"24 часа": Избирателите повече от жителите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
21

Избирателите с 400 000 повече от жителите, пише "24 часа". Имащите право да гласуват за кмет и общински съветници се оказаха с над 400 000 повече от реално живеещите в България.

Това е показа.а проверка на вестника в избирателните списъци и данните от последното преброяване на населението. Според предоставена от ГРАО информация имащите право да гласуват на местните избори на 23 октомври са 6 514 917 души, а на президентския вот същия ден - 6 933 748.

По данни на НСИ от преброяването реално живеещите у нас граждани над 18 г. обаче са около 6 085 000.

"24 часа" се опита да установи на какво се дължат многото мъртви души в списъците, които може да се окажат решаващи за избора на президент. Защото за да бъде определен държавен глава на първи тур, трябва да са гласували повече от половината от имащите право на глас и за победителя да са пуснати над 50% от всички бюлетини.

Според новия Изборен кодекс списъците се съставят по постоянен адрес на избирателя. Те включват лицата над 18 г., като от тях са извадени 7430, лишени от свобода, и близо 7000, поставени под запрещение, тъй като имат умствени увреждания.

Освен това съгласно чл. 56 от Изборния кодекс от списъците за президентските избори трябва да бъдат заличени и имената на гражданите, които са заминали извън България 2 месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването им в ЦИК. Това става чрез подадена от МВР информация за напусналите страната.

Изненадващо от ГРАО обаче съобщиха, че не са получавали подобни данни от вътрешното ведомство и съответно не са заличавали избиратели.

"Сега" резюмира: Европа има сериозни съмнения за честността на изборите у нас.

Наблюдателите от ОССЕ са притеснени от възможни манипулации при броенето на бюлетините, от имуществения ценз за участие във вота и натиска върху кандидатите.

Изцяло платената медийна кампания застрашава принципа на равнопоставеност и създава имуществен ценз за участие във вота. Това отбелязват в междинния си доклад наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Доминирането на ГЕРБ в ръководствата на изборните комисии също крие рискове, пише в документа, с който "Сега" разполага.

Кърджали може да падне след 12 г. управление на ДПС, пише "Сега". За пръв път и турските, и българските гласове се разцепват, отбелязва изданието.

Цели семейства изчезват от избирателните списъци, съобщава "Дума". Все повече хора се оплакват, че ги няма в избирателните списъци, а хиляди българи зад граница буквално са лишени от правото си на глас.

"Без обяснение дори наш действащ посланик в чужбина не фигурира в избирателния списък и няма да може да гласува. Общо 468 000 български граждани са вкарани в забранителния списък за гласуване.

По принцип това би трябвало да са хора, които по закон нямат право на глас. В случая обаче едва 30 000 души попадат под ударите на закона, за останалите няма обяснение защо не фигурират в списъците", се посочва в публикацията.

В интервю за "Класа" Росен Плевнелиев, кандидат за президент от ГЕРБ, казва:

"Гласът на президента е силен, защото идва пряко от народа. Не си представяйте, че ще бъда третата ръка на премиера - имам собствена визия, собствена логика и достатъчно силно лично достойнство. Чувствам се подготвен и мотивиран.

На хората им омръзна до болка от потомствените политици, които говорят и действат по един и същи начин - с напразни обещания и красиви, но празни думи."

Аурата на Бойко Борисов засенчва изборите, пише в заглавие "Новинар" като цитира експертите от Института за социална интеграция Катя Колева и Стефан Георгиев. Те посочиха, че фигурата на Бойко Борисов се откроява 41 пъти във водещите новини на четири от ефирните телевизии и в 872 публикации в 5 национални всекидневника и 2 регионални в периода 7 септември - 15 октомври.

Меглена Кунева споделя пред "Стандарт": "Силата ми е, че нямам партия шапка. Сегашните президент и премиер изгониха инвеститорите. Лошото у нас е, че успяват връзкарите, а не най-добрите".

Тежка 2012 г. за България, е водещото заглавие на първа страница на в "Труд" по повод прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие, която очаква забавяне на ръста на икономиката. Причина за това е дълговата криза, в която са страните от еврозоната.

Моторът на българската икономика е износът, а той ще е затруднен заради затягането на коланите в еврозоната. България е в още по-неблагоприятна позиция заради затъналата в дългове Гърция. ЕБВР посочва, че тя ще дърпа надолу и Румъния, Сърбия, Албания.

"Дума" цитира думите на икономическия министър Трайчо Трайков, казани на вицепремиера Дянков: "Икономиката не се стимулира с облагане до смърт. Акцизът върху природния газ и метана трябва да се отлага възможно най-дълго", смята министърът на икономиката.

"Дневник" констатира: Газ много, трасета малко. Близо три години след газовата криза от януари 2009 г. страната ни е направила малко за енергийната си независимост. А тогава бяха определени основните приоритети за това - изграждане на междусистемни връзки с Румъния, Гърция и Турция.

Засега първите две изостават с по година - съответно за 2013 и 2014, а тази с Турция е на ниво "идеен проект". Другите цели предвиждаха разширение на хранилището в Чирен и създаване на второ край Галата.

Около тях също няма съществено движение - първото е още 450 млн. куб. метра вместо необходимите 900 млн., а второто на ниво пак "идеен проект".

Междувременно България продължава преговорите си с "Газпром" за доставки на природен газ след 2012 г., когато изтича срокът на досега съществуващите доставчици - "Овергаз", "Винтерсхал" (участие в тях има "Газпром") и 100% дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром експорт".

А между Русия и Украйна отново има искри за доставките и транзитните такси.

За "24 часа" д-р Желю Желев, президент на Република България 1990-1997г., споделя: "ДПС обичат да си придават повече тежест, отколкото имат. Например, че мирният етнически модел в България се дължал на тях. Това не е съвсем така. Разбира се, ако на мястото на Доган беше ислямист фанатик и имаше силно подкрепящо го ядро, нещата можеха да се развият много неприятно".

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

България Преди 13 минути

Срещата в двореца Долмабахче започна малко след 14:30 местно време

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 1 час

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 1 час

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 6 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца