Кой пази жената на посланика ни в Рио
Източник: netinfo
4
Мо ослав Кръстев, прочут като главен свидетел срещу Иван Тодоров-Доктора и като полубрат на Фатик, е бил засечен в апартамент на българското посолство в Рио де Жанейро.

Там той се представял за агент на българските тайни служби и лична охрана на съпругата на посланика в Бразилия Николай Цачев, съобщава във водещото си заглавие "24 часа".

Уточнява се, че заради този и други сигнали преди две седмици Румяна Желева е разписала спешни мерки за разследване на мисията в Бразилия.

На външния министър докладвали, че в посолството е отворена дискотека с платени куверти. Бразилски медии пък съобщили според вестника, че след българското парти момиче е било изнасилено.

Всяка болница вече ще трябва да има и спешно отделение, което да предлага неотложна  помощ нонстоп през цялата седмица. Това според "Стандарт" е залегнало в здравната реформа, която ще тръгне след Нова година.

Болниците щели да се разделят на три нива според услугите, които предлагат, като 15 ще са високотехнологични и ще поемат пациентите с тежки и сложни заболявания.

Държавата прави пореден опит да ускори изплащането на болнични листове, като въведе глоба за работодателите, информира под глава и "Сега".

Осигурител, който не представи в срок документи за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност, трудоустрояване и майчинство, ще се наказва с имуществена санкция или глоба от 500 до 2000 лв. За виновното длъжностно лице наказанието е от 100 до 1000 лв. за всеки отделен случай, според поправка в Кодекса за социално осигуряване, приета от парламента заедно с бюджета за общественото осигуряване за 2010 г.

"Много работодатели закъсняват с предаването на болничните листове и се надяваме така да ги мотивираме да не го правят", коментира за вестника управителят на НОИ Сотир Ушев.

Само преди дни бе променен рейтингът на България от негативен на стабилен - ако така продължаваме, очевидно и лихвите на търговските банки ще спадат, коментира в интервю за "24 часа" шефът на БНБ Иван Искров.

По думите му категорично няма опасност от хиперинфлация и "печатане на пари" у нас. Всички сме единодушни, че валутният борд и фиксираният курс ще бъдат запазени до приемане на еврото, когато и да се случи това, казва още той.

"Както на огромния брой български граждани, спестяванията ми са в българската банкова система и аз съм спокоен за тях. И държим със съпругата ми всичко в левове", уверява Искров.

Средната лихва у нас е три пъти по-ниска от тази в Румъния, твърди "Класа" под глава. Средният лихвен процент в България към края на септември 2009 г. е 8,4%, докато в Чехия е 4,9 на сто, в Унгария - 14,5, в Литва - 12,5, а в Румъния - 26,5, отбелязва изданието.

Високо напрежение цари в митниците - до 10 дни близо 600 души от Агенция "Митници" се очаква да бъдат уволнени, предупреждава "Стандарт".

Притеснени сме относно избора на шеф на пътната агенция, защото нямаме информация да има интерес, казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в интервюта за "Класа" и "Новинар".

Много се гордея с моите приятели, защото откакто станах министър, те не се обаждат, отбелязва той в отговор на въпрос на "Новинар" за "приятелски кръг".

БСП ще напусне ръководството на всички парламентарни комисии, е цитиран от "Дума" да казва председателят на партията Сергей Станишев пред БНР. Причината била "политическият скандал, разигран в парламента около Емилия Масларова".

"Генералското мешере ослепя за висшия ешелон на ДПС", коментира Емил Спахийски в "Сега". Държавата се тресе от скандални разкрития за погребани пари от министерство на бедствията и авариите, но Бойко Борисов не забелязва нито Емел Етем, нито останалите най-приближените съратници на Ахмед Доган, отбелязва той.

Георги Първанов и Алексей Петров стоят зад разпадането на парламентарната група на РЗС, пише в. "Атака" с водещо заглавие "Гоце и Алексей разпадат РЗС по масонска линия".

"Проектът "Яне" се изплъзнал от контрола им и те го пратили в небитието", коментира вестникът. Според него Марио Тагарински не случайно бил използван за целта, тъй като бил "известен като масон от най-висока степен".

"Новият проект за президентска партия включва телевизия СКАТ, ВМРО, "Защита" и политически люспи" е подзаглавието на статията.

"В НДСВ решенията вече ще се вземат отдолу на горе", извежда "Сега" над интервю с новия председател на партията Христина Христова. По думите й Меглена Кунева е много сериозен кандидат за държавен глава.

Само Румяна Желева харесва поста си в Европейската комисия, казва пък в интервю за "Дума" бившият външен министър Ивайлo Калфин, за когото ресорът не е приоритетен.

"След личен режим трева не никне" е заглавието над статия в "Труд" на социолога Андрей Райчев. Според него за "разпад на демокрацията" има два симптома: силен - да няма свободни избори, и слаб - властта да се изземе от Народното събрание.

Първото не ни застрашава, но "във второто сме нагазили, засега само до колене, обаче вървим решително напред", смята той.

Според Райчев се изгражда отношение към депутатите като към вид служители, и то мързеливи. "Главната си задача Цецка Цачева схваща като задължение да пази властта ОТ парламента, а не да пази властта НА парламента", "въвеждат се правила, които "уточняват" конституцията", коментира той.

"Що за абсурд е да се забрани на депутатите да образуват нови групи? Кой стои над волята им?", пита още социологът, според когото върхът на всичко е всеобщата радост от падането на имунитети, защото "имунитетът пази главно опозицията и следователно нашата свобода".

В предложените поправки на военния закон отпада ограничението началникът на отбраната да се избира измежду генералите, заемащи осем висши длъжности във войската, - той ще се избира измежду всички генерали. Освен това мандатът за управление се увеличава от три на четири години, съобщава министърът на отбраната Николай Младенов в интервю за "Труд".

Ако не продадем излишните имоти, ще плащаме по 24 млн. за охрана, казва той пък пред "Стандарт". По думите му 2010 г. ще бъде посветена на финансовото осигуряване на мисиите ни в чужбина.

Над 300 съкратени от Министерството на отбраната чиновници са спечелили делата си на първа инстанция срещу ведомството и очакват да бъдат възстановени на работа. Това е съобщил пред "Сега" председателят на Националния синдикат "Отбрана" Тодор Воденов. Очаквало се решението да мине и на втора инстанция, а хората могат да получат по 3600 лева обезщетения.

Изданията днес акцентират и върху обещанието на премиера Бойко Борисов да се публикува договорът за петролопровода "Бургас-Александруполис".

Искаме яснота за позицията на България възможно най-бързо, настоява пред "Труд" посланикът на Русия у нас Юрий Исаков в отговор на въпрос има ли забавяне по проектите АЕЦ "Белене", тръбите "Южен поток" и "Бургас - Александруполис".

"Ако ме попитате къде е проблемът, бих казал: Необходимо е потвърждение за политическата готовност и решимост на българската страна да реализира съвместно с Русия тези проекти", отбелязва Исаков.

Не съм съгласен, че "Южен поток" е по-реалистичен проект от "Набуко" и че е много по-напреднал, изказва мнение пред изданието и Ричард Морнингстар, специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия, който посети България.

Ние имаме нашите резерви към "Южен поток" - скъп проект е и не е ясно откъде ще дойде газът за него: ако просто замени този от украинската тръба, тогава няма непременно да е силна конкуренция на "Набуко", отбелязва той.

Съветът му е България да не бърза - да се консултира с вътрешни и външни експерти, за да вземе правилното решение.

"Интересуват ни "Козлодуй" и газовият сектор" извежда "Стандарт" над свое интервю с Морнингстар.

"Пари" излиза с водещо заглавие "Тръбата Бургас-Александруполис се разсъхва". България не е платила акционерните вноски за участието си в проекта за 2009 г. на стойност 5 млн. евро. Не спазихме обещанието да дадем отговор на руснаците до 1 ноември - участваме в тръбата или не, отбелязва вестникът.
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 41 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 51 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков