"Дневник": 10 хил. принудени да се пенсионират по спешност
"Дневник": 10 хил. принудени да се пенсионират по спешност   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Според челото на "Дневник" поне 10 хил. души ще бъдат принудени да се пенсионират по спешност в оставащите 30 работни дни до края на годината или да се трудят до преклонна възраст.

Причината е, че от 1 януари 2011 г. отпада сегашната точкова система за пенсиониране.

Най-засегнати ще бъдат хората, които през годините на прехода са били дълготрайно безработни или са били принудени да работят в сивата икономика без договор и осигуровки.

Около 12 имота на Министерството на външните работи в четири държави са обявени за продажба, информира "Монитор".

Става дума за сгради и апартаменти в Германия, Мексико, Австралия и Дания. Това показва справка на МВнР, поискана от изданието.

България вече няма представителства в Люксембург, Замбия, Кения, Република Конго, Танзания, Колумбия, Еквадор, Никарагуа, Перу, Уругвай.

Част от имотите в тези държави са незастроени парцели, други се отдават под наем, а трета част се обмисля да бъде продадена, пише "Монитор".

С 10 000 лева стартира гражданското движение на президента Георги Първанов АБВ. Всички 10 учредители са отделили по хилядарка лични средства, научил "Стандарт".

"Вече търсим помещение, което трябва да е на кьоше, тоест в центъра на София. Има няколко симпатизанти, които са съгласни на първо време да работят безвъзмездно, но всичко трябва да се регулира, да се напише устав," казва за "Стандарт" десният земеделец Борислав Китов.

Темата за проекта на президента присъства и на страниците на "Земя". В своя коментар авторът Чавдар Добрев сравнява АБВ с едно предизвикателство в "Царството на тъмнината".

В интервю (втора част) за "24 часа" премиерът Бойко Борисов коментира "вероятната кандидатура" за президент на Алексей Петров.

"Това е демокрация, аз чакам прокуратурата да си свърши работата и да внесе обвинителния акт."

В отговор на въпроса: "Какво си помислихте, когато Алексей Петров каза, че би се кандидатирал за президент, само ако и вие участвате?", Борисов заявява: "Колкото би бил интересен за мен мачът между "Тигрите на Бистрица" и "Реал" (Мадрид)?"

По думите на премиера Петров е човек с качества - има характер, акъл, физическа подготовка, има биография на барета и служител в ДАНС - "оттам идва и самочувствието му, и желанието му да участва в политиката."

В интервю за "Труд" Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, отговаря на въпроси свързани с обвиненията на СДС, че част от ръководните кадри във фонд "Земеделие" са хора на ДПС и е трябвало министърът да ги смени.

Според Найденов тръгвайки по логиката на СДС, трябва да уволни всички, които са започнали работа във фонда в последните 8 години - това означава почти целия фонд или поне всички ръководни кадри.

В отговор на въпроса дали ще освободи тези хора, той казва: "Не съм от хората, които действат под натиск."

Найденов допълва, че е несериозно да се прави оценка само на един фонд и заради него да му се иска оставката.

"Попитах ги какво мислят по останалата дейност", а лидерът на СДС Мартин Димитров - "нямаше коментар".

Българската академия на науките ще бъде закрита в сегашния си вид, информира "Труд".

Държавата ще се грижи само за институтите, които работят пряко за държавата - като тези по метеорология, сеизмология, океанология, биоразнообразие и ядрения.

Всички останали учени (общият им брой е 3000) ще преминат към университетите.

Те пък вече ще са и научни центрове. Новината съобщиха председателката на парламента Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов, пояснява вестникът.

Моделът за промени в БАН е прилаган неуспешно в Грузия, твърди в коментар за "Класа" проф. д-р Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

"Г-н Симеон Дянков го е приложил вече там като експерт от Световната банка, а това, че не работи, го знаем от колеги, които се трудят в тамошните институти. Те са категорични, че не се е подобрила научноизследователската дейност, а напротив", подчертава Хаджитодоров.

"Стандарт" отбелязва, че 50 процента намаление на таксата под формата на стипендии ще предложи на българските студенти през февруари и октомври догодина Американският колеж в Кипър.

Това съобщи директорът му Мариос Америкатос по време на международната конференция "България - Кипър: медии, образование, бизнес", пише изданието.

Европейската комисия иска България и Русия да променят сключеното през 2008 година междуправителствено споразумение за газопровода "Южен поток", за да се гарантира, че до тръбата ще имат равен достъп и други доставчици освен акционерите, съобщава "Труд".

След подписването на документа комисията е поискала с писмо да го види, но българските власти не са й отговорили, каза Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от изданието.

На бизнес страницата си "24 часа" извежда новината, че фонд "Тютюн", който даваше премиите за тютюна и безплатните семена за производителите, се закрива от 1 януари 2011 г.

Промените в закона за тютюна и тютюневите изделия ще бъдат гледани от Министерски съвет. Отпадат и квотите за производство на тютюн и регулирането на изкупните цени.

Срокът за подпомагането на сектора изтече на 31 декември 2009 г. и еврорегламентите налагат на България да спре специалното субсидиране на тютюна, пише в мотивите на земеделското министерство, цитирано от вестника.

"Незаконното имущество може да се отнема и без влязла в сила присъда", е заглавието над интервю в "24 часа" със Стийв Уилямс, посланик на Великобритания.

Уилямс подкрепя проверките, които НАП предприема за недекларирано или невярно декларирани имоти. По думите му въпреки глобалната криза търговията и инвестиционните отношения между двете страни се  развиват добре.

Британският износ за България през 2010 г. към момента е 15 на сто повече от същия период през 2009 г., а българският износ нараства с 19 процента.

Британските фирми имат желание да работят с местни партньори по проекти в сектори като водна инфраструктура, управление на отпадъците, възобновяема енергия финансови услуги, отбелязва Уилямс.

България е четвърта в класация по скъпи жилищните заеми за домакинствата в ЕС, извежда под глава "Сега". У нас лихвата плюс таксите излизат общо 9.24 процента годишно, докато в ЕС масово нивата са от 3 до 6 процента.

В същото време депозитите у нас са сред най-изгодните в Евросъюза, защото носят годишна лихва 5,65 на сто при средно 1-2 на сто в останалите страни членки. Това показват данните към септември 2010 г., публикувани на сайта на Европейската централна банка, уточнява изданието.

Чуждите вериги ще изядат производителите, твърди в интервю за "Стандарт" Лукан Луканов, собственик на козметичната компания "Арома" и доскорошен съпредседател на Конфедерацията на работодателите в индустрията в България.

"Българската индустрия и нейното здраве никога не са били във фокуса на вниманието на нито едно правителство досега. Това са 16-18 бранша, които произвеждат, хранят и обличат българина и внасят данъци", обяснява Луканов.

Друга водеща тема, отразена от ежедневниците е информацията, че бившият премиер Сергей Станишев е поискал прекратяване на делото срещу него поради липса на доказателства.

Лидерът на БСП се яви в Националната следствена служба, за да се запознае с материалите по разследването. Експремиерът е обвинен за неправилно боравене и съхранение на класифицирана информация.

Разкритията за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов оказаха негативно влияние върху рейтинга му и върху този на кабинета, твърди в интервю за "Сега" социологът Живко Георгиев.

Между 10 и 14 процента е спадът. "Цветанов успя да стане най-рейтингова политическа фигура за някакъв период от време, не само заради поведението си като котка, която лови мишки, без значение какъв е цветът им, а и заради допускането, че в поведението му освен прагматична ефективност има и белези на морал", твърди социологът.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 8 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 13 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет