"Сега": А Дянков да плаща данък "глупост"
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Анализът на "Сега" коментира решението на ГЕРБ за въвеждане на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите така: "А Дянков трябва да плаща данък "глупост".

Идеите за налог върху лихвите не е лява, нито е дясна. Тя е пиратска. И може да бъде лансирана само от прикрит комунист, който иска догодина властта да се смени. Уж западен възпитаник, пък залповете на Аврора ехтят из главата му.

Симеон Дянков толкова олевя, че вече напомня на онзи испански кмет комунист, който искаше богатите супермаркети да дават задължително храна на бедните съграждани. Даже новият шеф на ПЕС е по-десен от него - той поне не твърди, че притежателите на влогове са непременно богаташи.

"Труд" продължава коментарната линия с констатацията: "Криви сметки за депозитите". Зад изостреното чувство на правителството за данъчна справедливост и равнопоставеност, изразено чрез възкръсналата идея за облагане на депозитите на гражданите, стои нуждата от допълнителни бюджетни приходи догодина, които да финансират отдавна обещаното увеличение на пенсиите.

Ситуацията, пред която е изправен кабинетът, е доста неловка. От една страна, отдавна е обещан ръст на всички пенсии през 2013 г., а от друга - икономиката догодина или ще стагнира, или, не дай боже, ще навлезе в нова рецесия, което няма как да доведе до скок в данъчните приходи.

Но вредите от този данък ще са повече от ползите, не е ясно и какво ще кажат банките - с една дума - данъкът ще е косвен удар върху икономиката.

Парите в дебитната карта няма да се облагат с данък, разяснява пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ, член на бюджетната комисия в парламента - Светлин Танчев. "По данни на БНБ има 12 262 067 депозита и в тях общо 32,4 млрд. лв. 75% от сметките са до 1000 лв.", резюмира Танчев.

Според "Атака": Дянков извади поредния мижав бюджет за 2013 г. - без ръст на доходите. С предложения данък десятък данъкоплатците сами ще платят нищожното повишение на пенсиите. Средствата за здраве са орязани с 20 на сто. Предложеното от кабинета е нула, смятат от парламентарната група на националистите. Сидеров настоя за радикална промяна в доходите на българите - минимална заплата от 1000 лв. и минимална пенсия от 500 лв.

В интервю за "Телеграф" финансистът Емил Хърсев уточнява: Няма нов данък, премахва се само едно изключение. Всички държави облагат лихвите.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заявява пред "Капитал Daily":

"Бюджетът ще издържи и при нулев растеж догодина. Въпросът е кое налага премахването на преференцията за доходите от лихви. Много години поред в парламента и в парламентарната бюджетна комисия е воден дебатът защо точно този доход трябва да бъде освободен от данъци.

По наше мнение трябва да вървим към ниската ставка и максимално широка база. В данъчната система, която сме възприели, е грешка да въвеждаме допълнителни изключения от облагане въпреки ниските ставки.

Принципната политика трябва да е или високи ставки и изключения, с които да провеждаш политика през данъчните закони, или минимална ставка с ниско облагане, но максимално широка база без изключения по отношение на облагането", обяснява мотивите за предложения данък върху лихвите зам.-министър Горанов.

На първа страница "Сега" информира: Поне 5000 лв. ще струва "амнистията" на остъклен балкон. Ден след новината за въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите ГЕРБ обяви още една рискована за изборна година кампания - узаконяване на незаконните строежи, построени до 31 март 2001 г.

"Амнистията" ще струва поне 5000 лв., а желаещите да се възползват от нея ще разполагат с 12 месеца от влизането на закона в сила. Така точно в годината на парламентарните избори стотици хиляди собственици на незаконни преустройства, като остъклени балкони например, ще трябва да платят, за да ги легализират.

В противен случай рискуват да ги загубят. Това е смисълът на промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно вчера от парламента.

"Дунав мост 2" ще е готов за Нова година, ако времето е благоприятно, цитира думите на транспортния министър Ивайло Московски "Новинар". До няколко дни мостът Видин-Калафат ще бъде окончателно съединен.

В момента там се полагат хидроизолацията и асфалтът, което изисква температури над 5 градуса, допълни Московски. Той заедно със строителния министър Лиляна Павлова и министъра на инфраструктурата на Румъния Oвидиу Силаги се договориха за съвместно модернизиране на водния транспорт.

Епидемия от хепатит А има в страната, алармира "Телеграф". Инфекциозните болници са препълнени, четири области са обхванати от болестта - София-град, София-област, Монтана, Видин и Враца. Пожълтяването е основен симптом.

"Вирусът е много устойчив, издържа при ниски температури и може да бъде предаден неусетно", обясни д-р Ангел Кунчев, главен епидемиолог на България.

"Бесни" рокади вървят по върховете на здравеопазването. Постът на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от днес е овакантен, след като Александър Янков подаде оставка. Официалният мотив - лични причини.

Но по коридорите на ИАЛ се обсъждаше, че Янков негласно е бил принуден да се оттегли. Слухът е, че е бил в близост с "неправилните фармакомпании" и затова не е удобен, разказаха за "Труд" служители от агенцията.

Рокади в системата направи и Столичният общински съвет. Той одобри д-р Иван Костов, бивш директор на "Шейново", да оглави софийската Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Номинацията му предизвика дебати сред общинарите.

Първо радио на турски, е водещата новина на "Труд". Инициатор за откриване на процедура за провеждане на конкурс за аналогово радио в района на Кърджали, Ардино, Момчилград, Черноочене, Кирково, Джебел и Крумовград - т. е. всичките седем общини в Кърджалийска област, е Гражданското сдружение "Федерация Справедливост България" на Сезгин Мюмюнов.

Сдружението ще трябва да докаже, че в тези райони приоритетно има аудитория, чийто майчин език не е българският, каза пред изданието шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Софиянци осъдиха столичната "Топлофикация" за 1,7 млн. лв. Това е сумата, която съдът е зачеркнал като дължима към софийското парно в рамките на послeдните две години, информира "Телеграф".

По наблюдение на експертите между 60 и 90% от дълга пада в съда. Затова всеки, който оспори исканата му сума, има голям шанс за победа срещу "Топлофикация".

В новия Закон за предучилищното и училищното образование ще се въведе изискване за покриване на определено ниво от общообразователния минимум, пише "Дума".

Тази идея на Лютви Местан бе одобрена от ГЕРБ и от опозицията вчера по време на второто четене на проектозакона в ресорната комисия. В момента летвата за преминаване на тестовете се променя всяка година и тройката зависи от средното равнище на представяне на учениците.

В закона ще бъде разписан ясен минимум от знания, който е необходим, за да се получи тройка на матурата и тя да се смята за взета. Според зам.-министър Милена Дамянова обществото не е готово за твърда скала и в последно време МОМН вдига летвата в матурите леко нагоре, а подобен вариант на плаваща скала имало и в други страни на ЕС.

Депутатите отхвърлиха идеята, предложена от МОМН в проектозакона, учениците от V клас да преминават в VI клас с една двойка и среден успех по останалите предмети 4.

Мотивът на комисията е, че и деца, които не могат дори да пишат името си, ще минават в VI клас. Няма да може да бъде повтаряна година до III клас включително.

Изборният ден да е с един час по-дълъг и да продължава от 6:00 ч. сутринта до 20:00 ч. Това е едно от предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, информира "Труд".

Внася се ред и сред партийните застъпници - в изборна секция в деня на вота може да присъства само по един представител на партия. Обмисля се социологическите агенции да обявяват кой е поръчал изследване на нагласите за гласуване в периода на кампанията.

Политически акцент - публикуван на една страница с посочените варианти за промени в Изборния кодекс - е новината за очакваното посещение на президента на Русия Владимир Путин и наследника на руското императорско семейство - княз Николай Романов.

Те ще дойдат в България през ноември. Идването на Путин е сигурно - според източници от правителството, но според Външно министерство руската страна все още не е потвърдила окончателно датата. Визитата е планирана за 9 ноември.

Тогава премиерът Бойко Борисов и президентът Путин трябва да дадат старт на изграждането на газопровода "Южен поток" и да посетят Провадия.

За поканата към княз Романов съобщи бившият премиер Симеон Сакскобургготски след представянето на том втори от книгата "Руските паметници от Освободителната война" в Плевен.

Двамата с княз Романов са написали предговора. Князът ще навърши 80 години на 29 октомври.

Ще завещаваме кой да ни представлява, ако полудеем. Това предвижда концепция за промени в няколко закона, внесена в правителството от правосъдния министър Диана Ковачева, съобщава "24 часа".

Идеята е всеки да може да попълни предварителна декларация, в която посочва кой да го представлява в случай, че се разболее психически. Съдът задължително ще се съобразява с нея, когато определя настойник.

"Концепцията е резултат от ангажимента, поет от България с ратифициране на Конвенцията за правото на хората с увреждания на 26 януари т. г.", пише в доклада на министър Ковачева до Министерския съвет.

България губи над 2 млрд. лв. по ОП "Околна среда", съобщава на първа страница "Дума".

Гръмна легендата на ГЕРБ, че усвояват напълно парите от ЕС, заяви Сергей Станишев.

От една страна, усвояването е бавно, от друга, върви огромно надписване на договори, които се сключват набързо - без ясни критерии и без финансиране, поясни той.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поли Генова

Поли Генова е бременна

Любопитно Преди 17 минути

В клипа Поли казва на първородния си син Даниел, да целуне вече наедрялото ѝ от бременността коремче

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Свят Преди 24 минути

Зелена светлина получиха и два реактора от централата "Такахама", също над 40-годишна

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

България Преди 1 час

Платената гаранция в размер на 50 хиляди лева ще му бъде върната

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

България Преди 3 часа

На негово място е назначен като временно изпълняващ длъжността Петър Тодоров

Избраха ръководител на Спецпрокуратурата

Избраха ръководител на Спецпрокуратурата

България Преди 3 часа

Това е Валентина Маджарова, която от средата на миналата година изпълняваше временно длъжността

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

България Преди 3 часа

Делото за спиране е било по жалба на изпълнителния директор на дружеството

Правителството освобождава председателя на ДАЕУ

Правителството освобождава председателя на ДАЕУ

България Преди 4 часа

Неговото място ще заеме Красимир Симонски

Димитров: Да увеличим ударно доходите преди еврозоната

Димитров: Да увеличим ударно доходите преди еврозоната

България Преди 4 часа

Tой посочи, че още не може да се каже дали и колко ще се вдигне цената на електроенергията

Снимката е илюстративна

Пингвин с артрит получи ортопедични ботушки

Любопитно Преди 5 часа

Енрике е на 30 години и поради напредналата си възраст е развил артрит и мазоли на крачетата

ЕК: Ще предприемем действия срещу Унгария

ЕК: Ще предприемем действия срещу Унгария

Свят Преди 5 часа

Фон дер Лайен подчерта, че законопроектът за ЛГБТ общността явно противоречи на ценностите на ЕС

Homelesz спечели наградата за най-добро видео на тазгодишните 359 Hip Hop Awards

Homelesz спечели наградата за най-добро видео на тазгодишните 359 Hip Hop Awards

Любопитно Преди 5 часа

Песента “Тук” е и дебют на Ицо Хазарта като продуцент

<p>Жълт код за опасни жеги в 12 области утре</p>

Жълт код за високи температури в 12 области в четвъртък

България Преди 5 часа

Максималните температури ще достигат до 38°

Още едно бебе в семейството на DarikNews.bg!

Още едно бебе в семейството на DarikNews.bg!

Любопитно Преди 6 часа

Всички колеги и приятели на семейство Йорданови желаем на Габриел много здраве, щастие и сбъднати мечти!

Човек изчезна в Родопите, започна издирване

Човек изчезна в Родопите, започна издирване

България Преди 6 часа

Сигналът за изчезналия 78-годишен мъж е подаден в 8,00 часа вчера

Има ли заплаха за почивките на десетки хиляди българи в Гърция

Има ли заплаха за почивките на десетки хиляди българи в Гърция

България Преди 6 часа

Балтова коментира пред БНР, че „не става въпрос за фалит на „Музенидис травел”

От мрежата