Предишните са харчели повече за чиновници
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Вестниците продължават да обръщат внимание на темата за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и новия й председател - "След оставката на Сертов започва наддаване за шефа на ДАНС", пише "Сега".

Премиерът Бойко Борисов ще обяви днес решението си дали приема оставката на Сертов, а слуховете за бъдещия му наследник не спират, посочва "Труд".

Едно от предположенията, според изданието, е че това ще бъде бившият шеф на Главна дирекция "Контраразузнаване" Цветелин Йовчев. Според източници на "Труд" за шеф на ДАНС в ГЕРБ оглеждали и шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Други спрягани за поста са ген. Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП, и ген. Иван Чобанов, бивш шеф на НСС.

"Стандарт" пише по темата, че в агенцията предстоят структурни промени, но от септември. Военното разузнаване ще излезе от състава на ДАНС и ще мине под шапката на военното министерство.

Очаква се да бъде намален и съставът на ДАНС, прогнозира "Стандарт".

Основно почистване се подготвя в митниците, твърди човек оттам, пише "24 часа". От месеци активно се възстановявали и работели старите канали и стоките пак потекли без документ, пише изданието.

Според вестника "висши прокурори са получили и изпратили на ДАНС девет страници за механизма на корупция". От агенция "Митници" са отказали коментар на сигнала, който визира корупционни схеми там.

Изданието публикува и интервю с новия министър, в което Дянков казва, че в митниците годишно се губят около 1 млрд. лева.

Вицепремиерът и министър на финансите посочва още, че "преди две седмици се твърдеше, че дупката в бюджета е 5,1 млрд. лв. Във вторник получих справка, която показва, че тя е с 650 млн. лв. повече".

През първото полугодие резервът за непредвидени разходи е изхарчен, пише "Класа" под глава. Почти цялата заделена за целта сума от 509 млн. лева е разпределена с постановления от правителството.

"Стандарт" информира, че разходите на предишното правителство за издръжка на чиновниците са скочили с 256 млн. спрямо първите шест месеца на 2008 г. и през първото шестмесечие на годината 1 млрд. лв. са похарчени за уюта на чиновниците.

Водещата новина на "Труд" е, че намаление на пенсиите е изключено до края на годината, по думите на социалния министър Тотю Младенов. В интервю на вътрешните страници на вестника той категорично заявява, че намаление на пенсиите няма да има, а държавният бюджет ще покрие дефицита за т. г. във фондовете на общественото осигуряване.

Министърът посочва още пред "Труд",че Главната инспекция по труда и НАП започват масирани двустранни проверки във връзка с укриването на вноски и плащането им върху фалшиви заплати.

Така може да се засече кой укрива доходи, защото става ясно кой е на трудов договор, кой на граждански, колко получава и на колко се осигурява, заявява министърът пред "Труд".

Той посочва още, че трябва да се сложи ред с издаването на фалшиви документи за ТЕЛК. Не съм убеден, че са резултатни и прилаганите активни мерки на пазара на труда , за които държавният бюджет е заделил 187 млн. лв. за т. г.

Искам да се види какъв е ефектът от тези пари, за да разработим стратегията си, казва още министърът.

"24 часа" и "Стандарт" също поместват интервюта с новия социален министър. "24 часа" извежда в заглавие: "Социалните помощи ще са само за грамотни".

На въпрос как правителството ще се справи с безработицата, Младенов заявява, че ще се преразгледат програмите и мерките за заетост и ще се използват по-пълноценно средствата от оперативната програма за човешките ресурси.

До 2013 г. трябва да сме усвоили 1,2 млрд. евро, а досега сме получили само 31 млн. лв., което е капка в морето, казва министърът за "24 часа".

Той обещава и сериозни промени в бюрата по труда. По думите на министъра посредникът ще носи по-голяма отговорност - като поеме един безработен, той е длъжен да се грижи за него, докато бъде назначен.

След 10 август тръгвам из страната, за да се срещна с борсите, с областните инспекции по труда, с дирекциите по социално подпомагане, с кметовете, с работодателите и синдикатите по места, казва още министърът.

"Крили, че Пътищата фалирали на 17 март". С това заглавие "24 часа" информира от първа страница, че на 17 март 2009 г. пътната агенция е свършила парите за разплащане по вече сключени договори.

Според осведомени били подписани договори за 1,5 млрд., а НАПИ имала бюджет от над 300 млн. лева. Днес новият шеф на агенцията Димитър Иванов ще проучва странен договор за 1,15 млн. лв., срещу които фирма само консултира поддръжката на пътища, посочва "24 часа".

В интервю във вестника новият изпълнителен директор на НАПИ заявява, че ще поиска бюджета на агенцията, за да е ясно с какво разполага. Това, което е ясно, е, че не са направени търговете за зимното почистване и се закъснява, казва той.

Иванов посочва още, че от 1,6 млрд. евро по оперативната програма "Транспорт" до този момент са усвоени 0,10 на сто.

Темата за пътната инфраструктура е централна и за "Стандарт", където четем, че "6 млн. евро може да изгуби страната ни, ако бъде спрян ремонтът на пътя от Владая до Перник".

Средствата са договорени по програмата "Транзитни пътища-IV" и ако не бъдат усвоени до края на годината, ще бъдат загубени. Въпреки че проектът е стартирал отдавна, едва в събота е започнала реалната работа по трасето, допълва "Стандарт".

"24 часа" пък съобщава, че премиерът Бойко Борисов няма да открие прохода "Хаинбоаз" на 6 август, след като разбрал, че скандалната фирма "Биндер" е изпълнител на отсечката, научили от "24 часа".

 "Труд" помества интервю с новия транспортен министър Александър Цветков, в което той заявява, че една от мерките за намаляване на разходите във ведомството е съкращаване на управителните съвети на дружествата в системата на всички видове транспорт.

Той посочва, че ще има редуциране на администрацията на министерството, по-малко заместник-министри, оптимизиране в търговските дружества и във второстепенните разпоредители с бюджетни средства, каквито са агенциите.

През следващите месеци трябва да приведем международните летища по изискванията на Шенген, обещава транспортният министър Цветков.

Агенцията за следприватизационен контрол е дала 24 приватизационни сделки на прокуратурата и ДАНС. Това е записано в отчета на ведомството за полугодието, внесен в края на миналата седмица в парламента, пише "Труд".

"Стандарт" информира, че прокуратурата ще разследва досегашните шефове на фонд "Земеделие".

83 дружества, които са вземали пари по програмата, ще бъдат инспектирани през следващите три месеца. Фирмите ще трябва да върнат около 105 млн. лева, ако се установи, че те са мамили по САПАРД, е заявил министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"Дневник" публикува интервю с новия председател на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов, в което той заявява, че ведомството започва проверки на всички заменки, направени от 2003 до 2009 година.

Тема от вестниците днес е и 118-ият събор на БСП под връх Бузлуджа.

"Сега" акцентира, че "Бузлуджа разцепи младите социалисти. Бързо, с два пъти по-малко симпатизанти, без да е ясно как ще стане промяната, премина 118-ият събор на БСП".

В коментар по темата "Стандарт" пише: "Докато Станишев презарежда доверие, БСП затъва в идейна и кадрова безпътица". "Страсти и разкаяние на презареждането на Бузлуджа" извежда в заглавие "Новинар", а "Класа" - "Драгомир Стойнев вероятно ще оглави младежката БСП".

"Борим се да спечелим доверието на Брюксел" - така "Стандарт" озаглавява интервю с министъра на външните работи Румяна Желева.

Като водещ неин приоритет тя посочва засилването на ролята на България в провеждането на европейските политики. Бихме искали също така България да бъде много активен партньор на страните извън ЕС и да участва във всички важни инициативи като Източно партньорство, развитието на Черноморското сътрудничество, откриването на европейска перспектива за страните от Балканите.

Русия е нещо специално в нашите отношения, тя е специален партньор и на ЕС, казва Желева. По думите й, отпадането на мониторинга от Брюксел в областта на правосъдието и вътрешните работи трябва да бъде крайна цел, но не е лесна задача.

Дипломатите трябва да са независими от политическото ръководство и да се развиват по логиката на кариерното развитие, казва в интервюто външният министър.

На въпроса за назначенията на посланици в последния момент от предишното правителство, Желева посочва, че в момента тече проверка и тези назначения се преразглеждат едно по едно.

Ще изискаме анализ за начина, по който са работили избирателните секции в Турция. Това е заявила министър Румяна Желева, цитирана от "Класа".

"Новинар" извежда под глава - "Заради репресии над българи ВМРО иска вето за влизането на Македония в ЕС". Искането на партията е правителството да наложи "вето" върху проекторезолюцията за отмяна на визите за македонци за ЕС, както и членството на Македония в НАТО и ЕС, допълва вестникът.

"Дневник" информира от първата си страница, че кризата продължава да изяжда приходите на голяма част от българските публични компании, печалбите на някои от тях вече почти са изтрити, а други работят и на загуба. Това показват отчетите за полугодието на част от най-големите компании, търгувани на борсата.

"Големите печалби значат по-високи цени", извежда в заглавие "Труд" по темата на днешния си брой, посветена на енергийната политика на страната.

Интересното в енергетиката е, че в нея днес е съсредоточено най-голямо количество държавна собственост - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", Мини "Марица-изток", най-голямата на Балканите ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", а също и топлофикациите в София, Пловдив, Шумен.

А малцина вече си спомнят, че държавата притежава и по 33 на сто от приватизираните фирми на енергото, посочва вестникът.

Стотици милиони левове изтичат от държавния бюджет заради неплатените сметки за парно, пише още вестникът. Ресорното министерство не е публикувало данни на каква стойност са неплатените сметки за парно, но според специалисти от сектора сумата е над 400 млн. лева за цялата страна.

"Тарикатите остават без доктор" извежда в заглавие "Стандарт" под глава. Става въпрос за предложение на новия министър на здравеопазването Божидар Нанев тези, които не плащат здравните си осигуровки, окончателно да загубят правото си на безплатно лечение.

За некоректните платци трябва да има дори и глоби, е заявил за вестника Нанев.

Неосигурените българи са над 1 милион, като те дължат повече от три вноски през последните 15 месеца, пише "Стандарт".

33 000 нови болни от рак у нас всяка година, извежда в заглавие "Класа". За 16 000 души годишно болестта е смъртоносна, посочва изданието, като цитира данни на Асоциацията на онкоболните пациенти.

"24 часа" помества анализ на Анна Ботинова за необходимостта от реформа в здравеопазването. Ако на системно ниво здравното министерство намали кражбите, наричани евфемистично изтичане на средства, ще се усети подем за година, смята авторката.

Въвеждането на йерархия в болничната помощ ще извади истинската заболяемост, разходите, отговорността и качеството на светло. Контрол и санкции за бездействие е друга промяна, която се подчертава в публикацията.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Блондинки си говорят: - Хич не ме интересува кой колко пари има! Важното е колко ми дава.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 5 минути

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 1 час

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 3 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 4 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 4 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 4 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 5 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 5 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 5 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 6 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 6 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 6 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 6 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 6 часа

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 6 часа

Ето как да си го приготвите