"Сега": А Дянков да плаща данък "глупост"
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Анализът на "Сега" коментира решението на ГЕРБ за въвеждане на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите така: "А Дянков трябва да плаща данък "глупост".

Идеите за налог върху лихвите не е лява, нито е дясна. Тя е пиратска. И може да бъде лансирана само от прикрит комунист, който иска догодина властта да се смени. Уж западен възпитаник, пък залповете на Аврора ехтят из главата му.

Симеон Дянков толкова олевя, че вече напомня на онзи испански кмет комунист, който искаше богатите супермаркети да дават задължително храна на бедните съграждани. Даже новият шеф на ПЕС е по-десен от него - той поне не твърди, че притежателите на влогове са непременно богаташи.

"Труд" продължава коментарната линия с констатацията: "Криви сметки за депозитите". Зад изостреното чувство на правителството за данъчна справедливост и равнопоставеност, изразено чрез възкръсналата идея за облагане на депозитите на гражданите, стои нуждата от допълнителни бюджетни приходи догодина, които да финансират отдавна обещаното увеличение на пенсиите.

Ситуацията, пред която е изправен кабинетът, е доста неловка. От една страна, отдавна е обещан ръст на всички пенсии през 2013 г., а от друга - икономиката догодина или ще стагнира, или, не дай боже, ще навлезе в нова рецесия, което няма как да доведе до скок в данъчните приходи.

Но вредите от този данък ще са повече от ползите, не е ясно и какво ще кажат банките - с една дума - данъкът ще е косвен удар върху икономиката.

Парите в дебитната карта няма да се облагат с данък, разяснява пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ, член на бюджетната комисия в парламента - Светлин Танчев. "По данни на БНБ има 12 262 067 депозита и в тях общо 32,4 млрд. лв. 75% от сметките са до 1000 лв.", резюмира Танчев.

Според "Атака": Дянков извади поредния мижав бюджет за 2013 г. - без ръст на доходите. С предложения данък десятък данъкоплатците сами ще платят нищожното повишение на пенсиите. Средствата за здраве са орязани с 20 на сто. Предложеното от кабинета е нула, смятат от парламентарната група на националистите. Сидеров настоя за радикална промяна в доходите на българите - минимална заплата от 1000 лв. и минимална пенсия от 500 лв.

В интервю за "Телеграф" финансистът Емил Хърсев уточнява: Няма нов данък, премахва се само едно изключение. Всички държави облагат лихвите.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заявява пред "Капитал Daily":

"Бюджетът ще издържи и при нулев растеж догодина. Въпросът е кое налага премахването на преференцията за доходите от лихви. Много години поред в парламента и в парламентарната бюджетна комисия е воден дебатът защо точно този доход трябва да бъде освободен от данъци.

По наше мнение трябва да вървим към ниската ставка и максимално широка база. В данъчната система, която сме възприели, е грешка да въвеждаме допълнителни изключения от облагане въпреки ниските ставки.

Принципната политика трябва да е или високи ставки и изключения, с които да провеждаш политика през данъчните закони, или минимална ставка с ниско облагане, но максимално широка база без изключения по отношение на облагането", обяснява мотивите за предложения данък върху лихвите зам.-министър Горанов.

На първа страница "Сега" информира: Поне 5000 лв. ще струва "амнистията" на остъклен балкон. Ден след новината за въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите ГЕРБ обяви още една рискована за изборна година кампания - узаконяване на незаконните строежи, построени до 31 март 2001 г.

"Амнистията" ще струва поне 5000 лв., а желаещите да се възползват от нея ще разполагат с 12 месеца от влизането на закона в сила. Така точно в годината на парламентарните избори стотици хиляди собственици на незаконни преустройства, като остъклени балкони например, ще трябва да платят, за да ги легализират.

В противен случай рискуват да ги загубят. Това е смисълът на промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно вчера от парламента.

"Дунав мост 2" ще е готов за Нова година, ако времето е благоприятно, цитира думите на транспортния министър Ивайло Московски "Новинар". До няколко дни мостът Видин-Калафат ще бъде окончателно съединен.

