"Сега": Ромските гета стягат отряди за самоотбрана
"Сега": Ромските гета стягат отряди за самоотбрана   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
62

Ромските гета вече стягат отряди за самоотбрана, информира "Сега". ЕК определя ситуацията в България като много сериозна. МВР призова гражданите да не се поддават на провокации.

Наред с това Кирил Рашков, заради когото тръгнаха опасни протести в страната, бе арестуван, след като дни наред бе зорко пазен от полицията. Рашков е задържан и обвинен за закана за убийство заради жалбите за закана за убийство на София Христева, сина й Веселин Христев и настойницата на убития в Катуница Ангел Петров - Иванка Петрова.

В анализ изданието възкликва: "Аман от цигански номера от всякакви управляващи! Данъчни, прокурори, съдии, митничари, полицаи и политици най-после трябва да дадат обяснение защо толкова време търпяха магариите на цар Киро?"

"Пари" прави прочит на поведението на Столична община през случилото се в Катуница.

Темата на вестника обявява: "Законно бягство от отговорност". След случката в пловдивското село обществените настроения са опънати до предреволюционна степен, на СОС демонстрира "толерантно" отношение към националистическите партии.

Въпрос на здрав разум е преценката дали в момента е редно общината да разрешава протеста на "Атака" и подписката на ВМРО?!

"Труд" оповестява: "Обратното броене за ромската интеграция започна".

Какво всъщност стана? Отговорът е: етнически сблъсък. И до него стигаме, като си зададем един основен въпрос: защо престъпленията на мафиота Кирил Рашков предизвикаха такава огромна истерия, докато безчинствата на безбройните мутри, олигарси, кредитни милионери и мошеници, имащи късмета да не са роми, пораждат само медиен шум и - понякога - действия на правосъдието?

Защо къщите на мошеника Рашков бяха запалени от развилнялата се тълпа, а никой не е чувал "народът" да е подпалил къщата на някой от десетките застреляни - от колегите си конкуренти - бледолики мафиоти?

Защо част от протестиращите напираха да влязат в ромските махали в Пловдив, Варна, София, Плевен и т.н., какво общо имат обитаващите тези гета бедняци с милионера Кирил Рашков?

Той, доколкото се знае, е християнин, защо тогава тълпата в София искаше да щурмува джамията?

С голяма снимка на първа страница, на която е сниман палатът на Кирил Рашков, "24 часа" обявява дължимите към държавата данъци, неплатени от алкохолния цар - 6 млн. лв. Готвят се дела и за още милиони срещу него, след серия наказателни постановления на данъчните.

Анализът на вестника обобщава: "Цар Киро" стана събирателно на много недоволства." Случилото се в Катуница и последвалите улични прояви в големите градове на страната накараха чуждите медии да заговорят за изостряне на "българо-ромския конфликт".

Част от българските наблюдатели заговориха за криминалната и дори "класовата" линия при династията на Рашкови. Появиха се зрелищните теми за поръчково убийство, за ромските барони, царе, царици, олигарси, за политически покровители, за купувачите и продавачите на ромските гласоподаватели.

Подобно на "арабската пролет" и някои западноевропейски страни, социалната мрежа се оказа организатор и координатор на протести. Истинско ново и неочаквано обаче бе, че в големи градове се събираха повече млади хора, отколкото която и да е партия бе събирала през последните години.

Нещо повече, оказа се това не са само традиционните футболни агитки. По улиците излязоха момичета и момчета (отново неочаквано) от всякакви социални слоеве и групи. Въпросът, който няма как да не си задаваме, е "какво стана с апатията и безразличието".

Вероятно има много отговори, но "случаят Цар Киро" стана някак събирателно на много различни мразени неща.

В интервю за "24 часа" Славчо Атанасов, кмет на Пловдив, споделя: "Като кмет ме провериха 183 пъти, Рашков - нито веднъж".

Поскъпване на тока с 11% или цели 23% очаква българина след 2013 г., заради мръсните емисии, които изхвърлят родните тецове и въглищни централи с мощност над 20 мегавата, съобщава "Сега".

От 2013 г. Еврокомисията изисква централите да купуват на търг необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове, които в момента са безплатни, а това директно ще покачи цената на ел. енергията с цели 23%.

В опит да омекоти удара за домакинствата и бизнеса България ще иска отсрочка от Брюксел, като предлага за 2013 г. родните фирми да плащат само 30% от цената на квотата за страната, а останалите пари да инвестират за модернизиране на заводите със сероочистки и инсталации, намаляващи вредните газове.

В предложението си до Брюксел министерството на икономиката прогнозира енергийните фирми да плащат от стойността на квотата за мръсни емисии 30% през 2013 г., но с всяка следваща година този дял да расте с по 10 процентни пункта и така през 2020 г. отстъпка няма да има.

Максималният размер на безплатните разрешителни за квоти парникови газове през 2013 година е 70 на сто от емисиите. До 2020 година всички квоти трябва да станат платени.

Отстъпката важи за инсталации, пуснати преди началото на 2009 г. Срокът, в който България може да кандидатства за дерогация, е до 30 септември и той ще бъде спазен, каза Трайков.

"Новинар" е категоричен: "Цената на тока става непосилна за българина от 2013 г.", а "Стандарт" определя скока като "Секира с тока"!

Всеки десети депозит у нас е на стойност над 200 000 лв. Общият им брой към края на юни е 5221, или 11% от всички влогове, като 492 от тях са над 1 млн. лв., а 1500 - над 500 хил. лв. - сочат данни на БНБ, пише на първа страница "Класа".

Оказва се, че от юни 2009 г., в разгара на финансовата криза, до юни тази година броят на влоговете над 200 хил. лв. е нараснал с внушителните 34%, а тези от седем цифри са скочили с 50 на сто.

Като обща сума също имаме увеличение - с 39%. Според данните най-заможните домакинства у нас държат в банките общо 3 млрд. лв., или по 574 хил. лв. средно на човек, като половината от парите се съхраняват във влогове над 1 млн.

Кабинетът води България към социална криза. В цяла Европа всички правителства се опитват да не позволят финансовата криза да стане и социална. В България е точно обратното - навлизаме в истинска социална криза. Тази диагноза на проблемите на страната от последните няколко дни постави кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин вчера, цитиран от "Дума".

Той констатира, че в България цели региони тънат в мизерия, а ножицата между бедни и богати се разтваря все повече. Според него това е път към никъде, а ангажимент на президентската институция е да смени дневния ред на държавата.

Социалната криза не се решава с асфалт, а с привличане на инвестиции, категоричен бе Калфин.

С 370 хил. души, или с 66% са се увеличили безработните от началото на мандата на това правителство, посочи той.

Особено драматично е положението на младите хора, защото при тях безработицата е скочила с 42%. Огромна част от хората живеят на кредит, масово в селата се пазарува на вересия.

Броени месеци ни делят от фалита на много домакинства, предупреди кандидатът за президент.

"Труд" информира, че кандидатът на ГЕРБ за президент - Росен Плевнелиев - не иска да променя конституцията, а ще прави съвет за съдебната реформа на "Дондуков" 2.

"Без работеща система на правораздаване няма държавност. Така ще гарантираме усещането за сигурност на всеки", обясни Плевнелиев.

За изданието Ралица Негенцова, говорител на ЦИК, казва: "Списъците за вота се поправят до 15.10. Може би не на всички им харесва Изборният кодекс, но важи старото римско правило - законът може и да е лош, но е закон и какъвто е, такъв трябва да бъде прилаган.

Политическите сили са парламентарно представени и те са участвали в приемането на Изборния кодекс. Въпросът е какво всеки е мислил, че се залага в този кодекс. Оттам идват противоречията. Ние като юристи обаче го прилагаме такъв, какъвто е!"

Двойно по-малко секции за гласуване в чужбина се очаква да бъдат разкрити за предстоящия президентски вот спрямо парламентарните избори през 2009-а, съобщава "Монитор".

Това сочат предварителните разчети на базата на подадените над 60 000 заявления за гласуване, крайният срок за които изтече във вторник. Така тъмните стаички, в които сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на вот, вероятно ще се окажат около 130 на брой.

А Бисер Троянов, говорител на ЦИК, уточнява пред изданието: "Гласуваме и с двуметрови бюлетини. До името на кандидатите ще бъде отпечатано и квадратче с номера на листата. Всеки един от нас в изборния ден ще може да избира чрез три или четири бюлетини - там, където се провеждат избори за кмет на кметство, ще има четвърта бюлетина.

Да припомним, че това са населените места с жители над 351 души. Специфичното и улесняващото за тези избори е, че всички те са с интегрална бюлетина, като в бюлетината за общински съветници ще бъдат изписани първите три имена от кандидатската листа. Задължително освен партията, коалицията или инициативния комитет, редом с името на кандидатите ще бъде отпечатано и квадратче с номера на съответната кандидатска листа", разяснява Троянов.

Финландският министър на външната търговия и европейските въпроси Александер Стуб съобщи, че Финландия и Холандия не са единствените страни, които са против членството на България и Румъния в Шенген, пише "Дневник".

Министърът допълни, че на Финландия й е омръзнало да гледа как някои държави в ЕС не спазват правилата, като имаше предвид и страни като Гърция - "финландското чувство за справедливост не може да приеме начина, по който действат някои страни от еврозоната".

Посланикът в София Таря Лайтиайнен каза пред "Дойче веле", че Финландия няма да промени позицията си за влизането на България и Румъния в Шенген, преди да излезе следващия мониторингов доклад на Европейската комисия.

"Не сме убедени, че наличието на модерна охранителна техника по българските граници е достатъчна гаранция за пресичането на трансграничната престъпност. Защото зад апаратурата стоят хора, на част от които не можем да вярваме", казва Лайтиайнен.

"Прочетох за някои разследвания по въпроса и определено мисля, че имате проблем с митничарите. Проблемът на София е в спазването на правилата и в приложението на законите", допълва тя.

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 16 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер