Борисов пред "Труд": Ще има възмездие!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

Връщам мандата, не сме ли сами, или със сините, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В интервю за "24 часа" той подчертава, че в името на България трябва да се направи силно, работещо правителство, а не слабичко и съглашателско.

Не можем ли да направим силно правителство, за което сме поели ангажимент, съжалявам, аз няма да правя правителство, отсича Борисов.

Пак пред "24 часа" Сергей Станишев, премиер и лидер на БСП, посочва: "При десните един бизнес ще спечели, губят хората".

"Аз имам едно условие към претендентите да участват в коалиция - може да се прави правителство само на основата на ясна програма, икономическа и социална. Това ще бъде базата, на която БСП ще разговаря с всички", заявява Станишев.

"Ще има възмездие!", е озаглавено интервюто в "Труд" с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ще има също наказуемост и прилагане на закона.

"Хората искат възмездие - продължава Борисов. - Искат на тези, които са крали, да им се вземе откраднатото и да се образуват дела. Вие смятате, че тия 40-50 хиляди декара от най-добрите места по Черноморието трябва да останат на тези олигарси? Трябва веднага да се направи закон - ако няма как да ги върнат, забраняваш строителството."

Борисов е категоричен, че ако дойдат на власт, ГЕРБ ще направи анализ на ДАНС, ще видят какво са работили, и тогава или ще ги сменят, или ще ги оставят.

На този етап аз не считам, че ДАНС е успешна служба, е оценката на Борисов.

Метла ще има, но тя ще е структурна, а не политическа, обяснява лидерът на ГЕРБ.

Гласуват за Бойко, а избират други, казва в интервю за "Стандарт" премиерът Сергей Станишев. Той е убеден, че само силни резултати на БСП могат да спрат много ясно очертаната вече коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция.

Според него ГЕРБ няма управленски капацитет и виждания. Ще бъде наложена управленската визия на Иван Костов. Той ще задава тона и съдържанието на политиката. А от 6-и започва истинското изпитание за партиите и лидерите им. Защото най-лошото за страната е безвластието, липсата на отговорно правителство с ясна политическа подкрепа.

Най-голямото зло, което може да ни сполети след изборите, е експертен кабинет, предупреждава от страниците на "Новинар" Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция.

Според него в момента се прави опит да се състави експертен кабинет и да се размие отговорността.

"Това е най-голямото зло, което може да сполети страната ни, защото политиците са изплашени, разбягват се, хвърлят страната в ръцете на други хора, които ще контролират зад кадър, както го прави Доган сега.

На този фон Синята коалиция сме единствените хора, които сме готови да поемем цялата отговорност, да поемем задължението и да извадим страната от положението, в което се намира, независимо от кризата, независимо от загубеното доверие на ЕС", обещава Костов.

Борим се за над 120 депутатски мандата, заявява в интервю за "Класа" Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ. Той отбелязва, че един от първите законопроекти на партията в бъдещия парламент ще е нов избирателен кодекс.

От ГЕРБ са убедени, че подобни закони трябва да се приемат в началото, а не в края на мандата. Сега ще направим правила на играта, които да не се променят от конюнктурата и от амбициите на политически сили, които си отиват, казва още Цветанов.

Според проучване на "24 часа" Пламен Галев е сигурен мажоритарен депутат в Кюстендил, БСП ще има 12 пряко избрани депутати, ГЕРБ - 12, ДПС - 5, останалите са на кантар.

Социологическият щаб на "24 часа" посочва избирателната активност като най-голямата изненада на парламентарния вот - между 3,5 и 4 млн. души ще упражнят правото си на глас.

Според Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" ГЕРБ ще събере 1,5 млн. гласа, което означава 100 депутати и стабилен кабинет. Мирослава Радева, МБМД, прави две прогнози - едната е за 5-партиен парламент, а другата - за 8-партиен.

Марчела Абрашева, "Галъп", смята, че при ниска избирателна активност са възможни неприятни изненади главно за ГЕРБ и БСП, а при много висока - за РЗС, ЛИДЕР с "Новото време" и НДСВ.

Васил Тончев, "Сова Харис" прогнозира 90 мандата за ГЕРБ и 60 за БСП. Геновева Петрова, "Алфа Рисърч", отбелязва, че резултатите на "Атака" и сините са силно сближени - около 9%. Юлий Павлов, ЦАМ, отчита, че всеки втори е за нов вот, ако няма десен кабинет.

Изборите като вход към нестабилността, е коментарът в "Труд". Кольо Колев от агенция "Медиана" посочва едно съвсем ново явление в сегашните избори - новото състояние на обществените нагласи в страната. И най-важното в него е отпадането на образа на Месията, Спасителя.

Колев прогнозира, че най-вероятно страната е пред тежък период на политическа нестабилност в очакване на последиците от икономическата криза.

Битката за политическата власт е преди всичко битка за пари, за достъпа до държавния бюджет, до възможността бизнеси да оцелеят пред настъпващата криза. И тази битка ще е жестока, а възможностите за компромиси - незначителни.

Нямало работещ вариант за съставяне на кабинет, отбелязва "Труд". Няма работещ вариант за съставяне на кабинет, сметките са обезкуражителни, смята Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Формулата за парламента остава 5+3 партии. С чисто социологически средства не може категорично да се предвиди дали НДСВ, ЛИДЕР с "Новото време" и РЗС ще минат 4-те процента.

Спрягат се четири имена за премиер, разкрива Константин Тренчев, лидер на КТ "Подкрепа". В интервю за "Труд" той казва: "Има групи, които обикалят и сондират. И нас не ни подминаха. Не е прието да кажа имената им, защото не знам дали те са дали съгласието си. Но се говори за няколко компромисни фигури, които да уталожат страстите."

Според Тренчев е възможен следният сценарий след изборите. Ако първата сила не може да състави кабинет, идва втората, на която принципно ще й е по-трудно. При провал, ако президентът реши, може да има и трети опит. Така нищо чудно да се стигне до служебен кабинет, който да подготви нови избори. И работата може да отиде към Нова година. На фона на кризата това е страшно, предупреждава Тренчев.

Няма партия, имунизирана срещу корупция, казва в интервю за "Сега" Георги Кадиев, кандидат-депутат от Коалиция за България. По думите му корупцията е индивидуален акт. Всеки решава сам за себе си дали да се корумпира или не.

Превенцията на корупцията обаче е колективен акт. И тук вече говорим за засилване на качеството на правораздавателната система, изчистването на самата нея от корупция, за да се тръгне към изчистването на корупцията във всички останали системи.

И изборите не върнаха свободата на Баретата, информира "Труд". Софийският апелативен съд не позволи на Златомир Иванов-Баретата да се измъкне на свобода заради изборите.

Бившият командос настояваше да напусне килията, защото е застъпник на Ивайло Дражев, кандидат за Бургас от партия "Обединение на българските патриоти". Съдът мотивира решението си: вписването на Баретата като застъпник не му дава имунитет.

Блокираха имане на Галеви за 4,5 млн., пише "24 часа". Кюстендилският окръжен съд е запорирал имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, които бяха освободени от затвора, след като се кандидатираха за депутати на изборите в неделя.

Това е станало по искане на комисията "Кушлев". Според Галев решението на съда нямало да попречи на предизборната им кампания.

Съдът решава бързо кой е шефът на СДС, съобщава "Труд". Върховният касационен съд (ВКС) разпореди на Софийския градски съд (СГС) да продължи делото за вписване на Мартин Димитров като лидер на СДС.

До нареждането на ВКС се стигна след жалба на Димитров. Той обжалва решението на Софийския съд да спре делото за регистрацията му, докато не бъдат решени всички жалби срещу вписването на новото ръководство на СДС.

Атаките срещу сините шефове бяха на Николай Гацев, сега кандидат за депутат от РЗС, и на местния шеф на СДС в Хасково Янко Велев.

Висшите магистрати са категорични в определението си от вчера, че жалбите срещу регистрацията на Димитров не са основание за спиране на делото по регистрацията.

Бюджетът на плюс със 105 млн. лева, БНБ го крепи, отбелязва "Труд". БНБ играе главна роля да не зейне дефицит в бюджета към края на май. През април Централната банка е превела в хазната 401 млн. лева, които са печалбата й за 2008 г.

Вноската на БНБ постъпва еднократно през годината и е с 33,7% по-висока от разчетената, сочат данните на Министерството на финансите.

Така за първите пет месеца на годината републиканският бюджет остава на плюс със 105,8 млн. лева въпреки продължаващия спад на приходите.

Бюджетът се движи към сериозен дефицит, акцентира "Дневник". Вероятността бюджет 2009 да излезе на дефицит, за която предупреждават анализатори, бизнес организации и опозиция, изглежда все по-голяма.

Последните най-песимистични оценки са в края на годината държавата да е на червено с между 1,5 и 2,5 млрд. лв. ако не се промени разходната политика на кабинета. Така анализаторите коментираха вчера данните за изпълнението на бюджета към края на май.

Брюксел готви нов доклад за европарите, отбелязва "Труд". Европейската комисия съобщи вчера, че това лято ще публикува нов доклад за управлението на еврофонодовете у нас.

Неин говорител каза, че най-късно до октомври ще стане ясно готова ли е страната ни да ползва полагащите й се милиарди евро.

Комисията ще публикува редовния доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и в Румъния и отделен доклад за управлението на европейските фондове, уточни говорителят й Марк Грей.

До октомври комисията ще се произнесе за годността на българските органи да управляват финансирането от общо 6,9 млрд. евро до 2013 г.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen