"Дума": Работници залагат венчални халки за хляб
"Дума": Работници залагат венчални халки за хляб   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Работници залагат венчални халки за хляб, алармира "Дума". В държавното дружество "Строителство и възстановяване" в Стара Загора от месеци са без заплати.

Хората настояват МРРБ, което е принципал на дружеството, а от Нова година и единствен акционер, да вземе отношение към проблема.

Междувременно от КНСБ съобщиха, че хората, които са регистрирани в бюрата по труда и повече от година не си намират работа, са 55,7% от всички безработни 212,3 хил. души в страната.

Това е с 6,3% повече от четвъртото тримесечие на 2010 г. Коефициентът на младежка безработица е 28,9%. В ЕС младежката безработица е с 4,7% по-малка отколкото тази в България.

Отговор на въпроса: "Къде е коренът на скандала с бонусите?", дава пред "24 часа" икономистът Георги Прохарски.

"Като няма механизми да контролираме как държавата харчи парите, чиновникът действа в свой интерес.

Стига да има прозрачност, няма никакъв проблем тези, които вършат работа извънредно много, отговорно, с талант и допринасят стойност за обществото - да получават бонуси - дори и големи."

Столичната община показа, че може да замести достойно Сметната палата и данъчните, взети заедно, е водещата новина на "Труд".

Чрез сайта си Sofia.bg тя се превърна в "клюкарка номер 1", осветявайки собствеността и дължимите налози на столичани.

Включително и всевъзможни лични данни. Имотите и колите на властта са поименно упоменати, но системата дава и грешки.

"Дума" анонсира: "513 676 лв. над заплата е взела върхушката на ГЕРБ за 2010 г. Симеон Дянков и Тотю Младенов получават по 240 лв. за всяко заседание на УС на Сребърния фонд". Министерският съвет е определил размера на възнагражденията с решение номер: 416 от 17 юни 2010 г. Документът е подписан за министър-председателя от Цветан Цветанов и от главния секретар на МС Росен Желязков.

Финансирането на болниците пак остава непрозрачно, пише "Сега". Някои болници ще получат завишени бюджети от здравната каса тази година, а други - намалени, като критериите за решението са неясни, оповестиха членове на Надзорния съвет на НЗОК, цитирани от Медиапул.

Лимитите, по които клиниките ще работят тази година, бяха утвърдени от надзора във вторник.

Има съмнения, че някои болници не отговарят на условията, за да сключи касата с тях договор за определени пътеки.

Представителите на синдикатите и пациентските организации в Надзорния съвет са възмутени, че материалите за бюджетите на 300 болници са били раздадени в последния момент, непосредствено преди заседанието, и над 1 млрд. лева са били разпределени "на сляпо".

От НЗОК пък увериха, че "след първото тримесечие бюджетите ще бъдат преразгледани и там, където има доказана необходимост, ще бъдат коригирани".

Касата ще купува лекарствата по-евтино, информира "Труд". До две седмици производителите на лекарства ще дадат новите си оферти за отстъпки към здравната каса, които ще бъдат съобразени с възможностите на бедния български гражданин, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов след среща с асоциациите на производителите на оригинални и генерични медикаменти, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.

Ние ще подходим социално отговорно и няма да чакаме срока от две седмици, а до три дни ще дадем нашите предложения, заяви изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев, председател на управителния съвет на Сдружението "Българска генерична фармацевтична асоциация".

Премиерът Борисов бе категоричен, че мерките, за които са се разбрали експертите, ще дадат резултат. Чуждите производители на лекарства прогнозират отстъпките за техните препарати да са в рамките на 5-10%.

Продукти с палмово масло няма да могат да се наричат млечни, информира "24 часа".

Това е втората стъпка, която правим, след като вече забранихме палмата в сиренето, кашкавала и киселото мляко, съобщи вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Производителите ще трябва да измислят нови имена на продуктите си, ако в тях има дори и минимално количество растителни мазнини.

Според доклад до министъра вносът на палмово масло и сухо мляко през последните 3-4 години се увеличава значително. Около 3 пъти пък е скочил вносът на сухо мляко.

Причината за масовото заместване на суровото със сухо мляко е по-ниската цена. Докладът препоръчва на министър Найденов да се засилят проверките на млечни продукти за съдържание на растителни мазнини.

За "Монитор" Константин Пенчев, национален омбудсман, казва:

"Платеният избор на екип трябва да се разреши със закон. Следя дебата за цените на лекарствата и опитите на една компания да доминира над болниците и болните с много по-високи цени на лекарствата си, отколкото в съседни държави.

Омбудсманът не се намесва в търговски отношения, но следи лекарствената политика", изрази становището си г-н Пенчев.

ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН настояват за по-високи цени на тока от 1 юли, съобщава "Сега". Най-сериозно поскъпване - с 9,1%, е предложила Е.ОН, която захранва с електроенергия Североизточна България.

ЧЕЗ, която снабдява Западна България, настоява за увеличение от 6,44%, а най-скромен ръст на цената, средно с 3,6%, предлага доставчикът за Югоизточна България ЕВН.

В началото на годината председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обяви, че няма да допусне поскъпване с повече от 8%. Компаниите аргументираха искането си със средногодишната инфлация от 4,2% за 2011 г. и належащата нужда да се инвестира в електроразпределителните мрежи.

Заради криворазбрана социална политика през последните години регулаторът държи цените на тока за крайните, главно битовите, потребители изкуствено занижени и не одобрява планираните от ЕРП-тата инвестиции.

"24 часа" на първа страница уточнява: "Заради искани повишения от всички по веригата - токът стига 20 ст. за квтч. от юли". Това ще стане, ако ДКЕВР приеме и исканията на електроразпределителните дружества за скок на еленергията заради техните разходи.

Отделно - пак през юли ще има повишение от около 8% заради тецовете, които трябва да купуват въглеродни квоти, и заради зелената енергия.

Тълкуване на символиката на усмивката и вдигнатия палец на Алексей Милер, шеф на "Газпром", обвързано с надеждата за поевтиняване на цената на синьото гориво, прави "24 часа" в своя енергиен обзор.

На срещата с Милер са водени разговори за газопровода "Южен поток" и бъдещите договори за доставка на руски природен газ, съобщи министър Трайчо Трайков. Българските домакинства вече са енергийно бедни, е констатацията на експертите от ЕК. Те харчат повече от 10% от доходите си за енергия, а българската икономика има много висока енергийна интензивност.

"Класа" пише: "Подписваме нов договор за доставки на газ без посредници". Двете договарящи страни са - "Булгаргаз" и руската "Газпромекспорт". Така се потвърждава намерението отпреди година и половина, че при вноса на газ за страната ни ще отпаднат две от досегашните компании-доставчици - "Овергаз" и "Винтерсхал".

С анализ на сметките за отопление в ЕС, направен от Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, "Новинар" се включва в темата, като подчертава, че гражданите на Европа нямат проблем с плащането на сметките си заради приемливата цена на енергията там.

Ето защо в ЕС инвестират непрекъснато в модернизация на топлофикационните дружества и намаляване на разходите им.

"Капитал Daily" коментира българския газов коз със свои аналитични акценти. За разлика от френската GDF Suez, германската Wingas, словашката SPP и турската Botas, чиито цени бяха намалени с 10%, България е почти на 100% зависима от доставките на природен газ от Русия.

Страните, които получиха намаления в тарифите, имат алтернативни доставки. Това реално означава, че единственият коз на страната ни в предстоящите преговори с "Газпром" е участието на България в газопровода "Южен поток".

В интервю за "24 часа" Левон Хампарцумян, главен изп. директор на "УниКредит Булбанк" и председател на Асоциацията на банките в България, твърди:

"Технически кризата свърши. Трябва ни реформирана икономика, с ефективна администрация и условия за устойчив растеж и стимулиране на предприемчивостта.

Премиерът беше казал, че това е годината на Трайчо Трайков. Аз ще допълня, че това трябва да е годината на предприемача с голямо "П", защото министрите не създават блага, а условията, в които да работят предприемачите.

Това, че през 2011 г. имаме малък растеж и предполагаме, че и през 2012 г. той ще продължи умерено, означава, че технически сме излезли от кризата. Обобщения за лихвите не можем да правим на база на един месец."

Съдът в Страсбург присъди рекордно обезщетение над 1 млн. евро, оповестява "Новинар". Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните им собственици или да им изплатят обезщетение от 1,081 млн. евро, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в поредното изгубено от България дело за неизпълнение на реституционни претенции, съобщава "Медиапул".

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 1 час

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 2 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 2 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 2 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 2 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 3 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 3 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 3 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 3 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 3 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 3 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 3 часа

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“