 6 месеца чиновникът ще се радва на по-висока заплата и длъжност, ако е блеснал с ум и труд.

Издигането в йерархията е заложено в административната реформа, която предлага вицепремиерът Симеон Дянков. Тя трябва да бъде одобрена от Министерски съвет. Целта е да се стимулират можещите служители във ведомствата.

На всеки 6 месеца ще се прави пълна атестация за работата на чиновниците. Досега заплатите на служителите рядко скачаха, преди да изтекат 3 години и началникът не повиши в ранг своя подчинен. С реформата отличниците могат да си докарат заплата като в частния сектор.

Григор I иска Първанов да си отиде, за да стане цар, извежда под глава "24 часа". Столичанин се провъзгласява за цар на България в края на 2007 г. с писмо до вътрешния министър, главния прокурор и петима посланици.

"Монархът" поискал президентът да си отиде, за да няма двувластие, а парламентът да се разпусне. Григор I завел дело в Конституционния съд за отмяна на референдума от 1947 г. и да му бъдат върнати царските имоти, пише изданието.

Поискал месечна заплата от парламента, защото е бездомен и безработен. Не му отговорили ясно, обидил се и съди държавата за 1 млн. лв. обезщетение. Общо 17 съдии са писали решения по жалбите му.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски още не е решил дали ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава "Труд".

Това е казал зам.-шефът на НДСВ Минчо Спасов пред БНТ, уточнява изданието. Всъщност, както "Труд" е писал в понеделник, жалбата е изпратена още преди месец.

Спасов обяснил, че царят "като организиран човек направи справка с квалифицирани юристи и те му дадоха становище, че вероятността да спечели дело срещу България в Страсбург заради запорираните имоти, е повече от 90 процента".

Жълтият юрист признал, че е посъветвал бившия премиер по-скоро да "осъди клеветниците по наказателноправен път, защото много хора се упражняваха и го обвиняваха в непочтеност" за връщането на имотите.

"Маратонските игри на Симеон с имотите - царят е на път да се превърне в най-търсения емигрант за родината си", пише по темата "Новинар".

"Тъй като народът не си спомня вече кой е Симеон, ето че той напомни за себе си по свой начин".

"Искам да набия Баретата и да работя за полицията" е заглавието над интервю в "Стандарт" с Димитър Вучев - Демби, основен свидетел по делото срещу Златко Баретата. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 2 минути

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 25 минути

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 1 час

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 1 час

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 2 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 5 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини