"Сега": Под натиск от Брюксел Борисов е готов да жертва съдия Марковска
"Сега": Под натиск от Брюксел Борисов е готов да жертва съдия Марковска   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
33

На първа страница "Труд" цитира позицията на премиера, който е категоричен:

"Ако има и капка истина в сигнала срещу Марковска - тя трябва да се оттегли".

Нейният избор за конституционен съдия доведе до остра светкавична реакция на ЕК. Говорителят на Брюксел Марк Грей заяви, че на този етап не се предвижда извънреден доклад за България заради назначението на конституционни съдии. Той уточни пред изданието, че Брюксел ще продължи да наблюдава назначенията по високите етажи на съдебната власт и ще има готовност за извънреден доклад - при необходимост.

Според "Сега" под натиск от Брюксел Борисов е готов да жертва съдия Марковска.

Еврокомисията потвърди още веднъж, че смята избора на конституционни съдии за опорочен и, че може да има извънреден доклад за България, а в публичното пространство се заговори за оставката и на другия избран от парламента за конституционен съдия - Анастас Анастасов.

България е една от държавите в Европейския съюз, в които в момента няма спрени оперативни програми, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на реконструирани и рехабилитирани площи в Смядово, информира "Новинар".

Министър-председателят заяви, че, ако човек се огледа, не може да види нищо направено през последните 20 години, освен това, което е било направено през последната една година от ГЕРБ.

Опитвам се - освен това, което сме направили ние - площада и читалището не виждам друго, подчерта той.

ГЕРБ са тотално незаинтересовани от социалната политика, цитира думите на депутата от Коалиция за България Петър Мутафчиев, казани вчера в Пловдив, "Дума".

Според Мутафчиев с бюджета се правят единствено опити чрез увеличаване на приходите да се изпълни ангажиментът към минималното увеличаване на пенсиите.

"В управлението на ГЕРБ има една голяма липса на политика по справяне с кризата в страната и резултатът е лошият бюджет. Ние се движим около границата на бедността, защото никой не прави нищо за развитие на индустрията, земеделието и икономиката", убеден е депутатът.

"Преса" оповестява на първа страница: Турция иска консулство и в Шумен. Турският посланик Исмаил Арамаз е поискал при откриването на нова машина в завод "Алкомет" в Шумен - в присъствието на премиера - страната му да има консулство и в този град.

Посланикът е припомнил, че преди три години Анкара е поискала да открие почетно консулство и в Русе, но отговор по това искане - от българска страна - още няма.

Негово превъзходителство информира, че на 27 и 28 ноември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на посещение в Турция, а преди това у нас ще дойдат турските министри на образованието и отбраната.

Трима от петимата готвачи в хотел "Бъндерица" в Банско са носителите на стафилококовите бактерии, които са заразили храната, сервирана на 120-те ученици от София и Стара Загора, информира "Труд".

Замърсената вечеря стана причина 40 души да бъдат приети в болница. Заразените готвачи вече са отстранени от работа - начело с главния готвач, който пък е бил с изтекла здравна книжка.

Сред децата, които са били в хотела, е била и внучката на вицепрезидента Маргарита Попова. Детето не е яло от храната.

"Дума" констатира: За здраве правителството предвижда да похарчи догодина 3343,5 млн. лв. Това е 4,1% от БВП, или 10,9% от общите разходи! И тази, и миналата година парите са почти еднакви - над 3,2 млрд. лв.

Изводът - аритметика по ГЕРБерски. Така че коментарът на Бойко Борисов отпреди две седмици, че за 10 години парите са се увеличи от 1 млрд. лв. на 3 млрд. и няколкостотин, звучи несериозно. Още повече - България остава единствената страна в Европа, която дава по 16 лв. на дете месечно за здраве.

Лавина от диабет заради стреса, обяви пред "Монитор" председателят на българската асоциация "Диабет" д-р Адриан Стоев.

"Болните у нас са близо 1 милион - т. е. всеки осми е с такава диагноза, като над 300 000 дори не подозират, че са засегнати от заболяването".

Преизбраният директор на Националната следствена служба Бойко Найденов най-вероятно ще бъде и.д. главен прокурор до излъчването на новия обвинител номер едно през февруари догодина, съобщава "Труд". И в момента Бойко Найденов е зам. главен прокурор по разследването.

С по-малки шансове да изпълнява длъжността бил един от другите зам. главни прокурори - Валери Първанов.

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да задейства процедурата за избор на наследник на Борис Велчев, който бе назначен за конституционен съдия от президента. Според закона процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три от изтичане на мандата на обвинител номер едно. Борис Велчев встъпи в длъжност на 23 февруари 2006 г.

Пред "Преса" Борис Велчев, който до 2 ноември бе главен прокурор, направи преглед на седемгодишния си престой в прокуратурата:

"Ударихме бандитите на прехода. Прокуратурата не е такава, каквато беше. Заварих 275 хил. дела с изтекла давност. За миналата година тази цифра е вече пет пъти по-малка - свършена е огромна по количество работа", подчерта Велчев.

През следващите шест месеца се очаква извършването на редица знакови операции срещу трансграничната организирана престъпност, в която за съжаление са замесени българи, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след срещата си в Рим с директора на "Европол" Роб Уейнрайт, пише "24 часа".

В рамките на асамблеята Цветанов се срещна и с френския си колега Мануел Валс, който е благодарил за българските усилия в борбата с организираната престъпност.

Според Валс България трябва да бъде "приета поетапно в Шенген", като се отчитат усилията, които е положила не само в борбата с организираната престъпност, а и по охраната на границите. Цветанов е изказал мнение пред френския си колега, че българските роми не създават толкова големи проблеми за Франция, колкото румънските, чийто брой там е значително по-голям.   

Зле сме и ще става още по-зле - такива все по-песимистични оценки дават българските потребители както за икономическата ситуация в страната, така и за личните си финанси. Това показват най-новите анкети на Националния статистически институт, коментира "Труд".

Неоптимистични са нагласите както сред живеещите на село, така и сред гражданите. Влошени са оценките за инфлацията и безработицата. Техните показатели нарастват и тази тенденция ще продължи и през следващите 12 месеца.

България има много силно зърнопроизводство, но секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство" са в колапс. Това заяви в Смядово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вчера, съобщава "Дума".

Той подчерта, че за следващия програмен период страната ни ще настоява пред Европа за промяна в субсидирането. В държавния бюджет за 2013 г. има заложени пари за зеленчукопроизводство и животновъдство, като целта е стопаните да изкарат до 2014 г., когато се очаква да пристигнат европейските пари, обясни Найденов.

Фирма на КТБ става акционер в "Техномаркет", съобщава "Капитал Daily". Банката преобразува кредита си в собственост и така поема пряко контрола върху веригата за техника.

Дружество на банката навлиза като акционер чрез регистрираната в Лихтенщайн компания Domtech Holding AG. Според Търговския регистър на княжеството фирмата е създадена през юни тази година и е представлявана от консултантска компания със седалище във Вадуц.

В Комисията за защита на конкуренцията вече има съобщение за предстояща концентрация между Domtech и компанията, развиваща веригата "Техномаркет", "К енд К електроникс", румънското подразделение K&K Electronics SRL и Domo Retail.

Според непотвърдени източници при увеличението на капитала основната собственост ще е под контрола на КТБ, но основателите на веригата Николай Китов и Христо Кусев ще останат миноритарни акционери след привършване на транзакцията.

В интервю за "Труд" акад. Георги Марков коментира изказването на Ахмед Доган за Балканската война.

"За нас - българите - тази война е освободителна. Девизът й е да бъдат събрани всички българи под обща държавна стряха. Няма да е пресилено, ако кажем, че Доган изпълнява поръчка на Анкара.

В типичния си стил той се изразява усукано. Мислите му на дървен философ изобщо не трябва да се вземат насериозно. Очевидно е, че Доган стяга предизборните редици", убеден е академик Марков.

"Сега" допълва: Доган сее сепаратизъм. Той е майстор на "разлайването на кучетата". Неговите способности обаче ерозират държавността.

От няколко седмици насам най-големият обществен проблем у нас се оказа личността на ген. Васил Делов - човека, освободил Кърджали по време на Балканската война. През уикенда лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че личността на ген. Васил Делов ерозира държавата. Доган, който, както е известно, по образование е философ, а по призвание хидроинженер, се оказа компетентен и по историческите въпроси.

Доц. Лъчезар Стоянов, развива тезата си по случая пред "24 часа":

"Абсурдно е да се иска нов прочит на Балканската война. Лидерът на ДПС тръгва по хлъзгав път, но ще срещне отпор. Опасно е да се оспорват несъмнени за българската нация достойнства.

Ако Доган е български политик - да настоява за компенсации от Турция на прогонените 416 000 българи", призовава историкът.

За "Телеграф" кметът на София Йорданка Фандъкова уточнява: "Ремонтираме "Дондуков" и моста на Захарна фабрика. Пращам грешката при пресмятането на лихвите, дължими на "Карат-С", която щеше да коства на общината 2,5 млн. лв., на прокурор".

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Забрана за няколко представители на ЕС да влизат в&nbsp;Русия</p>

Москва въведе забрана за няколко представители на ЕС да влизат на територията на Русия

Свят Преди 9 часа

В комюнике на руското ведомство се казва, че мярката е в отговор на "абсурдната политика на едностранни санкции" на Брюксел

коронавирус

Променят COVID мерките за влизане в България

Теми в развитие Преди 10 часа

Считано от 1 февруари (вторник) в „червената“ зона вече ще влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население

<p>България е с най-ниската минимална заплата в ЕС</p>

Евростат: България е с най-ниската минимална заплата в ЕС

България Преди 12 часа

През януари 2022 г. 13 страни членки, разположени в източната и южната част на ЕС, са имали минимална заплата под 1000 евро месечно

Публикуваха законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури

Публикуваха законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратури

България Преди 12 часа

Целта на закриването на спецструктурите е и "постигане на осезаем напредък в противодействието на корупцията, особено по "високите етажи" на властта", е записано в частичната предварителна оценка на въздействието от законовите промени

<p>Бизнесът е притиснат от драстичния скок на сметките за газ и ток, плаща и за домакинствата. До кога?</p>

Бизнесът е притиснат от драстичния скок на сметките за газ и ток, плаща и за домакинствата. Докога?

България Преди 12 часа

Индустрията в България страда от тежка деформация на енергийния пазар у нас

Русия Германия

Германия е изгонила руски дипломат за шпионаж в сферата на космическите технологии

Свят Преди 12 часа

Според "Шпиегел" акредитираният като дипломат руснак, всъщност служител на руската Служба за външно разузнаване, е действал като свръзка на руски учен, за чието задържане бе съобщено вчера

<p>Дебела котка предизвика скандал в Instagram</p>

Дебела котка предизвика скандал в Instagram

Любопитно Преди 13 часа

Потребители нападнаха собствениците на писаната и дори им пожелаха да умрат

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО няма да изпраща в Украйна свои батальони

Свят Преди 13 часа

Има възможност в следващите две седмици преговорите с Москва да продължат, стига руската страна междувременно да не използва военна сила срещу Украйна, каза още Столтенберг

Задържаха мъж заради сигнал за блудство с дете

Задържаха мъж заради сигнал за блудство с дете

България Преди 13 часа

Арестуваният е шеф на танцова школа в читалище, в което се обучават деца от 5 до 15-годишна възраст

.

Опасни ли са наночастиците във ваксините срещу COVID-19?

Теми в развитие Преди 14 часа

Могат ли т.нар. липидни наночастици да са опасни за човека?

Снимката е илюстративна

Робот успешно извърши сам хирургична операция

Любопитно Преди 14 часа

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти

<p>АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ с отворено писмо до Асен Василев</p>

АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ с отворено писмо до Асен Василев

България Преди 14 часа

Повод за позицията им е изказване на финансовия министър, което те определят като "обидно"

Владислава Тричкова

„От двете страни на монетата“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Различен поглед върху инфлацията в Турция – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

.

Тайните служби в Австрия: Антиваксъри разпространяват екстремистка идеология

Теми в развитие Преди 14 часа

Тайните служби в Австрия са нащрек заради радикализацията на "антиваксъри без граници"

Асена Сербезова

Сербезова: Проучват се възможности за ваксината на Novavax

Теми в развитие Преди 15 часа

Изразена е готовност за сключване на споразумение за осигуряване на тази ваксина, каза още здравният министър

"Фенди" показа "армия от императрици" на Седмицата на модата в Париж

"Фенди" показа "армия от императрици" на Седмицата на модата в Париж

Любопитно Преди 15 часа

"Причината да съм във "Фенди", е да чествам силата на жените", пише Ким Джоунс в представянето на дефилето