"24 часа": Обещават вдигане на заплатите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Национална грипна епидемия ще бъде официално обявена от понеделник, пишат "Монитор" и "Телеграф" под глава.

Броят на заболелите от новия вирус A(H1N1) вероятно ще достигне 200 на 10 000 души население до края на седмицата, което е необходимата стойност за затваряне на училища и спиране на плановите операции, отбелязват те.

"Сега", също под глава, уточнява, че всички училища ще бъдат затворени, ако заболелите достигнат цитирания критичен праг.

Беше регистриран и пети смъртен случай, посочва вестникът.

Свършват маските, алармира "24 часа". Аптеките очакват 170 хил. маски - 50 хил. до петък, до седмица и останалите, посочва изданието.

България закъсня да поръча ваксини за свинския грип - сега сме на опашката в ЕС, пише в "24 часа" заместник-председателят на здравната парламентарна комисия д-р Ваньо Шарков под заглавие "Щом е пандемия, министърът да наруши закона".

Бившият финансов министър Евгений Желев поискал извънредно 3,78 млн. лв. във връзка с грипа, но на заседанието на МС му обяснили, че вирусът не е нищо особено, пише "24 часа" над стенограма от заседанието на предишния кабинет от 8 май.

Обещават вдигане на заплатите, пише под глава "24 часа".

Повишаване на доходите на българското население е магистрална цел в програмата за управление на правителството, която бе представена вчера.

Това обаче щяло да се случи при "фискална възможност", отбелязва изданието. Когато се направи административната реформа и се премахнат дублиращи функции и звена, част от спестените средства може да отидат за увеличение на заплатите на чиновниците, заявява в интервю за "24 часа" шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

По-добре е сега да затегнем колани, да влезем в еврозоната и да сме по-малко рискови за инвеститорите, отбелязва тя.

Свалят осигуровките за работници, пише "Телеграф".

Както и "24 часа", изданието отбелязва, че правителството ще промени съотношението на осигурителната вноска между държавата, работодателя и работника, като се намали осигурителната тежест от 12:10:8 процента за 2009 г. към 12:8,9:7,1 на сто за 2010 г. и се стимулира колективното трудово договаряне.

Борисов гони 157 цели до 2013 г., извежда "Труд" в заглавие за програмата.

Според 153-те страници българинът би трябвало да стане по-богат, по-защитен от бандити и похитители, да се движи по по-хубави пътища, отбелязва изданието.

Кабинетът обещава да намери работа на 300 000 души догодина, акцентира вестникът.

Според статия в "Труд" на бившия министър Николай Василев в проектобюджета за 2010 г. са заложени харчове повече от разумното, допуска се дефицит, не се реформира публичният сектор и се върви към дългосрочна нестабилност в пенсионната система.

"В бюджета липсват приоритети" извежда "Дума" над интервю с бившия финансов министър Пламен Орешарски.

Бойко Борисов е най-популярният лидер в Източна Европа в момента - с рейтинг от 70 процента той изпреварва дори руския президент Дмитрий Медведев (69 процента). Това пишат "24 часа", "Монитор" и "Труд", позовавайки се на американския изследователски център Pew.

20 г. след падането на Берлинската стена българите обаче се оказват сред най-разочарованите: от 76% през 1991 г. одобрението за демократичните промени спада на 52%, както и за прехода от социализъм към пазарна икономика.

"Изоставиха "Манифеста", за да запазят "Капиталът" извежда "24 часа" над интервю с президента от 1997 до 2001 г. Петър Стоянов.

Според него 10 ноември 1989 г. не е повод за възторг или национална гордост, защото е единствената дата в най-новата история на Източна Европа, която няма нищо общо с масовия граждански ентусиазъм на източноевропейците срещу комунизма.

"На 10.11. следобед всички ние, поданиците на социалистическа България, научихме, че Тодор Живков след изказана благодарност е свален от собствените си другари от Политбюро", отбелязва Стоянов.

Според него 20 г. след еуфорията, трябва да признаем, че основната причина да си отиде системата са били не гневът и протестът на източноевропейците, "нито достойната съпротива срещу режима на хора като Хавел, Валенса или българина Илия Минев, чиято смелост заслужава най-дълбокото ни уважение, а готовността на "посветените" да "фалират" системата, извличайки от това невиждани икономически облаги".

Президентът от 1990 до 1997 г. Желю Желев казва пред "Труд", че сред основните грешки на прехода е били, че не са били осъдени Тодор Живков, Политбюро, ЦК на БКП и пленумът за държавна измяна и национално предателство.

Според Желев най-успешното правителство на прехода е на Димитър Попов, защото е направило монетарната част на икономическата реформа, денонсирало е договора със СССР, подписало е за разпускането на СИВ, както че в него са влезли най-силните фигури от СДС и от БСП - Костов, Пушкаров, Луджев, Виктор Вълков, Папаризов и Томов.

Преходът все още не е свършил, казва пред "Монитор" президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Тоталитаризмът ни научи на лицемерие, отбелязва той.

Бюджетът ще е задача номер едно, казва пред "Пари" кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев.

Приоритет са метрото и отпадъците, е мнението на кандидата на ГЕРБ за столичен градоначалник Йорданка Фандъкова.

Банките и кабинетът ще работят за по-ниски лихви, пише под глава "Дневник".

Трезорите ще предложат до седмица на правителството мерки за подобряване на средата, в която работят и ако те се приложат, ще се създадат предпоставки за намаляване на лихвените нива по кредитите.

Това заявили банкери след среща с финансовия министър Симеон Дянков.

След това банките и министерството ще изготвят общо становище за облекчаване на условията.

Обсъждахме възможности за осигуряване на по-евтин ресурс от външните пазари и за по-добро усвояване на средствата от еврофондовете, а впоследствие ще набележим конкретни мерки за подобряване на икономическата среда, казва пред "Дневник" Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Такива могат да бъдат подобряване на правната защита на кредитора срещу недобросъвестни кредитополучатели и промяна в изискването за 100-процентова обезпеченост с държавни ценни книжа на бюджетни средства в търговски банки, е примерът, даден от Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Един милион фирми трябва да се пререгистрират до края на 2010 г., ако искат да продължат работата си, казва в интервю за "Новинар" и.д. шеф на Агенцията по вписванията Атанас Георгиев.

Според Закона за търговския регистър тогава изтича срокът търговците да се пререгистрират от съдилищата към агенцията.

По данни на Камарата на строителите за първите 9 месеца на годината в България приблизително 28 на сто от строителните компании са прекратили своята дейност, а намалението на поръчките е с 30-35 на сто.

Това пишат "Класа" и "Дума" във водещи материали. Цитират управителя на националната компания за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев.

74 англичани, закупили апартаменти в комплекс "Четири сезона" в Банско, не могат за влязат във владение на имотите си, алармира "Труд".

Полицаи държат контрабандата на цигари, пише "24 часа" над обширен материал. Според статистиката на "Булгартабак" държавата е ощетена с 600 млн. лв. годишно от нелегалния внос на папироси у нас.

Министерството на правосъдието ще предложи промени в Наказателния кодекс, според които блудството с дете да се наказва със затвор от 2 до 8 години, а не както досега - от една до 6 години, съобщава "Стандарт".

На бившия шеф на ДАНС Петко Сертов ще бъдат повдигнати 2 обвинения - за изтеклата скандална справка, както и за 8 "изгубени" секретни документа, пише "24 часа".

Сертов става обвиняем заедно със Станишев, извежда под глава "Атака".

Вадят царя от гората, пише "Стандарт" в челен материал за иска внесен в Софийския окръжен съд от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за възстановяването на държавната собственост върху гори, върнати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Темата е водеща за "Труд", "Новинар" и "Земя". Искът е придружен от около 16 тома доказателства.

Искаме да се върнат повече от 16 000 декара гори, а за изсечената дървесина внасяме иск за 5 000 000 лева, казва Найденов.

По думите му 56 дка от горите, за които държавата сега претендира, вече са продадени и затова се иска обявяване на нищожност на сделките.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 11 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 22 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 56 минути

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 1 час

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия