"24 часа": Студ, бури и преспи по празниците
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Студ, бури и преспи по празниците. Това прогнозира "24 часа" на първа страница.

Най-мразовита ще е нощта на Бъдни вечер, на места температурите ще паднат до минус 14. Студено ще е и на Коледа. Заради ниските градуси навън снегът, който от вчера трупа в цялата страна, ще се задържи.

"Световното богатство ще се удвои до 2020 г." е водещото заглавие за "Класа".

През 2010 г. световните финансови активи са били 198,1 трлн. долара, а десетилетие по-късно ще достигнат 371 трилиона долара. Това предвижда базовият сценарий с ръст на пазарите, разгледан в доклад на McKinsey Global Institute.

"Над 50 процента от пенсиите се плащат от бюджета" е заглавието над интервю в "Класа" с Бисер Петков, управителна на НОИ.

В отговор на въпрос той дава своето предложение за оптимална пенсионна реформа: "На първо място, пенсионната система трябва да осигурява адекватни по размер пенсии и системата да е финансово устойчива.

Но също така трябва да е модерна. Съвременното разбиране е, че тази система трябва да има диверсифицирани източници на финансиране, което означава и формиране на обществена култура за създаването на портфейли."

С над 100 млн. лв., които държавата ще получи от продажбата на дяловете си в "ЕВН България електроснабдяване" и "ЕВН България електроразпределение", ще бъде покрит дефицитът в пенсионната система.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от "24 часа". "Държавата можеше да спечели и повече, но и по-малко, ако бе избрала друг момент за пускане на 33 процента от акциите си на борсата", са думите на министъра, отразени от вестника.

Водещият здравен акцент в днешния печат е решението на министър Стефан Константинов да спре орязването на парите за химио- и лъчетерапия догодина.

Вместо 50 млн. лв. по клинични пътеки, както т. г., за двете животоспасяващи терапии здравната каса и лекарският съюз бяха заложили с около 30 млн. лв. по-малко за 2012 г., пише "Труд".

Министърът се обяви и против идеята пациентите сами да отиват на преглед при специалисти, без да чакат направление от личния лекар, допълва "24 часа".

Една от най-известните корупционни схеми в болниците най-накрая беше забелязана от институциите, пише "Сега".

НАП разкри схема, при която фирма за медицински изделия е платила 8 млн. лв. комисиони на 136 лекари за 5 години. Това е масова практика в лечебните заведения от години - пациентите си купуват сами медицински изделия, нужни за операции - стентове, лещи, винтове, плаки и т.н., някои от които струват хиляди левове.

Консумативите не се поемат от здравната каса или здравното министерство. За целта лекарите насочват болните към определена фирма, след което получават комисиона за продажбата.

Българските граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България, съобщава "Класа".

Промяната в Закона за здравното осигуряване, приета с бюджета на НЗОК за 2012 г., позволява на около 800 000 българи, живеещи зад граница, да се освободят от дълга си с декларация.

Туристическият данък за хотелите в София и Бургас бе намален. Столичният общински съвет реши с мнозинството на ГЕРБ и част от десницата да намали налога, който 331 собственици на хотели плащат на нощувка, отразява "Труд".

Според темата на "Труд" в България вече интернет е почти единственото място, където можеш да си намериш работа. Кризата и развитието на технологиите радикално промениха правилата за търсене на работна ръка през последните 2-3 години.

"Новинар" посочва на първа страница други последици от финансовата нестабилност: Кризата е увеличила броя на самоубийствата в България. Има и ръст в злоупотребата с вещества, както и увеличение на хроничните прояви на депресия, тревожност и всякакви разстройства, свързани с емоционалния самоконтрол.

Социалното напрежение ще бъде най-сериозното изпитание догодина, прогнозира в своя коментар за "Класа" социологът Живко Георгиев. Причината за това е продължаващата и криеща рискове да се задълбочи икономическа криза.

Ако помогнем на закъсалите в ЕС, след това на нас ще трябва да ни дават. Така коментира в интервю за "168 часа" евродепутатът Андрей Ковачев последните планове на МВФ за стабилизиране на еврозоната.

"В момента изпълняваме нашите финансови ангажименти, чиято цена е много висока, защото ние тепърва трябва да наваксаме, за да стигнем средното ниво за ЕС. Да, стабилни сме.

Да, добре изглеждаме отвън макроикономически, но на каква цена? На нас ни трябва и другата страна на монетата - необходим ни е растеж, износ, конкурентоспособност, ефективност на производство", смята Ковачев.

Железницата ще стане предпочитаният транспорт у нас още в рамките на идните една-две години. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Първомай, където приключи тестовото пътуване по отсечката от гара Крумово, пише "Монитор".

Тя е част от линията Пловдив-Свиленград, финансирана по ОП "Транспорт". Окончателните загуби на холдинга от стачката са 2,9 млн. лева, анонсира "Класа", позовавайки се на ръководството на железницата.

Приватизацията е единственият начин да влязат живи пари в БДЖ, заявява в интервю за "Сега" транспортният министър Ивайло Московски.

"Ако подпишем заема със Световната банка, трябва да бъде осигурено съфинансиране в размер на 50% от стойността му от самата компания", уточнява министърът и допълва:

"Затова държавата има интерес от силен стратегически инвеститор.Този оператор ще трябва да плаща инфраструктурни такси. Нас ни интересуват таксите, защото инфраструктурата е държавна.

След продажбата на товарните превози ще насочим вниманието си върху пътническите превози. Няма никаква причина до края на 2012 г. те да не станат бенефициент по ОП "Транспорт", но затова трябва да бъдат намалени загубите им.

Пътническите превози ще получат техническа помощ от програмата и за да проведат търга за нови влакове. През 2014 г. те ще имат на разположение 600 млн. лв. за доставката им."

В отговор на въпроса дали "Български пощи" не следва пътя на БДЖ, Московски посочва: "За разлика от железниците "Български пощи" няма огромни стари задължения и е доста по-ликвидна от БДЖ... Ще има съкращения на пощенски служители, но засега не може да се каже какви, защото все още се извършват анализи."

Плановете за супер ски курорти, опасни за българската природа, временно бяха охладени от икономическата криза и по-строгите еврорегламенти, но точно преди Коледа се задава нова офанзива, коментира под глава "Сега".

Правителството вече обсъжда промени в Закона за горите, които предвиждат да се разреши строителството на писти и лифтове в планините, без да се иска промяна в предназначението на територията. На практика това означава да се узакони строителството в природни паркове, които са изключителна държавна собственост.

"Витоша ски" е доволна от поправките и ще отвори ски пистите над София, след като бъдат обнародвани в "Държавен вестник", коментира пред "Труд" адвокатът на дружеството Петър Петров.

Според заглавие в "Класа" бивши депутати от "Атака" са обвинили Волен Сидеров в алчност. Това твърди независимият депутат Борислав Стоянов - един от четиримата, напуснали ден по-рано националистическата партия.

В интервю за "Новинар" Стоянов разкрива мотивите, които се крият зад неговото решение. По думите му след катастрофални резултати от изборите най-нормалното нещо е да се поеме политическа отговорност.

"Това бе мотивът ни да поставим въпроса за оставката на Сидеров", посочва Стоянов и допълва: "Другият сериозен въпрос, на който поискахме отговор, е лидерът да даде отчет пред парламентарната група за това как се харчат парите от държавната субсидия на партията.

Според нас тук има много неясни моменти... Другият мотив - абсолютно недопустимо е в 21 век, и то в държава, която е член на Европейския съюз, един човек да се изживява като робовладелец и да се опитва да държи в подчинение своите народни представители. Става въпрос за т.нар. договори за поръчителство в полза на офшорни фирми."

Едноименният ежедневник се включва по темата като помества интервю със Сидеров. Според него това, което сега се случва в "Атака" е следствие от позицията, която партията е заела - критична спрямо управлението на Бойко Борисов.

"За по-голяма застраховка ГЕРБ си взимат още 5-6 депутата от РЗС и сега още 4, за да могат да имат сигурност, че когато се гласуват нещата, които искат да ги прокарат, сто процента ще бъдат заковани", аргументира се Сидеров. По думите му ГЕРБ действа така, защото искат да го накажат.

В своя коментар за "Класа" социологът Мирослава Радева прогнозира "смъртта на Атака". "Склонна съм да смятам, че партията няма никакви шансове да влезе в следващото Народно събрание. Резултатите от последните избори дават ясен сигнал за това. А след евентуалния разпад и на парламентарната им група "Атака" я очаква съдбата на РЗС", аргументира се Радева.

Според челото на "Дума" Плевнелиев давал луди пари на свои в МРРБ". Служители на министерството са получили за първите 6 месеца на 2011 г. 485 000 лв. по граждански и други договори извън трудовото им възнаграждение. Някои чиновници са вземали по 4-5 хил. лв. по различни граждански договори.

За мен, за да има успех Плевнелиев, той трябва да поиска разширяване на президентските правомоция, категорично заявява пред "168 часа" бившият държавен глава Желю Желев.

В интервю за "24 часа" зам.-директора на Института по психология на МВР Росен Йорданов коментира горещата тема с подпалените коли в София. По думите му задържаният за палежите в столицата Юлиян Ковачев че знаел, че полицаите го следят.

"Така започнал да се забавлява с тях и да си играе. Това доста забави нещата по задържането му - около 10 дни", казва Йорданов.

Пред "Телеграф" шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев допълва: "Юлиян пали, за да потуши по неадекватен начин раздразнението и преживяванията си на тотален срив, който му се е случил през последните месеци." 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 52 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 53 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 3 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 3 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат