Шефът на БСК пред "Дневник": Държавата да не се държи като мутра
Шефът на БСК пред "Дневник": Държавата да не се държи като мутра   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

"Дневник" цитира Сашо Дончев, председател на БСК: "Искаме от държавата да не се държи като мутра".

Трябва да променим отношението си към труда, единственото средство за постигане на устойчиво развитие и по-добър живот. Преди повече от 160 години един изключителен мислител - Фредерик Бастия, е казал:

"Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на другите." По времето на така наречения социализъм ни се внушаваше, че държавата е всичко, а ние, хората, сме нищо.

За съжаление за изминалите повече от 20 години промените в поведението на държавата не са много, а и малко от тях бихме могли да оценим като положителни. От ръцете на партийната върхушка управлението на страната ни попадна в ръцете на разни тарикати.

Средно всеки трудещ се човек в България за този период е бил лишен от доход в размер на 250 000 лв. Ясно е, че нито една социална система не е подобрена, но тъжното е, че нито една не е съхранена поне на нивото, на което е била.

Време е да попитаме къде ни отиват парите, заключава г-н Дончев.

Управляващите заключват Търговския регистър в "стаята на тайните", информира "Сега". Демократичното и много полезно достижение - прозрачността на фирмите и на оборота им, е на път да бъде заличено.

Всеки можеше да провери бъдещия си контрагент - актовете на фирмата, дали тя има някакви запори, дали не го заблуждават за състоянието й. Можеше да се установи и дали някой висш политик не заиграва с истината, че "няма фирма".

Или пък да види дали фирма, регистрирана на децата на депутат, премиер или висш чиновник, не упражнява дейност, близка до работата на бащата. С напълно неясни аргументи управниците решиха буквално да заличат едно от малкото демократични достижения в държавата.

Достъп до регистъра ще се запази само за част от документите - име на фирмата, дата на регистрация, седалище и адрес на управление. Всеки, който иска да направи някаква справка или проверка, ще трябва да оставя своите данни. Така самият регистър ще проследява кой от какво се интересува.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, заявява за "24 часа": Не чакайте траен спад на лихвите. Процесите в Северна Африка са обезпокоителни. Капиталът в България е малко, трябва да привличаме чужди инвестиции. Вече сме преминали през най-острите етапи на кризата, имаме отговорност към депозитите на гражданите.

"Класа" уточнява: България е трета в света по спад на жилищните цени. Само в Азия повечето пазари отчитат поскъпване на имотите през 2010 г. въпреки кризата. Според данните на Global Property Guide сега единствено Гърция (Атина) и Ирландия имат по-високи спадове от тези в България.

"Дневник" информира: "Болниците ще плащат измислени осигуровки още няколко месеца". Най-рано през април може да бъдат променени минималните осигурителни прагове на медицинските сестри, лаборантите и акушерките. Това стана ясно след среща в министерството на труда със синдикатите и работодателите в здравеопазването.

"Монитор" известява: Проверка на лабораторията за контрол на храните установи, че вафли, колбаси и месни консерви имат наднормено съдържание на ГМО. Вкарват соя и царевица мутанти от Бразилия и Аржентина. Непредвидимите ефекти от употребата на тези храни ще се появят след 15-20 години, категоричен е професор Христо Мермерски, водещ експерт по здравословно хранене у нас.

"Шенген par avion" е озаглавен анализът на "Сега". Германия вече била склонна да ни пусне частично в Шенген - само по въздуха. По-късно сме щели да получим достъп по море и суша. За обикновените граждани Шенген има смисъл само като пространство без сухопътни граници, защото по тях се премахва контролът, а по летищата и пристанищата той винаги остава - най-малкото заради риска от тероризъм.

След засилването от година и половина на имигрантските потоци през Турция към Гърция се появи опасение, че същото може да се случи и през турско-българската граница, ако страната ни влезе в Шенгенската зона и отвори достъп на запад към вътрешните държави в ЕС.

Добавиха се и тревогите от надигане на още по-голяма емигрантска вълна в разбунения арабски свят. Френският посланик в София Филип Отие писа в електронната страница на посолството:

"Франция смята, че след присъединяването си към Шенген, България ще стане една от целите на мрежите за нелегална имиграция, затова преждевременното влизане в Шенгенското пространство би представлявало риск за страната."

Омбудсманът предложи узаконяване на ромските къщи, пише "Новинар". Така, според него, щял да се разреши и проблемът с неплащането на данъци от малцинството.

"Това е един вид начало на интеграцията им в обществото", съобщи той по време на форума "Ромски лидери за регионално сътрудничество". Етносът бил използван от безскрупулни хора.

Пред "Телеграф" Мария Касърова, експерт в НОИ, споделя, че пенсия от чужбина ще се взема по-бързо и лесно. От май 2012г. - всички документи ще се изпращат електронно.

Първата страница на "Труд" известява: Токът поскъпва шоково. Дружествата ЧЕЗ и Е.ОН обявиха проекти за повишение цените на електроенергията за бита и малките фирми от 1 юли тази година.

За Западна България ЧЕЗ предвижда увеличение с близо 18%, а за Североизточна България Е.ОН заяви поскъпване средно с 16%.

"Класа" оповестява: "НЕК предлага с 5% по-скъп ток, ЧЕЗ и Е.ОН - с 13 и 15 на сто. ДКЕВР смята да ограничи ценовия скок на електроенергията до пет процента".

В интервю за "24 часа" Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма, споделя: "При електроразпределителните дружества нещата не са розови. ЕВН взема кредит, Е.ОН ще увеличава капитала. От компанията майка ни питат: "При увеличаване на капитала държавата ще увеличи ли своя?"

Аз изпратих представителите ни в надзора в ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН и виждам какви бюджети приемат. Е.ОН са приели за 2011 г. бюджет с минус 7 млн. Някои компании сериозно се замислят за бъдещето си в България, особено сред антиинвеститорските призиви на известни полуопозиционни политици.

За "Белене" от последното писмо на "Росатом" се разбра, че по фиксираната цена, която те предлагат, няма да се споразумеем.

Започнахме да преговаряме отново за ескалацията, защото фиксираната цена е прекалено висока (6,3 млрд. евро - бел. ред.). Руснаците искат да стигнат до своята цена, но по друг начин. Затова не се разбират с нас нито за фиксираната цена, нито за ескалацията. А в същото време настояват да подписваме с тях допълнение 12, което е за 2 млрд. евро и което няма начин да го подпишем при тези условия. Освен това изпращат писмо, в което казват - ние ви даваме всички пари на кредит, вие няма да давате нищо, какво ви интересува цената. Това е абсолютна обида за интелигентността на българската страна", обобщава министърът.

"Атака" добавя нюанс към темата: "Шефове на ЕРП-то са подсигурявали предизборни кампании на сините". Обяснимо е защо Мартин Димитров, който по съвместителство играе ролята и на лидер на СДС, отправи поредния си поръчков политически упрек към правителството на ГЕРБ по темата - АЕЦ Белене.

"24 часа" информира и за развитието на казуса "Бургас-Александруполис", който за малко да приключи заради липса на екооценка.

Проектната компания "Трансболкан Пайплайн" обаче е внесла доклада в екоминистерството минути преди да изтече работното време на ведомството.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen