"Сега": Черните прогнози за бюджета се сбъдват
"Сега": Черните прогнози за бюджета се сбъдват   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Черните прогнози за бюджета вече се сбъдват, пише на първа страница "Сега".

За първите три месеца бюджетът е събрал с 344 млн. лева по-малко в сравнение със същия период на 2008 г., което е спад с 5%. Бюджетният излишък също се топи.

За първите три месеца той е 514 млн. лева, а по същото време миналата година беше 1,664 млрд. лева. Това сочи доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски, който той ще внесе днес за разглеждане в Министерския съвет.

Първи излизаме от кризата, твърди в статия за "Стандарт" финансистът Емил Хърсев. Това е поради начина, по който кризата се разви в България. Ние не сме участници в тази драма, която се разигра на световните пазари. При нас ударна е всъщност отразената вълна.

Наблюдавайки движението на борсовите курсове и всички основни индикатори по света, включително и на Софийската фондова борса, става ясно, че дъното на кризата бе достигнато на 9 март 2009 г. Не може да става дума обаче за оттласкване от него, напротив - още месец поне ще дълбаем и е напълно възможно да бъдат достигнати и по-ниски точки, предупреждава Хърсев.

Имаме пари, но сме предпазливи, казва в интервю за "Труд" Момчил Андреев, председател на УС и изпърнителен директор на "Райфайзенбанк".

И обяснява: "Пари има, банковата система продължава да поддържа много добра ликвидност и като че ли хората започнаха да разбират, че ограниченото кредитиране се дължи не на липса на пари, а на увеличената несигурност и риск, което прави банките по-предпазливи.

Хората искат тяхната банка да е по-консервативна в кредитирането, защото така са спокойни, че парите им са на сигурно място."

Парното пада с 12% от 1 юли, токът скача до 5%, информира "Стандарт". Цената на парното в София ще падне с около 12%, а за останалата част от страната поевтиняването ще е с около 20%, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов.

Според него от 1 юли цената на природния газ ще падне с около 30%, колкото беше прогнозата на "Булгаргаз". От 1 юли поскъпването на тока ще бъде най-много 4-5%, допълни Шушулов. Големи поскъпвания на тока както за битовите, така и за промишлените абонати е невъзможна.

Националното съгласие е условие за енергийната ни сигурност, акцентира в специален анализ за "Труд" президентът Георги Първанов. Според оценката му енергийният форум в София в края на април т.г. е показал, че България може да бъде фактор в международния диалог по енергийните въпроси.

Първанов подчертава, че и "Набуко", и "Южен поток" са необходими за европейската енергийна сигурност предвид потреблението на газ около и след 2025 г.

Страната ни трябва и занапред да участва активно в подготовката на условията за реализацията и на двата газопровода и да се утвърждава като основна транзитна страна за ЕС на природен газ за южното европейско направление.

Държавният глава посочва, че не можем да правим сериозни планове за енергийната сигурност без Руската федерация. Но трябва да е ясно, че в конкретните преговори ще отстояваме националния си интерес. В следващите години България трябва да съхрани и развие лидерските си позиции в региона и като генериращи мощности, и като преносни съоръжения, и като кадрови и научен потенциал, призовава Първанов.

Мажоритарното явно оцеля, за да няма избори през август - така пред "24 часа" заместник-председателят на НДСВ Огнян Герджиков коментира решението на Конституционния съд да не бъде отменен текстът в изборния закон, свързан с мажоритарните кандидати.

Според Герджиков мажоритарният вот в този му вид е трябвало да падне, защото се нарушава твърде важният принцип за равно пасивно избирателно право. Не може в един регион 5000 души да изберат един кандидат, а за друг, който е от по-голям район, да не стигнат и 50 000 гласа, за да влезе в парламента.

Това е много сериозен порок на избирателната ни система, посочва Герджиков. Трябва да се търси баланс, за да може всеки глас да тежи равно.

Номерата на бюлетините зарадваха партиите, съобщава "Труд". При небивал интерес на политици и журналисти ЦИК вчера изтегли с жребий номерата на бюлетините, под които партиите ще се борят на евровота на 7 юни.

ГЕРБ бяха щастливи от номера си 3, тъй като им бил късметлийски. На "Коалиция за България" се падна номер 6, ДПС свърза номер 4 с минималния брой евродепутати, които смятат да пратят в Брюксел. Номер 1 изтеглиха "Ред, законност и справедливост".

Евровотът ще роди нови коалиции, смята социологът Васил Тончев. За "Стандарт" той посочва, че на евроизборите ще се извърши преброяване на партиите, измерване на реалната им тежест.

Това ще им даде възможност да подходят по-трезво към вота през юли за национален парламент. Най-вече на десницата, където разрояването на партийки е огромно все още. На базата на резултатите от 7 юни ще се появи шанс за нови конфигурации вдясно.

Станишев извади нов червен локомотив за евровота, коментира "Труд". БСП разчита да бъде първа политическа сила на изборите за Европейския парламент и да изпрати в Брюксел поне шестима представители.

Затова на заседанието на ИБ Сергей Станишев предложи нови лица за евроводачи - двамата си вицепремиери с най-висок рейтинг и най-големи заслуги по решаването на европейските въпроси - Ивайло Калфин и Меглена Плугчиева.

В разговор по-късно обаче Станишев и Плугчиева преценили, че има да се върши много работа в усвояването на еврофондовете и затова кандидатирането й щяло "да бъде прекалено голяма загуба за кабинета".

Станишев разбърка партийната колода за евровота, но сгреши, че го направи в последния момент, без да предупреди, подготви и убеди партията. И изведнъж се оказа в менгемето между партийните настроения (срещу Плугчиева, която не говорела като кадър на БСП) и обществените (за които тя е "желязната лейди на БСП").

Харизмата на Борисов е силата, но и ахилесовата пета на ГЕРБ, смята проф. Петър-Емил Митев, председател на управителния съвет на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

В интервю за "24 часа" той отбелязва, че в листата на ГЕРБ трудно можем да видим "А" отбор от опитни играчи. Видимо партията на Бойко Борисов разчита изключително на своя рейтинг.

Акциите на ГЕРБ обаче могат да се понижат чрез дискредитиране на неговия неформален лидер. Представително проучване показва, че само 8,6% от избирателите знаят какво означава абревиатурата, а мнозинството (52%) от готовите да гласуват за ГЕРБ не биха го направили, ако в него не участва Бойко Борисов.

Така че софийският кмет, неговата харизма и талант да общува с публиката е несъмнено най-голямата сила на ГЕРБ, но и негова ахилесова пета.

Минчо Минчев буташе "Атака" към Ахмед Доган, е озаглавено интервюто в "24 часа" с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той обявява, че няма промяна в първите три водещи места в листата за евровота. Те са за Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чукалов. Те досега бяха бойци на България, добиха и опит, имаха ясна позиция, аргументира се Сидеров.

Юруков пак опита да регистрира СДС, не се получи, пише "Труд". Часове след като Върховният административен съд отмени решение на ЦИК за самостоятелната регистрация на СДС за евровота на представляващия партията Пламен Юруков, пълномощникът му Пламен Радонов опита повторно да внесе документи.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обаче беше категоричен, че новото заявление няма да се разглежда, защото е подадено след срока.

Избраният, но нерегистриран лидер на СДС Мартин Димитров окачестви опита на Радонов и Юруков да не зачетат решението на ВАС като "опит за държавен преврат". Председателят на СДС "де юре" Юруков пък отсече, че иска вот на недоверие на Мартин Димитров.

Костов убива СДС, лаконичен е легитимният лидер на сините Пламен Юруков. В интервю за "Телеграф" той отбелязва:

"За първи път от 20 години името на СДС няма да фигурира на изборните бюлетини.

Мартин Димитров не успя да стане легитимен председател на партията, но ще остане в историята като човека, който лиши избирателите от възможността да гласуват за СДС.

Това се случва благодарение на усилията на Иван Костов и неговия подгласник, които обжалваха регистрацията на СДС за участие в изборите. Така планът "Костов" за заличаването на партията действа с пълна сила."

Зная имената на двама кандидати за служебен премиер, обявява от страниците на "Класа" д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". На въпрос вярно ли е, че неофициално се водят преговори за бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ, той отговаря:

"Това, което се сондира, е следното: неутрален премиер - не член на едната или другата партия, и двама мощни партийни вицепремиери. Хората на Бойко Борисов ще поемат силовите ведомства, а на Сергей Станишев - външната политика и другите министерства."

Татяна Дончева се отказва от парламента, научаваме от "Труд". Отказвам се от участие в националните избори, каза соцдепутатката Татяна Дончева пред националния съвет на БСП вчера.

Причината е, че решенията в БСП се взимали от тесен кръг от хора, в който влизали част от Изпълнителното бюро и съветниците на премиера. Пред журналисти Дончева подчерта, че за партията и за лявата идея може да се работи и без да си депутат. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности