"24 часа": Станишев гонил министри по съмнения за корупция
"24 часа": Станишев гонил министри по съмнения за корупция   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Смените на министри са били политическият отговор на обвиненията за корупция, които съпътстваха мандата на настоящото правителство. Това стана ясно от изказване на премиера Сергей Станишев при представяне на отчета за 4-годишното му управление, пише "24 часа".

Премирът и четиримата му заместници Меглена Плугчиева, Емел Етем, Ивайло Калфин и Даниел Вълчев изтъкнаха вчера пред репортери какво са свършили.

Като резултат от управлението 300 000 българи имат нова перспектива благодарение на привлечените през мандата над 24 млн. евро чужди инвестиции.

Минималната заплата била увеличена с 60%, а средната с 62 на сто, безработицата продължава да е най-ниската в ЕС.

Създадени били 340 000 нови работни места. Раждаемостта се увеличила с 20% заради удълженото майчинство и увеличените трикратно помощи за второ дете. Управляващите се похвалиха със 70% ръст на БВП за мандата и двойно увеличен износ.

Според сините кабинетът се е провалил в 11 точки, отбелязва "Труд". Единственото хубаво нещо на кабинета на Сергей Станишев е, че свършва след месец. Така коментираха вчера лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов отчета на правителството.

Лидерът на ДСБ набеляза провали на тройната коалиция в 11 точки, сред които загубата на еврофондове и на доверието на Брюксел в България, превръщането на страната ни в нарицателно за корупция, създаването на държавни органи за репресия.

Сините са категорични, че социалистите и ДПС са сключили неизгодни договори за доставка на природен газ, а енергийните проекти като АЕЦ "Белене" са вредни.

Най-голям проблем било това, че правителството проспало кризата и в момента имаме бюджет, който е провален.

Първанов: Няма корпоративен вот, пише "Труд". Не може да се приеме теза за корпоративен вот на евроизборите, тъй като не могат да се дирижират цели групи избиратели. Това заяви вчера президентът Георги Първанов. И поясни: "Това е по-скоро стремеж да се оправдаят резултатите, загубата."

Формирането на ново правителство ще бъде особено трудно, прогнозира Първанов. Според него щяла да бъде необходима коалиция от два-три субекта. Но той самият бил скептик, че такава ще има между ГЕРБ и левицата.

Държавният глава заяви, че ни чака тежък период. Затова трябва втори и трети антикризисен план.

Целта на олигархията е максимална безличност и на следващия кабинет, заявява в интервю за "Дневник" политологът Огнян Минчев. Според него най-важният извод от евроизборите е, че степента на контрол от управляващите олигархични кръгове върху избора на гражданите е достигнала плашещи размери.

Доказано контролираният вот е между 16 и 17%. Олигархията, управляваща България, прати много синтезирано послание към гражданите, че те могат да избират между две неща: или да дадат втори мандат на грабителската коалиция и тя да продължи да управлява, или нейните структури и контрол върху държавните институции са в състояние да организират такъв политически хаос за следващите 6 месеца до 1 година, при който гражданите да започнат да съжаляват за управлението на тройната коалиция.

Не ДПС, а Иван Костов ни прелива гласове, казва в интервю за "24 часа" Милен Велчев, заместник-предеседател на НДСВ.

Той пояснява: "Имаме конкретни примери, които показват как от гласовете, подадени за СДС и ДСБ през 2007 г., част са се стопили, за да преминат в бюлетините на НДСВ. В Добрич - 340 гласа по-малко, в Хасково - 250, в Смолян - 150, а във Видин гласовете им са се стопили с почти 400. В тези региони НДСВ е увеличило своите гласове и за всички ни е видно, че не ДПС, а Иван Костов е прелял гласовете на СДС към НДСВ."

Депутатските листи вкараха партиите в тежки преговори, съобщава "Сега". Три дни преди крайния срок за регистрация на кандидатдепутатските листи текат тежки преговори. Снощи 21 партии и коалиции подадоха документи в ЦИК, а листите трябва да бъдат заявени до 13 юни.

На пленума на БСП остро са се изказали срещу номинацията на ромския лидер Цветелин Кънчев. Министрите Стефан Данаилов, Пламен Орешарски и Евгений Желев са отказали да се явят мажоритарно.

Бойко Борисов иска Синята коалиция да подкрепи безусловно мажоритарните избраници на ГЕРБ, докато сините искат поне 7-8 места. Ниският резултат на коалиция "Напред" доведе до разпадането й.

БСП може да скъси преднината на ГЕРБ, смята Кольо Колев, социолог, директор на агенция "Медиана". В интервю за "Монитор" той посочва, че изборната активност ще се покачи и ще достигне 50-55%.

Колкото до печелившите и губещите, всичко зависи от мобилизацията на избирателите. Напълно е възможно да спечели БСП, ако нейните избиратели се събудят и мотивират за участие в изборите.

Напълно е възможно хората, които искат категорична промяна, да се концентрират около ГЕРБ. В момента текат активни процеси на преструктуриране на опозиционността.

"Агенция срещу подкупите? Защо не министерство", е анализът в "24 часа". Посочва се, че 70% от българите смятат, че антикорупционните мерки не работят. Едва 8% намират някои от тях за резултатни. С други думи, поне засега няма работещо решение в тази насока.

Според доклад на Международния консултативен съвет, за да бъдат решени предизвикателствата, пред които е изправена България, е необходим поне минимален консенсус в българското общество. Но това е трудна задача, свързана с формиране на манталитета, което отнема обикновено около 50 години.

Случаят с Ники и Павел се политизира заради изборите, е позицията на Миглена Тачева, министър на правосъдието. Става дума за случая в Асеновград и спора при кого да живеят двете деца - при баща си в България, или при майка си в Полша, както е постановил съдът.

В интервю за "24 часа" министър Тачева е категорична: "Ще продължа да отстоявам непопулярната, но правилна позиция - че съдебните решения трябва да се изпълняват, независимо дали ни харесват или не. Още повече, когато с поведението си сме допринесли за постановеното в тях. Не трябва да допускаме конфликта между двама родители да става междунационален въпрос, а още по-малко - да се политизира."

Вече се женим с брачен договор, информира на първа страница "Труд". За първи път в българското законодателство депутатите записаха брачните договори. Това стана вчера на второ четене на Семейния кодекс.

Така занапред съпрузите ще договарят правата и управлението на имуществото си преди и след брака, издръжката по време на брака и след развода и т.н.

Семейните имат право да избират между три режима на имуществени отношения - семейна общност, както е сега, разделност и режим, уговорен с брачен договор. Съжителството без брак остана извън закона.

Осигуряваме втора пенсия за военните, посочва в интервю за "Труд" министърът на отбраната Николай Цонев. И уточнява, че за всеки военен, който има 16,8 г. служба, МО ще прави вноски за втора пенсия. А напливът за служба министърът обяснява с оценката на хората за реформите в армията и с всичко което се прави за издигане на авторитета на войнишката професия.

Цонев заявява, че съкращения в армията повече няма да има, численият й състав се запазва. Ще бъдат извършени само структурни и функционални промени.

И България официално навлезе в рецесия, акцентира "Сега". Според данни на Националния статистически институт (НСИ) още през четвъртото тримесечие на 2008 г. е имало спад на БВП от 1,6%, а през първите три месеца на т.г. има още 5% спад.

Според най-разпространеното определение рецесия има, когато икономиката на една страна се свива в две последователни тримесечия, както се е случило в България.

Външната търговия се е свила с 1/5 - износът е паднал реално със 17,4%, а вносът на стоки и услуги - с 21,1% спрямо първото тримесечие на 2008 г.

И досега си знаехме, че има спад, но не подозирахме, че размерът е толкова голям, коментира макроикономистът Георги Ганев. И без тези данни беше ясно, че България навлиза в рецесия, заявява проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика прогнозира, че рецесията ще продължи и през второто тримесечие.

Кризата е чудовищна, но можем да извлечем ползи от нея, коментира за "Труд" Йордан Цонев, председател на икономическата комисия в 40-о НС.

Според него, ако България запази своята финансова стабилност, при първото оживление на световната икономика тя ще се трансформира в инвестиционни потоци към нас. Това е ключът към успеха. Върху това трябва да стъпят всички антикризисни усилия на следващото правителство.

Ще спечелят онези програми, които покажат модел на съкращаване на публичните разходи, без това да повлияе на социалните ангажименти на държавата.

Това може да стане чрез балансирано редуциране на управленските разходи, повишаване ефективността на публичната инвестиционна програма, рязко увеличаване на усвоимостта на еврофондовете, завършване на реформите в сектори като здравеопазване, образование и пенсионна система.

Фирма ще се регистрира за 1 евро, е озаглавено интервюто в "Труд" с икономическия съветник на ГЕРБ Симеон Дянков. По думите му има възможност 60% кризата да е поне още 2 г., и 40% да не е толкова дълга.

Според Дянков трябва да се създаде такова правителство, в което няма широка коалиция, не като партии, а като мислене.

Във време на криза, ако идеите за справяне не тръгнат бързо, това я прави по-лоша и по-трудна. Затова още първия месец трябва да се разгледа пакет от антикризисни мерки.

Накарахме Европа пак да ни повярва, е равносметката на вицепремиера по управлението на еврофондовете Меглена Плугчиева. В интервю за "Стандарт" тя обобщава постигнатото по време на мандата така: "Най-важното е, че се промени в голяма степен начинът на мислене и на работа. Наложи се разбирането, че трябва да се научим да работим в екип, заедно да обсъждаме проблемите, да търсим решения и да работим за общия ни успех.

Второто е, че трябва да се научим да работим постоянно, а не кампанийно. Третото е, че трябва да спазваме изключително стриктно правилата, ангажиментите, редът и процедурите, по които се работи.

Другият важен резултат е, че възстановихме в голяма степен доверието към България в ЕК и в нашите партньори от страните членки."

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 38 минути

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 1 час

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 3 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 3 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 3 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 3 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 3 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 4 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 4 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 5 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 5 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 5 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 5 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град