"Труд": Безработен намери имане и го предаде
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
54

Безработен търсач на старо желязо от Свищов откри уникални културно-исторически ценности от Тракийската епоха. 41-годишният Росен Тодоров доброволно предал ценните находки на полицията в крайдунавския град, пише "Труд".

Преди броени дни мъжът копал за желязо в местността Корея в района на бившите сгради на военно поделение между Свищов и близкото с. Ореш.

Там се натъкнал на керамично гърне. Оказало се, че делвата съдържа златна спираловидна гривна, 12 златни накити и декоративни украшения, а също и 6 бронзови брадви и секачи.

"Мъжът, който ни предаде предметите, е безработен и изхранва семейството си, като търси старо желязо в изоставени сгради. Така е попаднал на находката.

Тъй като районът не е обособен археологически обект, а металотърсачът е самоделка, не подлежи на конфискация. Когато отидохме в дома му, той бе скътал гърнето със златните накити в килер, но доброволно ни го предаде, затова няма да бъде преследван от закона", коментира пред "Труд" началникът на Районното полицейско управление в Свищов Момчил Златев.

България е обречена да бъде получлен на ЕС, ако не поиска сама повече права, е тезата на анализа на "24 часа".

Прословутото влизане на страната ни в Шенген все повече заприличва на ням филм. Към България има изисквания, които звучат различно, когато става дума за други страни.

Мафията в Италия? No problemo. Бюджетна дисциплина? Дори самите германци и французи от години не спазват заветната 3 процентова граница бюджетен дефицит. Сигурност по границите? Гърция отдавна напълно капитулира в охраната на границата си с Турция. Зачитането на човешките права? Саркози как натовари ромите от Румъния и България на самолетите с основно обвинение, че са роми?

Може би е крайно време България да поиска най-сетне и права. Защото получленството ни в Шенген се предшества от получленство в еврозоната (посредством валутния борд) и получленство в самия ЕС. Ние хем сме вътре, хем не съвсем. Имаме куп задължения, а почти никакви права.

Към нас не текат реки от еврофондове. Ние нямаме право да работим в ЕС. Свободата на движение на хора и стоки за нас е условна - граничният контрол остава, правото на престой е ограничено.

Не сме член на еврозоната и затова не ползваме привилегиите от общата валута. Левът обаче е вързан към марката, тоест еврото, а ние приехме да спазваме всички правила на еврозоната.

3% бюджетен дефицит в България е закон божи каквото и да коства това на икономиката. Колкото и да ни е "разтурена къщичката", като се сравним с останалите членки, не сме чак за изхвърляне. Имаме право даже да седнем на масата.

Пред "Телеграф" Ваньо Танов, директор на Агенция" Митници", съобщава: "Извадихме сивите фирми на светло. Винпроми и търговци на горива внасят 20 пъти повече акциз".

Ситна цедка ще бъде въведена за операциите в болниците у нас. Хирурзите ще ни "режат" само в краен случай, едва след като бъдат проучени всички останали алтернативни възможности за лечението ни и се окаже, че скалпелът е единственото решение.

Това съобщи пред "Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща със здравния министър д-р Стефан Константинов вчера. От съюза настояват държавата да кредитира болниците.

БНБ отчете рекорден срив на инвестициите, пише "Сега". През първите седем месеца на 2011 г. те са били 183,8 млн. лв. За същия период на миналата година са инвестирани 776 млн. лева.

Ситуацията е още по-драматична спрямо същия период на 2009 г., когато сумата е била над 1,8 млрд. евро.

Експертите обясняват негативната тенденция с ефектите от кризата - несигурността в еврозоната и ЕС като цяло, неясните сигнали на правителството, влошаването на публичните финанси, плащания по вътрешнофирмени кредити.

Данните за пореден път показват, че сметките на финансовия министър Симеон Дянков отново може да се окажат грешни, защото поне към днешна дата България е доста далеч от 3% ръст на икономиката.

"Може и да постигнем заложените цели в бюджета и да отбележим ръст, но това ще бъде само заради износа и заради международните цени, които се повишават. Само че това не оправя проблема с инвестициите и притока на чужди капитали, които ще продължават да ни заобикалят, докато не започнем да разкриваме нови работни места", коментира Божидар Данев от БСК.

По думите му драстичният срив в преките инвестиции ще доведе до още по-големи проблеми на пазара на труда, а оттам и до още по-свито потребление.

"Чуждестранните капитали няма да дойдат у нас, докато не подобрим съществено бизнес средата и не въведем най-накрая действащо електронно правителство. Такива неща не се лекуват само с добър PR", каза още Данев.

Въпреки кризата сумите, с които българските емигранти подпомагат семействата си, се увеличават, макар и с малки темпове.

От началото на годината до юли сънародниците ни зад граница са изпратили около 473 млн. евро, показват данни на централната банка.

Бизнесът предупреди за рязко вдигане на цените заради новите водни такси, пише на първа страница "Класа". Приходите драстично ще намалеят, защото компаниите трябва да променят охладителните си системи.

Въведената нова тарифа за водоползване и водовземане оскъпява промишленото водоснабдяване от повърхностни води близо три пъти - с 275%, а снабдяването от подземни източници поскъпва 700 пъти, сочат данните на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Увеличаването на ставката ще доведе до фалити на малки фирми производители на безалкохолни напитки, реагираха от асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Според представителите на бранша тя ще повиши себестойността на продукцията, както и цените и ще намали възможностите за продажба.

За "Класа" Георги Прохаски, директор на Центъра за икономическо развитие, казва: "България би играла стабилизираща роля в еврозоната. Годишният ръст на икономиката ни няма да е повече от 2,5%".

Агроминистърът се закани да затваря училища, ако не хранят здравословно, съобщава "Сега". Мирослав Найденов ще следи и кухните за 6-месечните пеленачета.

Земеделският министър вече е на път изцяло да изземе функциите на колегите си, отговарящи за образованието и здравеопазването. Навръх първия учебен министър Найденов се закани да затваря училища, ако в столовете им не се предлагат скъпите колбаси "Стара планина", хляб "България", сирене по БДС.

Той се притича на помощ и на младите майки за пълноценно хранене на най-малките и затова освен в детските градини ще следи стоки по стандарт да влизат по-често в менюто на детските кухни, от които се взема храна за пеленачета след 6-месечна възраст и за детските ясли.

"Ще се стигне до затваряне на учебни заведения, които не изпълняват наредбата на министерството на земеделието за специфични изисквания към безопасността и качеството на храните", закани се Найденов в Първомай.

Масово закриване на земеделски училища ще предприеме земеделското министерство, информира "Дума". Това каза министър Мирослав Найденов при посещението си в Селскотопанската гимназия в Садово в първия учебен ден.

Поради проблемите в момента в нашето средно образование се налага да бъдат силно редуцирани тези учебни заведения, каза министърът. Според него тези, които ще останат, ще предлагат наистина качествено образование.

За "Новинар" Евгений Дайнов, политолог и преподавател в НБУ, казва: "Най-тежката изборна битка ще е между Калфин и Кунева, заради балотажа. Цветанов тегли много "тежък шут" на кампанията на Плевнелиев.

Първият проблем на Росен бе, че довчера казваше, че е експерт и няма как да стане президент и би било смешно министър-експерт да се прави на президент.

След което Цветанов, както винаги, уточни, че Плевнелиев не е податлив на корупционен инцидент, а Росен мълчи, защото, където и да се появи пред журналисти, те ще го питат само дали са му искали от общината подкуп или не и защо не е реагирал.

Той и Борисов направи възможното да провали старта на Плевнелиев. Можеш ли да кажеш, че по-добрият кандидат беше Цецо, ама ще те пуснем тебе и ми пази креслото пет години, защото след това съм аз?

Очаквам ГЕРБ да загуби там, където смята, че ще спечели, да спечели там, където мисли, че ще загуби", са прогнозите на проф. Дайнов.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов е кандидатът за вицепрезидент на Съюза на десните сили в двойка с Румен Христов, информира "Труд".

Вестникът цитира и кандидата на БСП за вицепрезидент - Стефан Данаилов: "Все някой във всяко едно семейство ме харесва и ще отиде да гласува за мен и респективно за Ивайло Калфин. Кампанията ще бъде насочена към всички граждани, независимо от кой етнос са", каза още Данаилов.

А кандидат-президентът на партията Ивайло Калфин актьорът определи като "чудесно момче". Изданието предава и думите на премиера Борисов, който анонсира:

"Преди избори полудяваме! Първанов вика: Краля Слънце (в неделя в Шумен президентът сравни Борисов с Луи XIV). Нека да се държим нормално."

Социологът Юлий Павлов анализира за "Труд" прогнозите си: "Ако балотажът е Плевнелиев срещу Калфин, победата на Плевнелиев ще бъде доста убедителна.

Ако балотажът е Плевнелиев срещу Кунева, битката ще бъде по-оспорвана, но пак много по-вероятно е да бъде спечелена от Плевнелиев.

При този вариант гласовете на ДПС могат да се окажат важни. Но при балотаж с Калфин дори подкрепата на ДПС няма да му помогне да спечели.

Защото съотношението Плевнелиев - Калфин е около 30:16, почти 2:1. А ДПС има около 8% от гласовете. Да му ги даде всичките на Калфин, стават 30:24. Няма как да спечели."

"Безопасен бизнес" - водещото заглавие на "168 часа" коментира "пазара" за купуване на гласове в последните години. 20 присъди, 18 са осъдителни, но по тях няма нито един влязъл в затвора.

Всички се измъкват с условни присъди, глоби и пробация. Публична тайна е, че на избори се пазаруват по над 100 хиляди гласа, твърди седмичникът.

"24 часа" продължава разискването на проблема с думите на председателя на ДАНС Константин Казаков:

"Подписахме споразумение с главния прокурор Борис Велчев и с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съвместни екипи по места за разследването на сигнали за купуване на гласове при предстоящите местни и президентски избори.

Създаден е механизъм и на едно място ще има както прокурор, така и служител на МВР и на ДАНС", уточни шефът на агенцията.

Той подчерта, че безспорно има проблем в държавата заради множеството данни за купуване на гласове.

Ежедневникът цитира президента Георги Първанов, който заявява: "Категорично твърдя, че движението АБВ е замразено, заради изборите. След тях то пак ще бъде територия на диалог, но без да се развива като политико-партиен проект."

"Скандалът с Плевнелиев удари и общинския съвет" е коментар за изборите на "Дума". Кандидатът за кмет на Столичната община Георги Кадиев призова Бойко Борисов, Андрей Иванов, Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев да преодолеят частичната си амнезия и да кажат истината.

Според Кадиев единственият достоен завършек на този водевил е изтеглянето на кандидатурата на Росен Плевнелиев за президент.

Той бе категоричен, че Плевнелиев лъже за искания подкуп и знае имената на така наречените "брокери" от общинския съвет.

Кадиев отново призова кметицата Йорданка Фандъкова да каже истината за случая, но този път се обърна към нея с думите: "Г-жо Фандъкова, кажи си".

Джил Томас, експерт от Европол, в интервю за "24 часа" заявява:

"Необяснимо богатство на престъпни босове се взема без присъда. Никой няма право да притежава нещо, което не е придобил законно. Във Великобритания осъден ли си за наркотрафик, водиш "престъпен начин на живот" и се разделяш с имането си.

Много е важно гражданите да се убедят, че държавата не само лишава престъпниците от възможността да се наслаждават на луксозен живот и богатства, придобити от незаконна дейност, но че след конфискацията имуществото им се ползва само и единствено в полза на цялото общество.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер