"Дневник": Обвиняеми на път към парламента - новата визитка на България
"Дневник": Обвиняеми на път към парламента - новата визитка на България   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

"Отишъл в затвора, попаднал на хора.. и станал депутат" е заглавието, под което "Монитор" коментира факта, че "подсъдими и ексвеличия драпат към властта".

"Обвиняеми на път към парламента - новата визитка на България" е заглавие на "Дневник", под което вестникът посочва, че у нас кандидатирането на обвиняеми за депутати е добило епидемични размери, а липсата на утвърдена съдебна практика и не съвсем ясното законодателство са създали всевъзможни казуси, някои от които абсурдни.

Върхът беше достигнат по делото за злоупотреби със 7,5 млн. евро по САПАРД, което фигурираше в доклада на ЕК през 2008 г., но вчера беше прекратено, защото един от обвиняемите - Иван Иванов, е кандидат за депутат, пише вестникът.

Това става ден преди края на решаваща експертна мисия на ЕК, която направи последни проверки, преди да бъде изготвена подробната оценка на Брюксел за правосъдието, борбата с организираната престъпност и съдебната реформа.

Подсъдим по делото САПАРД се оказа в листите на ЛИДЕР, посочва "Новинар".

"От ареста - на инспекция в подопечния им град" е репортажът на "Труд" за братя Галеви. България може да бъде заблудена, но не и Дупница, заявяват пред изданието Пламен Галев и Ивайло Крачунов.

Държавата показа мускули, но не и сила по този случай, са цитирани във вестника коментари на дупничани.

Велислава Дърева пише по същата тема в "24 часа" със заглавие "Ражда се коалиция БГ (Братя Галеви)". Кампанията им в Дупница започна с "Ще видите", отбелязва тя.

За споразумение с МВФ и запазване на валутния борд при следващото управление се ангажира неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при подписването на Пакт за стабилност с Конфедерацията на работодателите и индустриалците, посочва "Стандарт".

Пат в парламента след изборите, прогнозира пред "Стандарт" социологът Андрей Райчев. Той прогнозира с около 10 на сто по-висок резултат за ГЕРБ в сравнение с БСП.

Има една политическа сила, с която ДПС не би разговаряло във връзка с бъдещия кабинет, казва пред "Труд" заместник-председателят на ДПС Касим Дал.

Убеден съм, че избирателите ще ни дадат такова доверие, че ДПС ще бъде непреодолим фактор при съставянето на правителството, добавя той. На забележката, че говори за "Атака", а ДПС повече напада ГЕРБ и Синята коалиция, той отговаря, че това не е така.

"Поздравихме с успеха Синята коалиция. А изявленията на официалния или неофициалния лидер на ГЕРБ нямаше как да не получат отговор от нас. Особено 20 г. след трагично за България събитие като Голямата екскурзия", добавя Касим Дал.

"БСП и ГЕРБ да не се дуелират с хартиени шпаги, а да се разберат!" е заглавието в "24 часа" над интервю с образователния министър Даниел Вълчев (НДСВ).

Отсъствието на Бойко Борисов от предизборната арена подкопава доверието в ГЕРБ, пише в "Сега" Галя Горанова под заглавие "Генерал за бой не се стяга".

Според изданието има опасност от масово двойно гласуване на изборите, тъй като за първи път ЕГН на избирателите ще се вписват на ръка в избирателния списък.

"Спортът ме направи човек, искам да му се реванширам", казва пред "Монитор" капитанът на националния ни волейболен отбор и кандидат-депутат от НДСВ Пламен Константинов.

47 на сто от българите се чувстват засегнати от кризата, отбелязва под глава "Класа", позовавайки се на "Отворено общество". Всеки трети не може да погасява вноските си по кредит или лизинг.

Преките чуждестранни инвестиции се свиват сериозно, пишат "Дневник" и "Земя" под глава, позовавайки се на данни на БНБ. За първите 4 месеца на годината те са 955 млн. евро, което е спад с 50% спрямо същия период на миналата година, когато бяха 1,9 млрд. евро.

За третото тримесечие темпът на понижение беше близо 38%, показват изчисленията.

На новото правителство ще му се наложи да прецени кои харчове са приоритетни - харчовете трябва да се реорганизират така, че да са насочени към секторите, изнасящи продукцията си навън, казва пред "Пари" представителят на МВФ за България и Румъния Тони Либек.

Номиналните заплати може временно да бъдат намалени в зависимост от ефектите и влиянието на кризата и в същото време трябва да се подобри производителността, добавя той. Интервюто е под заглавие "България трябва да се стреми към балансиран бюджет".

Очаква се от 1 юли средното увеличение за пенсиите да бъде 21,5 лв., казва пред "24 часа" управителят на НОИ Сотир Ушев.

"Криза, а заявките за Таити не секват", казва пред "Телеграф" Ирина Найденова, председател на Контролната комисия на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Адвокатите Емил Костадинов, Диляна Стоянова и за Албена Черими са задържани за разпит заради трафик на деца, пишат "Стандарт" и "Експрес".

Според "Стандарт" заедно с помощници те намирали бременни жени и ги склонявали да продадат децата за 3000 лв. за момиче и 5000 лв. за момче.

Става дума за съвместна специална акция на Гърция и България, пише "Експрес".

Въпреки частичните успехи и масовото съдене на родни трафиканти в страни от ЕС България продължава да има големи проблеми с търговията с хора, пише "Сега" в анализ "Бизнесът, от който се печели по 1 млрд. евро годишно".

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев посочва пред "24 часа", че се работи по случаи с нерегистрирани частни радари. Изкарва си служителят "смяната" на пътя, прибира радара в багажника и си тръгва със заработеното, обяснява той.

Нарушителите на пътя използвали връзки и контакти, в резултат на което много често шефове на районните управления и КАТ анулирали актовете им. Срещу 5000 лв. подкуп пък дознатели спирали проверки срещу бандити.

Неуредени бизнес отношения с партньори у нас, в Македония или друга съседна държава, или лично отмъщение - това са версиите за разстрела на Драган Атанасов, пише "Труд". 34-годишният мъж без криминално досие бе открит мъртъв във вторник в дома му в столичния квартал "Сердика".

Всички издания съобщават, че на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е повдигнато обвинение за предлагане на подкуп и му е наложена мярка за неотклонение гаранция от 10 000 лева.

Той е привлечен като обвиняем по производството, образувано за предлагане на подкуп от 100 000 лв. от бизнесмена Росен Маринов на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров.

"Правосъдието ни вбеси Холандия" извежда "Дума" под глава. Хага иска ЕС да наложи на България предпазна клауза, ако очакваният това лято доклад за правосъдието и вътрешния ни ред е отново отрицателен, пишат също "Сега" и "Труд".

Искането е поставено в писмо на холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс от 30 май до еврокомисаря по правосъдието, сигурността и свободата Жак Баро.

Според пожелал анонимност дипломатически източник в Брюксел комисията няма да прибегне към такова предложение, посочва "Труд".

Под заглавие "13 000 000 000 долара пристигат за "Мадарски конник" "Труд" информира за предстоящото на 1 юли няколкочасово посещение у нас на Саудитския принц Алуалид бин Талал ас Сауд, който има 13,3 млрд. долара и е 22-ри в класацията на милиардерите на сп. "Форбс". Визитата е по покана на вицепрезидента Ангел Марин.

Племенникът на крал Абдула се занимава с инвестиции и предприемачество. Той идва с частния си "Боинг 747", управляван от жена пилот. Ще бъде награден с орден "Мадарски конник", ще стане Доктор хонорис кауза на Тракийския университет и ще бъде обявен за почетен гражданин на Казанлък.

Но основната цел на визитата е проучване на възможности за инвестиции у нас. Принц Алуалид ще е най-богатият човек, стъпвал официално в България. Преди него това бе Джордж Сорос - 29-и в света с 11 млрд., отбелязва "Труд".

"Не бяхте готови за ЕС, но отвътре по-бързо се напредва" е заглавието над интервю в "Труд" с посланика на Испания у нас Хорхе Фуентес. Докато БВП на България не стигне до поне 75% от средния за ЕС, няма да бъдете добре интегрирани, посочва той.

Пред "Класа" посланикът отбелязва, че шансът на България е да усвоява бързо и прозрачно еврофондовете.

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, бъдещата евродепутатка от Синята коалиция Надежда Михайлова, председателят на ДКСИ Цвета Маркова, Борислав Великов от кандидат-депутатските листи на ЛИДЕР са били сред гостите на официалния рожден ден на кралица Елизабет Втора във вторник в резиденцията на британския посланик в София Стийв Уилиамс.

За празника пристигнал и ръководителят на наблюдателите от ОССЕ - британецът Колин Мънроу.

26-годишна дари живот на четирима, извежда "Труд" под глава, съобщавайки, че починала след катастрофа 26-годишна кинезитерапевтка от Кюстендил е станала донор на сърце, черен дроб и бъбреци.

Органите й, дарени вчера от нейните близки, могат да спасят четири човешки живота. Жената е в мозъчна смърт от неделя след жестока катастрофа край Долни Дъбник, която отнела и живота на 27-годишния й приятел.

Повече от година у нас не бе правена трансплантация на сърце, но снощи лекарите от "Света Екатерина" се подготвяха за животоспасяващата операция, посочва вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности