"Стандарт": Бутат барбекюто на Доган
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"Държавата се престраши и обяви част от сарая на Доган за незаконна" акцентира в заглавие "Сега" на първа страница. Преписка за законността на имота в столичния кв. "Бояна" е започнала Дирекцията за национален строителен контрол, пише "Труд".

Новината за "Боянския сарай" на лидера на ДПС Ахмед Доган намира място на водещите страници на повечето днешни вестници - "Бутат барбекюто на Доган" е заглавието под главата на "Стандарт" и "24 часа".

Много заглавия от първите страници на днешните вестници са свързани с данните за държавния бюджет, изнесени от финансовото министерство - "За пръв път от 65 месеца: Бюджетът излезе на дефицит" - извежда "Дневник", "Хазната празна, Бойко вика Станишев" - пише под глава "Монитор", "За месец Станишев прахосал целия бюджетен излишък" - обявява "Сега" в заглавието на водещата си публикация, "Борисов прати Станишев и Орешарски на очна ставка при Дянков" - отбелязва "24 часа".

"Труд" извежда като заглавие на първа страница "Бюджетът на червено с 372 400 000 лв." Информацията продължава на вътрешните страници на изданието - "само за юли на годишна база дефицитът в бюджета е над 550 млн. лева, като сумата е равна на едно месечно плащане на пенсиите", отбелязва вестникът.

Разгневен от дефицита, премиерът Бойко Борисов заявил, че Станишев и Орешарски ще бъдат поканени във финансовото министерство, за да изяснят в присъствието на медиите на какъв хал са оставили хазната, посочва "Труд".

"Дневник" пише във водещата си публикация, посветена на темата, че по информация от министерството на финансите Орешарски е приел поканата и днес ще се срещне с приемника си Симеон Дянков.

Правителството на Сергей Станишев е стопило и последните пари от бюджетния излишък, натрупан през януари, отбелязва още изданието.

За "Дневник" бившият министър Орешарски е заявил по повод упреците от новото правителство, че заложените буфери в бюджета са били за 3,9 млрд. лв., а само астролог би могъл с точност да предвиди как ще се развият процесите през тази година.

"Не ме изненада дефицитът, а размерът му, който се е увеличил заради предизборното харчене" - това казва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за вестник "Пари".

Той посочва, че очаква по-големите постъпления в хазната да дойдат от три пера - от акцизи, които трябва да бъдат осигурени от агенция "Митници", от ДДС, за чиито постъпления отговаря НАП, и от енергийния сектор.

Симеон Дянков заявява още в интервюто, че очаква през 2010 г. България да е с два процента спад на БВП. Той обаче предвижда след дълбоката криза чувствителен растеж на икономиката ни и близо осем процента ръст на БВП през 2011-2012 година. 

Работодателските организации искат осигуровките да бъдат намалени с пет на сто и аз подкрепям тази ставка, но смятам, че това трябва да стане стъпаловидно - през 2010 г. с две на сто, а следващите две години с по един процент, казва още министър Дянков за "Пари".

В статия, озаглавена "Един милиард отиде в канала", "Стандарт" посочва, че 1000 проекта на стойност от половин до четири милиона лева за канализация на села са били одобрени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството и от еврофондовете.

Изданието цитира министъра на околната среда и водите Нона Караджова, според която 720 млн. лева от бюджета вече са изхарчени през последните четири години за канализация на малки населени места, а само един процент от тези пари, дошли от бюджета, са отделени за пречиствателни станции в големи градове с над 10 000 жители.

Вестниците информират за новите 18 областни управители на Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, София, Софийска област, Търговище и Хасково.

"Дневник" описва новоназначените от правителството така - "общински съветници и ръководители на местни структури на ГЕРБ, кмет, както и бивши офицери, някои от които и сътрудници на Държавна сигурност".

"Контраразузнавачи, общинари и хора със сериозен бизнес са сред новите областни управители" - обобщава "24 часа".

"Адвокат взе София, учител - Благоевград", обявява "Стандарт". Предстои правителството да реши кой да управлява останалите 10 области.

"Пирински се оправда с ДАНС за ремонта на депутатските жилища", извежда в заглавие "24 часа". По темата за злоупотребите в администрацията на парламента "Труд" отбелязва, че предишното ръководство на 40-ото Народно събрание е пристъпило към специална обществена поръчка на стойност 800 000 лева за ремонт на ведомствените депутатски жилища заради писмено мнение на ДАНС.

Това е съобщил бившият председател на парламента от БСП Георги Пирински. "Дума" цитира Пирински с думите: "основните факти за 4-годишното управление не бива да се подменят."

"24 часа" помества интервю с бившия главен секретар на НС Огнян Аврамов. В него той заявява, че недоумява как може да се твърди, че за всичко, станало в парламента, отговорност носи единствено бившият главен секретар.

Вестниците информират за промените на ръководни постове в МВР, обявени от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов - "правителството предложи на президента да освободи досегашния генерален комисар на МВР Павлин Димитров, за да бъде той назначен за заместник вътрешен министър", посочва "Труд". На неговото място като главен комисар ще бъде шефът на Криминалната полиция Калин Георгиев.

Полицаите на улицата вече няма да са въоръжени със стоппатрони, а с бойни, пише на първата си страница "24 часа", като цитира министъра на вътрешните работи.

"Дневник" посочва, че МВР, Националната агенция по приходите и агенция "Митници" проверяват 16 фирми за контрабанда на гориво, е съобщил Цветанов.

Той е уточнил, че проверката е започнала по оперативна информация и подадени сигнали.

"Труд" помества и интервю със заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, озаглавено "В МВР да не чакат скок на заплатите".

В интервюто той посочва, че по данни на международни организации за 2008 г. у нас са станали 610 000 престъпления, регистрирани били обаче само 20 на сто от тях, защото жертвите рядко информирали МВР.

Темата на днешния брой на "Труд" е посветена на реформите в образованието. Според обширна публикация на вътрешните страници на изданието, учебната година ще започне без изненади, но липсата на закон за средното образование поставя под съмнение оптимизирането на училищната мрежа и новопроходилата система за децентрализирано финансиране.

"Труд" посочва още, че за промените във висшето образование новият министър Йорданка Фандъкова е дала заявка, че "няма да пипа с кадифени ръкавици - като предшествениците".

Изданието набелязва и четири задачи, които трябва да реши новият просветен министър: да превърне матурите в неоспорим и с нужната тежест изпит; да докаже, че въведеното т. нар. външно оценяване (малките матури в края на всяка година) е реален тест, който показва състоянието на обучението у нас; да се спре падането на България в международните класации за грамотност; учителите да продължат да получат нужния статут, така че да не се говори за тях като за хора, които стоят в училище поради липса на по-добър избор.

"Без легално доплащане не може да има качествено здравеопазване на този етап" - така е озаглавено интервюто в "Дневник" с новоизбрания председател на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. В него той заявява, че съюзът ще настоява да се даде право на лекарите да работят на повече от два договора със здравната каса.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 1 час

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 2 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 4 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 4 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 6 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 6 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 6 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 6 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 6 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 7 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 7 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 7 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 7 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 8 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 8 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

България Преди 8 часа

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца