"Труд": Цените може би са полудели
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Рейсът отново поскъпва, пише още "Стандарт". С левче ще се вдигнат междуградските превози до дни заради новите цени на горивата, съобщават от "Етап-Груп", който обслужва дванайсетина линии в страната.

Министерства, агенции и комисии ще купуват гориво за автопарка си с поне 4,5% отстъпка от редовната цена, информира по темата за горивата "Сега". Това стана ясно при отварянето на офертите на мегапоръчката за бензин и дизел за 50 млн. лв.

Това е втори търг, след като предишната процедура бе анулирана от финансовия министър Симеон Дянков заради нарушения на комисията, които облагодетелствали "Петрол" и били в ущърб на "ЛУКойл". Двете компании участват и сега, а третият участник от предния тур - "Ромпетрол", се е отказал.

Темата на "Труд" информира: Заради по-високите цени на горивата и храните набира скорост висока инфлация. Това става ясно от най-новите данни на Националния статистически институт (НСИ). През февруари поскъпването на живота у нас е с 1,2 на сто, а от началото на годината - с 1,9%. За последните 12 месеца натрупаната инфлация е цели 5,2%.

Колкото и впечатляващо да изглежда поскъпването в началото на годината, то истинският шок с цените предстои. В данните на НСИ на практика не е отразено повишението на петрола заради политическата криза в Либия, която изстреля котировките на суровината във висините.

Цените може би са полудели, коментира още по темата "Труд". Само за февруари брашното е поскъпнало с 5,3%, хлябът - с 5,4%, ябълките - с 6,1%, а краставиците - с цели 27,6%, показват данните на националната статистика.

Картофите вече трайно се продават на цени, по-високи от тези на вносните портокали, уточнява изданието и подчертава в друга статия, че всеки втори българин живее с лишения. 55,5 на сто от населението е с мизерни материални възможности, показва мащабно проучване на ЕК. В дъното на класацията са още Румъния (49%) и Унгария (41%), а в горния й край са Люксембург (4%), Швеция (5%) и Холандия (5%).

Ако продължи трайната тенденция за повишаване на цените, това би се отразило и на природния газ, прогнозира за "Класа" Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Но аз очаквам успокоение на цените. Дори и да има повишение на природния газ от април то ще бъде минимално", споделя Семерджиев.

За "Труд" протестът на българските превозвачи срещу високите цени на горивата у нас е "тих или символичен". Подобно на шофьорската демонстрация в неделя тировете вчера трябваше да си наливат гориво за стотинки по бензиностанциите.

Масовост обаче липсваше.

"С тих протест срещу високите цени на горивата хората напомнят, че са затруднени икономически", са думите на Красимир Лалов, зам.-председател на националното сдружение на българските превозвачи, цитирани от вестникът.

"Класа" се включва по темата с коментар на министъра на транспорта Александър Цветков на първа страница: Правителството е готово да обмисли идеята на превозвачите за намаляване на ДДС върху горивата. Това може да стане, ако ЕК не разреши намаляване на акциза.

Акцизът на горивата не може да се промени без разрешението на останалите 26 страни членки на Европейския съюз, е коментарът на премиера Бойко Борисов в отговор на протестите на превозвачите, отразен от "Труд".

Аз разбирам популизма на опозицията, но нека да помислят как би могло да се намали акцизът без разрешението на ЕК?, казва той.

В интервю за "Труд" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов анонсира, че от юли ще се вдигат пенсиите и заплатите.

"Още не мога да кажа с колко, но повишението ще вдигне доходите на близо 730 000 души. От него зависят социалните помощи, получавани от 44 342 човека, 477 000 хора с увреждания, 4300 души, подпомагани по Закона за закрила на детето, над 207 000 на енергийни помощи. Гарантираният минимален доход е 65 лв. от няколко години. Вдигането му ще облекчи най-уязвимите", смята Младенов.

Според него повишението на минималната заплата ще даде по-добра отправна точка при новото колективно трудово договаряне.

"Нашите разчети са за 270 лв. и ще продължаваме да настояваме за това... Предстои сериозен дебат с бизнеса и за европейските пари, които се влагат в обучение и преквалификация на персонала. Това са сериозни средства, които вече трябва да започнат да вдигат производителстта, а оттам и възнагражденията", пояснява министърът.

Футболист от българското първенство вземал по 12 000 евро месечно, а се водил на минимална заплата от 240 лв., извежда под глава "24 часа".

Това показва проверка на данъчните във футболните клубове. НАП започва втора ревизия в рамките на годината на футболистите заради съмнения за непредставени документи и скрити източници на финансиране, предупреждава изданието.

Следващият апокалипсис ще е в Калифорния, алармира "24 часа". В идните 30 г. там ще се случи земетресение от същия мащаб като това в Япония и Лос Анджелис ще бъде изтрит от лицето на земята.

Ужасяващи разрушения ще има в цялата южна част на американския щат. Прогнозата е на сеизмолога Хари Блек от университета в Бъркли. Той е убеден, че независимо от липсата на пряка връзка с труса в Япония САЩ трябва да се готвят за подземен удар със страшна сила.

Според челото на "Труд" родна фирма предлага перфектен софтуер за подслушване само срещу 390 лв. Системата е с неподозирано добри възможности.

С тази невероятна частна "ДАНС" може да слушате жена, съпруг, деца, любовници, близки и познати. Единственият проблем е да ги прилъжете, за да им вземете личния GSM и да инсталирате софтуера.

В случай че това се окаже невъзможно, има спасителен вариант. От фирмата може да си купите телефон с вграден "бръмбар" и да зарадвате жената с подарък за 8 март или съпруга за рождения му ден. За да следите къде ходи, какво говори и прави.

От първи април ще имаме български държавен стандарт за трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, като той ще е с годност до 36 часа, информира на първа страница "Монитор", позовавайки се на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

По думите му цената на хляба по БДС не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия насъщен в търговската мрежа. От 500 до 10 хил. лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб според стандарта, заяви още той.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 4 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 47 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"