"Труд": 40% от икономиката в сиво
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

"Труд" обобщава, че близо 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България се произвежда в сивата икономика. По този показател ни изпреварват само Латвия и Естония.

В Европа сенчестият бизнес дава около 1,8 трилиона евро. В Германия и Франция размерът му е около 1/8 от официалния БВП. Това показва проучване в 31 страни на международната консултантска компания "А. Т. Kearney".

25,35 млрд. лева е прогнозираният размер на сивата икономика в България през 2010 година. Това се равнява на 37,7 на сто от очаквания БВП (размера на всичко произведено в страната) за тази година.

През 2009 г. сивата икономика е генерирала 24,8 млрд. лева - около 37,5 на сто от БВП на България.

Преобладаващите кешови плащания са ключови за развитието на сивия сектор у нас, казва в интервю за "Труд" Даниела Шикова, младши съдружник в "A.T. Kearney".

"Въпреки че статистически почти всеки българин притежава карта за разплащане, България е с най-малко на брой електронни транзакции сред 27-те държави членки на ЕС.

Желанието за по-добър стандарт на живот чрез спестяване от данъци и социални осигуровки или по-високата безработица през последните 2 години на икономически спад със сигурност са привлекли един или друг в сивата икономика."

"Класа" цитира изследване на MasterIndex Bulgaria 2010, според което всеки трети избира разплащателна карта заради улеснените транзакции.

"Монитор" посочва, че всеки четвърти работник е в сивата икономика.

На бизнес страницата си "Труд" акцентира върху проверките на Национална агенция за приходите (НАП). Началникът на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) Иван Симидчиев и шефът на Митница Свиленград Стефан Марашев ще бъдат освободени от длъжност по настояване на премиера Бойко Борисов.

Ще напълним куфарчета, но с глоби, казва в интервю за "Труд" Иван Симидчиев, шеф в оставка на Дирекцията за национален строителен контрол.

"При минимална санкция от 5000 лв. ще влезе нещо в бюджета. Това са минималните санкции само за премахване. Ще има глоби и за забрана на ползване и други", коментира Симидчиев.

Селска къща със собствено езеро и разгъната застроена площ над 2000 кв. м предизвика интереса на данъчните при обиколката им с хеликоптер над околностите на Варна, допълва "Труд".

Темата за проверките на НАП е отразена и от останалите ежедневници.

"Атака" коментира: "В българския Ориндж каунти не плащат данъци".

"Монитор" отбелязва, че контрабандист вдига хотел върху свлачище.

"24 часа" пише на първа страница "Не кораб - виличка", по повод къщата във Варна със собствено езеро.

"Само екшън с "Хеликоптер" не стига" е заглавието на коментара в изданието. Авторът Красимир отбелязва: "Ако днес се правят изследвания, според които сивата икономика у нас била над 40 процента, това означава много неплатени данъци и необложени доходи. За да се стигне до такъв висок процент, вината е преди всичко в неефективните закони и контролни органи."

"Борисов да реши за пенсиите - Дянков пречи", е заглавието над интервю в "24 часа" с Пламен Димитров, изпълняващ длъжността президент на КНСБ.

"Не искам да плаша никого, но напрежението във федерацията е голямо. Борисов трябва да озапти министрите, това е негова отговорност.

Редно е до края на седмицата да каже какво да правим. Защото в един момент всичко ще се обърне срещу него. А няма да е справедливо, защото той показва някаква диалогичност. И ние не искаме под уличен натиск да правим реформите, а под натиска на аргументите", подчертава Димитров.

Коментарът на Георги Ангелов, икономист в институт "Отворено общество", в "Стандарт" обобщава: "Министрите да не хленчат за пари. Борисов да затегне партийната дисциплина, за да тръгне икономиката."

Ангелов анализира начините за стабилизиране на икономиката. По думите му има няколко фактора, които трябва да се имат предвид. На първо място освен ръста на търговията на дребно трябва да има ръст и на заетостта, т. е. да се открият повече нови работни места.

Сиренето може да поскъпне с 50% до края на годината, пише "Стандарт". Цената на килограм от белите бучки може да надмине 7 лв. на едро за Коледа, макар че те се продават средно за 4,50 лв.

На дребно цената на сиренето може да достигне 9-12 лв. Причината за очевидния скок на млечния продукт е поскъпването на фуражите на международните пазари.

Още две години кучета по улиците, съобщава "24 часа". Според Закона за защита на животните всички улични кучета трябваше да бъдат вкарани в приюти до 31 януари 2011 г.

Масово обаче общините не могат да изпълнят този срок, а някои дори не са започнали да строят кучкарници.

Затова лично министърът на земеделието Мирослав Найденов ще предложи крайният срок да се удължи до 2013 г.

Националното сдружение на общините в България ще остане непреклонно в настояването си проектобюджетът за 2011 г. в частта му за местните бюджети, да бъде променен, заявява пред "Класа" кметът на Смолян и председател на сдружението Дора Янкова.

Парното в София няма да бъде пуснато през следващите две седмици, предупреждава "Телеграф".

Причината е, че според дългосрочната прогноза се очаква затопляне. От "Топлофикация София" обявиха, че ще пускат парното само на желаещите.

"Сега" акцентира върху изказване на Петко Милевски, шеф на дружеството, според когото почти всички министерства дължат пари на "Топлофикация".

Стотици дела се отлагат дневно, защото ангажираните по тях служебни адвокати не се явяват, информира "Сега".

Причината е - държавата абдикира от плащането на правната помощ и защитниците не са получавали хонорари от месеци. От понеделник и най-голямата адвокатска колегия в страната - софийската, спря да определя служебни защитници и особени представители.

Досега така действаха колегиите в Благоевград, Варна, Видин, Враца, Кюстендил, Перник и Хасково. Очаква се скоро така да постъпят и други.

БДЖ продължава да убеждава обществеността, че няма проблем с влаковете, коментира "Пари".

За целта беше организиран показен технически преглед на влак в депо "Надежда" в София, по време на който шеф във БДЖ обясни, че парите за ремонти не стигат.

Въпреки това влаковете били безопасни, пише изданието.

Половината от пътническите вагони на БДЖ никога не биха получили сертификат за безопасност, тъй като няма как да минат и елементарен технически преглед, пише "Сега".

"Около 230 от общо 430 пътнически вагона на дружеството, които са в движение, са с изтекла гаранция след основен ремонт", твърди пред "Сега" шефът на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев.

Причината е, че не достигат средства. Според Бунев върху обикновените служители се упражнява натиск да подписват технически прегледи, които на практика не извършват.

След Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Тракийският университет в Стара Загора вероятно ще бъде затворен през зимата, за да се пестят пари от ток, пише "Труд".

Това е една от антикризисните мерки, които може да се наложи да вземе Академичният съвет на учебното заведение заради орязаната държавна субсидия за вузовете.

Спреният от Конституционния съд Закон за развитие на академичния състав блокира титлите на 858 професори и докторанти, показа проверка на "Монитор" в Националната агенция за оценяване и акредитация.

Работата ни е блокирана. Стотици докторанти са готови за защита, а спрените текстове не позволяват това, коментира пред "Монитор" проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София.

В изключително трудно положение сме, защото никой от водещите юристи не казва кое в закона остава и кое не, добави проф. Митев. 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 минута

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 17 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“