"Сега": Криза? Партиите са все по-богати
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Кризата изобщо не се е отразила на финансите на политическите партии, коментира под глава "Сега". Три парламентарно представени формации - ГЕРБ, ДСБ и ДПС, влизат в изборната 2011 г. с удвоени налични средства.

Набъбването на сметките е станало само за една година - от края на 2009 г. до края на 2010 г. Управляващата ГЕРБ е завършила м.г. с 20,2 млн. лв., а година по-рано е разполагала с 8,8 млн. лв.

ДПС декларира 8,5 млн. лв. при 4,5 млн. лв. преди година. Партиите се захранват и от дарения, членски внос, приходи от лихви. Това сочат отчетите им за 2010 г. пред Сметната палата, уточнява изданието.

"24 часа" допълва, че БСП е "шампион по партийни дарения през 2010 г. с обща сума от 378 498 лв. Сред 655-имата дарители на червените са голяма част от депутатите и членовете на партийното ръководство.

"Сега" цитира статистика, според която българинът е получил средно 1857 лв. от заплати миналата година, а е изхарчил 3278 лв. Семейният бюджет се допълва от социалните плащания като пенсии, помощи, обезщетения за безработица, които придобиват все по-голяма тежест.

С тях, заемите и спестяванията общият среден доход за годината на всеки в семейството достига 3812 лв. Ако през 2009 г. заплатата формира 52.2 на сто от общия доход на домакинствата, през 2010 г. делът й пада до 50.9 процента.

"Труд" акцентира на икономическата си страница върху проучване, което анализира заплащането на труда в държавите от ЕС.

Според данните германските работодатели в частния сектор плащат средно по 29,20 евро на час. Българите са в дъното на таблицата - с 3,10 евро почасова заработка, при средно за съюза 22,10 евро.

Най-скъпо платен е наемният труд в Дания - 37,60 евро.

Пред "Телеграф" синдикатът на "Кремиковци" Цветан Банков съобщава, че започват изплащане на заплатите на работниците. По думите му най-оптимистичния вариант е превеждането на парите да започне до 4 месеца. В зависимост от процедурите може да стане и след 6 месеца или една година, уточнява Банков.

За "Стандарт" лидерът на ДСБ Иван Костов твърди за проекта АЕЦ "Белене":

"Така нареченото ядрено лоби, което е платено изцяло с руски пари, не участва в дебатите за "Белене". То мълчи за цената, мълчи за новите изисквания, мълчи за консултант.

Руският посланик казва, че имаме изгода. Ама защо руският посланик да ни казва, какъв е интересът на България. Що за наглост е това поведение!"

В отговор на въпрос за "Труд" кметът на Благоевград Костадин Паскалев категорично заявява: "Няма да се кандидатирам нито за президент, нито за народен представител.

Мисля, че това, което правя в момента, е най-стойностното от участието ми в политическия живот и ако имах желание да се кандидатирам за нещо, това несъмнено щеше да е кмет на Благоевград.

Смятам, че са малко общините, които са успели да постигнат толкова много в рамките на последните 3 г., колкото аз в Благоевград."

"Край с маршрутките в центъра на София", е заглавието над интервю в "24 часа" с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. По думите й новият конкурс цели да осигури връзка до метрото и основните линии на градския транспорт.

Схемата за довеждащия транспорт вече е готова. Маршрутките вече няма да минават през центъра.

"Това е комплексен подход - съчетаваме удобен превоз и облекчение на движението в центъра", уточнява Фандъкова и допълва, че на този етап няма да има промяна на цената на билетчето за градски транспорт, но глобата за нередовните пътници ще стане 20 лв.

"Сега" известява: До края на май всички кафенета и сергии извън схемите в София трябва да бъдат премахнати, решиха общинските съветници.

По одобрените схеми от общината в централните градинки и парковете трябва да останат 3 пъти по-малко преместваеми обекти и атракционни съоръжения, обясни главният архитект Петър Диков.

Той припомни, че схемата е изработена още през май м.г., но незнайно защо е гласувана чак през октомври, пише вестникът.

Увеселителен парк, досущ като Дисниленд може да изникне скоро в София, информира "Стандарт".

Държавата е решила да продава стадионите "Юнак", "Септември" и "Раковски", за да помогне на останалите футболни комплекси да бъдат основно ремонтирани.

Според челото на "Новинар" психиатричните отделения на многопрофилните болници и центрове за психично здраве са източвали Министерството на здравеопазването.

Схемата била следната - за всеки отделен случай на приет психично болен клиниките получават определена сума. Едни и същи пациенти обаче се връщали за лечение по няколко пъти годишно.

Всеки път те се отчитали като различен човек, съответно отделен случай. "Публична тайна е, че цифрите се манипулират, за да се отчетат по-високи показатели и да се привлекат повече средства от публичните фондове и бюджета", заявява за изданието Владимир Сотиров, управител в Амбулатория за психично здраве "Адаптация" и бивш председател на Софийското психиатрично общество.

61% от личните лекари получават допълнително пари за това, че осигуряват денонощен достъп до медицинска помощ на пациентите си, отразява съобщение на здравното ведомство "Сега".

За целта здравната каса плаща на тези джипита по 11 ст. месечно на пациент от листата им. Според нормативната уредба за т.нар. неотложна медицинска помощ отговарят личните лекари и те са длъжни да я осигуряват на пациентите си 24 часа в денонощието.

Това значи, че пациентите им трябва да имат достъп до тях или до друг лекар, на договор с джипито, поне по телефон.

Пред "Монитор" Георги Гелев, директор на Центъра за спешна помощ - София коментира:

"Дефицит има и няма как да няма, след като нищо не се е променило от пет години насам. По щат в Центъра за спешна помощ работят 191 лекари, заедно с мен. Към момента ни липсват около 80 човека, толкова са и незаетите ни щатни бройки.

Нашият труд е изключително непривлекателен и неблагодарен за работещите. Болните и техните близки вечно ни упрекват за неща, които не зависят от нас.

Гражданите имат високи изисквания по отношение времето за достигане до адреса, ние, тъй като сме малко, не можем да отговорим на тях поради липсата на кадри.

Пак заради липсата на кадри не успяваме да окомплектоваме екипите с хора от необходимите специалности. Проблем за дефицита на лекари и огромното текучество е и неадекватното за натоварването заплащане."

Становището на Германия и Франция е, че Румъния и България не са готови за присъединяване към Шенгенското пространство, което би означавало падане на граничния контрол, отбелязва "Сега".

"Франция принципно е за влизането на двете държави в зоната, но засега те не изпълняват условията", каза френският външен министър Ален Жупе след среща с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин. Вестервеле на свой ред заяви, че Германия споделя това мнение.

България и Румъния вече изпълниха техническите критерии за членство в Шенген, но Франция, Германия и други страни се обявиха за отлагане на присъединяването и заявиха, че очакват напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности