"Монитор": Децата ни затлъстяват
Източник: vesti.bg
8
Повечето български деца са с наднормено тегло или са затлъстели, като между 3-3,5 кг отгоре е натрупал всеки първокласник. Това показват резултатите от направено неотдавна проучване, за което съобщава "Монитор" на първа страница.

С наднормено тегло са 30,7% от учениците между 6 и 19-годишна възраст, със свръхтегло са 18.3%, а 12.4% са със затлъстяване. Учениците до 8-и клас са по-пълни, спрямо тийнейджърите от горните класове.

Ракът, диабетът, сърдечносъдовите заболявания, инсултът и болестите на белите дробове са основният причинител на смъртност сред българите, пише "Новинар", цитирайки доклад на Световната здравна организация.

Данните сочат, че подобни заболявания са причинили смъртта на близо 53% от мъжете и 50% от жените у нас през 2008 г.

Тема във всички днешни софийски вестници е присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Според "Дневник" корупцията ще отложи приемането на страната в безвизовото пространство. "Труд" цитира посланика на Холандия, който потвърди, че страната му е против приемането на България, защото направеното от страната ни по механизма за контрол и проверка не е достатъчно.

"Монитор" пише: "Обявилият се категорично срещу членството ни в Шенген холандски министър на емиграцията Герд Леерс може да разчиства лични сметки с България".

Пред"Дума" Катрин Тротман, депутат в Европейския парламент, коментира: "По отношение на корупцията мисля, че българите са тези, които най-ясно могат да кажат дали са удовлетворени от начина, по който държавата им се е справила с този проблем. Но в случай че България е изпълнила техническите критерии, тогава това вече не може да бъде пречка за приемането в Шенген. Шенген е зона за сигурност във вътрешността на Европа и ние трябва да сме изключително честни, когато решаваме дали дадена държава има правото или не да бъде част от тази зона."

Анонимен дипломат в Хага казал пред "Сега": "Погрешно е очакването, че на 22 септември Холандия ще се окаже в изолация на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, когато ще наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Хага има подкрепата на няколко държави, които обаче предпочитат тя да играе водеща роля. Ако България отвърне с вето на промените в шенгенското законодателство, ще засегне интересите не само на Холандия, но и на останалите държави в ЕС и така сама ще се изолира".

Първият доклад, който България ще представи в Европейската комисия за напредъка в насърчаването и потреблението на възобновяеми източници на енергия, се очаква до края на тази година, съобщава "Класа".

Според данните през 2020 г. нашата страна ще е достигнала обща инсталирана мощност от 2000 мвт вместо предвижданите в Националния план за действие за възобновяемите енергийни източници 1440 мвт вятърни паркове, уточняват от Българската ветроенергийна асоциация.

Нормативната уредба в България продължава да се "раздува" до степен, че отделните закони вече трудно се съгласуват, а често си и противоречат. Този тревожен извод прави екипът на "Юридически барометър" - гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието на правния ред, цитиран от "Сега".

За първите шест месеца на 2011 г. НС е приело 89 закона, което прави средно по 14-15 месечно. 9 от тях са нови, 55 са изменения и допълнения и 25 ратификации. За първите шест месеца на годината 22 от тези закони вече са били изменени повече от веднъж.

МВР и ДАНС продължават масово да следят телефони и интернет, съобщава на първа страница "Сега". 4862 искания за достъп до телефонни разпечатки и данни за интернет трафика са постъпили в Софийския районен съд от 1 януари до 1 август т.г., показва справка, поискана от вестника.

Крадците вече не разбиват банкомати - нов вирус ги заразява и за секунди изпразва всички налични пари в устройствата, алармира "24 часа".

Няколко машини за кеш у нас вече са атакувани с новата технология. Банките засега не дават информация, но според специалисти новият хит в източването на банкомати набира скорост у нас след десетки удари в чужбина, стартирали с руски вирус.

В интервю за "Труд" социологът Михаил Мирчев коментира предстоящите избори. По думите му с влизането на Стефан Данаилов в президентската надпревара социологическите прогнози започват наново.

"Данаилов ще сплоти рехавите редици на БСП и на първи тур двойката ще постигне максималния възможен пропорционален резултат... Тогава ще си каже думата и мажоритарният престиж на Ивайло Калфин... В сравнение с него Меглена Кунева все по-очевидно изглежда като амбициозна стажантка без реалистична самопреценка", анализира Мирчев.

Преди старта на кампанията Плевнелиев и Попова имат около 23-27 процента от реалните избиратели в България. "Вероятно това ще получат на първия тур на 23 октомври. На втора позиция ще е двойката Калфин - Данаилов. Сега те имат около 16-19 на сто, но вероятно в следващите две седмици ще добавят още 3-5 процента.

Ако скандалите около Плевнелиев вървят с такава динамика, той просто може да пропадне. И затова ще е пряко виновен неговият изборен патрон Цветан Цветанов", категоричен е Мирчев.

"Агитацията върви, правила няма", коментира в заглавие "Дневник". "Кауза", "Добро пожелание", "Реклама на бранда на партията", "Информиране за събиране на подписи"... И: "Не, не става дума за агитация." Така кандидати за кметове и президенти, които ще участват на изборите на 23 октомври, обясняват пред всекидневника започналите още преди месеци техни обиколки из страната и плакатите, брошурите, билбордовете или клиповете, заливащи интернет.

Макар по закон кампанията да започва официално 30 дни преди деня на гласуване, кандидатите отдавна вече водят агитацията си, подчертава изданието.

Безработицата ще достигне 14% в края на зимата, вещае пред "Класа" Драгомир Стойнев от БСП, председател на социалната комисия в Народното събрание.

"Според управляващите, безработицата намалява, създават се нови работни места, хората живеят добре. Само че това, което ние наблюдаваме, е коренно различно от данните на управляващите.

За две години те загубиха или закриха 366 000 работни места. Коефициентът на заетост падна от 63 на 58 процента. Безработните се увеличиха с нови 149 000 души и коефициентът на безработицата достигна 11,3%. Всеки четвърти младеж е безработен и трябва да избира дали да остане в безработен тук, или да напусне държавата. Животът на хората става все по-труден", констатира Стойнев.

По думите му основната грешка в социалната сфера е неправилно водената политика на ГЕРБ по отношение на бизнеса.

Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството даде разрешение на "Болкан минерал & майнинг", дъщерно дружество у нас на канадската компания "Дънди прешъс металс", да добива злато край Крумовград в местността Ада тепе, съобщава "Класа".

"Променяме само параметрите на осигурителната система", е заглавието над интервю в "Монитор" с Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт. По думите му основното промяна, която предстои да се случи още през януари 2012 г., е, че представителите на НОИ ще напуснат ТЕЛК.

"Но за сметка на това ще се разшири обхватът на решенията за инвалидизиране, които медицинските комисии в НОИ ще контролират. На практика те ще се произнасят върху много по-широк кръг от експертизи за удостоверяване на 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност. В момента контролът, осъществяван от медицинските комисии на НОИ, обхваща само около 40 на сто от експертните решения на ТЕЛК", уточнява Петков.

"Към днешна дата отсечката от магистрала "Тракия" ЛОТ 4 между Ямбол и Карнобат се изпълнява в срок. Предсрочно ще бъдат завършени 16,7 км, които са от път Б53 до връзката с Петолъчката - точно както обещахме пред правителството", казва ви интервю за "Стандарт" Иван Иванов, изпълнителен директор на "Пътностроителна техника".

България и Лотар Матеус се разведоха - германският треньор повече няма да води националния отбор, съобщават всички ежедневници.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко