Ани Салич и Николай Дойнов: Ако не си обективен, престоят ти на екрана е кратък
Николай Дойнов и Ани Салич   
Източник: Нова ТВ
43

"Телевизионните новини са консервативна среда и ако не си обективен, престоят ти в тази професия е кратък, а и ние двамата не можем да играем", казват Ани Салич и Николай Дойнов, които от 24 февруари ще водят Новините на Нова.

Как се чувства бъдещата екранна двойка в новото студио на Новините на Нова, има ли предстартова треска в екипа им, какво мислят за обективността на емисията, четете в интервюто на Севделина Николова от Vesti.bg:

- Здравейте! И двамата имате дългогодишен опит като тв водещи, но за първи път заставате заедно като екранна двойка. Как протича подготовката? Репетирате ли предварително?

Николай Дойнов: Стиковането между нас двамата вече започна, но когато двама журналисти работят като двойка, винаги има дълъг момент на напасване. И това е и най-интересното, най-любопитното – да усетиш човека до теб е големият майсторлък в работата на двама водещи, които представят новините. То е като допълване на мисленето на другия, допълване на реакциите на другия, защото често пъти сценарият на новините се променя дори не в последния момент, а буквално един дъх, преди да кажеш определена дума. И това е всъщност солта и пиперът на новините – това е най-хубавото. Така че тези неща ще продължат дълго във времето.

Ани Салич: Но тъй като ние сме яли тези сол и пипер години наред – и двамата сме работили в по-голямата част от времето в двойка, сега няма да се промени нищо много съществено. Аз се радвам, че с Ники установихме емоционална връзка – аз се чувствам спокойна с него сега, преди да започне ефирът. Надявам се, когато аз сгреша, той да ми помага, защото винаги е възможно да направиш грешка – ти си човек, винаги е възможно да направиш лапсус, да забравиш, да не тръгнеш в момента, в който трябва. И когато имаш човек до тебе, който е ОК, който е концентриран, и който те познава много добре, той може да покрие твоите грешки, което е много важно.

Н.Д.: Това е ролята на втория, който винаги е и твой гръб. Но нека да се разберем още в самото начало – грешката е най-хубавото нещо на света.

- Защото показва, че предаването е на живо ли?

Н.Д.: Да, това показва, че първо – предаването е на живо, и второ – че си нормален човек. Повярвайте ми, аз всеки божи ден гледам т.нар. най-добри в занаята – от цял свят, през САЩ, през нашия континент и няма такъв, който да не греши.

А.С.: Интересното обаче е кой как се извинява – дали с усмивка, дали просто отминава ей така.

- Следили сте и изявите един на друг, нали?

Н.Д.: Да, години наред.

А.С.: Няма как – ние не месим хляб, ние работим в новините, а и не мислим да сменяме работата си. Така че няма от какво да се притесняваме, оттук-нататък може да предстои само забавление, според мен.

Н.Д.: Има един основен момент – че и на двамата удоволствието да представиш новините, удоволствието да кажеш: "Искам да ви кажа нещо интересно, да ви споделя нещо малко по-рано от всички", не е умряло, то се е запазило. Защото когато си умърлушен, когато главата ти е някъде другаде, когато ти е писнало – тези неща се усещат. Когато си вътре в новините, няма как да не се усети.

- Какво искате да дадете като екранна двойка, но и като индивидуалности на зрителите на Нова и как смятате да го постигнете?

А.С.: По никакъв начин няма да ги напрягаме. Като двойка трябва да съумеем с правилната емоция да не натоварваме зрителите излишно, да могат да чуят информацията и да оберат това, което им трябва.

Н.Д.: Не трябва да се забравя и нещо, което ние много често забравяме – новините са дело на първо място на репортери и на оператори. Нашата задача, когато не сме сред събитията, сред хората, а на екрана, е да ги представим по най-добрия начин пред зрителите. Оттам нататък голямата заслуга за това едни новини да бъдат добри е на репортерите. Това често се забравя, а е страшно важно.

