1

Аграрният министър потресен от обиска на ДАНС, пише на челно място "Сега".

Прокурори, следователи и агенти на ДАНС щурмуваха вчера аграрното министерство и агенцията по горите, търсейки фалшиви документи при замени на земи и гори.

Акцията засегна много земеделския министър Валери Цветанов, защото никой не го предупредил. По време на обиска той откриваше изложение за вино в Пловдив.

Прокурор Николай Русинов обясни вчера, че разследващите проверяват сигнал за подмяна на дати, за да бъде избегната забраната за замени на гори и земи. Иззети са договори, сключени през февруари и март, когато действаше мораториум върху сделките. 

Симеон: Говорим с ДПС за коалиция на евроизборите, съобщава "Труд".

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски шокира вчера собствената си партийна върхушка с новината, че обсъжда с ДПС съвместно явяване на изборите в рамките на обща либерална коалиция.

"Естествено темата се обсъжда, това е логично. Въпрос на преценка, стратегия и тактика и е нещо, което зависи от момента", отвърна той на въпрос дали между НДСВ и ДПС вървят разговори в тази посока.

Само преди три дни пресцентърът на жълтите разпространи официално изявление, в което категорично се заявяваше, че партията ще се яви самостоятелно на изборите за национален и Европарламент. Царят ще скочи в лапите на Доган в 12 без 5, коментира "Сега". Онова, което със сигурност знаем за намеренията на царя е, че на всяка цена иска да остане във властта.

Първо, за да реши веднъж завинаги имотния си въпрос, и второ - заради необходимостта от гаранции, че реституцията ще е необратим процес. За лидера на ДПС Ахмед Доган пък сме сигурни, че трескаво търси европейска легитимация, тъй като буди недоверие в задграничните си партньори заради етикета "етническа турска партия".

Тъкмо заради важността на тази своя мисия ДПС иска да се прикрие зад "европейското лице" на България, както обича да се титулува НДСВ.

Царистите упорито отричат всяка възможност за близост с партията на Доган, за да не загубят и последните си малобройни привърженици. А в лапите на звяра ще скочат в 12 без 5, когато ще е прекалено късно за разочарования. 

Европа харесала съюза между СДС и ДСБ, пише "Труд". Коалицията между СДС и ДСБ се радва на широка международна подкрепа, включително и от ръководството на Европейската народна партия.

Това обяви вчера шефът на фондация "Конрад Аденауер" в България Андреас фон Белов, който бе и домакин на срещата на десните в Каденабия. Той приветства възможността след изборите да има десноцентристко управление на ГЕРБ и десните. СДС и ДСБ работят за управляващите, посочва "Новинар".

"СДС и ДСБ търсят конфликт и конфронтация с останалите партии от десницата и този вреден подход предоставя възможност на управляващата коалиция за реализация на втори управленски мандат."

Това се казва в декларация на движение "Напред" по повод изказванията на лидера на СДС Мартин Димитров, че най-голямата заплаха за България е нов мандат на БСП и ДПС плюс Движение "Напред".

От движението обвиняват новата коалиция в недопустим начин на говорене, демонстрация на самодостатъчност и пренебрежително отношение към останалите десни партии. 

Обсъждат кампанията да е до 3 седмици, отбелязва "Труд". ДПС иска да отпадне денят за размисъл преди изборите за Европейски парламент, а кампанията от един месец да се намали на три седмици. Това предвижда законопроектът на Христо Бисеров за промени в закона за евродепутати.

Вчера той бе разгледан от специалната парламентарна комисия за изборното законодателство заедно с още три проекта - на БСП, на СДС и на независимия депутат Лъчезар Иванов.  

Чао на деня за размисъл, под това заглавие "24 часа" събира две гледни точки за съкращаване на предизборната кампания и анулиране на деня за размисъл.

"Напълно подкрепям идеята да се премахне денят за размисъл - заявява математикът Михаил Константинов. - Това бе откровена глупост. Умният избирател не се влияе от някакви дни за размисъл. Приветствам и идеята да се скъси безсмислено дългата 30-дневна предизборна кампания. И две седмици са предостатъчни."

Мирослава Радева, социолог, представя своята позиция. "Политическата комуникация, която и без това е затруднена, съвсем ще замре, ако се съкрати предизборната кампания и се премахне денят за размисъл. Това предложение по същество е опит да се формализира кампанията и да ни накара да гласуваме по задължение." 

Яне Янев: Ахмед Башев е гърменски Бен Ладен, пише "Труд". Това заяви вчера в парламента депутатът по адрес на кмета на Гърмен.

"Той през всичките си мандати чрез икономически лостове е феодализирал общината. Използва и ислямизма, за да държи икономическата си империя, колкото и малка да е тя на фона на други олигарси", заяви Янев.

След сигнал на народния представител за разпространение на радикален ислям в Гърмен преди няколко дни ДАНС прибра за няколко часа кмета и учителя по ислям Мурат Бошнак.

Вместо Корана дайте на децата компютри, призовава от страниците на "Труд" Вежди Рашидов.

От позицията на общественик той казва: "Щом като има толкова пари за религиозни училища - църкви и джамии, за печат на всякакъв вид религиозна литература и за сериозни хонорари на емисарите, защо държавата да няма възможности и средства да сложи в ръцете на тези деца не Корана, а компютри, не религиозни псалми, а произведения от съвременната и световната класика?

Защо тези деца да не бъдат наравно с децата от света в олимпиади по математика или химия? Това би било по-цивилизовано, перспективно не само за младите, но и за цялата държава. Защото тези млади хора не са само електорат на някоя партия, те са държавата, на която са граждани." 

Отнеха допуските за тайни на 184 души, съобщава "Труд". Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, представи вчера пред журналисти отчет за работата си през 2008 г.

Тя изтъкна, че 43-ма българи имат достъп до тайни с най-високия гриф в областта на ядрената сигурност. 273-ма души са получили допуски "космическо топсекретно".

Българските спецслужби са отнели допуските до класифицирана информация на 184 българи, като само за 2008 г. отнетите допуски са 32.

Бюджетът ще издържи и при 5 млрд. лева по-малко приходи, преценява проф. Стефан Стоилов. В коментарната рубрика на "Труд" той посочва, че в бюджет 2009 са вградени редица буфери срещу рисковете от евентуално влошаване на условията за изпълнение на приходната част на бюджета.

Те формират солиден фискален бараж срещу дестабилизирането на публичните финанси в бързо променящите се условия. Този бараж е в размери, които позволяват и при нулев растеж на икономиката и съответно свиване на бюджетните приходи до равнището на 2008 г., бюджет 2009 да осигури финансиране на публичните услуги, парите за пенсии, социалните плащания и вноската за ЕС.

Това прави излишен въпроса за уж налагащата се неотложна актуализация на бюджета за тази година. 

В кризата само у нас говорим за заплати вместо за работни места, казва в интервю за "24 часа" министърът на финансите Пламен Орешарски. Той подчертава, че ще влезем в европейския валутен механизъм, когато постигнем достатъчна устойчивост на критериите.

Вероятно досега щяхме да сме вътре, ако през 2007 г. не допуснахме скокообразно нарастване на заплатите, което повлия и на инфлацията, и на дефицита по текущата сметка, обяснява Орешарски.

За съжаление бързахме да свържем членството в ЕС с натиск за увеличение на заплатите. Преди 2 години говорехме само за ръста на заплати и не искахме да разберем, че при фиксиран курс той намалява конкурентноспособността на експорта ни и придава неустойчивост на макроикономическите параметри. Така сами се отдалечихме от влизане в еврозоната. 

Банките нямат сметка да убиват длъжника си, уверява в интервю за "Станадарт" бившият финансов министър Стоян Александров. Той определя като разумна операция предоговарянето или разсрочването на заеми.

"По-добре е, отколкото банката да вземе апартамента - какво ще го прави? Ако фирма е заложила завода си - да го вземе, значи да убие длъжника си, защо трябва да го прави? Всяка банка може да си позволи да направи нов погасителен план, който да спаси положението при взаимоизгодни условия." 

Станишев: Не ни оставихте да се научим да работим с европари, отбелязва "24 часа". Премиерът Сергей Станишев призна като грешка на правителството, че не е положило достатъчно усилия да подготви администрацията да работи с парите от ЕС.

В същото време в нова дописана глава за английското издание на книгата си "Защото сме социалисти", което беше представено вчера в Европарламента в Брюксел, Станишев твърди, че на страната ни не е било дадено време да се научи да работи по европравилата.

Премиерът смята, че усещането за провал на България в ЕС се дължи на нереалистичните очаквания от двете страни - на българите да вземат германски заплати, а на европейцити - да се променим за ден.

Той хвърля вината за проблемите с престъпността и корупцията на югоембаргото, подхранило криминалния свят, и на разбирането на Запада, че "преходът и демократизацията са еднопосочна улица". 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 17 минути

Нека да видим програмата на ГЕРБ и ще говорим, допълни той

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 21 минути

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 3 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 3 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 4 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 6 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар