"Дума": Скопие посяга на земите ни
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
29

"Скопие посяга на земите ни" е водещото заглавие на "Дума".

Македония поискала част от България, според челото на "Земя".

"Македония с териториални претенции към България и Гърция", пише в заглавие "Новинар", а "24 часа": "Груевски си припозна Егейска и Пиринска Македония".

Повод са думите на македонския премиер в Австралия, цитирани от медиите така: "В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

Първанов скастри териториалните претенции на Македония, пише "Труд" на първа страница.

"Първанов се скара на македонския премиер" е заглавието над главата на "Сега".

Те цитират думите на българския държавен глава, че приема с недоумение позицията на Груевски - като недопустима, като израз на териториални претенции.

Пред "24 часа" министър Божидар Димитров коментира, че македонският политически елит не желаел членство в ЕС и НАТО и съзнателно създава препятствия пред влизането на Македония, включително като предявява териториални претенции към България и Гърция.

"В Скопие сметнаха, че тези страни ще гласуват против приемането на Македония в НАТО и ЕС. Така управниците там ще свалят от себе си политическата отговорност пред избирателите за отказа на ЕС и НАТО да приемат Македония", коментира Димитров.

Историкът акад. Георги Марков в интервю в "24 часа" препоръчва изпълнителната власт с нота чрез външното ни министерство да постави ясно условие: ние няма да подкрепяме безусловно Македония за НАТО и ЕС.

Според него отношението на обикновените граждани на Р Македония към гражданите на България става все по-добро, но управляващите повечето медии там още са под влиянието на Белград.

"Имаме силен коз срещу груба игра на Анкара и Скопие - нали искат ЕС" е заглавието над интервюто с него.

2 млн. българи може да се заразят с вируса А (H1N1) през следващите месеци, когато страната ни ще бъде връхлетяна от епидемията, пише "Новинар", като се позовава на главния здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

В момента регистрираните болни, при които е доказано наличието на заразата, са над 200 души. Болните обаче са в пъти повече, достигат поне 50 000 души, категорични били здравните експерти.

Около 200 лв. струват лекарствата за лечение, необходими за едно семейство, изчислява "Новинар" под глава.

Няма средства за кадастрална карта на магистралите, казва в интервю за "Дневник" новият директор на Агенцията по кадастъра Александър Лазаров.

Според него са необходими 25 млн. лв. да се довърши и картата на Черноморието.

Сега кадастрална карта има за около 15% от територията на страната, а до края на годината щели да са 18%.

Берлускони ни посъветва да направим дясноцентристки блок, казва лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за "Класа". По думите му, БСП и ДПС били зашеметени от изборния удар, но вече се съвземат.

За два дни може да сменяме банката си, а сметките ще се прехвърлят с минимални усилия след споразумение между банките в ЕС, към което се присъединиха 25 родни трезора, информира "Стандарт" във водещ материал.

МВР и специалните служби отново се опитват да си върнат контрола върху телефонните разпечатки и интернет трафика, които показват кой с кого и кога е контактувал в интернет, пише "Сега" във водещ материал.

Това ставало ясно от проектопромени в закона за електронните съобщения, който ще бъде внесен в Министерския съвет.

Имената на 13 магистрати се оказаха в тефтерчето на плевенския лобист Красьо Черния, пише "Монитор" под глава.

Списъкът бе оповестен на вчерашното заседание на ВСС от шефа на етичната комисия Цони Цонев. Осем от тях са кандидатствали за шефове в съдебната система, но не са избрани. Други пет са били назначени.

"Заради бълхата в ДАНС да не горим юргана" извежда пък "Телеграф" над интервю с председателя на парламентарната комисия за контрол над ДАНС и лидер на ДСБ Иван Костов.

Той съветва агенцията да се отърве от опашката на ДС.

Според челното заглавие на "Експрес" бащата на отвлечения Румен Гунински е успял да плати наполовина откупа за сина си, а предаването е станало, когато похитителите са разигравали МВР с фалшив сигнал, че младежът е в къща край "Княжево".

Исканият откуп според изданието е 500 000 евро.

Шведи завладяха кабелния пазар, извежда "Пари" под глава.

Според информацията шведският инвестиционен фонд EQT V изкупил двата най-големи кабелни оператора у нас - "Евроком" и "КейбълТел", и ще ги обедини в една компания, която ще се фокусира върху цифровата телевизия и високоскоростния интернет.

210 млн. евро ще са инвестициите в новото дружество, което ще обедини кабелните оператори, казва главния изпълнителен директор Ищван Полани.

Очаква се 80 болници да бъдат закрити през първите шест месеца догодина, пишат "Труд" и "Дневник" под глава.

Причината е, че те няма да отговарят на новите условия за договор със здравната каса - да имат нужните специалисти и оборудване, съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев.

Той огласи, че средствата за здраве за 2010 г. ще са с половин милиард лева по-малко.

Не е така в спортното ведомство - там падна златен дъжд, ще имат със 137% повече пари, акцентира "Труд".

С 347 млн. лв. по-малко получава Министерството на труда и социалната политика, а с близо 18 млн. се увеличават парите за спорт, изчислява "Класа" във водещото си заглавие за проектобюджета.

Разходи от 890,630 млн. лв. са предвидени за МО в проектобюджета, което е с 10,32% по-малко от тазгодишните, съобщава "Българска армия".

Само 100 млн. лв. национални доплащания за земеделските производители са заложени в бюджет 2010, което е двойно по-малко от миналата година, пише "Земя" на първа страница.

От Асоциацията на земеделските производители изчислили, че с тях стопаните ще вземат едва 2.39 лв. на дка при обещани от новото ръководство на министерството поне 10 лв.

Справете се с корупцията и ще сте силни в земеделието, казва в интервю за "Класа" Шалом Симхон, министър на земеделието и развитието на селските райони на Израел.

По думите му Израел изнася над 1/3 от аграрната продукция и биха подкрепили вложения в нови технологии в България.

Да се направи фонд за пострадали в будна кома, предлага чрез "24 часа" Тихомир Георгиев, чиято 20-годишна дъщеря е в такова състояние, след като пострадала в катастрофа.

Тези хора не ги приемат нито в болници за рехабилитация, нито в санаториуми непосредствено след изписването им, отбелязва той.

След като немската компания RWE излезе от проекта АЕЦ "Белене", ще бъдат поканени нови инвеститори, като се организира международен търг, но не сме искали заем от Русия, казва министър Трайчо Трайков пред "24 часа".

Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Последните ще бъдат поканени да участват наравно с останалите заинтересувани дружества, посочва той.

По думите му централата ще бъде построена, ако има инвеститори; не е жизнено необходима мощност, за да се гарантира енергийният баланс на България.

Трима са консултантите до този момент по проекта АЕЦ "Белене", пише изданието. Това са "Делойт", която отговаря за финансовото структуриране на втората атомна централа, БНП "Париба", която трябва да структурира кредитирането, да провежда консултациите с банки и да преговаря за цената на парите, третият е "Парсънс", компанията, която е и архитект-инженер и отговаря за техническата част.

Досега са им изплатени общо 89,9 млн. евро.

Докато продължаваме да разнасяме хартиени носители, на които има класифицирана информация, които лесно могат да бъдат и загубени, и копирани, и да стават достъпни за широк кръг лица, ще има проблеми като този в ДАНС.

Това казва в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Той е за промени в Закона за специалните разунавателни средства, защото според него там не се дава отговор кога и при какви условия трябва да се унищожават резултатите, придобити със СРС.

Оставени са много вратички, които позволяват без особени обяснения тези записи да се запазят и да се използват за цели извън нуждите на държавата - могат да се запазят с оглед на интересите на националната сигурност, но в закона липсват убедителни критерии какво е национална сигурност, казва Велчев.

"Лъснаха връзките на мафията с държавата" извежда "24 часа" над интервю със зам.-главния прокурор Бойко Найденов.

Под заглавие "Котараците имали златна либела, мазерати и ферари" "24 часа" изразява предположение, че когато Сергей Станишев обвини Бойко Борисов, че зад него бил бизнескръг "Котараците", е имал предвид пернишките бизнесмени братовчедите - Иван Асенов и Богомил Гьорев, известни в града с прозвището Котараците.

Те, заедно с друг перничанин - Росен Русимов, имат 7 фирми, 6 от които се занимават със строителство.

На всеки две минути шофьор в София минава на червено; камерите заснемат между 600 и 1000 нарушители дневно. Това съобщава "24 часа" под глава.

По 500 призовки на водачи, "заловени" от видеонаблюдението, изпращали всеки ден от КАТ. 121 955 различни нарушения на шофьори са установени от началото на годината с различните видеосистеми в София.

Първият жител на Дупница, който се опълчи на Братя Галеви - журналистката Лидия Павлова, ще е първата носителка на международната награда "Смелост", съобщава "24 часа".

Призът е учреден от Медийна група ВАЦ и Международната федерация на журналистите (МФЖ). Павлова е репортер от в."Струма" и заедно с приза ще получи чек за 10 000 евро.

Под заглавие "Театърът на ръба на нервна криза" "Труд" отбелязва, че падат спектакли, а билетите намаляват.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 8 минути

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 41 минути

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 52 минути

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 1 час

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 2 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт