202
Сч чилото се в неделното предаване на журналистката от Би Ти Ви Диана Найденова "Нищо общо" продължава да предизвиква вече близо два дни остри обществени реакции, повечето от които на възмущение и недоумение.

Медиите и социалните мрежи бяха залети от коментари, според които журналистката се е държала агресивно и обидно с госта си - еколога Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие", нарушавайки правилата на журналистическата етика.

В предаването Найденова се опита многократно да изтръгне признание и извинение от еколога за бития оператор на телевизията Иван Филчев (по време на протеста на природозащитници срещу Закона за горите) "от името на всички спонтанно организирали се хора в интернет".

Цветков отговори, че не може да поеме отговорност за действията на всички присъстващи на протеста, и най-вече, че "заслугата за това е на правителството", а екипите на Би Ти Ви са предизвикали сами някои от демонстрантите (например с настояванията си да им дадат интервю).

Той каза също, че Би Ти Ви не е отразявала, или поне не коректно, "всякакви теми и акции по темата Закона за горите".

В разговора си с еколога водещата Диана Найденова произнесе фрази, които тези дни се дават от много читатели, блогъри, потребители на социални мрежи и коментатори като пример за непрофесионално и

недопустимо поведение на журналист. Ето някои от тях:

"Можете да се изкажете, когато ви позволя, защoти все пак това е диалог", "Дата и час, питам?", "Аз съм домакинът тук и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос", "В момента се държите като абсолютен хулиган", "Не си мислете, че сте много оригинален", "Говорите абсолютни глупости".

Освен искания Найденова да се извини и дори да бъде уволнена, във "Фейсбук" има и групи като "Национален ден за бойкот на bTV - 21.06", "Аз повече няма да гледам глупостите на bTV", "Да изчистим България за един ден без БТВ" и др.

Насрочват се и протести в края на седмицата срещу "медийната манипулация в България", като името на Би Ти Ви се дава за пример.

Коментари в блогове, като например този, пък обръщат внимание, че истинската смелост е да бъде прекъснат премиера, а не "един малък човечец".

Във Vbox7 пък се появи видеозапис от протестно събиране в понеделник вечер, на което екологът Петко Цветков с мегафон пред събралите се споменава за появата си "в една национална частна телевизия", което се посреща с освирквания и викове "Долу Би Ти Ви". Той също се включва в тях.

От своя страна водещата Диана Найденова не е коментирала случилото се.
От ПР отдела на Би Ти Ви пишат до медиите:

"Редакционната политика на Би Ти Ви се определя независимо и самостоятелно от отдел "Новини и актуални предавания" на bTV Media Group, както и от екипите на външните продуценти, при спазване на правилата на добрата журналистическа практика.

Отразяването на актуалните събития, включително на протестите срещу Закона за горите, се определя изцяло от интереса на зрителите...

Журналистите в Би Ти Ви са доказали своя безспорен професионализъм, което е видно и от доверието на аудиторията в актуалните и публицистичните предавания на медията.

Би Ти Ви работи само и единствено за зрителите си и няма да се поддаде на никакви опити за натиск, вкл. побой над журналисти разпространение на омраза в интернет и заплахи към телевизията от страна на отделни хора и групи хора.

Подобен натиск няма да попречи на Би Ти Ви

да продължава да изпълнява ролята си на обективна медия и да отразява безпристрастно гражданските протести."

От Съвета за електронни медии (СЕМ) пък са заявили пред вестника, че ще се запознаят с предаването на Диана Найденова, но ако има нарушения, те ще са най-вероятно на етичните норми.

На заседанието на съвета във вторник СЕМ ще гласуват да направят и специален медиен мониторинг за това как са били отразявани протестите.

От Националния съвет по журналистическа етика също са заявили, че не могат да се самосезират и ще могат да се запознаят със случая само ако екологът Петко Цветков подаде жалба.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@