"Монитор": 30% от топломерите негодни
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

30% от топломерите негодни, алармира "Монитор". Около 30 на сто от топломерите, поставени на радиаторите в топлофицираните жилища, са с изтекъл живот и оттук нататък никой не дава гаранция колко точно мери уредът и кога ще изгасне дисплеят му.

В същото време едва 2-3% от всички абонати са подменили топломерите си с нови. От топлинните счетоводители признават, че интересът към подмяна на топломерите е нулев.

Пазарът е в пълен застой, но очакваме да се раздвижи през април-май, когато засичаме уредите, каза председателят на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова.

Според нея по-сериозната подмяна трябва да се случи преди началото на следващия отоплителен сезон или през септември-октомври. Както е известно, батерията на разпределителите има 10 г. живот, като не е изключено да работи и още 2 г. отгоре.

Изгасне ли дисплеят на топломера обаче, той трябва да бъде подменен много бързо, защото иначе по наредба сметки за парно ще се изчисляват на пълна мощност. Хубаво е да се знае, че на българския пазар има марка уреди, която позволява подмяната не на целия топломер, а само на батерията, което излиза много по-евтино.

Цветанов е слабото място в ГЕРБ, казва пред "Труд" социологът Живко Георгиев. "С обучение няма да се реши реалният проблем, който стои зад полицейското насилие. Поуката от случаите в Мировяне и Ботевград ще е по-силна, ако има фигури, които да понесат отговорност, по-сериозна от тази, която се демонстрира.

Публичният резултат, пренесен в социален дебат за стила и методите на работа на силовите ведомства и тяхната поразяваща неефективност, когато демонстрират мускули, ще наложи своя отпечатък най-вече върху персоналния рейтинг на министър Цветанов.

И вицепрезидентът срещу вътрешния министър, прави свой акцент по темата "Дума". "Съдът не бива да бъде хулен. Съдиите са независими, с работата си трябва да се борят за уважението на гражданите и за уважението към тях на другите институции, разбира се, и обратното.

Всеки трябва да върши своята работа, да уважава другия. Напредъкът в борбата с престъпността и корупцията не може да се подпомага чрез скандали между  институциите" заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Срещу Цветанов в събота се обявиха Институтът за развитие на публичната среда, Българският институт за правни инициативи, Мрежата за гражданско наблюдение на съда, Програма "Достъп до информация", "Отворено общество", Центърът за либерални стратегии, "Български адвокати за правата на човека" и Фондация "РискМонитор".

Те излязоха с отворено писмо в защита на съдия Тодорова, адресирано до премиера, правосъдния министър и членовете на ВСС. Според тях изказванията му се основават на неверни факти и представляват поредно грубо и манипулативно изкривяване на истината.

Външният министър ще пита Хилари Клинтън за визите, информира "Новинар". Американските визи на български граждани и признаването на трудовия стаж на работили в САЩ българи ще са сред въпросите, които българският външен министър Николай Младенов смята да обсъди с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Това заяви той по повод предстоящото еднодневното официално посещение на държавния секретар на САЩ у нас на 5 февруари.

"Ще говорим и за операциите на НАТО в Афганистан. Това е неизбежно. Ще обсъдим и сътрудничеството ни на Балканите, където имаме все още доста несвършена работа по отношение на съседите ни в Западните Балкани и на второ място ще разискваме обстановката в Близкия изток", посочи министърът.

Относно предстоящия доклад за напредъка на България и Румъния по мониторинговия механизъм, за който се очаква да е отново критичен, Младенов заяви, че очаква обективност, като уточни, че не е привърженик на съревнованието между двете страни.

"Дума" коментира подозрение за наличие на картел в банките, съмнение, изразено от Съюза за стопанска инициатива (ССИ) вчера. Затова държавата и бизнесът трябва да създадат някои механизми за преодоляване на този картел, заяви Стелиян Стойчев, главен секретар на организацията.

Съюзът ще продължи да настоява за държавна намеса на кредитния пазар чрез Българската банка за развитие и други възможни инструменти. Според него високите лихви по кредитите буквално смазват малкия и средния бизнес.

Според ССИ трябва да се пристъпи към създаването на кооперативни банки, те предлагат по-ниски лихви, тъй като кредитират при по-малък риск. "Засега ще предложим на своите членове възможност за достъп до кредити през взаимоспомагателна каса", каза Стелиян Стойчев.

Външният дълг ще се плати с вътрешен ресурс, е новината на "Капитал Daily". Вътрешният пазар става все по-вероятен източник за пари, с които да се платят глобалните облигации с падеж през 2013 г., чиято стойност е малко над 800 млн. евро.

В Министерството на финансите се обмислят няколко варианта, като все повече натежава мнението, че трябва да се използват парите от приватизация, емисии ДЦК и дори част от средствата на Сребърния фонд. Едва ако се наложи ще се прибягва до нова емисия външен дълг.

По проблема пред "Стандарт" Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор в НС, споделя, че идеите за инвестиции на парите от Сребърния фонд са опасни.

"Хоризонтът на Фонда е 2018 г. Спокойно може да се даде на БНБ да инвестира средствата дългосрочно, като прави не само депозити, но и избере бенчмарк от чуждестранни книжа.

Риск за националната сигурност е да се пускат енергийните дружества на борсата. Кабинетът трябва да насърчи бизнеса с по-ниски данъци. Пактът на Дянков може да донесе сериозни проблеми", убеден е депутатът.

Виното ни може да пробие в Европа, но му липсва реклама, коментира "Класа". Новият закон трябва да определи статута и дейността и на домашните производители.

Скандинавците много харесват българските вина, предпочитат ги, особено червените. Самите те казват, че това е може би най-хубавото вино, което са пили, и вероятно скандинавският пазар би бил доста интересен за България, ако там се насочат някакви усилия.

Това заяви Ивайло Жеглов, управител на фирма "Експо Тим", занимаваща се със създаване и логистика на международни изложения. Той бе един от организаторите на българското участие в международното селскостопанско изложение "Зелена седмица" в Берлин, в което България също участва.

Българското вино определено би могло да се наложи на европейските пазари, особено ако се наблегне на рекламата и може би на изложения, винени барове и др.

"Телеграф" коментира завръщането на българите от чужбина. 5000 са се върнали от гурбет само за година, защото са останали без работа и кризата ги е притиснала.

В България те са се записали на трудовата борса и чакат каквато й да е работа. Онези, които са работили легално в чужбина, остават там, дори да бъдат съкратени. Задържа ги възможността да получават обезщетение за безработица.

Това особено се отнася за съгражданите ни в Испания, където е най-голямата българска диаспора в Европа. 13 146 българи получават обезщетение за безработица на Иберийския полуостров.

Забавянето на дела е проблем, но не е престъпление, обобщава съдия Владимира Янева, председател на Софийския градски съд, пред "24 часа" .

"Инструктивният едномесечен срок за изписването на делата е трудноизпълним за съдиите от СГС. Причината е, че големият брой дела, които идват при нас, стават все по-сложни и тежки. От друга страна, бюджетът ни не позволява увеличаване на щатните бройки.

Ще кажа, че евродокладите обобщават работата на съда, прокуратурата и МВР. За 2011 г. СГС е произнесъл присъди по 541 дела, което е с 200 повече от предходната година.

Следващата седмица се чакат пледоарии и присъди по делата срещу групата на Златомир Иванов и срещу Йосиф Йосифов за катастрофата. Продължават да се гледат делата срещу Емилия Масларова, Божидар Нанев, Веселин Георгиев, групата за отвличания от полицейската операция "Наглите".

"АЕЦ "Белене" не е европроект. А руско дело на BG територия", твърди в интервю за "24 часа" Красен Станчев, ръководител на екипа на Института за пазарна икономика (ИПИ) за оценка на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и учредител на Гражданския комитет против АЕЦ "Белене".

"Труд" продължава темата със заглавие: "Готви се ново отлагане за АЕЦ "Белене". В края на март, когато изтича поредният срок за постигане на договореност с руснаците за строителството на ядрената централа, ще има поредно отлагане, най-вероятно за нови три месеца, коментира ежедневникът.

Трансплантациите отбелязаха антирекорд през 2011 г., отбелязва "Сега".

Въпреки че в началото на мандата на ГЕРБ те бяха определени като приоритет и развитието на тази дейност бе лично насърчавана от премиера Бойко Борисов, през 2011 г. е имало едва 4 донори, а органи от тях са присадени на 13 пациенти.

Общо нови органи са получили 25 души, но при 12 от тях те са от жив донор, т.е. от роднина, сочат данните на агенцията по трансплантация.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 26 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 29 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 3 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година