"Сега": 17 института на БАН - на световно ниво
"Сега": 17 института на БАН - на световно ниво   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Европейският одит оцени високо БАН, три часа след това депутати отнеха 10 млн. лв. от бюджета й за 2010 г., пише "Дума" с водещо заглавие "ГЕРБ сече БАН".

От оскъдния бюджет на БАН за 2010 г. мнозинството в бюджетната комисия на парламента отряза вчера още 10 млн. лв. и академията ще получи само 74 млн. лв. идната година, се посочва там.

"Това стана по предложение на депутатката от ГЕРБ Десислава Танева, която не стана земеделски министър поради тясната си обвързаност с бизнес среди. Отрязаните 10 млн. лв. се пренасочват за фонд "Земеделие", пише "Дума".

"Парите за наука отиват на нивата" е заглавието по този повод на първата страница на "Телеграф".

17 от 70 института на БАН са конкурентни на световно ниво, пише "Сега" на първа страница. Противоречива оценка на БАН дадоха 38 изявени международни учени чрез независимия одит, изготвен под шапката на Европейската научна фондация, отбелязва изданието.

Независимото изследване ще е в основата на предстоящото преструктуриране на институцията.

Международни експерти дадоха висока оценка на БАН, коментира "Атака". Според водещия материал на изданието прокуратурата във Велико Търново започва проверка на Стопанската академия в Свищов заради неизгоден банков депозит, от който висшето училище е ощетено с 50 000 лв.

Никой вече не обръща внимание на СДС, пише Евгений Дайнов в "Труд".

СДС изпусна историческия шанс да превърне мимолетната обществена симпатия от лятото в стабилна обществена подкрепа - в СДС продължиха с обичайните занимания: да се мразят един другиго, отбелязва той.

По думите му единствената коалиция, която има потенциал е Синята коалиция, но именно нея "новите" седесари веднага и напълно намразили и така се стигнало до сегашното безпомощно състояние на СДС.

"На България не й е достатъчна "сивата" десница в лицето на ГЕРБ. Необходимо е да има и партия, която да поеме в ръцете си "синята идея". Това СДС, което имаме днес, не е тази партия. И затова никой не й обръща внимание", пише политологът.

Премълчах много заради партията. Нека опонентите достойно признаят поражението си", казва пред "24 часа" досегашният лидер на СДС Мартин Димитров, по чийто думи сега той печели избора още на първи тур с 56 процента.

Седем българчета гаснат пред очите на родителите си - те са повалени от рядката болест мукополизахаридоза, пише "Труд". Лечението е изключително скъпо - около 1 млн. лв. годишно, затова държавата не го плаща, отбелязва изданието.

"Имаме вяра в новото правителство! Смятаме, че то няма да остави децата ни да умрат!", казва майката на едно от децата.

Втори месец близо 70 българи, работещи в делегацията ни в НАТО в Брюксел, във военното командване в Монс и в постоянното ни представителство в ЕС, не получават командировъчните си поради съкращения в бюджета на военното министерство, съобщава "Труд" под глава.

Тъй като това са парите, с които живеят в Белгия, те са задлъжнели с няколко хиляди евро, добавя изданието. Част от хората не можели да плащат заеми, наеми и други задължения, на някои били блокирани банковите сметки, други имали неприятности с хазяите."

Реформата в правосъдието трябва да е приоритет на България, казва пред "Труд" френският посланик Етиен дьо Понсен.

По думите му мнението на представителите на ЕС е, че в момента има пропуски в НК и  особено в НПК - правилата са прекалено в полза на обвиняемите.

"Обективно към днешна дата смятам, че наистина е много трудно да бъдат осъдени престъпниците в България. Доказателствата, които са събрани преди следствената фаза, не могат да бъдат използвани. Трябва всички доказателства, включително и СРС, да бъдат използвани в процеса", са думите на посланика.

Васил Боянов, прочут като Азис, е една от малкото звезди, обявили доход за миналата година над 1 милион лева, пише "24 часа".

Заглавието под глава на вестника е "Най-честен е Азис". Вчера от приходната агенция заявиха, че проверяват парите, колите и имотите на звезди от естрадата, рока и попа.

Недодялана реч и сплъстени мисли се вихрят в 41-то народно събрание, пише Галя Горанова в "Сега".

"Най-голям принос в езикознанието дават парламентарният шеф Цецка Цачева и заместникът й Лъчезар Иванов", е подзаглавие на статията й "Лъчезарието на новия парламент".

Привличаме за партньори в БДЖ немската "Дойче бан" и френските железници ТЖВ, казва транспортният министър Александър Цветков пред "24 часа".

Съдбата на Сузана - двегодишната дъщеря на българската гражданка Спаска Митрова, ще бъде решена напролет и не е в ръцете нито на македонското правосъдие, нито на българската държава, а на ЕС, пише "24 часа". Това споделили запознати със случая, а и последните развития на делото говорят в полза на това твърдение, отбелязва изданието.

За "Новинар" водещата новина е, че първият български еврокомисар Меглена Кунева ще си тръгне от Брюксел по-богата с 380 000 евро. Позовава се на британския в. "Таймс", който пише, че отиващите си 13 европейски комисари, които не са били преназначени в новата ЕК, ще получат суми на обща стойност близо 5 млн. евро.

От 2010 г. заемите от роднини и приятели, както и от небанкови институции ще се декларират, ако надвишават 10 000 лв. общо за календарната година, извежда под глава "Дневник".

В годишната данъчна декларация ще се описват и невърнатите суми за последните 10 години, ако стойността им надвишава 40 хил. лв., решила парламентарната бюджетна комисия.

Същите финансови граници важат и за заемодателите, които трябва да описват в данъчните си декларации всички предоставени суми над 10 000 лв. за последната година или над 40 000 лв. за последните десет.

За недекларирани средства или невярно подадени декларации ще се плаща глоба от 10 процента от премълчаната или сгрешена сума, добавя вестникът.

България има голям потенциал за производството на зърнени храни, казва пред "Дневник" Александър Дьоринг - генерален секретар на Европейската федерация на производителите на фуражи FEFAC. Основен проблем пред индустрията е голямата нестабилност на цените, заявява той.

Всички издания поместват материали за освободения вчера в добро здраве Румен Гунински-син. Той беше отвлечен преди 41 дни.

Според челото на "Стандарт" Гунински най-вероятно е държан в планинска барака край родния му град Правец и е отслабнал около 10 килограма.

Според "Монитор" за свободата на студента са платени около 350 000 евро.

"Труд" извежда, думите от профила му във Фейсбук: "Хорааааа! Много ви благодаря! Вече съм добре".

"Моля те, татко, пусни ме да уча пак в София", пък е цитиран да казва от "24 часа".

На първата страница има и снимка на двамата с баща му в семейната им къща в Правец. 41 дни Румен бил вързан, без да чува и вижда, уточнява "24 часа".

Около 1,5 млрд. лв. се очаква да достигнат задълженията на държавата към строителните фирми за възложени и извършени дейности за миналата и тази година, пише "Класа" под глава.

До момента установената дължима сума е около 800 млн. лв., съобщил за изданието изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

Той обяснява, че от всички министерства е поискана справка за възложени дейности на компаниите. Очакванията за двойно повече от установените задължения идват от факта, че не всички институции са изпратили поисканата информация за сумите, които трябва да изплатят на строителите.  

Икономиката през 2009 г. ще се свие между 5 процента и 5,5 процента, заявил заместник-министърът на финансите Владислав Горанов при обсъждането на второ четене на законопроекта за финансовата макрорамка в бюджетната парламентарна комисия, цитиран от "Класа".

Горанов подчертал, че сегашните прогнози за очакван спад от 6,3 процента на БВП вероятно няма да се сбъднат до края на четвъртото тримесечие на 2009 г., но това няма да намери отражение в приходната част на бюджета за следващата година, тъй като макрорамката е изготвена върху прогнозите за спад на БВП от 4,7 на сто.

Пазарът на външната реклама в София през 2009 г. се е свил с около 40 на сто, а в Европа между 40 и 70 на сто, пише "Пари" във водещия си материал.

Изданието посочва, че Наредбата за външна реклама, влязла в сила през октомври в Столичната община, предвижда "пренареждане", което ще започне през 2010 г.

Предвижда се Столична община да печели 6 млн. лв. годишно, отбелязва "Пари". 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 17 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 26 минути

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 44 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 53 минути

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг