"Сега": ДПС очаква коалиция, но това няма да стане
Източник: netinfo
24
Д ПС очаква след година България да бъде управлявана от коалиция - в която вероятно ще участва.

Това внушава публикация във в. "Сега", в която е цитиран Лютфи Местан - вторият човек в партията на Ахмед Доган: "Очаквам избирателят да реабилитира коалиционността като по-адекватния на условията на кризата модел за управление на България и всяка друга страна, която е в криза".

Това изявление скептично е коментирано в "Сега" под заглавие "За какво тъ(р)гува ДПС". Знаем какъв ефект дават хвалбите на депесарите. Обратен ефект. Което дава сериозни шансове на еднопартийно управление. Още едно-две изказвания в полза на "тройната" и току-виж лидерът на ДПС Ахмед Доган прибавил няколко процента към резултата на ГЕРБ. Предполага се, срещу съответно заплащане, се казва в този коментар.

"Когато Местан казва, че тройната коалиция е била управление на икономическия растеж, чуждестранните инвестиции и 13-ата заплата и пенсия, а сегашното управление е на икономическия застой, замразените заплати и изтеглянето на капитали от България, не е ясно дали не заработва точки за застоя.

Защото макар и да расте, погнусата от ГЕРБ все още не е достигнала нивата от времето на тройната коалиция според сондажите. И всяка добра дума за времето на безконтролния троен грабеж звучи като протегната ръка за партньорство с ГЕРБ", откровено изказва позицията си в "Сега" авторката Галя Горанова.

"Труд" коментира като "странен" съюза за референдума, който според вестника е бил постигнат миналия петък на консултациите при президента Плевнелиев.

"На консултациите при президента в петък се дискутира референдума, който трябва да вмени на обикновените българи решение, което отговорните политици отказаха да вземат в продължение на 30 г. По традиция най-абсурдно се оказа поведението на премиера Бойко Борисов, който заяви, че ще подкрепи провеждането на референдум, въпреки че е наясно, че той е противоконституционен.

За да не кажели хората, че бяга от "гласа на народа". Така за пореден път видяхме, че личната оценка за него и харесването му са по-важни от законността и отговорностите му на премиер. Така се получи и странен съюз между ГЕРБ и БСП в името на провеждането на референдума", заключава "Труд".

Зимата е по-страшна от данък "Депозит", коментира в "Стандарт" Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД. Според нея силно преувеличено е да се твърди, че данък "Депозит", който се готви върху лихвите, може да катурне ГЕРБ.

"Но трябва да си даваме сметка, че хората понасят доста тежки финансови удари по време на сегашното управление - заради стагнацията и икономическата криза. Като цяло няма очакване, че хората ще посрещнат със симпатия какъвто и да било нов налог. Още повече, когато става дума за период, в който имаме инфлационен натиск, трудности на домакинствата. Идва зима, когато по принцип се снижават стойностите на доверие, защото хората трябва да понесат по-сериозни разходи в посока отопление. Всичко това поддържа тенденция на спад на доверието в кабинета във всички политически лица от управляващата партия - и съответно в електоралния потенциал на ГЕРБ", казва Мира Радева.

Два рекорда регистрира октомврийското проучване на общественото мнение на "ББСС-Галъп интернешънъл", отбелязва "Преса". Първо: рекордно нисък е индексът на очакванията за материалното положение на семействата - минус 87 пункта. И второ: доверието в премиера Бойко Борисов е минус 16, тоест близо милион повече са избирателите, които имат негативна нагласа към него в сравнение с онези с позитивна нагласа.

Фактите са такива, че в оставащите 7-8 месеца до изборите реално, а не пропагандно позитивно изменение едва ли е възможно. А единственото оптимистично мислене минава през осъзнаването на причината за трагедията ни като вътрешна, като наша си отговорност.

Първо, България е страна на монополите, а няма по-мощен фактор за бедността от монопола. Второ, степента на непрозрачност на управлението достигна минимум. Според в. "Преса"  пълното публикуване на стенограмите от заседанията на Министерския съвет се оказа мощното средство никой да не вижда какво всъщност се решава и става.

Трето, нито едно правителство до момента не е било сериозно загрижено за състоянието на малкия и средния бизнес в страната. Настоящото правителство не прави изключение.

"ГЕРБ догони БСП", сочи проучване на агенция "Медиана", според която ако днес имаше парламентарни избори за ГЕРБ биха гласували 20,7, а за БСП 20,6%. Горивата, цените на храните, безработицата, шамаросването на руснаците направиха спада на ГЕРБ по-стръмен. И не толкова БСП настигна ГЕРБ, а ГЕРБ настигна БСП. Това е съвършено нова ситуация, която поставя и избирателите, и партиите, и бизнеса пред въпроса за властта, твърди в коментар във в. "Труд" социологът Кольо Колев.

Според него пред фундаменталния въпрос - отива ли си ГЕРБ и кой ще дойде, коя е алтернативата? Такава ситуация е благоприятна за роенето на множество новопоявяващи се политически формации, всяка заявяваща се като най-новата, най-истинска алтернатива. Тази ситуация е благоприятна и за реанимация на загубилите лице "стари" партии.

"ГЕРБ пак ще управлява. И с данък "лихви", прогнозира в интервю за "Труд" икономистът Владимир Каролев. По принцип той е против всякакво увеличение на данъчното бреме, защото в България се изземат данъци около 38% от всеки лев, а това е доста високо ниво. Въвеждането на тези 10% означава да се въведе плосък данък върху всякакъв вид доходи, защото сега доходът от спестявания в банка не се облага.

Не отива на партия, прокламираща се за дясна, да въвежда леви мерки, при положение че ние нямаме дългова криза. Един от проблемите при въвеждането на този данък е, че инвестициите ще бъдат по-малко, предупреждава Каролев. На изборите догодина ГЕРБ ще разчита на едно единствено нещо, на което разчиташе и преди 4 г. - на личната харизма на Бойко Борисов и на нищо друго. Има хора, а те са доста, които, каквото и да направи ГЕРБ, докато Борисов й е шеф, ще гласуват за тази партия, твърди Каролев.

Близо 1/3 от общините не успяха да подготвят интегрираните си планове за градско развитие и рискуват да загубят част от необходимото време, за да разработят конкретните проекти по тях. 13 общини от 36-те големи града са поискали удължаване на срока, защото не са успели да определят зоните за въздействие, съобщиха пред "Сега" от регионалното министерство. Плановете са изключително важни, защото след 2014 г. единствените проекти, които ще се финансират от европейските фондове, ще са включените в документите.

В момента работим по темата за корупцията в енергийния сектор
, обявява в интервю за "Телеграф" шефът на парламентарната комисия "Антикорупция" Яне Янев. Според депутата проектът АЕЦ "Белене" е бил измислен само и единствено за пране и източване на пари.

Ще бъде проследено в секретните документи дали има разрешителни за строеж, разрешения по отношение на екологичното законодателство, тръжна документация, как са договаряни параметрите по сделката. Янев допуска, че всичко е договаряно задкулисно, скрито от държавата, но със съгласието на един или друг министър или заместник-министър. Те са имали държавата като акционерно дружество.

Янев се надява, че един ден обществото ще получи информация къде са потънали стотици милиони, а може би и милиарди в енергетиката.

Започвам търговия с лоши кредити, заявява в интервю за "Стандарт" собственикът на вериги от хотели и председател на Съюза по балнеология и спа Стефан Шарлопов. През следващите 5 г. той смята да купува лоши кредити и да придобива активи, които след това да продава на руски, казахски и азербайджански инвеститори.

"Кризата не е нищо друго освен възможност. Който е пръв по време и място е пръв по право", казва Шарлопов. Според него данъкът върху лихвите от спестявания е справедлив. "Не може юридическото лице да плаща 10% корпоративен данък върху депозитите си, а физическото лице да не плаща.

Всеки доход у нас трябва да се облага, за да се запази ниската ставка. И трябва да го плащаме, защото ако не го правим - ще дойде момент, в който данъкът ще се повиши. Защото бюджетът трябва да акумулира възможно най-много средства. Друг е въпросът как да се разходват събраните средства. Имаме сериозни задачи - като инфраструктурата например. А дори и само да съфинансираме европейски приети, пак трябват пари. И затова всички трябва да концентрираме усилия да не загубим и един лев от Брюксел", смята Шарлопов.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 минути

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 42 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 58 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море