- С какви репортери ще работите?

А.С.: Това са същите репортери, които са се доказали, които са работили, работят и днес: един е в Украйна, друг е в парламента, трети е при прокурора. Хората, които са работили досега, и са познати на публиката, ще продължат да работят и с нас занапред.

- Разбрахме, че от понеделник ще водите централната емисия на Новините на Нова от съвсем ново студио. Ще обясните ли за нашите читатели какво трябва да има в едно студио, за да се чувствате добре в него?

А.С.: Едно студио трябва да има добро осветление, приятна обстановка.

Н.Д.: Да, атмосферата не трябва да е студена, а тонът трябва да е приятен и делови, но не прекалено. Все пак новините са време, в което хората са се прибрали вкъщи и деловото не трябва да е изкарано на преден план.

А.С.: Изключително важен е и екипът, разбира се, професионалистите, с които работим – водещи, оператори, асистенти, естествено продуцентът. Важни са и такива дребни неща като това да не скърца стол например – всичко това е особено важно, за да започнат и да свършат новините нормално, въпреки цялата буря в главите ни.

Н.Д.: Когато студиото е ново, от промяната има и процент удоволствие за самите водещи. Всъщност, както и за Ани, така и за мен, това ще бъде нещо наистина съвсем ново.

- Със сигурност на 24-и в 19:00 емоцията за вас ще бъде голяма. Можем ли да говорим за предстартова треска и смятате ли да покажете емоцията си на зрителите, или ще съумеете да я запазите за себе си?

А.С.: Доколкото репортерите и продуцентът си вършат ежедневната работа, сценична треска няма да има, освен ако не стане нещо извънредно.

Н.Д.: Точно така. Всъщност, ако стане нещо интересно, то там ще бъде треската. Ако стане нещо в Украйна, където е Данаил Глишев, ако стане нещо интересно тук, тогава може да има треска.

А.С.: Ние просто ще бъдем себе си. Аз ще кажа: "Добър вечер с новините на Нова ТВ", същото ще каже и Ники, и ще започнем с най-важните новини. А накрая сигурно ще се усмихнем. Надявам се, че ще имаме и забавни новини.

- Казвате: Ще бъдем себе си. Какво ценно носите в себе си, за да ви оценят зрителите?

А.С.: Аз смятам, че мога да замълчавам, когато е необходимо, което е много важно в една двойка – наистина да позволяваш на другия да говори и да замълчиш, когато трябва. Аз самата не умея да играя.

Н.Д.: И аз съм същият – не умея да играя. Чудя се и какво пък чак толкова ценно нося. Идеята е да бъдеш себе си – преиграването се усеща много лесно. Преиграването не е добър съвет.

А.С.: Когато новината е предадена правилно – с нормални думи, с правилен български изказ, и носи в себе си необходимата информация, е много лесно да я разкажеш. Защото за мен е особено важно да разказвам новината. Трябва ясна информация, зададена по ясни критерии: в началото е новината, след това доразказваш какво ще се случи, влиза репортерът със своя разказ и нещата са ясни.

- Кой принцип в работата си цените особено много и смятате да запазите и в новия екип?

Н.Д.: Аз мисля, че принципите са общи, те не са само за Ани и за мен, те са общи и за вас, за нашата професия. На първо място човек трябва да се постарае да събере максимално широк брой гледни точки към един и същ проблем, за да бъде обективен. Най-важното нещо е обективността и тя е напълно достатъчна. Ако си обективен, оттам-нататък каквито и грешки да се правят, те са по-второстепенни.

А.С.: На второ място е да събереш максимален брой теми и да не си позволяваш да пропускаш част от темите или тези теми да изчезнат малко преди ефир. Нещата, които са важни за зрителя, за хората в тази държава, те са ясни. И ако ти ги премълчиш, това означава, че нещо не е наред. Т.е. не бива да мълчим и трябва да търсим истината за всеки един проблем.

Н.Д.: Защото обратното на това е взимане на страна, а взимането на страна обикновено се наказва с кратък живот в тази професия.

- А относно подредбата на новините имате ли право на мнение?

Н.Д.: Имайте предвид, че това не е наша работа или по-скоро далеч не е само наша работа.

А.С.: Тук има една оперативка, която много ме вдъхновява, защото като водещ в Би Ти Ви никога не съм присъствала на оперативка, на която реално се решава какво влиза в емисията днес и как реално се подрежда то. Това ми предстои сега. Графикът ми вече е съвсем различен. Там следобед правех радионовини, запознавах се с агенции, но оперативка, на която водещият да присъства и да казва мнението си, не съм имала. Предстои ми да го усетя.

Н.Д.: Тук водещият винаги е имал равен глас с всички останали при подредбата на новините. Да, водещата дума има продуцентът за определения ден, за определената емисия, но всички участват и често пъти оперативката започва по един начин и завършва по друг по отношение на подредбата. Да не говорим, че в по-късните часове и това може да претърпи нова подредба в зависимост от ситуацията.

А.С.: Животът продължава до последната секунда, в която казваме "Добър вечер", така че няма как да не се пренареждат събитията.

- Г-жо Салич, може ли да разкажете малко повече за благотворителната инициатива на Нова ТВ Game changers, чиито посланик станахте съвсем скоро?

А.С.: Това е най-новата социално отговорна инициатива на MTG (Modern Times Group – собственик на Нова ТВ, бел. ред.) Отговорна за инициативата в световен мащаб е фондацията Reach for change. Инициативата до момента е проведена в 8 държави от Европа, Азия и Африка. Тя дава живот на една иновативна идея, която издига благотворителността на по-висока, добре организирана и работеща платформа – тази на социалното предприемачество. Основната ѝ цел е да създава по-добър живот за децата.

Инициативата в България се казва Game changers и ще подкрепя социални предприемачи със силно желание и мотивация за насърчаване и отстояване правата на децата. За мен възрастните хора в България са не по-малко изоставени от държавата и има много хубави неща, които могат да бъдат направени и за тях, но засега сме съсредоточени върху нуждите на децата. Целта е да наберем най-различни предложения в най-различни сфери на предприемачеството. Надявам се да навлезем в някакъв вид хибридно финансиране и тези проекти да бъдат много по-устойчиви, защото така се работи в чужбина.

Нова телевизия дава една значителна сума, която ще бъде събрана в "Стани богат". Оттам нататък дали държавата и местната власт ще пожелаят да се включат, не знам – не само да се съберат едни пари и да бъдат изхарчени за една-две години. Иска ми се да разберат, че това е много важно. Идеите могат да бъдат както да създадеш един предмет, така и да създадеш една услуга и да помогнеш чисто психологически. Тук ще оставя да работи въображението на кандидатите, защото наистина може да се кандидатства с всички, с което може да се помогне на младежите и на децата.

- Ще има ли телевизионно проявление на тези инициативи?

А.С.: Засега телевизионен проект във връзка с това не се предвижда, защото за нас е важно да работи и да има резултат – важно е да помагаме, че това е бъдещето на една икономика както във Великобритания, така и в Германия, така и в САЩ – има три стълба на икономиката: частен, държавен и такъв социален, който реално създава продукт и се самофинансира. Това е напълно възможно и трябва да се случи и при нас. Надявам се все пак да има някаква гала, когато отчитаме тези проекти. Работя и по трети проект, който обаче тепърва ще представям. Но са важни другите два проекта, с които аз не спирам живота си – нито професионален, нито личен – продължавам по пътя, по който съм вървяла досега: новини и такъв тип благотворителност, която трябва да се опише с точни думи, това е подкрепа и промяна на живота.

- Г-н Дойнов, за вас ще остава ли време за други проекти и филми?

Н.Д.: Винаги е оставало време и винаги ще остава. Макар да не са конкретно разчетени през годината, имам конкретно разчетени в главата си поне няколко идеи за снимане и в България и в чужбина. Буквално през март или април трябва да бъдат следващите снимки. Иска ми се на всеки 2–3 месеца да излиза по едно малко филмче по някаква интересна тема. На мен ми е интересно от една страна там, където в момента е най-горещо, типичен пример са Украйна и Сирия. Но са ми интересни всякакви неща, свързани с българската история и култура.

- Вие бяхте в Украйна. Как гледате на случващото се там през последните дни?

Н.Д.: Най-краткият коментар е, че по мое мнение този конфликт не може да се реши бързо, защото има огромни интереси, съсредоточени в тези хора, които се сражават едни срещу други на Евромайдана – на Площада на независимостта. Така че откъсването на тази страна от бившия Съветски съюз и сега от Русия и отиването ѝ към Европейския съюз ще бъде много дълъг процес и всъщност вече се проля и кръв заради него. Но самото присъединяване, ако изобщо завърши с присъединяване към ЕС, няма да е това, което беше в България. Там ще бъде десетки пъти по-сложно и по-трудно.

- Какво бихте казали на бъдещите си зрители като двойка?

А.С.: Аз мисля, че това са старите ни, верните ни зрители. Българинът е много любопитен, иска да бъде информиран, не се интересува само от това, което става в неговата къщичка, а и от всичко останало навън по света, и слава Богу, ние живеем в тази държава, работим тази работа, и трябва да информираме тези любопитни хора. Така че аз съм благодарна, ако зрителите са с нас. Мога само да кажа: Благодаря!

Н.Д.: Скъпи хора, новините започват в 19.00 – това е. От понеделник до понеделник.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 8 минути

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”

<p>Lambo-то на Кардашиян заприлича на вана в &bdquo;От глупав по-глупав&rdquo;</p>

Ким Кардашиян направи своя Lamborghini Urus като вана в „От глупав по-глупав”

Технологии Преди 38 минути

Звездите са известни със своите странности, но да опаковаш Lamborghini Urus във вълна отвън и вътре… това си е чиста проба глупост.

Аморгос

5 очарователни, но малко известни гръцки островa

Любопитно Преди 4 часа

Може би си мислите, че познавате гръцките острови, след като сте пътували до Санторини и Миконос? Помислете отново

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

България Преди 4 часа

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни

Windows 10

Microsoft обяви кога ще е краят на Windows 10

Технологии Преди 4 часа

Оставащите дни на настоящата платформа вече са определени

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

Теми в развитие Преди 5 часа

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в България вече е 420 964

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 13 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Свят Преди 14 часа

Водата заля улиците на Ялта, носейки автомобили и стигайки до вторите етажи на сградите

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

България Преди 14 часа

Поръчката е на стойност 4,35 млн. лева

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 14 часа

Съдът в Брюксел отсъди днес, че компанията е допуснала "сериозно нарушение"

Русия възобновява полетите до България

Русия възобновява полетите до България

Свят Преди 15 часа

Русия също така планира да увеличи броя на полетите до Гърция

Теодора Димова

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Избори 2021 Преди 16 часа

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Рашков пред NOVA: Борисов трябва да бъде разпитан

Рашков пред NOVA: Борисов трябва да бъде разпитан

България Преди 17 часа

Борисов: Търсят свидетели като бесни, дотогава ще тормозят други хора

От утре българите влизат в Гърция и с отрицателен бърз тест за ковид-19

От утре българите влизат в Гърция и с отрицателен бърз тест за ковид-19

Свят Преди 17 часа

Изискванията важат и за деца, навършили 12 години

Изтребителите Ф-35 и Путин може да спи спокойно

Изтребителите Ф-35 и Путин може да спи спокойно

Свят Преди 18 часа

Обединеното кралство, Италия, Норвегия, Белгия, Холандия, Полша и Дания са поръчали общо 297