"24 часа": Старите коли с яки данъци от 2012 г.
"24 часа": Старите коли с яки данъци от 2012 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Водеща новина за "24 часа" е съобщението, че от 2012 г. българите ще имат данъчен стимул да купуват нови автомобили, а старите неекологични возила ще се облагат със солидни данъци.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков на среща с някои от най-големите компании у нас.

Те са обединени в Български консултативен бизнес съвет, подкрепен от Европейската кръгла маса на индустриалците. Промяната ще засегне годишния данък на автомобилите.

Данъчни облекчения ще има както за автомобили, които покриват стандартите Евро 4 и Евро 5, така и за електромобили, обясни Дянков. Това означава, че преференции ще се дават на возила, произведени след януари 2005 г.

Нямало да има значение дали колата е купена чисто нова, или втора ръка. Темата на изданието уточнява, че за всеки болен лекарска комисия ще решава дали ще може да кара кола, а личният лекар ще издава медицинско за шофиране, ако лицето е здраво.

Книжката се отнема временно при скорошен байпас или гипс. Около 314 шофьори са свалени сега от колите заради болести.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев оповести публично, че нито една институция не желае да разговаря с него, информира "Труд".

А темата на молбата му е лошото финансово състояние на Алма матер и искането на вуза за 6 млн. лв. допълнителни средства до края на годината.

Дори премиерът е затворил вратите на кабинета си за Илчев. Ректорът не можел да се чуе нито с вицепремиера Симеон Дянков, нито срещал разбиране от ресорния просветен министър Сергей Игнатов.

Не е изненадваща на този фон новината, че образователната система на страната не подготвя кадри, необходими на икономиката, че по брой на дипломирани висшисти България е под средното равнище в ЕС, според проучване на Българската стопанска камара, цитирано от "Труд".

"Сега" алармира, че всеки трети младеж с диплома става продавач и катастрофално намалява приемът за медицински сестри и аграрни науки.

"Телеграф" оповестява, че ромски кланове контролират дървената мафия. Цигани са изсекли горите край Търново.

Перфектно организирани и въоръжени, групите плъзват по тъмно. В резултат историческият хълм Света гора във Велико Търново бавно, но сигурно оплешивява.

Още година Националният осигурителен институт ще продължи да плаща пенсиите на миньори, металурзи, шофьори и други категорийни работници, цитира думите на социалния министър Тотю Младенов "24 часа".

По закон гратисният период, след който професионалните фондове трябваше да изплащат пенсиите, изтича в края на декември. Те обаче твърдят, че не са готови да правят това.

Преди дни вицепремиерът Дянков обяви, че частните фондове са длъжни да започнат плащанията догодина, за да се разтовари НОИ.

Алтернативата според него е вдигане на стажа за пенсия и възрастта на категорийните работници. Това предизвика бурни скандали в тристранката и блокира старта на пенсионната реформа.

За да продължат преговорите, въпросът се отлага, решиха бизнес, синдикати и правителство. Една година отсрочка е добър вариант, каза министър Младенов. Щял да струва 18 млн. лв. допълнително на общественото осигуряване.

За "24 часа" Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, в отговор на въпрос "Дали бюджет 2011 е бюджет на малко буфери, много дефицити и, че е най-рано внесеният бюджет, но ще е и най-рано оттеглен, защото е пробит?", заявява:

"Няма такива характеристики на бюджета, много съжалявам. Дефицитът е до 3,5% и е сравним с повечето държави от еврозоната. Достойнство е и че намалява иззетото от хора и фирми и преразпределено през бюджета- 33% от БВП преминава през ръцете на държавата.

По-високите осигуровки няма да решат нито дефицита на пенсионната система, нито дефицита на здравната система. Никой не е пипал здравните вноски за други плащания. Друг е въпросът, че парите на националната здравна каса се включват във фискалния резерв", обобщава г-жа Стоянова.

Полярна е оценката на "Дума" за бюджета на държавата. Средства в държавата има, твърди изданието, ако кабинетът свие собствените си харчове и промени порочните приоритети, които си е избрал.

Духовното ниво на нацията е производно на присъствието на учените в обществото - без лидерите на знанието "този народ" скоро изобщо няма да знае защо му трябва да знае", е коментарът за финансовата политика към науката на вестника.

За "Сега" макроикономистът Петър Чобанов казва, че политиката ни по държавния дълг е "сбъркана". Защо точно сега МФ пуска 15-годишна емисия в евро при една доста висока доходност - 6.45%? Това е висока цена за обслужване на дълга, която носи много рискове.

Икономическият си преглед изданието продължава с информацията, че Борисов не е пожелал да чуе едрия европейски бизнес. Премиерът е неглижирал призивите на чуждите инвеститори за предвидимост и стабилност.

На работната среща на Европейската кръгла маса на индустриалците в София, която по традиция събира най-големите инвеститори в България, "Солвей", ОМВ, "Шел", "Рено", БМВ, "Филипс", "Сименс" и други компании, и не е присъствал на нея.

Индустриалците са се надявали да се оплачат на министър-председателя от данъчни недомислия, често сменящи се правила и мудна администрация и да му разяснят своите идеи за подобряване на бизнес средата в държавата напразно.

"Пари" коментира желанието на индустриалците кратко: "Искаме предсказуемост".

Mагистрала "Люлин" край пътен възел "Даскалово" ще бъде ремонтирана през следващия месец, а ако условията не позволят - в началото на 2011 г, отразява новината "24 часа".

Това е съобщението от пътната агенция, ден след като шофьори се оплакаха, че новата настилка вече се е напукала. Пропукванията били очаквани и били в резултат на големия трафик и незавършеното строителство. Поради това пътният възел щял да бъде завършен окончателно след слагането на фугите.

В интервю за "24 часа" Атанас Семов, зам.-председател на РЗС, споделя убедено, че след университета ГЕРБ най-много репресира Алексей Петров.

"Той е човек с много опит и контакти. Познава процесите в страната. И когато прецени, че е необходимо да влезе в политиката, ние ще му предложим да оглави един експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред", очертава стратегията на партията си г-н Семов.

Пред "Труд" издателят и главен редактор на сп. "L'Europeo" Любен Дилов-син, твърди: "Бойко е застинал на върха на скока си. Той прави повече от възможното, далеч повече.

България се нуждае колкото от умна държавническа политика, толкова и от добра колективна психотерапия. И нашият премиер я раздава с пълни шепи. След години ще го изучават в учебниците, повярвайте ми! А десницата изглежда все по-обезверена от слонската сватба с ГЕРБ!"

За същото издание министър Вежди Рашидов заявява, че Касим Дал трябва да поеме ДПС, което сам е създал.

"За мен е обезпокоително и тревожно, че ръководството на ДПС е компрометирано и изчерпано. В момента единственото, което тази политическа върхушка носи, са отрицателни дивиденти както към българските граждани от турския етнос, така и към цялата държава.

За съжаление огромна част от тях днес ги няма на политическата сцена. Човекът, който е извършил тежката работа по изграждането на тези структури, човекът, който реално е лежал в затвора преди промените, а не е бил на работа по проект на Държавна сигурност в затвора, е Касим Дал - един от реалните, уравновесени и балансирани хора в ДПС.

Ако години наред обществото получаваше политически знаци от ученика на Макиавели - Ахмед Доган, то днес той самият получи най-сериозния политически знак от Ердоган. Че е време да си ходи. За да се даде път на друго - по-чисто и, дай Боже, по-мъдро поколение."

"Дума" очертава нерадостна картина на първа страница: "София няма пари за снега". Общината дължи на фирмите 2 млн. лева за чистенето миналата зима. Снежна блокада ще мъчи софиянци и тази зима.

Информацията е от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че се надява общината да успее да посрещне първия сняг с наличния бюджет.

Вестникът припомня, че столицата е единствената община, чийто бюджет за почистване остана непокътнат при актуализацията на финансовата рамка.

За "Новинар" Живко Георгиев, директор по изследванията в ББСС "Галъп", споделя, че Борисов не трябва да е спокоен - проверки и него може да застигнат. Коментирайки заседанието на 47 конгрес на БСП, той е убеден, че засега БСП остава най-голямата и добре структурирана лява партия у нас, въпреки кризата, в която попаднала след управленския си период.

"До края на мандата на президента неговият евентуален проект няма да бъде партия. Нямам основание да не вярвам, че ако той се случи, ще е под формата на граждански структури, които ще са активен опонент на управляващите.

Това в някакъв смисъл го прави партньор на БСП като основна опозиционна сила", очертава визията си г-н Георгиев.

Пълно преработване и почти изцяло нов проект за завода за столичния боклук е поискала Европейската комисия от екоминистъра Нона Караджова, съобщава "24 часа".

Експертите от ЕК не са доволни от техническите и икономическите анализи на проекта. Заводът е преоразмерен за повече отпадъци, отколкото изхвърля София, няма да се стимулира рециклирането, а мястото не е подходящо избрано, твърдят евроекспертите.

Европейският парламент излиза с препоръка минималният доход в държавите членки да е 60% от средния за съответната страна, пише "24 часа",информиран от екипа на евродепутата Филиз Хюсменова. У нас синдикатите отдаван настояват минималната заплата да бъде изчислена по същия начин.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Илон Мъск

Онлайн измами с името на Мъск костват милиони

Технологии Преди 1 час

Името на милиардера често е замесвано с криптовалути

Рафи, Фики, Михаела и Милица са финалистите в „Като две капки вода“

Рафи, Фики, Михаела и Милица са финалистите в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 8 часа

Следващата седмица зрителите ще определят кой ще бъде новият победител в уникалното шоу за преобразявания

НАТО показва военна мощ на прага на Русия

НАТО показва военна мощ на прага на Русия

Свят Преди 10 часа

Мащабни военни учения на Балканите и в Източна Европа

Параходство БМФ с позиция за кредитите от ББР

Параходство БМФ с позиция за кредитите от ББР

България Преди 12 часа

ББР е финансирала не един и два проекта, като никога Параходство БМФ-АД не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения

Посягат на рекорда на Стефка Костадинова, шокиращо обвинение

Посягат на рекорда на Стефка Костадинова, шокиращо обвинение

Любопитно Преди 12 часа

Еквал си позволява да отправи шокиращо обвинение към Костадинова

Шефове на ДАНС и службите излизат в неплатен отпуск

Шефове на ДАНС и службите излизат в неплатен отпуск

България Преди 13 часа

Председателите на Държавните агенции Разузнаване и Технически операции са в неплатен отпуск

Град в Ивицата Газа и Пхенян, столицата на Северна Корея

Защо Газа е размазана на снимките от „Гугъл мапс”

Свят Преди 14 часа

За сравнение Пхенян, столицата на затворената Северна Корея, се вижда съвсем ясно

Президентът на ФИФА: Лудогорец може да се гордее с това постижение

Президентът на ФИФА: Лудогорец може да се гордее с това постижение

България Преди 14 часа

Без съмнение, тази титла е резултат от усърдната работа, страст и отдаденост и всеки един от клуба може да се гордее с това постижение, пише Джани Инфантино

Служебният министър на икономиката Кирил Петков

Това са осемте най-големи кредитополучатели от ББР

България Преди 15 часа

ББР вече е сто процента държавна собственост

Андреа Меса

Това е новата "Мис Вселена" за 2021 г.

Любопитно Преди 15 часа

Андреа Меса получи короната от предишната победителка в конкурса Зозибини Тунзи

Един smart уикенд със Samsung Galaxy A52 и A72

Един smart уикенд със Samsung Galaxy A52 и A72

Технологии Преди 16 часа

Атрактивен „микс“ от технологии прави двата телефона достъпни за всеки модерен потребител

Себастиан Курц

Франс прес: Себастиан Курц - "вундеркинд" в трудно положение

Свят Преди 16 часа

Довчера представян като детето чудо на австрийската политика, младият канцлер преживява тежък момент в светкавичната си кариера

<p>Колко ще струват изборите на 11 юли</p>

Служебният кабинет обяви колко ще струват изборите на 11 юли

България Преди 16 часа

Предстои да се уточни колко още машини за гласуване трябва да се купят

Румен Христов

Ето кой ще преговаря с ГЕРБ за коалиция

България Преди 17 часа

Христов ще се настоява представители на СДС да бъдат на по-предни позици

Лолита Османова

Лолита на Гришо сподели снимки от България

Любопитно Преди 18 часа

Приятелката на Григор Димитров - Лолита Османова сподели в социалната мрежа Инстаграм две снимки и видео от престоя си в България

Какви са сигналите за нарушения на трудовите права

Какви са сигналите за нарушения на трудовите права

България Преди 19 часа

Какво разкрива КНСБ от шестия си годишен доклад