"24 часа": Старите коли с яки данъци от 2012 г.
"24 часа": Старите коли с яки данъци от 2012 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Водеща новина за "24 часа" е съобщението, че от 2012 г. българите ще имат данъчен стимул да купуват нови автомобили, а старите неекологични возила ще се облагат със солидни данъци.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков на среща с някои от най-големите компании у нас.

Те са обединени в Български консултативен бизнес съвет, подкрепен от Европейската кръгла маса на индустриалците. Промяната ще засегне годишния данък на автомобилите.

Данъчни облекчения ще има както за автомобили, които покриват стандартите Евро 4 и Евро 5, така и за електромобили, обясни Дянков. Това означава, че преференции ще се дават на возила, произведени след януари 2005 г.

Нямало да има значение дали колата е купена чисто нова, или втора ръка. Темата на изданието уточнява, че за всеки болен лекарска комисия ще решава дали ще може да кара кола, а личният лекар ще издава медицинско за шофиране, ако лицето е здраво.

Книжката се отнема временно при скорошен байпас или гипс. Около 314 шофьори са свалени сега от колите заради болести.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев оповести публично, че нито една институция не желае да разговаря с него, информира "Труд".

А темата на молбата му е лошото финансово състояние на Алма матер и искането на вуза за 6 млн. лв. допълнителни средства до края на годината.

Дори премиерът е затворил вратите на кабинета си за Илчев. Ректорът не можел да се чуе нито с вицепремиера Симеон Дянков, нито срещал разбиране от ресорния просветен министър Сергей Игнатов.

Не е изненадваща на този фон новината, че образователната система на страната не подготвя кадри, необходими на икономиката, че по брой на дипломирани висшисти България е под средното равнище в ЕС, според проучване на Българската стопанска камара, цитирано от "Труд".

"Сега" алармира, че всеки трети младеж с диплома става продавач и катастрофално намалява приемът за медицински сестри и аграрни науки.

"Телеграф" оповестява, че ромски кланове контролират дървената мафия. Цигани са изсекли горите край Търново.

Перфектно организирани и въоръжени, групите плъзват по тъмно. В резултат историческият хълм Света гора във Велико Търново бавно, но сигурно оплешивява.

Още година Националният осигурителен институт ще продължи да плаща пенсиите на миньори, металурзи, шофьори и други категорийни работници, цитира думите на социалния министър Тотю Младенов "24 часа".

По закон гратисният период, след който професионалните фондове трябваше да изплащат пенсиите, изтича в края на декември. Те обаче твърдят, че не са готови да правят това.

Преди дни вицепремиерът Дянков обяви, че частните фондове са длъжни да започнат плащанията догодина, за да се разтовари НОИ.

Алтернативата според него е вдигане на стажа за пенсия и възрастта на категорийните работници. Това предизвика бурни скандали в тристранката и блокира старта на пенсионната реформа.

За да продължат преговорите, въпросът се отлага, решиха бизнес, синдикати и правителство. Една година отсрочка е добър вариант, каза министър Младенов. Щял да струва 18 млн. лв. допълнително на общественото осигуряване.

За "24 часа" Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, в отговор на въпрос "Дали бюджет 2011 е бюджет на малко буфери, много дефицити и, че е най-рано внесеният бюджет, но ще е и най-рано оттеглен, защото е пробит?", заявява:

"Няма такива характеристики на бюджета, много съжалявам. Дефицитът е до 3,5% и е сравним с повечето държави от еврозоната. Достойнство е и че намалява иззетото от хора и фирми и преразпределено през бюджета- 33% от БВП преминава през ръцете на държавата.

По-високите осигуровки няма да решат нито дефицита на пенсионната система, нито дефицита на здравната система. Никой не е пипал здравните вноски за други плащания. Друг е въпросът, че парите на националната здравна каса се включват във фискалния резерв", обобщава г-жа Стоянова.

Полярна е оценката на "Дума" за бюджета на държавата. Средства в държавата има, твърди изданието, ако кабинетът свие собствените си харчове и промени порочните приоритети, които си е избрал.

Духовното ниво на нацията е производно на присъствието на учените в обществото - без лидерите на знанието "този народ" скоро изобщо няма да знае защо му трябва да знае", е коментарът за финансовата политика към науката на вестника.

За "Сега" макроикономистът Петър Чобанов казва, че политиката ни по държавния дълг е "сбъркана". Защо точно сега МФ пуска 15-годишна емисия в евро при една доста висока доходност - 6.45%? Това е висока цена за обслужване на дълга, която носи много рискове.

Икономическият си преглед изданието продължава с информацията, че Борисов не е пожелал да чуе едрия европейски бизнес. Премиерът е неглижирал призивите на чуждите инвеститори за предвидимост и стабилност.

На работната среща на Европейската кръгла маса на индустриалците в София, която по традиция събира най-големите инвеститори в България, "Солвей", ОМВ, "Шел", "Рено", БМВ, "Филипс", "Сименс" и други компании, и не е присъствал на нея.

Индустриалците са се надявали да се оплачат на министър-председателя от данъчни недомислия, често сменящи се правила и мудна администрация и да му разяснят своите идеи за подобряване на бизнес средата в държавата напразно.

"Пари" коментира желанието на индустриалците кратко: "Искаме предсказуемост".

Mагистрала "Люлин" край пътен възел "Даскалово" ще бъде ремонтирана през следващия месец, а ако условията не позволят - в началото на 2011 г, отразява новината "24 часа".

Това е съобщението от пътната агенция, ден след като шофьори се оплакаха, че новата настилка вече се е напукала. Пропукванията били очаквани и били в резултат на големия трафик и незавършеното строителство. Поради това пътният възел щял да бъде завършен окончателно след слагането на фугите.

В интервю за "24 часа" Атанас Семов, зам.-председател на РЗС, споделя убедено, че след университета ГЕРБ най-много репресира Алексей Петров.

"Той е човек с много опит и контакти. Познава процесите в страната. И когато прецени, че е необходимо да влезе в политиката, ние ще му предложим да оглави един експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред", очертава стратегията на партията си г-н Семов.

Пред "Труд" издателят и главен редактор на сп. "L'Europeo" Любен Дилов-син, твърди: "Бойко е застинал на върха на скока си. Той прави повече от възможното, далеч повече.

България се нуждае колкото от умна държавническа политика, толкова и от добра колективна психотерапия. И нашият премиер я раздава с пълни шепи. След години ще го изучават в учебниците, повярвайте ми! А десницата изглежда все по-обезверена от слонската сватба с ГЕРБ!"

За същото издание министър Вежди Рашидов заявява, че Касим Дал трябва да поеме ДПС, което сам е създал.

"За мен е обезпокоително и тревожно, че ръководството на ДПС е компрометирано и изчерпано. В момента единственото, което тази политическа върхушка носи, са отрицателни дивиденти както към българските граждани от турския етнос, така и към цялата държава.

За съжаление огромна част от тях днес ги няма на политическата сцена. Човекът, който е извършил тежката работа по изграждането на тези структури, човекът, който реално е лежал в затвора преди промените, а не е бил на работа по проект на Държавна сигурност в затвора, е Касим Дал - един от реалните, уравновесени и балансирани хора в ДПС.

Ако години наред обществото получаваше политически знаци от ученика на Макиавели - Ахмед Доган, то днес той самият получи най-сериозния политически знак от Ердоган. Че е време да си ходи. За да се даде път на друго - по-чисто и, дай Боже, по-мъдро поколение."

"Дума" очертава нерадостна картина на първа страница: "София няма пари за снега". Общината дължи на фирмите 2 млн. лева за чистенето миналата зима. Снежна блокада ще мъчи софиянци и тази зима.

Информацията е от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че се надява общината да успее да посрещне първия сняг с наличния бюджет.

Вестникът припомня, че столицата е единствената община, чийто бюджет за почистване остана непокътнат при актуализацията на финансовата рамка.

За "Новинар" Живко Георгиев, директор по изследванията в ББСС "Галъп", споделя, че Борисов не трябва да е спокоен - проверки и него може да застигнат. Коментирайки заседанието на 47 конгрес на БСП, той е убеден, че засега БСП остава най-голямата и добре структурирана лява партия у нас, въпреки кризата, в която попаднала след управленския си период.

"До края на мандата на президента неговият евентуален проект няма да бъде партия. Нямам основание да не вярвам, че ако той се случи, ще е под формата на граждански структури, които ще са активен опонент на управляващите.

Това в някакъв смисъл го прави партньор на БСП като основна опозиционна сила", очертава визията си г-н Георгиев.

Пълно преработване и почти изцяло нов проект за завода за столичния боклук е поискала Европейската комисия от екоминистъра Нона Караджова, съобщава "24 часа".

Експертите от ЕК не са доволни от техническите и икономическите анализи на проекта. Заводът е преоразмерен за повече отпадъци, отколкото изхвърля София, няма да се стимулира рециклирането, а мястото не е подходящо избрано, твърдят евроекспертите.

Европейският парламент излиза с препоръка минималният доход в държавите членки да е 60% от средния за съответната страна, пише "24 часа",информиран от екипа на евродепутата Филиз Хюсменова. У нас синдикатите отдаван настояват минималната заплата да бъде изчислена по същия начин.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 54 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер