"24 часа": По-нисък ДДС, ако плащаш с карта
"24 часа": По-нисък ДДС, ако плащаш с карта   
Източник: vesti.bg
13
"По-нисък ДДС, ако плащаш с карта", е водещото заглавие за "24 часа".

Това ще обсъжда финансовото министерство с банкери и бизнеса. Облекчението можело да е временно за 1-2 години. Предложението е част от мерките за борба със сивата икономика, набелязани от екипа на финансовия министър Симеон Дянков.

Обмисляли и таванът за плащания в брой да се свие на 1500 от сегашните 5000 лв. Можело да има и социални стимули като предплатени карти и ваучери за плащания от болници, пощи, офиси и общини.

Преди дни от КТ "Подкрепа" предложиха допълнение към идеята на министър Тотю Младенов, според която глобата на работник, хванат без трудов договор, да отиде за покриване на неговите осигуровки.

Пред в. "Атака" президентът на синдикалната организация Константин Тренчев разяснява: "Нашата идея е следната: хваща се човекът, санкционира се работодателят, но се санкционира и работникът за определен период от време върху сума, която покрива осигурителните му задължения в рамките на минималната работна заплата.

Защото е много трудно да се докаже какви пари е взимал. Ние не сме следователи. Затова хваща се човека и се казва - приемаме, че си работил на минимална работна заплата и твоите осигурителни отношения към Здравната каса и НОИ са в такъв размер, затова ние ти налагаме санкция за 6 месеца назад или за 1 година, зависи.

По този начин ние искаме по-скоро да обърнем внимание на хората, че те не следва да встъпват в такива отношения, защото това нещо е против техните интереси. И когато този работодател не може да намери хора, които да му се вържат да работят без трудов договор, това нещо ще изчезне. Защото от това, първо, страда държавата, второ, страда самият човек, който се е съгласил на тази работа."

След няколкомесечно проучване на пазара на горива Комисията за защита на конкуренцията най-после произведе вчера две новини, констатира в. "Сега". Първата е, че започва разследване, за да разбере защо въпреки многото играчи на пазара на бензина и дизел у нас цените са подозрително близки и дали "ЛУКойл България" не злоупотребява с господстващото си положение. Втората е, че засекрети всички данни и изводи, събрани в току-що приключения сектор анализ на пазара на горива, който се очакваше с нетърпение.

"Класа" цитира директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов: "Лукойл" ще работи все едно, че има лиценз, докато съдът се произнесе. Той беше категоричен, че от рафинерията може да излиза гориво по начина, по който е било преди отнемането на лиценза.

В интервю за "Класа" Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании, коментира спора между държавата и "Лукойл".

Според него авиокомпаниите няма за какво да се притесняват, тъй като с проблема се ангажира държавната администрация. Но в бъдеще най-вероятно трябва да има алтернативен доставчик.

Съществува европейска регулация, според която, ако летището обслужва над 2 милиона пътници, то едлъжно да има и втори доставчик на горива. През летище София годишно минават около 3 милиона пътници и то има още един доставчик, който трябва да се захване по-енергично с тази работа...

Бургаското летище наближава да достигне 2 милиона пътници годишно и най-вероятно трябва да си избере втори доставчик на гориво.

"Смятам, че в тази посока трябва да се търси решението, така че в бъдеще да не се появяват сегашните съмнения и притеснения. Още повече конкуренцията е хубаво нещо", категоричен е Станулов.

Според Атанас Тасев, енергиен експерт, за "Лукойл" се води високопрофесионална игра.

В отговор на въпрос за "Новинар" той коментира противоречивите действия на правителството по повод на рафинерията: "Лукойл" не е просто бензиностанция или цистерна, а доста сложно технологично и организационно формирование. И тук възниква казусът... Досега нещо е направено, но очевидно е отсъствала комуникация между "Лукойл Нефтохим" и контролните органи на високо ниво

Кандидатът на ГЕРБ е фаворит на предстоящите президентски избори, макар да е неизвестен, пише "Сега", позовавайки се на Центъра за анализи и маркетинг.

