"Сега": Кадровата политика на ГЕРБ
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Кадровата политика на управляващите от ГЕРБ никога не е била подчинена на някаква логика или пък принципи, коментира "Сега". Тя се формира според настроението и маршрута на премиера Бойко Борисов.

Поредното потвърждение на порочнатапрактика е драмата около шефа на НОИ Христина Митрева.

Според премиера Бойко Борисов лично Митрева е виновна, че събирането на приходите от осигуровки не върви според плана - защото е надценила постъпленията.

Но дотук имаше достатъчно други причини и поводи Митрева да бъде пратена в пенсия. Това можеше да се случи още когато излезе наяве, че висшата чиновничка невъзмутимо си е прибрала от държавата парите за неползваните отпуски.

Трудолюбивата експертка можеше да си отиде и когато се разбра, че към високата си заплата на шеф на НОИ добавя и по-скромни 700 лв. като консултант на министъра на социалните дела.

Най-тъжното в случая е, че оставката на шефа на НОИ няма да доведе до кардинална промяна нито в тази институция, нито в политиката на управляващите в тази област. Кризата там ще се задълбочава, а парите все по-драматично няма да достигат.

От началото на прехода България е похарчила 1 млрд. евро за изграждане на модерни комуникации за администрацията, а резултатът е нищожен, пише на първа страница "Сега".

В държавата ни е пълно с оптични мрежи на различни ведомства, които не "говорят" помежду си, а общо покритието е едва 25%.

Стряскащите данни изнесе заместник-министърът на информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време кръгла маса за телекомуникациите.

Въпреки че България е най-бедната в ЕС, очевидно не е жалила пари за модерни мрежи. Проблемът е, че парите са инвестирани хаотично, което води до дублиране на "кабели" и разходи.

Всяко министерство е харчило отделно милиони за изграждане на собствена оптична мрежа, а после поради безпаричие спира да я развива.

Затова се налага да се ползват и услугите на частни телекоми. Разходите на държавната администрация към тях е над 30 млн. лв. годишно.

Няма вопиюща необходимост към този времеви период да са ясни всички кандидати за президент, смята социологът Живко Георгиев. В интервю за "Сега" той посочва, че кандидатурата на Бойко Борисов от една страна безспорно е най-силната в мажоритарния смисъл измежду кандидатурите на ГЕРБ, но Бойко Борисов има потенциала в по-голяма степен от който и да било друг от ГЕРБ да мобилизира протестен вот срещу себе си.

Така че ако той е кандидат, това навярно би мобилизирало в по-голяма степен симпатизантите на ГЕРБ, но и противниците на ГЕРБ. Това го прави рисковано.

И затова му е нужна по-голяма гаранция - примерно подкрепа от ДПС. Според Георгиев ако ГЕРБ направи второ правителство с подкрепата на ДПС, то ще му е последното.

БСП започва консултации за вот на недоверие, съобщава "Дума". Това обяви вчера лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Идеята на левицата дойде, след като Конституционният съд отмени част от парламентарния правилник като противоречащ на основния закон и освободи пътя на опозицията да иска оставката на кабинета.

В решението на магистратите пише, че опозицията може да иска вот на недоверие към кабинета, след като Министерският съвет сам е поискал вот на доверие за цялостната си политика.

Станишев посочи, че според него най-подходящата тема за вот на недоверие е пълният провал на социално-икономическата политика на кабинета - изхарченият фискален резерв, увеличаването на сивата икономика, проблемите в здравеопазването.

"ОДС ще е начало на дясно обединение", обявява в интервю за "Труд" Стефан Софиянски, лидер на ССД. Логиката на обединението ще се реализира чрез проект "Общество на демократичните сили". Това е началото на процес, в който няма учредители, защото на всички ни се иска това да е обединение на дясното. Основата на този етап е извънпарламентарната опозиция. Хартата е подписана от БДС "Радикали", "Гергьовден", земеделци, клуб "Сенатор" и др.

"Не изключваме никоя от десномислещите организации. И не приемаме, че ГЕРБ е десномислеща организация, въпреки формалното й членство в ЕНП", пояснява Софиянски.

Демократи за силна България номинираха Прошко Прошков, кмет на столичния район "Лозенец", за кандидат-градоначалник на София от "Синята коалиция". След няколко седмици той ще премери сили срещу Владимир Кисьов от СДС.

В интервю за "Стандарт" Прошков посочва, че столицата има нужда от истинско управление. Сега то е подчинено изцяло на партийната върхушка на ГЕРБ.

Не са защитени интересите на софиянци, които поредна година ще очакват завода си за боклук. За пореден път сме изправени пред екологична криза. София не се развива по начин, по който да почувстваме, че живеем в европейска столица. Ние говорим постоянно за тривиални неща - за дупки, за тротоари, за кал, за кучета... Не че не е важно, но не може да бъде програма на политическа сила. Това е техника на администриране, на ефективно харчене на средства.

"София има нужда от визия, която да я направи красив град. Първото нещо, с което ще се захвана, ще бъде запазване на архитектурно-историческия облик на центъра. София е малката Виена и трябва да възстанови облика си", е позицията на Прошков.

"Класа" акцентира: Едва около 25 на сто от добавената стойност в българската икономика идва от иновативните отрасли. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на седмия национален иновационен форум "Иновации и конкурентоспособност".

Той обясни, че средната стойност на този показател за страните от Европейския съюз е 45%.

Предпоставките за постигане на висока добавена стойност в икономиката са нивото на иновациите и равнището на капиталовата интензивност.

"При 2,5 млн. работещи българи, едва 500 хил. са заетите в сектори с високо ниво на технологиите", уточни министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев по време на форума.

По думите му не трябва да се конкурираме със страни с ниска добавена стойност, защото това пречи на икономиката да се развива.

До края на 2011-а ще заработи новата информационна система, обявява в интервю за "Монитор" шефът на "Топлофикация София". Стоян Цветанов.

И обяснява: "По всяка една партида ще се получава пълна информация за това колко дължите, имате ли просрочия, ако имате - колко са, какви са лихвите по просрочията и има ли заведено дело срещу него.

Амбицията ни е всичко това да влиза като информация и в самите фактури. Така абонатите, срещу които има заведени дела, ще бъдат уведомявани с всяка фактура и няма да могат, както сега се случва често, да казват, че не са знаели."

Новата система ще реши въпроса за електронната фактура. Всеки човек ще може в реално време да преглежда фактурите си за 12 или 24 месеца назад.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 38 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване