"Стандарт": Горим с 6 млрд. евро
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
18

Горим с 6 млрд. евро, обявява "Стандарт" под глава. България не само че може да изгуби 6 млрд. за пътища, екология и селско стопанство, но и да връща получените в аванс 600 млн. евро.

Това пише всекидневникът, като цитира Юлияна Николова, която се очаква днес да бъде назначена за шеф на звеното за контрол на еврофондовете.

Интервю с Николова е поместено на вътрешните страници на днешния брой на "Стандарт". В него тя посочва, че е поискала от премиера да няма никаква политическа намеса в работата на структурата.

Водеща тема в днешния печат е новината, че Европейската комисия се очаква да върне за втори път оценките за съответствие на няколко оперативни програми и финансирането по тях да бъде спряно.

"Бойко Борисов от Несебър: Пращам спешно делегация в Брюксел, спират ни проекти", извежда в заглавие "Труд" на първата си страница.

Брюксел ни отказва всички съгласувателни процедури по проекти на агенциите по еврофондовете, съобщил министър-председателят в Несебър, като не е споменал конкретни данни, но е пояснил, че става дума за пратени от предишния кабинет документи за одобрение.

"24 часа" пише, че премиерът отива на 9 и 10 септември с голяма делегация в Брюксел във връзка с това. Делегацията ще помоли за отсрочка, за да покаже какво е направило новото управление и какво наследство е заварило.

"Ужасяващата новина", както я е определил премиерът, за отказа на Брюксел той е научил от еврокомисар Меглена Кунева, която ще участва в делегацията, пише "Труд".

ЕС не се смили и пак отказа да размрази парите за България, пише под глава "Сега". Проблемни са пет от оперативните програми, като само за "Околна среда" и "Регионално развитие" има надежда, пише вестникът.

Сега България разполага само с авансови плащания по оперативните програми. Под въпрос са и блокираните 323 млн. евро по ФАР, голяма част от които страната ни най-вероятно ще загуби, четем още в "Сега".

Вестникът припомня, че оценките за съответствие веднъж вече бяха върнати миналата година, заради липсата на административен капацитет на одитното звено.

Данъчна обсада на еврограниците, пише под глава "Труд".

Митничари и данъчни ще проверяват денонощно всички стоки, които излизат или влизат към страните от Европейския съюз, информира "Труд" на първата си страница.

Под обсадата на бирниците ще бъдат 9 ГКПП-та със страните членки Гърция и Румъния.

Eврограниците са рискови, тъй като от началото на 2007 г. движението на стоки между страната ни и другите държави членки се извършва без митнически контрол, а това води до данъчни злоупотреби и укриване на обороти.

Всяка седмица екипите на митничари и данъчни ще докладват пряко на шефовете на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов и на митниците ген. Ваньо Танов, посочва още вестникът.

Очаква се акцията да донесе поне 500 млн. лв. допълнително в хазната.

Вестниците поместват и изказване на министъра на правосъдието Маргарита Попова, според която нямаме адекватна наказателно-правна политика.

На първа страница "Земя" пише, че започват процедурите за промени на цялостната наказателна политика.

"24 часа" цитира министър Попова, че правителството предвижда по-сурови присъди за тероризъм, престъпленията срещу деца и срещу интересите на държавата.

От 2011 г. наказанията ни за корупция по високите етажи на властта и измамите с еврофондовете ще бъдат еднакви в цяла Европа, е казала за "Монитор" министър Попова.

Правосъдното министерство ще изчака с приемането на изцяло новия Наказателен кодекс, посочва още вестникът.

"Труд" и "24 часа" проследяват историята на строежа на "Водното огледало" в Кърджали, за който министър Цветан Цветанов обяви, че за осем години той е поскъпнал почти 9 пъти.

"Как Водното огледало поскъпна 9 пъти. За 5 години амбициозен проект в Кърджали скочи от 9 на 77 млн. лв.", отбелязва "Труд".

Експерти бяха определили "Огледалото" като едно от най-модерните хидротехнически съоръжения у нас, но всъщност то представлява коригиране на коритото на река Арда, пише изданието.

Цялостна проверка на изпълнението на проекта са обещали областната управителка на Кърджали Иванка Таушанова и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева.

В статията "Министри спират търгове на предшествениците си" "Сега" обобщава прекратените обществени поръчки във ведомствата.

Министърът на финансите Симеон Дянков е прекратил поръчка с европари за обучение за ръководството на оперативните програми.

Военният министър Николай Младенов и външният министър Румяна Желева също са спрели обявени от предишния кабинет обществени поръчки, информира вестникът, като отбелязва и детайли около случаите.

"Телеграф" пише на първа страница: "8 млрд. потъват в корупция".

Според финансовия министър Симеон Дянков всяка година 8 млрд. лева "потъват" в неефективност и корупция. Най-много се краде от митниците и енергетиката - по 3-4 млрд. лв. годишно, отбелязва вестникът, като цитира част от интервю на Дянков, дадено пред Николай Бареков.

Новият бюджет ще бъде с много ограничения, ще спре ръста на заплатите и пенсиите, е прогнозирал бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев на събор в Рила, цитиран в "24 часа".

Той е заявил пред събралите се близо 2000 симпатизанти, че се подготвя новият бюджет, в който ще бъдат отрязани 40 млн. лева от образованието.

"Труд" извежда като акцент в заглавие: "Червени към Станишев: Горе мъдрата глава!". Станишев е обявил, че до соцконгреса през октомври непрекъснато ще обикаля страната, за да чуе предложенията на червените за промяна в БСП, пише още вестникът.

Работодателите все по-често бавят заплати, пише на първа страница "Сега". През първото полугодие на 2009 г. Главната инспекция по труда е отчела 8555 нарушения по заплащането на труда, което е почти 50 на сто повече, отколкото за същия период на миналата година.

"250 млн. евро заем за "Белене" ни виси на шията" е озаглавено интервю с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в "24 часа".

На въпрос кои са "капаните за обезвреждане" във ведомството, той изброява 250-милионен заем в евро на НЕК, използван за АЕЦ "Белене", който е с риск да стане незабавно изискуем, както и ангажиментите в големите енергийни проекти, проблеми около ТЕЦ "Марица Изток-1".

Вестниците цитират и изказване на министър Трайков, че през септември ще стане ясно дали се продължава строителството на АЕЦ "Белене", или се спира. Той е допълнил, че между 8,2 млрд. и около 9 млрд. лева са предвидени за този мегапроект.

По думите на министър Трайков малка част от "Кремиковци" може да продължи да работи. "Сега" посочва, че това може да се случи, дори да се стигне до ликвидацията на сегашния мегакомбинат, е обявил министърът.

"Стандарт" пише, че дълговете на предприятието за близо 1,5 млрд. лв. ще бъдат обърнати в акции от комбината, е съобщил за вестника синдикатът Цветан Банков.

Това е приблизително размерът на вземанията на кредиторите, които са заявили намерение да станат акционери в "Кремиковци".

Вестниците съобщават за кончината на Александър Божков - вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов.

Един от символите на новото време - политикът и икономистът Александър Божков, почина вчера след дълго боледуване, пише "24 часа".

България е единствената страна в света (ако изключим африканските държави), в която медицинските сестри са по-малко от лекарите, пише на първа страница "Дневник".

Само през 2008 г. 1831 са напуснали страната, като тенденцията продължава със същите темпове и тази година. Това е съобщила председателката на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова, цитирана във вестника.

"Новинар" съобщава под глава: "Бум на СПИН по морето. Трима българи се заразяват с ХИВ всяка седмица".

Според статистиката на здравното министерство само за първите пет месеца от годината 70 българи са се заразили от вируса на ХИВ.

Така общият брой на страдащите от болестта до момента става над 1000. Смята се обаче, че броят на заболелите е поне 4 пъти по-висок от официално регистрирания.

"Труд" предупреждава, че опасен комар, наречен "тигров", който е приносител на смъртоносни заболявания като малария и енцефалит, е долетял от тропиците до българо-гръцката граница.

Според специалисти благоприятни територии за насекомото у нас са долината на Струма, Петричко, Санданско, Благоевград и най-югоизточните ни части.

84 тира преди Мадона, пише на първа страница "24 часа" и помества снимка с част от автомобилите, пристигнали у нас за концерта на певицата.

Будоар в една от спортните зали на Националния стадион "Васил Левски" строят 1200 работници, наети от организаторите на шоуто на 29 август.

84 тира докараха вчера звуковото оборудване за концерта на Мадона, като придвижването им в София било с полицейски ескорт, посочва още "24 часа".

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Свитък, открит край Везувий, свидетелства за последните часове на Платон

Свитък, открит край Везувий, свидетелства за последните часове на Платон

Свят Преди 6 минути

Изворът описва как гръцкият философ е слушал музика, свирена на флейта от тракийска робиня

Кози

Защо на италиански остров можеш да осиновиш по 50 кози?

Любопитно Преди 7 минути

Една нестандартна и доста любопитна идея на остров Аликуди

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Свят Преди 53 минути

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията

<p>Развитие по казуса със служителя на ДАИ, свалил номерата на репатрак</p>

Развитие по казуса със служителя на ДАИ, свалил номерата на репатрак, вдигнал неправилно паркираната му кола

България Преди 59 минути

Вътрешната проверка се е забавила, тъй като той веднага след случая е излязъл в болничен

Коклюшът у нас: Продължават да растат случаите на заразени

Коклюшът у нас: Продължават да растат случаите на заразени

България Преди 1 час

Вече има регистрирани в повечето области, а за последната седмица заболелите са се увеличили двойно

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Любопитно Преди 1 час

Как и защо Амелия Дайър е убивала стотици бебета четете в следващите редове

<p>Сексомния: Сексуалното безсъние, което може да съсипе живота</p>

Сексомния: Смущаващо разстройство на съня, за което никой не иска да говори

Любопитно Преди 1 час

Какво е сексомания и може ли да се излекува четете в следващите редове

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Свят Преди 2 часа

Загинали са три жени и един мъж, а 28 души са ранени

<p>Кървава драма в САЩ:&nbsp;&quot;Днес загубихме няколко герои&quot;</p>

Кървава драма в САЩ: Полицаи са убити в Северна Каролина

Свят Преди 2 часа

Те се опитвали да връчат заповед за изземане на огнестрелно оръжие от осъден престъпник.

<p>Аферата &quot;Митници&quot;: Един от задържаните иска да излезе на свобода</p>

Аферата "Митници": Марин Димитров от Хасково иска да излезе на свобода

България Преди 2 часа

Той беше арестуван при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в началото на април

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 2 часа

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

Велики вторник е! Ден за поучения и последни нравствени наставления

Велики вторник е! Ден за поучения и последни нравствени наставления

Любопитно Преди 3 часа

На този ден в църквата се чете освен притчата за талантите и тази за десетте девици

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Технологии Преди 3 часа

Системите за сигурност засичат все повече рискове

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Свят Преди 3 часа

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

Любопитно Преди 3 часа

Постоянният стрес, без възможност за истинска почивка, води до емоционално прегаряне и депресия

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Технологии Преди 3 часа

Невроморфният Hala Point обработва информацията 50 пъти по-бързо и използва 100 пъти по-малко енергия спрямо предишна подобна разработка на Intel