В момента там се полагат хидроизолацията и асфалтът, което изисква температури над 5 градуса, допълни Московски. Той заедно със строителния министър Лиляна Павлова и министъра на инфраструктурата на Румъния Oвидиу Силаги се договориха за съвместно модернизиране на водния транспорт.

Епидемия от хепатит А има в страната, алармира "Телеграф". Инфекциозните болници са препълнени, четири области са обхванати от болестта - София-град, София-област, Монтана, Видин и Враца. Пожълтяването е основен симптом.

"Вирусът е много устойчив, издържа при ниски температури и може да бъде предаден неусетно", обясни д-р Ангел Кунчев, главен епидемиолог на България.

"Бесни" рокади вървят по върховете на здравеопазването. Постът на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от днес е овакантен, след като Александър Янков подаде оставка. Официалният мотив - лични причини.

Но по коридорите на ИАЛ се обсъждаше, че Янков негласно е бил принуден да се оттегли. Слухът е, че е бил в близост с "неправилните фармакомпании" и затова не е удобен, разказаха за "Труд" служители от агенцията.

Рокади в системата направи и Столичният общински съвет. Той одобри д-р Иван Костов, бивш директор на "Шейново", да оглави софийската Първа АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Номинацията му предизвика дебати сред общинарите.

Първо радио на турски, е водещата новина на "Труд". Инициатор за откриване на процедура за провеждане на конкурс за аналогово радио в района на Кърджали, Ардино, Момчилград, Черноочене, Кирково, Джебел и Крумовград - т. е. всичките седем общини в Кърджалийска област, е Гражданското сдружение "Федерация Справедливост България" на Сезгин Мюмюнов.

Сдружението ще трябва да докаже, че в тези райони приоритетно има аудитория, чийто майчин език не е българският, каза пред изданието шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Софиянци осъдиха столичната "Топлофикация" за 1,7 млн. лв. Това е сумата, която съдът е зачеркнал като дължима към софийското парно в рамките на послeдните две години, информира "Телеграф".

По наблюдение на експертите между 60 и 90% от дълга пада в съда. Затова всеки, който оспори исканата му сума, има голям шанс за победа срещу "Топлофикация".

В новия Закон за предучилищното и училищното образование ще се въведе изискване за покриване на определено ниво от общообразователния минимум, пише "Дума".

Тази идея на Лютви Местан бе одобрена от ГЕРБ и от опозицията вчера по време на второто четене на проектозакона в ресорната комисия. В момента летвата за преминаване на тестовете се променя всяка година и тройката зависи от средното равнище на представяне на учениците.

В закона ще бъде разписан ясен минимум от знания, който е необходим, за да се получи тройка на матурата и тя да се смята за взета. Според зам.-министър Милена Дамянова обществото не е готово за твърда скала и в последно време МОМН вдига летвата в матурите леко нагоре, а подобен вариант на плаваща скала имало и в други страни на ЕС.

Депутатите отхвърлиха идеята, предложена от МОМН в проектозакона, учениците от V клас да преминават в VI клас с една двойка и среден успех по останалите предмети 4.

Мотивът на комисията е, че и деца, които не могат дори да пишат името си, ще минават в VI клас. Няма да може да бъде повтаряна година до III клас включително.

Изборният ден да е с един час по-дълъг и да продължава от 6:00 ч. сутринта до 20:00 ч. Това е едно от предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, информира "Труд".

Внася се ред и сред партийните застъпници - в изборна секция в деня на вота може да присъства само по един представител на партия. Обмисля се социологическите агенции да обявяват кой е поръчал изследване на нагласите за гласуване в периода на кампанията.

Политически акцент - публикуван на една страница с посочените варианти за промени в Изборния кодекс - е новината за очакваното посещение на президента на Русия Владимир Путин и наследника на руското императорско семейство - княз Николай Романов.

Те ще дойдат в България през ноември. Идването на Путин е сигурно - според източници от правителството, но според Външно министерство руската страна все още не е потвърдила окончателно датата. Визитата е планирана за 9 ноември.

Тогава премиерът Бойко Борисов и президентът Путин трябва да дадат старт на изграждането на газопровода "Южен поток" и да посетят Провадия.

За поканата към княз Романов съобщи бившият премиер Симеон Сакскобургготски след представянето на том втори от книгата "Руските паметници от Освободителната война" в Плевен.

Двамата с княз Романов са написали предговора. Князът ще навърши 80 години на 29 октомври.

Ще завещаваме кой да ни представлява, ако полудеем. Това предвижда концепция за промени в няколко закона, внесена в правителството от правосъдния министър Диана Ковачева, съобщава "24 часа".

Идеята е всеки да може да попълни предварителна декларация, в която посочва кой да го представлява в случай, че се разболее психически. Съдът задължително ще се съобразява с нея, когато определя настойник.

"Концепцията е резултат от ангажимента, поет от България с ратифициране на Конвенцията за правото на хората с увреждания на 26 януари т. г.", пише в доклада на министър Ковачева до Министерския съвет.

България губи над 2 млрд. лв. по ОП "Околна среда", съобщава на първа страница "Дума".

Гръмна легендата на ГЕРБ, че усвояват напълно парите от ЕС, заяви Сергей Станишев.

От една страна, усвояването е бавно, от друга, върви огромно надписване на договори, които се сключват набързо - без ясни критерии и без финансиране, поясни той.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от домашен арест режисьора Пол Хагис

Освободиха от домашен арест режисьора Пол Хагис

Свят Преди 12 минути

Прокуратурата не е обявила дали ще прекрати разследването или ще го продължи

.

Преданията за върколаци, които ужасиха Европа

Любопитно Преди 13 минути

Кои реални събития стоят зад някои от най-смразяващите кръвта легенди за върколаци

15-годишен блъсна и уби пешеходка в Кърджали

15-годишен блъсна и уби пешеходка в Кърджали

България Преди 37 минути

Направените тестове за алкохол и наркотични вещества са с отрицателни резултати

м

Откриха за първи път маймунска шарка при дете

Свят Преди 1 час

Все още не е установено как детето се е заразило с маймунска шарка, но здравните власти предполагат, че това се дължи на контакт с кожата на вече заразен човек

<p>БСК пита КЕВР и &bdquo;Булгаргаз&ldquo; за цената на природния газ за юли</p>

БСК към КЕВР и „Булгаргаз“: Все още не е ясна цената на природния газ за юли

България Преди 1 час

Съгласно договорите доставната цена се формира ежемесечно въз основа на заявената за утвърждаване цена

Айфелова кула

Айфеловата кула е в ужасно състояние, какво се случва с нея

Любопитно Преди 1 час

Кулата с височина 324 м сега се пребоядисва за 20-и път в историята ѝ

<p>Атанасов каза какво предвижда планът за кабинет &quot;Василев&quot;</p>

Атанасов: Планът за кабинет "Василев" предвижда вот на доверие след 6 месеца

България Преди 1 час

След това ще се търси вот на доверие, заяви съпредседателят на „Демократична България“

Борисов: Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност

Борисов: Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност

България Преди 2 часа

Така лидерът на ГЕРБ коментира, че с 578 млн. лв. ще бъдат намалени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост

Над 164 хил. таблетки от пет вида лекарства бяха иззети на "Дунав мост" - Видин

Над 164 хил. таблетки от пет вида лекарства бяха иззети на "Дунав мост" - Видин

България Преди 2 часа

Шофьорът на товарния автомобил заявил, че превозва медикаменти за Западна Европа

Как бусът, движил се само по ламарини в София, е минал технически преглед?

Как бусът, движил се само по ламарини в София, е минал технически преглед?

България Преди 3 часа

Шофьорът на превозното средство е с множество нарушения на пътя

Китай откри телата на 12 души, след като тайфунът Чаба потопи инженерен кораб

Китай откри телата на 12 души, след като тайфунът Чаба потопи инженерен кораб

Свят Преди 4 часа

Морските власти в южната провинция Гуандун засилват усилията си за идентифицирането на жертвите

Има задържан за стрелбата в чикагското предградие

Има задържан за стрелбата в чикагското предградие

Свят Преди 5 часа

Вчера там бяха убити шестима души и ранени повече от 36

Google пуска още един спешен ъпдейт за Chrome

Google пуска още един спешен ъпдейт за Chrome

Технологии Преди 5 часа

Компанията поправя "дупка", която се използва от хакерите в момента