"24 часа": Погват 800 000 емигранти за осигуровки
"24 часа": Погват 800 000 емигранти за осигуровки   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

На първа страница "24 часа" обявява: "Погват 800 000 емигранти за осигуровки". Целта е от здравната система да отпаднат мъртвите души. Сега много емигранти се водят нередовни платци заради стари здравни вноски. Има хаос кой за колко време идва в България, кой е с временно прекъснати права и кой иска да бъде отписан от системата.

Акцията е възможна в резултат на промяна в Закона за здравното осигуряване, която влиза в сила от 1 януари 2012 г.

Според нея, живеещите в чужбина може да се освободят от плащането на пари за здраве, единствено ако декларират, че не са се връщали в страната за повече от половин година. Данъчните ще информират за почина си най-големите общности на сънародници зад граница.

В момента близо 2 млн. души имат проблеми с неплатени здравни вноски. Изданието съобщава на вътрешните си страници за правителственото решение от държавния бюджет да бъдат похарчени за плащания към различни ведомства 310 млн. лв.

Най-много от тези пари ще отидат към НОИ, който е с дефицит от 2 млрд. лв. тази година. За да няма проблем с плащането на пенсии, се дават 280 млн. лв. Почти половината сума отива за МВР.

"Труд" цитира премиера Бойко Борисов, който заяви, че близо 200 млн. лв. от Евросъюза ще бъдат инвестирани, за да могат българските деца без родители да намерят свой дом.

Това са пари за една магистрала, каза той. Борисов присъства на старта на инициативата на "М-Тел" "Приеми дете. Създай бъдеще".

Телекомът ще дава по 100 лв. месечно на 100 нови приемни семейства в продължение на година. Онези, които са взели вкъщи детенце с увреждания, ще получават по 200 лв. Освен тези средства българите, които дават дом на сираче, ще получават и пари от правителството.

Да поощря и похваля министър Младенов за това, което прави - 2000 деца са изведени от сиропиталищата, каза Борисов, с което даде да се разбере, че оттегля наложения миналия месец жълт картон на социалния министър.

Ежедневникът помества проучване на БАН, според което всеки втори българин иска да работи в чужбина. Ниското заплащане, страхът от безработицата, бедността и липсата на перспектива за по-добър живот карат все повече българи да искат да емигрират.

Изследването на БАН показва още, че 28% от българите мечтаят за нетна заплата между 1000-1050 лв., а всеки пети иска чист месечен доход между 1500 и 2000 лв.

Външно съкращава 130 чиновници и дипломати, съобщава "Монитор". Това стана възможно след приемането на новия устройствен правилник на държавното ведомство.

Съкращението е в размер на около 9% от общата численост на служителите. Числеността на дипломатите ни е редуцирана с около 21% в сравнение с числеността на министерството към 1 август 2009 г.

Ведомството на Николай Младенов ще има 18 дирекции и инспекторат, вместо досегашните 24 дирекции. Предвидено е и създаването на три генерални дирекции - по политическите, по глобалните и по европейските въпроси.

Освен това дипломатите ни в чужбина ще продължат да вземат само част от командировъчните си и през 2012 г. Правителството реши размерът на тези средства да се замрази в сегашния вариант до края на следващата година, тъй като министерството е със силно ограничен бюджет. Работещите в дипломатическите ни служби ще получават пълния размер на командировъчните си от 1 януари 2013 г.

Забавачката на половин цена - срещу платени данъци, пише "Стандарт". Тази практика смята да въведе във Велико Търново кметът Даниел Панов.

Борисов в топ 10 на политиците спортисти, пише "24 часа". Българският премиер обходи световните новини през миналия месец като спечели гласуването за футболист на годината, надминавайки процентно дори Димитър Бербатов.

Премиер-министърът обясни този резултат като протестен вот срещу слабите стандарти на футболната игра в България. Но Борисов заслужава своето място в тази класация, защото има седми дан и черен колан в каратето.

20 000 лв. глоба за нежелан есемес, е водещата новина на "Телеграф". Такава ще е санкцията за мобилните оператори, ако раздават номерата ни на компании, които после ни облъчват с нежелани рекламни есемеси.

Това гласят новите поправки в Закона за електронните съобщения. GSM оператора ще можем да сменяме за 8 часа, уточнява Иван Вълков, ръководител на транспортната комисия в НС.

"Договорите няма да се удължават автоматично, а всеки един нов договор ще влиза в сила една седмица след като е бил подписан. Т.е. в рамките на 7 дена абонатът ще има право да се откаже от услугите на оператора, без да трябва да изплаща обезщетение за това", допълни г-н Вълков.

За "24 часа" изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, казва: "Слагаме край на заплатите в плик. Събрахме 20 млн. лв. от певци, артисти и футболисти. Хеликоптерът "донесе" 40 млн.

Настоявам да се знае, че няма как хората, които всеки ден демонстрират благосъстояние да не плащат нито лев данък. Вече работим по интегрирана система за събиране на дълговете.

Богатите сами ще си плащат храната на кучето и заплатите на прислугата, т.е. тези разходи не могат вече да бъдат "фирмени". Сигурен съм, че 90% от печалбите в тв игрите не са обявени.

Важно е все повече хора да си задават въпроса имат ли достатъчно официални доходи, за да си купят следващия имот или кола", заключи г-н Стефанов.

"При ГЕРБ България e на минус 10 млрд. лв.", твърди пред "Труд" Румен Овчаров, депутат от БСП.

"Страната има нужда от промяна и ново правителство. Предсрочни избори са възможни, защото партията на Борисов се срина в очите на хората само месец след изборите. Полетът на "ловешката" икономическа мисъл - във вашингтонското й изпълнение - доведе страната до невиждани не висоти, а дълбочини!

БСП направи едно простичко предложение - да се вдигне максималният осигурителен доход - от 2000 на 2900 лв. Не! Не се приема! Защо, ще дойдат три пъти повече пари от тези, които ще спести бюджетът от увеличаването на пенсионната възраст.

Финансовите експерименти на Борисов и Дянков ще струват на България 10 милиарда! Към края на мандата на това правителство България ще бъде на минус с 10 милиарда! И въпреки това още сме в криза. Кризата дойде в България с ГЕРБ и ще си отиде, когато ГЕРБ си отиде от властта", убеден е депутатът.

"Университетът ще прави вечерни курсове за ученици. България е малка страна и може да развива 3-4 големи културни центрове, не повече", казва в интервю за "Сега" преизбраният ректор на СУ проф. Иван Илчев.

"Неизбежно е да се върви към прием с матурата, но качеството й трябва да се вдигне. Водим преговори с различни училища и от следващата есен ще започнем подготовка на учениците, които твърдо са решени да учат в СУ.

Това ще са вечерни подготвителни курсове и хората, които ще ги посещават, ще имат гарантирано място в университета. Трябва много по-активно да привличаме магистри и това е пътят.

Университетът е не само място за получаване на конкретна квалификация, а нещо много по-широко - това е място за интелектуален диспут, място на интелектуална свобода, място, където студентът, независимо дали учи инженерни науки, медицина или литература, ще може да издигне общото си културно ниво.

Това много трудно може да става - не искам да обиждам никого - в сравнително по-малки градове", е тезата на проф. Илчев. 

Данъчни ще проверяват за първи път от дълги години насам финансовите дела на Българската православна църква, известява "Новинар". Според експерти от КТ "Подкрепа", църквата не плаща данъци, както и не покрива осигуровките на духовниците и хората, работещи в нея.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 19 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 47 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 3 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист