Гори на безценица за хора на БСП и ДПС
Стефан Юруков - председател на Агенцията по горите   
Източник: БГНЕС
1
Рк критията за скандални заменки, направени само за 6 дни през януари, за които вчера съобщиха от партия ГЕРБ, са на първите страници на почти всички вестници днес.

"Дневник" пише, че голяма част от сделките, разписани основно на 22, 23 и 26 януари, са за гори по Черноморието и в близост до планински курорти. Държавната оценка, по която е изчислена замяната, варира от 24 ст. до 27 лв. за кв.м гора.

Обръчът на ДПС и БСП се е сдобил с гори на безценица, пише днес на първата си страница в. "Сега". Някои от фирмите, направили скандалните заменки, вече продавали имоти на зелено.

В разследване на Драгомир Николов се посочва, че едри бизнесмени, гравитиращи около ДПС и БСП, са взели 3542 дка държавни гори на смешни цени.

Имената им бяха огласени вчера от ГЕРБ. 47-те замени са подписани от шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков в последните дни и часове преди мораториум да пресече порочната практика.

"Сега" цитира примери, посочени от ГЕРБ: Над 11 дка в Девин са билби дадени на "Иса инженеринг" ЕООД, като квадратният метър е оценен за 4.05 лв. А според Системата за агропазарна информация (САПИ) пазарните цени в Девин са двойно по-високи.

Авторът на "Сега" напомня, че  тази фирма е прочута с това, че изгради "Боянските сараи" на Ахмед Доган и спа комплекса "Орфей" в Девин.

Във вестника са посочени имоти в Крайморие, Бургаско, Етрополе, Балчик, Каварна...

ГЕРБ се зарече да предаде сделките на прокуратурата и да се бори заменените гори да не станат на строителни площадки. Партията обещава да ревизира сделките, ако независим експертен анализ докаже, че те са в ущърб на държавата, пише "Сега".

"Политически се изцежда въпросът със замените, за да може да се компрометира опонентът", заявил обаче Стефан Юруков.

Той твърди, че сделките са в полза на държавата, тъй като срещу дадените 3500 дка гори тя е получила 7 929.8 дка. За малко повече от година БСП даде на частници близо 20 000 дка, преди нея ДПС хариза 14 662 дка, но за 3 години.

"БСП, а не ДПС, се оказа рекордьор по хитри заменки на горски имоти, стана ясно от данни, изнесени от ГЕРБ, която ще сезира прокуратурата", пише "Труд". За 6 дни управляваната от БСП горска агенция е заменила повече частни площи с държавни, отколкото през цялата 2006 г., посочва Никола Кицевски в коментар на първа страница.

Според близкия до Ахмед Доган вестник "Монитор" обаче сред най-забогателите са близки до бившите членове на НДСВ Лидия Шулева и Енчо Малев.

"Най-голямо заобикаляне на Закона за обществените поръчки има в Столична община", казала в същото време говорителката на БСП Корнелия Нинова, цитирана в "Дума".

Конституционният съд ще се произне се идната седмица по жалбата на 70 народни представители, които атакуват новия избирателен закон в частта му за мажоритаpния вот и 8-процентната бариера, пише "Класа". Според депутати от управляващото мнозинство докладчик по делото ще бъде Васил Гоцев, бивш депутат от СДС и министър на правосъдието в кабинета "Костов".

Може да гласуваме и през август, ако магистратите уважат жалбата срещу избирателния закон, отбелязва изданието.Участието на Синята коалиция във формат СДС и ДСБза изборите продължава да е под въпрос, след като вчера СГС отложи за неопределено време делото за регистрацията на новото ръководство на СДС начело с Мартин Димитров, пишат вестниците.

"СДС е уникална партия: Няма политическа сила, в която старият председател да взима решения от името на новоизбрания", пише Петьо Цеков в "Сега" под заглавие "След Надежда и Любов в СДС ще остане само Вярата".

С изборната бариера от 8% за коалиции се прави опит извън парламента да остане "синята коалиция", което е общата мечта на БСП и ДПС,  които предпочитат да си имат работа с ГЕРБ, лишен от съюзници и респектиран от предизборната им сръчност, казва депутатът от НДСВ Станимир Илчев в интервю за "Труд".

Ген. Галимир Пехливанов, който в момента е зам.-шеф на Генералния щаб, е най-вероятният началник на отбраната в Българската армия, пише "Класа", като се позовава на източници, близки до Министерския съвет.Преговорите за кораба с българските моряци в Сомалия са на финала, пише "24 часа", като се позовава на журналистката Елена Йончева, която е в Аденския залив.

За пиратите в Сомалия ние сме "ходещи долари", казва Йончева в интервю в "Труд". По думите й откупите за подобни кораби варират между 1 млн. и 3 млн. долара.

Трима бизнесмени от сферите на туризма, полиграфията и търговиятаса били посетени през последните месеци от полицаи, които са им съобщили за засечени разговори, че се подготвя отвличането им, пише "24 часа". Полицаите ги посъветвали какви мерки да вземат за личната си охрана, а бизнесмените предложили дългосрочни ангажименти за защита, които били приети.

Това създава напрежение сред частните охранителни фирми, които се опасяват от полицейски дъмпинг на значително поскъпналите цени за лична охрана през последните месеци, пише вестникът.

Врачанският районен съдия Васил Ганов ми поръча да пребия две журналистки- от "Труд" и от "Стандарт", казва пред репортерка на "Стандарт" млад мъж, чието име двете издания не съобщават. В кореспонденции от Враца двете журналистки отразили полицейска операция, в която Ганов е засечен да кара кола пиян и без книжка.

"Съдия поръчал: Осакати журналистките" е заглавието под глава на "Стандарт". "Не се шегувайте с мен", е реакцията на съдията пред вестника.

"Вън мутрите от Темида" е заглавието над коментар в "Стандарт" на Мартин Карбовски. По-лесно е да осъдиш съдия бандит в Мозамбик, отколкото у нас, посочва той.

Съдии тълкуват закона по симпатия, никой не взема мерки", е заглавието в "24 часа" над интервю с шефа на Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова. 50 на сто от легловата база ще остане празна през лятото на 2009 г., прогнозира в интервю за "Класа" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 24 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 4 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 4 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 4 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 5 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 5 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април