Досега нито една от кандидат-президентските двойки не е поискала предварителна проверка за съпричастност към ДС, отбелязва "Монитор".

ГЕРБ е предоставила много голям списък с имена за предварителна проверка за съпричастност към ДС на кандидатите си за местните избори, казва в интервю за "Монитор" председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Това дава възможност партията да не бъде изправена пред изненади, защото предварителната проверка не е публична, а след това задължителната е публична, уточнява Костадинов.

"Изнудването не е в речника на СДС", е заглавието над интервю в "Труд"с депутата от "Синята коалиция" и говорител на СДС Ваньо Шарков.

"На местните избори целта е да имаме повече кметове, отколкото в момента. А за президентските - да стигнем до балотаж", посочва Шарков. Според него основният противник на СДС за президент е кандидатът на БСП. "Но няма да спестим своите критики и на кандидата на ГЕРБ за това, че произлиза от управляващите, които за 2 години провалиха излизането на страната от кризата", категоричен е депутатът.

"Труд" стряска със заглавие: "Всеки месец по едно дете убива". За шест месеца шест убийства, извършени от деца.Тревожната новина изскочи като факт от полицейската статистика, обобщаваща разкритите престъпления през първото полугодие на годината.

От 19 890 криминални деяния 3234 са били извършени от лица под 18 години. Тоест всяко шесто престъпление е дело на непълнолетен.

Традиционно обликът на детската престъпност се характеризира най-вече с кражбите, където цифрите за първите 6 месеца на т. г. също отчитат ръст. В периода януари - юни са разкрити 2327 кражби, извършени от деца, което е със 613 повече спрямо същия период на 2010 г., когато са били 1714.

Най-сериозно е увеличението при домовите кражби - 539, или с 236 повече от миналата година. Ръст има и при взломните кражби - 404 срещу 376 за м. г.

Брюксел алармира - има много оправдателни присъди по дела за корупция по високите етажи, за измами и др.

В интервю за "24 часа" Роман Василев, зам.- градски прокурор на София, коментира: "По отношение на корупцията сега за първи път от 20 г. има осъден съдия и този факт никъде не се коментира.

През 2008 г. в прокуратурата са образувани 42 досъдебни производства за корупция, през 2009 г. - 57, а през 2010 г. - 48.

Внесените обвинителни актове са 18 за 2008 г., 15 - 2009 г., и 20 за 2010 г. Осъдените през 2008 г. са 16, 2009 г. - 13, а 2010 г. - 15. Най-много са оправданите през 2007 и 2008 г. През 2009 г. са трима, а за м.г. - нула...

Оправдателните присъди за прокуратурата като цяло през 2010 г. са само 3 процента. Няма страна в ЕС, в която да са толкова малко. Не знам как е направен този извод и защо търпим критика от ЕК в тази насока", чуди се прокурор Василев.

Според "Труд" промени в законите ще въведат по-строги правила за младите шофьори. Те няма да имат право да шофират с позволените 0,5 промила алкохол в кръвта, а вечер ще трябва да карат с пълнолетен придружител.

Промените са записани и в проекта за Национална стратегия за подобряване на безопасността по пътищата до 2020 г. В същия документ се предвижда и допълнително обучение за шофьори над 65 г. заради промените в зрението и организма им с напредването на възрастта.

Залите и офисите в Националния дворец на културата ще продължат да се отдават под наем без конкурс, а чрез пряко договаряне, информира "Дневник".

Практиката, която се прилага от години при сключването на договори от комплекса и при смяната на ръководството му беше определена като незаконна, сега ще продължи с разрешението на правителството.

Кабинетът прие промени в правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества, в които има собственост. Така едноличното акционерно дружество НДК беше вкарано в специален списък на фирмите, които по изключение могат да дават имотите си под наем без конкурс.
Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 минута

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 8 минути

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 38 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 51 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 1 час

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 2 часа

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

<p>Половината китайски градове бавно потъват, ето каква е причината</p>

Проучване: Почти половината от най-големите китайски градове бавно потъват

Любопитно Преди 2 часа

Данните показват, че 45% от градските територии в Китай потъват по-бързо от 3 мм годишно

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 2 часа

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите