"Новинар": Потребители оплакват "М-Тел"
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
20

Потребители ще оплакват "клиничната смърт" на М-Тел, съобщава "Новинар". Нощно бдение срещу злоупотребите на оператора ще се проведе на 27 май, петък, между 18,30 и 21.30 ч. пред посолството на Австрия у нас, заяви председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги Янаки Ганчев.

Причината бдението да се проведе пред сградата на мисията е, че собственик на "Мобилтел" е австрийската "Телеком Аустрия", обясни Ганчев.

Недоволството на потребителите е породено от клиентската платформа на компанията, която е в клинична смърт от 10 месеца, заяви шефът на асоциацията. По думите му системата на оператора не разпознавала кога даден клиент разговаря на преференциални цени, които по договор са по 0 ст. на минута, и затова ги тарифира на средна цена от около 30 ст.

Междувременно по форумите и в социалната мрежа Facebook, потребители организираха инициатива, като приканват недоволните от телекома клиенти да заплащат сметките в монети от по 5 и 10 стотинки.

Над 800 жалби са подадени в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) срещу трите мобилни оператора само от началото на тази година, коментира "Дневник". Това съобщават от гражданската организация ДНЕС (Движение за национално единство и спасение), чиито представители са се срещнали с ръководството на КРС.

Числото е потвърдено и от регулатора. От подадените жалби около 70 са свързани със забавянето на фактурите от страна на "Мобилтел".

Проблемът с неиздадените навреме сметки назрява отново, след като голяма част от абонатите не бяха получавали фактури от началото на годината.

Сега "Мобилтел" наваксва с изоставането, като в края на миналия месец обеща, че до края на май ще бъдат изчистени всички неиздадени сметки.Ипотечното кредитиране се върна на нива отпреди кризата, констатира "Класа". Всеки пети жилищен заем, изтеглен през миналия месец, финансира между 80% и 90% от стойността на обекта.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната се е увеличил до близо 37 000 евро, цената на банковия кредит също се върнала на предкризисните си стойности.    

С 363 млн. лв. са намалели преките чуждестранни инвестиции през март, според статистиката на БНБ, пише "Сега". Това е почти двойно повече, отколкото през март 2010 г., когато се отчита спад от около 180 млн. лв.

Изтеглянето на капитали от чуждестранните инвеститори е основната причина финансовата сметка да приключи с дефицит от почти 1 млрд. евро - с 43% повече отпреди година.

Подобни тревожни данни заплашват да направят на пух и прах прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков за 3,6% ръст на икономиката през 2011 г. Инвеститорите са изтеглили 457,9 млн. евро, за да погасят задължения на български компании към дружества майки в чужбина.

В анализ да изданието зам.-председателят на Сметната палата Цветан Цветков твърди: "Финансовият министър е премиер в сянка. Реформите в България не се случват, защото у нас де факто няма програмно бюджетиране",  заключава той.

В писмо до Хилари Клинтън лидерът на "Атака" разкрива недопустимото и арогантно поведение на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, информира изданието на националистите.

Като причина се изтъква абсурдното държание на дипломата преди дни, отправил заплаха към Волен Сидеров с думите: "Ще те унищожа!".

"Връчих на Негово Превъзходителство една папка, съдържаща сметка със сумата от 2 млрд. долара, които САЩ трябва да изплатят на българската държава за използването на двете  военновъздушни бази в Безмер, област Ямбол, и Граф Игнатиево, област Пловдив, както и за полигона в Ново село, област Сливен. Негово Превъзходителство реагира много нервно и с поведение нетипично за дипломат и балансиран представител на високоразвита цивилизация", уточнява Сидеров.

По този повод "Класа" цитира депутата от "Коалиция за България" Румен Петков: "САЩ ще отзоват посланика си". Изданието припомня, че от месеци Румен Петков е остро критичен към посланик Уорлик, заради отнетата му виза за САЩ.

Това действие бе обяснено от посолството с твърдението, че срещу депутата се води съдебно разследване. Петков за пореден път заяви, че има основание да смята, че посланик Уорлик се е хвалил с лична употреба на наркотици и дори е убеждавал български граждани, че в България трябва да бъдат разрешени производството и продажбата на мека дрога.

Депутатът се съгласи, че обвиненията му са остри, но "ако ние допускаме лъжци и наркомани да се бъркат във вътрешните ни работи, това е много лошо за страната".

Архивите на БКП стават хит в интернет, пише на първа страница "Новинар". 22 000 страници от архивите на Политбюро на БКП ще бъдат дигитализирани и качени в интернет.

Това заяви Мартин Иванов, новоизбраният директор на Държавна агенция "Архиви" (ДАА). Освен това е предвидено в интернет да се публикуват и полицейските досиета на Тодор Живков, Никола Вапцаров, Гео Милев, Вълко Червенков, както и на други известни личности от недалечната история на България.

За "Новинар" Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, потвърждава: "Българинът доплаща най-много за здраве в сравнение с останалите граждани в ЕС и получава най-некачествени услуги в сферата на здравеопазването.

В настоящия момент е видно, че въпреки задължителния характер на здравното осигуряване не се гарантира събираемостта на здравните вноски и в държавата има огромен брой неосигурени лица. По последни данни от НАП към 31 март  те са 1 600 000.

До края на годината близо 1000 доктори ще напуснат България, за да лекуват чужди пациенти срещу многократно по-високи заплати и куп материални придобивки, пише "Труд".

Миналата година са емигрирали 500 души, съобщи БЛС. На ден вече по десетина лекари си вадят разрешителни за работа в чужбина от съюза.

Работа навън търсят анестезиолози, невролози, хирурзи, а вече и психиатри и патоанатоми. Последните в България са само 204.

"24 часа" представя здравната тема с новината, че след писмо от касата, внезапно вчера (16.05.2011г.) е спряло издаването на европейски здравни карти в цялата страна. Заповедта е на здравната каса. Картата е необходима на всеки българин, който пътува в чужбина. С нея здравноосигурените могат да ползват безплатна медицинска помощ при спешни и неотложни състояния в държавите от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

В момента може да се получат само удостоверения от регионалните здравни каси за престой в рамките на месец. Те не вършат работа като картата, в чуждите болници рядко ги признават, казват пострадали.

Карта може да се вземе само за пребиваване над два месеца, но това трябвало да се докаже с билети, хотелски резервации и др. Обявена е нова процедура за изпълнител, казват от здравната каса.

Електронни апарати "менте" за измерване на кръвно ни вкарват в болницата без време, алармираха кардиолози вчера. Те отчитат погрешни стойности, а хората взимат хапчета вместо за повишаване, за понижаване на кръвното и обратно, твърдят специалистите.

По думите им така се влошавало състоянието на пациентите и дори се докарвали инсулти. Хипертониците в България гонят 2 млн.

Въпросните машинки са изключително евтини и се харчат като топъл хляб за 20-30 лева парчето по пазарите и в Интернет. Ако се вярва на обозначенията върху кутиите им, те са произведени в Китай и Тайланд, но марките са напълно измислени и нямат нищо общо с истинските китайски, които се продават напълно легално у нас, разясни за "Монитор" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Лесната матура на трудното образование" е оформеното като парадокс заглавие на анализа на "Труд", което отразява водещия  акцент на 17май 2011 г.

Поредният випуск ще се отчете пред обществото какво е научил за 12 години в училище. И какво са свършили учителите. Матурата е национална и това би трябвало да означава, че шестицата на ученик от едно училище тежи точно колкото шестицата на ученик от друго.

Но това не е така, защото оценяването на изпитите е направено така, че мери не знанията, които ученикът трябва задължително да е усвоил, а намества оценките според това, което учениците като съвкупност са показали, че знаят.

Или - шестицата не е за това, че отлично познаваш материала. А е шестица за това, че знаеш повече от съучениците си, изпитвани през тази година.

Водещо заглавие за "Дума" днес е: "Без такси в университетите". От "Коалиция за България" предлагат във ВУЗ да се влиза само с матури. Партията на червените има проект за възстановяване на нивата на финансиране на образованието от 2009 г., а до 2020 г. - достигане на 1,1% от БВП за висше образование.

Проектът предвижда още въвеждане на "зелени карти" за обучението на чуждестранни студенти от български произход в страната. Делът на отпадащите от училище трябва да спадне до 10%, категорични са социалистите.

Те предлагат въвеждането на държавен стандарт за учителския труд. Да бъдат създадени специални училища "Втори шанс" за възрастни и непълнолетни, които по една или друга причина не са се изучили.

В областта на науката според социалистите е необходимо да се увеличи изследователският капацитет. 

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите