"Дневник": Оставки ли? Как не!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

"Какво изскочи от лобисткия скандал в съдебната власт", е озаглавен анализът в "Сега".

Разследване на ВСС показа как един 27-годишен младеж със смешни доходи може да назначава и уволнява магистрати. Членове на ВСС се опозориха с контактите си с момчето с ланците от Плевен, което се оказа брокер на постове в съдебната власт.

Винаги е имало подозрения, че част от магистратите поддържат съмнителни контакти, но обикновено всичко остава в сферата на догадките.

Затова вчерашното заседание на ВСС е безпрецедентно. За първи път се цитират имена на магистрати.

Оставки ли? Как не!, коментира "Дневник". Какво се случва, когато в държавен орган, създаден да се бори с корупцията, има съмнения за корупция, пита авторът.

Според международното законодателство се случват много неща - уволнения, разследване под лупа, наказателно производство, ефективни присъди, етични санкции. Според българското - очевидно нищо.

В цялата история се наслушахме на абсурдни изказвания и от тях понятията за етика и престъпност съвсем се размиха.

При такива разбирания и при такива контакти на върха на съдебната система, с кого ли и срещу какво контактуват обикновените й представители, редови съдии, прокурори и следователи, които решават човешки съдби.

Очевидно има нужда от спешен преговор на международното антикорупционно законодателство, което е ратифицирано от България и е с предимство пред вътрешното ни право.

Бизнесът е притеснен от теча на информация от МВР, пише на първа страница "Сега". Представители на бизнеса поставиха вчера пред вътрешния министър Цветан Цветанов въпроса с изтичането на информация от силовото ведомство.

Цветанов увери, че МВР и правителството са взели мерки за повишаване сигурността на гражданите и представителите на бизнеса срещу отвличания.

Той обаче отказа предложението за полезни съвети от представители на охранителния бизнес, като отсече, че МВР няма да създава условия, с които да увеличава клиентите на охранителните фирми.

МВР е готово да приеме всяко разумно предложение от страна на бизнеса, за да може той да получи сигурност и спокойствие и да се развива.

ВСС реши: Говориш с Красьо - не ставаш за магистрат, пише "Труд".

Контактите на магистрати и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) с компрометирания Красьо Черничкия уронва престижа на третата власт, реши единодушно вчера ВСС.

Конкретно гласува, че с комуникациите си с Черничкия членовете на съвета Стойко Стоев и Иван Димов са поставили под съмнение независимостта на Темида и даде знак, че Стоев и Димов нямат място не само в съвета, но и в съдебната власт изобщо.

ВСС обаче отказа да "замрази" оставащите стотина началнически назначения, докато не излезе наяве цялата истина за контактите на Красьо. Това предложи главният прокурор Борис Велчев и го обвърза с възвръщането на общественото доверие към съвета.

Иван Димов не подаде обещаната от него оставка. Въпреки призивите на Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и говорителя на ЕК Марк Грей - замесените административни шефове да се оттеглят - и вчера никой не подаде оставка.

Закриха окончателно бюрото за контрол на подслушванетo, съобщава "Труд". Парламентът закри окончателно Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства (СРС) вчера.

Поправките минаха с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Използването на СРС ще се контролира вече от подкомисия на паритетен принцип от всички политически сили към правната комисия в парламента.

Членовете ще се избират от пленарната зала, а експертите от органа за контрол ще са служители на Народното събрание.

Порязаха и комисията на Еюп, пише "24 часа". Отчетът на Комисията за защита от дискриминацията беше отхвърлена от мнозинството вчера въпреки първоначалния проект парламентът да го приеме за сведение.

На председателя й Кемал Еюп пък бе дадено ясно да разбере, че смяната му предстои. Дори цялата комисия е ненужна, обявиха депутати от ГЕРБ.

Нямате търпение да сложите свои хора, но ако смените председателя на етнически признак, това е дискриминация и е цинично, защити го Мая Манолова от БСП.

Съдебните палати не са кучешки колиби, е озаглавено интервюто в "Труд" с бившия правосъден министър Миглена Тачева.

Преди дни сегашният правосъден министър Маргарита Попова обяви, че е заварила ведомството с 350 млн. лева дългове. Тачева обяснява, че преди две години, когато са започнали процедурите по двата договора за съдебни сгради във Варна и София, не е било известно, че ще настъпи финансова криза.

"В края на 2007 г. при планиран бюджет от 26 млн. за капиталови разходи, по мое искане бяха отпуснати още 30 млн. и така стана възможна покупката на сградата за инспектората и административния съд в София-град - обяснява Тачева. - Но кагато става дума за такова мащабно публично строителство като двете съдебни палати, това не е като да сковеш кучешка колиба. Министърът на правосъдието би трябвало да положи усилия и през следващите две години да получи необходимия бюджет."

Станишев изпълнява чужд сценарий, смята Румен Овчаров, лидер на БСП-София.

В интервю за "Труд" той коментира преизбирането на Сергей Станишев за лидер на партията така: "Това, че някой не иска да се раздели с поста си и е готов да жертва и партията си за това, е нещо, което ще бъде изживяно.

Знакът, който беше даден на конгреса, е много сериозен - 40% от делегатите не подкрепиха Станишев. Преди 11 месеца той беше подкрепен от почти 100%. Тази победа не е триумф, тя е предупреждение."

"Тези около него му подсказаха, че с тези кандидати (Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов - б.ред.) за него е по-добре директно да отиде на избор, защото тримата бяха трудно избираеми. Много по-трудно бе за председателя да издържи вот на доверие към него", смята Овчаров.

Бързат със строежа на втория лот от магистрала "Тракия", отбелязва "Труд".

Строителството на втория участък от автомагистрала "Тракия" е разрешено. Това каза вчера министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет в присъствието на еврокомисаря по регионалното развитие Павел Саметски.

Борисов е поискал предварително да започнат строежа на лот 2 от аутобана (Ст. Загора - Н. Загора). Той заяви, че са успели да убедят еврокомисаря, че този път всички процедури ще бъдат спазени и няма да се повторят грешките от автомагистрала "Люлин".

Общо 6,4 млрд. евро са предвидени за модернизиране на инфраструктурата в страната, каза еврокомисар Саметски.

"Южен поток" твърдо ще минава през България, информира "Труд".

Газопроводът "Южен поток" ще минава през България, потвърди вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В Москва той се срещна с руския си колега Сергей Шматко и с вицепремиера Сергей Собянин, който е съпредседател на междуправителствената българо-руска комисия. По другите два енергийни проекта - нефтопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", преговорите продължават.

Ще ускоря темпото, наложено от Борисов, заявява в интервю за "Монитор" Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София.

И още: "Имаме готовност да сформираме екипи от експерти, които да дадат конкретни предложения по всеки един въпрос, а моята грижа като кмет ще бъде да ги придвижа до различните институции и да ги защитавам.

Аз залагам на управленски модел, който изисква съгласуваност на действията. Смятам, че работата е екипна, а отговорността лична. И аз съм готова да я поема", категорична е Фандъкова.

БСП не плаче за забрана, а просто за съд на нейни министри, коментира "Сега".

Посочва се, че по същество ние не знаем как точно новата власт решава въпроса с "възмездието". Всеки ден тя оповестява нови факти за разсипия и бандитизъм и обявява, че предава материалите на прокуратурата.

Но не знаем какво точно и как предава, какво конкретно пише между папките и как то кореспондира с алинеите и параграфите.

А точно тези дребни непублични детайли ще покажат дали волята на ГЕРБ е истинска или само медийна.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 2 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 4 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 4 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче