"Сега": Полицейското насилие тръгна по улиците
"Сега": Полицейското насилие тръгна по улиците   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Полицейското насилие излезе от РПУ и тръгна по улиците, коментира "Сега". През седемте години (2004-2010 г.) са регистрирани общо 55 случая на полицейско насилие.

Най-малко са през 2005 г. - 4, а най-много през 2010 г. - 13. Увеличението може да се обясни едновременно с действието на два фактора.

Отчита се и че трайната политика на безнаказаност води до вкореняване на насилието като част от полицейската култура. А има достатъчно наблюдения и симптоми, че действията на полицията на "ръба на закона" не просто се толерират, но се и насърчават от най-висши представители на държавната власт от последните правителства.

Правата и свободите в България се нарушават все повече, процесите се засилват особено през 2010 г., акцентира "Дума". За това алармира Българският хелзинкски комитет в годишния си доклад.

В документа е отчетено, че особено застрашено е правото на неприкосновеност на личния живот основно чрез увеличаването на подслушването и следенето на електронните комуникации. Правозащитниците отчитат прекомерна употреба на СРС от службите за сигурност. Законът пък не предоставя адекватни гаранции срещу произвол при подслушването на телефонните разговори и тайното следене на други комуникации на гражданите, смятат в БХК.

С последните поправки в закона за гражданската регистрация, писани и пренаписвани повече от половин година, не се решават проблеми, а се създават нови, коментира "Сега". Законопроектът е подготвен от МРРБ и мина през Министерския съвет.

Напънът на ГЕРБ да даде някакъв свой принос за решаването на казуса с изборния туризъм е родил недоносче, от което тепърва ще се оплакват десетки хиляди наказани добросъвестни българи.

Според внесените изменения всеки, който си е направил регистрация по настоящ адрес в периода 1 септември 2010 - 31 януари 2011 г., подлежи на пререгистрация.

Управляващата ГЕРБ забави приемането на изборния кодекс максимално, за да постигне няколко политически ефекта. Един от тях е тъкмо прегрупиране на избиратели в по-слаби за тях общини. Този начин да се реши проблемът с изборния туризъм засега носи и ще носи повече минуси за ГЕРБ, отколкото позитиви.

Опозицията в парламента хем е бясна на недоразуменията, записани в проекта, хем доволно потрива ръце, защото поне още стотина хиляди ще намразят ГЕРБ.

Не се боря за стола на Доган, заявява в интервю за "Стандарт" Касим Дал. От дясна ръка на лидера на ДПС Ахмед Доган Дал стана негов заклет враг.

ДПС стана синоним на скандали, нагло държание и безпардонно отношение към всичко. Едва ли не председателят и хората около него смятат, че стоят над закона. Всичко това доведе до пълната изолация на ДПС.

През последните два мандата стана така, че до който се опрем, и изгаря, отбелязва Дал. Според него трябва да се промени въобще политическото статукво в България.

"Защото след тези последни избори, след тези огромни очаквания, а за съжаление те не се покриват, както виждате, трябва въобще да се промени политическата ситуация. Да се промени поведението на хората, които говорят едно, мислят второ, а вършат трето. И най-важното - да не се допускат хора от бившата ДС до ключови управленски позиции, както в партиите така и в държавата."

И следващият президент ще бъде избран с благословията на Доган, коментира "Новинар". Промяна на ДПС отдолу ми се струва напълно илюзорна, пише авторът.

Вярно е, че една част от електората на партията ненавижда Доган и хората около него, но не можем да очакваме от тези хора да спрат да гласуват за ДПС или да извършат революция срещу Доган. Подобен тип поведение може да се очаква от младите етнически турци.

От образованите, еманципираните от родовия начин на живот, от тези, които пътуваха и работиха зад граница, от икономически свободните. Но затова трябва време. Не е изключено тези представители на етническото малцинство да гласуват за други партии. Или да отидат при Касим Дал.

Обаче съществува и потенциална опасност, ако това малцинство продължи да бъде обект на постоянни нападки и отричане, да потърси спасение в ислямистки идеи и "покровители". Тази опасност остава сякаш извън вниманието на анализаторите, политическите партии и гражданския сектор.

Пада мораториумът за царските имоти, отбелязва "Труд". Това предлага отговорният за държавната собственост министър Росен Плевнелиев.

През декември 2009 г. депутатите забраниха продажбата, отдаването под наем и други разпореждания с дворците и горите, върнати на Симеон Сакскобургготски, до приемането на специален закон за "царската реституция". 15 месеца по-късно закон няма. Ще избегнем риска България да бъде осъдена в Страсбург, изтъкна Плевнелиев пред депутатите от комисия "Антикорупция".

Ако имаш власт и пари, на пътя всичко ти е позволено, е анализът в "24 часа" за законовата безнаказаност на правителствените кортежи. От НСО забравят, че в цивилизованите страни те са слуги на данъкоплатците, защото се издържат от техните данъци.

И в този смисъл те не са по-висши, за да ползват каквото и да е предимство. Избирателите имат един отговор на терора на кортежите - не гласувайте за хора, които не спазват правилата за движение и се отнасят към вас като към хора от втора ръка.

Непрекъснатите произшествия с кортежите говорят, че НСО нарушава и правилата за безопасно управление от колите със специален режим на действие.

Комисия ще следи пазара на горивата, научаваме от интервю в "Труд" със заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. Идеята е към министерството на икономиката да има наблюдаващ орган, който следи цените и въобще пазара на горива и при първи данни за картел веднага сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Защото 30 фирми имат около 300 данъчни склада. Тези 30 фирми, ако влязат в картел, няма никакво значение останалите участници по колко ще внасят горивата.

Бюрокрацията е по-голям проблем за инвеститорите от корупцията, казва в интервю за "Дневник" Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции.

Чуждите инвестиции в България спаднаха с 58% през 2010 г. През януари на годишна база пък бе отчетено тяхното удвояване до 103,8 млн. евро. В същото време се променя профилът на инвеститорите.

Преди кризата 60-80% от вложенията бяха основно във финанси, търговия и недвижимости, а през последната една година фокусът е изместен към производството и енергетиката.

Това е хубаво, защото тези сектори са много по-устойчиви за създаване и задържане на работните места.

Иначе няма лоши сектори - всички пари, които влизат в икономиката, са добри. Ниските заплати не са повод за гордост, но са един от определящите фактори за инвеститорите, посочва Стефанов.

Под заплаха ли са европарите за магистрали, коментира "Труд". ЕС се гласи в следващия си многогодишен отчет (от 2014 г. нататък) да пренасочи основната част от разходите от селското стопанство и инфраструктурата към високите технологии, енергийната ефективност и независимост и опазването на околната среда.

Това означава, че парите за най-слабо развитите държави в съюза намаляват. И те дори може да стигнат до България по-трудно, защото богати държави членки искат по-строги правила за отпускането им.

Най-засегнати се очертават да бъдат страните с лоша репутация в усвояването на еврофондовете, сред които е и нашата.

"Сега" информира за историческа директива, с която за пръв път ще се сложи ред при отпускането на жилищни заеми във всички страни от ЕС, представена вчера от Европейската комисия.

Банките ще са длъжни да дават на кандидатите за ипотечен заем единен формуляр с цялата информация за лихви и такси. Лихвите ще могат да се променят само след като клиентът е информиран предварително.

Държавите ще могат да регламентират условията за предсрочно погасяване, така че трезорите да не налагат непосилни такси на клиентите, предвижда документът.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 6 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 10 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 55 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 59 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м