"24 часа": Пернишки бизнесмен ударил джакпота
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
16

Пернишкият бизнесмен Росен Русимов се похвали, че той е пуснал един от двата фиша, които спечелиха по 4,7 милиона лева от тотото в неделя, пише "24 часа".

Русимов е собственик на фирмите "Верига груп", "Витрен" и "Фламинго 002" за изработка на вериги и съсобственик на Централна ремонтна база в Перник.

Той призна, че е планирал как да изхарчи милионите, които щял да вземе от централата на тотото. Вече бил поръчал ново оборудване за ремонтната база, което щяло да глътне по-голямата част от джакпота.

Все още не е ясно кой е взел останалите 4,7 милиона, които паднаха в Бобошево. Главен "заподозрян" е братът на кмета, след като в понеделник мнозина вярваха, че градоначалникът е пуснал фиша с милионите.

В интервю за "24 часа" Петър Диков, главен архитект на София, очертава бъдещите проекти, свързани с новото лице на столицата:

"Метрото ще мине под "Цариградско шосе". Местим трасето на естакадата към "Хладилника", няма да сечем дървета в Борисовата градина. Планираме паркинг за 420 коли под пл. "Възраждане". Засега няма отредено място за втора джамия."

Най-вероятно до Нова година ЕК ще обяви решението си дали заменките на гори, направени от тройната коалиция, са нерегламентирана държавна помощ, информира "24 часа".

Очакванията на юристите, които ни защитават по случая, са негативни и държавата ни е заплашена от милиарди евро глоба, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов на дискусията "Чиста храна", организирана от "24 часа" и МЗХ.

Очаква се най-напред Брюксел да даде срок на България, в който да се поправят последиците от нерегламентираната държавна помощ - тоест или заменените гори да бъдат върнати на държавата, или да се внесат разликите в цените.

"Това няма да стане, защото по нашите закони излиза, че заменките са законни, и затова ЕК ще ни осъди да платим между 2 и 8 млрд. евро", каза министърът.

"Преса" цитира министъра на финансите Симеон Дянков, според когото живеем по-добре, но не го усещаме.

Със 147% повече даваме за пенсии, отколкото предишното правителство. За здравеопазване в мандата на ГЕРБ се дават всяка година със 700 млн. повече." Относно фискалния резерв министърът обясни, че към 31 юли 2009 г. той е бил 7,71 млрд. лв., а към септември 2012 г. е 7,171 млрд. лв. Анализът на изданието "разчита" думите на министъра като: "Поредните лъжи на министър Дянков".

"Дума" определя "финансовата стабилност на ГЕРБ като тотална измама". Такъв бе коментарът вчера на лидера на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията. Той представи предложенията на левицата за алтернативен бюджет и остро разкритикува бюджета на управляващите.

Изчисленията на социалистите показват, че за 3,5 години ГЕРБ е изхарчил 6,5 млрд. лв., които са дошли от фискалния резерв и направени нови заеми.

"Сега" обобщава: "Според Дянков народът и най-вече пенсионерите благоденстват при ГЕРБ". Сравненията, които използва за фон на равносметката финансовият министър, бяха изпадналата във фактически фалит Гърция и разходите на правителството на тройната коалиция в жизнено важни сфери като здравната и пенсионната.

Вицепремиерът стигна до парадоксалното заключение, че най-облагодетелствани са пенсионерите. За тях ГЕРБ ще отпусне над 9 млрд. лв. повече от предишния кабинет. Но пропусна да спомене, че според отчета на НОИ за 2011 г. за първи път, откакто има подобна статистика, пенсиите са загубили 2,1% от покупателната си способност, а за т.г. се очаква хората от третата възраст отново да обеднеят, макар и символично, с 0,2%, и то след вдигане на вдовишката добавка и на минималната пенсия.

Пред "Монитор" енергийният експерт проф. Атанас Тасев изразява позицията си, че: "Договорът с "Газпром" е изключително постижение. За десет години България ще спести близо 3 млрд. долара."

За четири години криза - 100% скок на младите безработни, публикува данни на Агенцията по заетостта "Труд". Два пъти са се увеличили безработните младежи до 29 г., през 2008 г. те са били 37 529 души, сега са 73 92.

Темпът е по-сериозен от общото увеличение на всички безработни в кризата, което е с 61%. Според Националния статистически институт, който брои и хората без регистрация в бюрата по труда, към юни т.г. безработните млади са повече - 124 500.

Основната причина е, че в кризата фирмите запазват най-опитните и квалифицирани служители.

"Капитал Daily" констатира, че кризата за българския бизнес не само не е отминала, но и ще продължи през следващата година. Надеждите на фирмите, че през 2012 г. дестабилизацията ще бъде преодоляна, не се оправдаха и прогнозите им за догодина са доста по-реалистични.

Това показват резултатите от Европейския икономически преглед за 2013 г. на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати Eurochambers, който проследява очакванията на компаниите в 26 европейски страни, включително и България. Данните за страната бяха представени от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

НАП се прицели в неплатените здравни вноски на студентите първокурсници, пише "Сега". На фона на 1,3 млн. здравно неосигурени българи Националната агенция по приходите реши да се прицели в студентите първокурсници за неплатени вноски през лятната ваканция.

В официално прессъобщение НАП предупреди, че около 70% от приетите в 1-ви курс студенти са на "една крачка" от прекъсване на здравните права, защото никой не ги е осигурявал за периода от края на учебната година до записване в университета.

По закон държавният бюджет е длъжен да осигурява редовно записаните в университет до навършване на 26 години, но правото възниква при придобиване на статут на студент.

Учениците също се осигуряват от държавата. За лятото обаче бъдещите студенти дължат минимална вноска от 16,8 лв. на месец, тъй като тогава се получава "дупка", в която трябва те сами да плащат вноските си.

Водещата тема на "24 часа" е подчинена на дискусията "Чиста храна", организирана от ежедневника и МЗХ. Предупредителен етикет "Вредно за вашето здраве" трябва да има на млечните продукти с палмово масло, както на цигарите. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини, каза министърът. Именно заради некачествената храна страната ни е на първо място в ЕС по сърдечно съдови заболявания и смъртност от тях.

В търговската мрежа се продава айран, в който има забранени консерванти - съобщи изпълнителният директор на "Лактима" - Велимир Бояджиев. Фирми изкупуват киселото мляко с изтекъл срок на годност, добавят му калиев сорбат и натриев бензоат - консерванти - и го предлагат на потребителите като айран.

"Има 430 млн. евро за просвета. Средствата са налични, но промените стават бавно. Европа иска повече висшисти", казва за "Труд" зам.-министърът на образованието Петя Ефтимова.

"Време е решението България да няма отделна програма за наука и образование - взето през 2006 г. - да бъде променено. Най-важните ни цели са свързани с "Европа 2020" - повишаване на броя на хората с висше образование, намаляване на броя на учениците, които напускат училище, и наличие на повече пари за наука", изреди приоритетните политики на министерството г-жа Ефтимова. 

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 49 минути

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 1 час

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 2 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 3 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната

е

Как се различават работните навици на Gen Z, милениелите и Gen Х

Любопитно Преди 3 часа

Важните въпроси са: кой е по-успешен и кой е по-надежден като служител

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

България Преди 3 часа

Причината за това е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Любопитно Преди 3 часа

Някои щастливи знаменитости бяха на точното място в точното време

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 3 часа

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 3 часа

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"

д

Извършен е опит за похищение на кораб източно от йеменския град Аден

Свят Преди 4 часа

Капитанът на кораба е съобщил, че е бил приближен от малка лодка, в която е имало пет-шест въоръжени хора

Никълъс Кейдж и синът му Уестън

Обвиниха сина на Никълъс Кейдж в побой над майка му

Любопитно Преди 4 часа

Към момента случаят се разследва от властите, за да се установи дали Уестън трябва да бъде съден

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Човекът и климатичните промени – търсете новия брой на списание ,,Мениджър“

Любопитно Преди 4 часа

Ще научите още как да си отгледате стартъп и какво се случва в туризма.

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

Свят Преди 4 часа

Земетресението е станало на дълбочина от около 10 километра

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 4 часа

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно във Враца

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно във Враца

България Преди 4 часа

В края на април то беше изведено от реанимация