Икономисти: Не е вярно, че сме най-бедни в Европа
Източник: netinfo
20
В "Новинар” финансистът Емил Хърсев и икономистът Владимир Каролев казват, че от 1997 до 2007 г. доходите у нас са се увеличили два пъти.

"Фактите са абсолютно показателни, че настигаме европейците", казват експертите. "Цяло поколение българи ще си отиде, смятайки, че ние сме най-бедното население. Това въобще не е вярно, ние сме някъде към средното ниво”, изтъкна Хърсев.

Но според него данните за новата 2013 г. изобщо не са обнадеждаващи. Предвижда се тя да бъде копие на миналата. Все пак финансистът подчертава, че имаме 12% увеличение на стойността на богатството. Продължава и възстановяването на спада, който наблюдавахме в периода 2006-2009 г. По думите му депозитите на гражданите в банките са се увеличили с 18-19 на сто. Оборотът на големите магазини за продажба на дребно само за декември показва ръст с 10%.

"Сега"
обявява, че за първи път от 3 години и половина има ръст в цените на имотите. Зачестилите информации за чужди граждани, измамени с имоти, изглеждат преувеличени и вероятно тръгват от наши конкуренти, казва лицензираният оценител Валентин Съйков.

Икономистът Георги Ганев коментира за "24 часа”: "Едни и същи учебни планове, едни и същи държавни поръчки, сякаш нищо не е мръднало от десетилетия. Накратко, способността на българското общество да създава работни места и да ги захранва с адекватно квалифицирани хора е ниска. Това е най-големият проблем на българската икономика както в момента, така и в идните десетилетия и той може да бъде решаван само с дългосрочни структурни реформи в редица обществени сфери.

Проекти на обща стойност 15,733 млрд. лв. е договорила страната ни по оперативните програми до края на миналата година. Това са 100,3% от предвидените за България европари, т.е. надхвърлят с 50 млн. лв. финансовата рамка до 2014 г.

Това съобщава министърът по еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от "Монитор".

Електронното здравно досие на осигурения българин трябва да е готово през август т.г., стига фирми да не обжалват обявената на 21 декември м.г. обществена поръчка за изграждането му, съобщава за "Труд" здравният министър Десислава Атанасова.

Обявеният търг за е-здравни услуги през юли 2011 г. от тогавашния здравен министър д-р Константинов въобще не е започвал, защото фирми са обжалвали самите критерии на обществената поръчка. С изработването на електронното здравно досие на българина се зае още през 2005 г. тогавашният здравен министър проф. Радослав Гайдарски. За краен срок бе заложена 2008 г.

Депутати от ГЕРБ и "Синята коалиция" готвят промени в Наказателно-процесуалния кодекс за ползването на СРС в съдебната фаза на наказателното производство, пише "Сега".

Целта е да се направят публични делата, при които се прилагат СРС като доказателствен материал.

"Сега” съобщава, че печалбата на АЕЦ "Козлодуй" до декември 2012 г. е 150 млн. лв. "В енергийния микс АЕЦ "Козлодуй" участва с 9, 5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници. Централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия, Италия и ние ще поискаме пълен лиценз от ДКЕВР, и ще се опитаме да продаваме даже на крайни клиенти. Ще очакваме печалбата да се вдигне поне с 5-10%", каза изпълнителният директор Валентин Николов.

ДПС ще прави олимпиада на етносите, а най-добрите състави ще подгряват предизборната кампания на движението, научил "Стандарт" от централата на Ахмед Доган.

Идеята на конкурса "Букет - България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността" е да събере уникалните традиции, ще има и състезание за писане на стихове на турски език. "Участието в предизборната кампания ще е възможност самодейните състави да се изявят пред многохилядна публика. А и е криза", каза зам.-шефът на ДПС Рушен Риза. За победителите в олимпиадата ще има парични награди, както и екскурзии в чужбина. Днес партията на Ахмед Доган навършва 22 г.

В интервю за "Стандарт” председателят на БСП Сергей Станишев казва, че следващото правителство не трябва да е "червено" или с някакъв друг партиен цвят, а с цветовете на трибагреника.

"Това не означава някакъв аморфен "експертен" кабинет. Не означава и че БСП ще бяга от своята отговорност. За да се задвижат нещата, е нужна ясна национална програма за спасяване на България и извеждане към нова перспектива. За да се случи това, ни е нужна убедителна победа на изборите.

Оттам насетне в кратки срокове в диалог със синдикати, работодатели, други партии трябва да се приеме програма, зад която да има достатъчна парламентарна и обществена подкрепа. Водещият критерий за следващото правителство трябва да са личните качества и способността ефективно да изпълняват тази програма. Смятам, че на различни нива от управлението трябва да бъдат включени честни и почтени професионалисти, които споделят каузата му”, казва Станишев.

"Капитал дейли" съобщава, че след близо 15 години от взимането на решението за превръщането на Централната минерална баня в музей за историята на София проектът най-накрая може да бъде окончателно завършен в края на тази година.

В последните работни дни на 2012 г. Столичната община обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който ще трябва да доведе трансформацията на сградата до край. Индикативната стойност на ремонта е 5,57 млн. лв. без ДДС, като 15% от сумата ще бъдат поети от местната управа, а останалите 85% са финансирани по оперативна програма "Регионално развитие".

Според обявата офертите на кандидати ще се приемат до 24 януари и ще бъдат отворени на 27 януари. Едно от поставените условия от общината е, че независимо от коя дата започне да тече срокът на изпълнение, обектът трябва да бъде готов до 23 октомври тази година. Причината за това е, че според договора с оперативната програма, който е сключен на 28 ноември 2011 г., проектът трябва да бъде завършен до 24 месеца.

В редакционен коментар "24 часа" отбелязва: "В спора между Би Ти Ви и "Булсатком" е очевидно, че правият е телевизионният канал, а не сателитният оператор. Телевизията иска да получава част от парите, които получава операторът, продавайки нейните седем програми. Операторът, освен че трупа дългове, притиска телевизията и лишава абонатите си от качествено съдържание.

В крайна сметка съдържанието е най-важно и парите трябва да стигат до този, който го произвежда - журналисти, артисти, филмови режисьори, а не да се прибират от посредници. Скандалът е израз на нихилистичното отношение към правата на авторите, което царува у нас. Сякаш производството на новини, филми и забавни програми е нещо безплатно, което се случва от само себе си."
Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности