"24 часа": Яко увъртане с тайните агенти
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
23

Добре облечени бизнесмени с прякори и охрана били привлечени за нещатни сътрудници на МВР.

Сред тях - Братя Галеви, Косьо Самоковеца, Маргините, Маджо. Това потвърдили пред "24 часа" бивш началник в Националната служба за сигурност и политик, стоял на върха на държавата, които се въздържат да застанат с имената си, тъй като става дума за класифицирана информация.

Твърди се, че и Иво Карамански е бил таен агент, отбелязва изданието.

Привличането на знаковите фигури било елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори.

Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали карти за нещатни сътрудници, коментира бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

Казва, че през 1997 г. е събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов.

Юлий Георгиев, шеф на НСС тогава, отрекъл да е раздавал карти. Твърди се, че при кабинета на НДСВ също изземвали карти, но не било ясно дали е станало.

Двамата източници на "24 часа" допускат, че това е бил елегантен начин част от политическите сили да използват финансовите ресурси на групировките по време на избори.

Знаковите фигури получавали документите, които им осигурявали "заслон" от разработки на службите. "

Определен кръг от хора, включително свързани с подземния свят, са имали такива карти. Те са раздавани основно от БОП, от СДВР и от други служби. Такива карти пак за нещатни сътрудници, но на НСС, масово са раздавани по времето на Жан Виденов", разказа Атанасов.

"24 часа" информира, че висши чиновници, близки до ДПС, са били в конфликт на интереси чрез европроекти. Това обявил източник, запознат с посоката на проверките, които води у нас ОЛАФ.

Службата подала сигнали на българското правителство за облагодетелстване по обществени поръчки на неправителствени организации, свързани с властта в последните 10 години.

Според информационната система ДАКСИ 10 министри и 21 зам. министри от тройната коалиция работят в сдружения, асоциации и фондации, които биха могли да кандидатстват с проекти по програми с европейски пари, отбелязва вестникът.

125-има са депутатите от 40-то народно събрание с участия в НПО. От партиите в тройната коалиция 40 са от Коалиция за България, 19 от НДСВ. Министри от ДПС нямат такива участия. Сред зам. министрите от движението са Раиф Мустафа, Юджел Атилла и Надежда Захариева. 14 депутати от ДПС начело с лидера на движението Ахмед Доган се изявяват в неправителствения сектор.

Разследването по разработката на службите "Лиана", за която се твърди, че е за незаконно финансиране на ДПС, е спряно, извежда "Сега" под глава.

Причината е, че извършителят на престъплението не е разкрит, казали от Софийската градска прокуратура. Наказателното производство е за престъпления по служба срещу неизвестни длъжностни лица от екоминистерството.

Магистрати обяснили, че разработката от 2006 г. наистина е визирала черна каса и конкретни лица, но те са били предупредени и това е провалило операцията.

Кой ще посмее да направи натривки от ръцете на Доган, пита съветникът по сигурността към столичната община и бивш следовател по тежки престъпления Ботьо Ботев във връзка с разследването смъртта на Ахмед Емин. 

По думите му това е трябвало да бъде направено, защото такива са правилата - да се вземат натривки от ръцете на всички, били тогава в резиденцията на Доган, където е намерен трупът на Емин.

За да се отхвърлят всички, по чиито ръце няма следи от стрелба с пистолет, и да останат онези, по чиито ръце ще бъдат установени такива следи.

Според Ботев поведението на Емин дотогава не поражда съмнения, че е човек с лабилна психика. "Какво предсмъртно писмо може да е някакво листче от личния му бележник, намерено във вътрешния джоб на сакото му? В моята дългогодишна практика нямам подобен случай", казва още той.

По думите му преди да е безспорно доказано, че не става дума за убийство, не може да се върви нататък.

България и Румъния са последните двe държави в ЕС, които нямат разследване в митниците, казва пред "Новинар" директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Според него е назрял въпросът за дебат по темата.

Над половината българи смятат, че нещата в България отиват на зле, а почти половината очакват ново влошаване на икономиката на страната в следващите дванадесет месеца.

Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл" специално за "Класа".

Три процента е спадът в доверието към правителството спрямо януари. Днес 39 на сто от българите заявяват, че имат доверие на правителството.

Борисов продължава да е най-харесваната политическа фигура за мнозинството българи. Регистрирана е една от най-ниските стойности при намеренията за гласуване за партия "Атака" - през февруари тя губи нови процент и половина и стига до 3 на сто в намеренията за гласуване, акцентира "Класа".

Политологът Андрей Райчев разсъждава в "Труд" върху призива на президента Георги Първанов "Да се разкрият икономическите досиета на прехода", както и върху това, че Меглена Кунева се прибра от Брюксел в София.

В лицето на посочените двама Бойко Борисов се сдоби не с опозиция, а с алтернатива, смята анализаторът. Според него главният политически въпрос на следващите година и половина (т. е. до президентските избори) е дали опозицията ще припознае и развие тези алтернативи.

Или ще се опита да създава трета, друга, "отчасти може би измислена".

Това, че миналата седмица беше завъртяно името на Меглена Кунева като кандидат-президент, може би не е най-добрият ход на НДСВ, казва в интервю за "Труд" Михаил Константинов от ЦИК.

Според него е по-добре за Кунева да излезе за малко извън прожекторите, защото освен хубавите неща, ще започнат да й се припомнят и лоши.

Да съчетаем местните избори и президентските в един ден, призовава той.

Според него е добре е в България да стане практика в същия ден, когато има национални избори,  да се провежда и национален референдум.

Има много въпроси, които висят - за тръбопроводите през страната, за ядрената енергетика, за американските бази и пр., отбелязва Константинов.

Английските консерватори окончателно изхвърлиха Яне Янев и неговата РЗС от партньорството, пишат "Монитор" и "Телеграф" на първите си страници.

Това ставало ясно от изказване на Димитър Абаджиев, който за първи път признал пред "Монитор", че това е и една от причините да напусне РЗС.

"Убеден съм, че поведението на Яне по време на обиколките из страната по никакъв начин не се съвместява с това на консерваторите във Великобритания". Според Абаджиев има и други причини, които той нямало да коментира на този етап.

Ще продължа да изпълнявам задълженията си и в министерството, защото с НОИ има много общи въпроси, става дума за една и съща материя.

Това казва в интервю за "Монитор" Христина Митрева, социалният зам.-министър, предложен за нов шеф на НОИ. Обмисляло се какви са опциите за отпадането на тавана на пенсиите.

Още 30 хил. души са останали без работа у нас през януари, съобщила за "Класа" финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, позовавaйки се на официалната статистика.

През декември освободените са били 17 хил. души. Основно безработните идват от строителния бранш, металургията и леката промишленост.

Жилищните кредити са се увеличили в края на януари с 15,8 на сто според статистиката на БНБ, фирменото кредитиране се е свило със 7.8 на сто, отбелязва "Пари" под водещо заглавие "Банките не вярват на фирмите".

Около 3,2 млн. лв. са регистрираните загуби на превозвачите заради блокадите на българо-гръцката граница към края на февруари.

Това пише "Монитор", цитирайки Койчо Русев от УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата.

Трябва да се промени Законът за Сметната палата, за да проверяваме и фирми с държавно участие, казва пред "Класа" председателят на Сметната палата Валери Димитров. Видяхме нещата от птичи поглед, сега е време за детайлите, отбелязва той.

"Стандарт" и "Дума" цитират на първите си страници "Мейл он сънди", според който британски инвеститори, дали милиони британски лири за апартаменти в Банско, са обвинили местна фирма за недвижимо имущество в незаконно присвояване на сградата и отказ да бъдат допуснати в нея.

Около 70 британски семейства платили общо над 6 милиона пауна за апартаментите преди две години. Затова планират да се съберат през март в Банско с искане да бъдат допуснати в хотелския комплекс "Четири сезона".

Те са си купили апартаментите чрез британската фирма "Рокарч естейтс", която е базирана в Лондон и осигурява български имоти за британски граждани.

От британската компания обаче твърдят, че са били излъгани от българския си бизнес партньор.

В театрите предстои закъснялата реформа, но тя не може да бъде направена "от раз" и ще бъде продължителна, докато се намерят най-добрите решения.

Това казва в интервю за "Стандарт" министърът на културата Вежди Рашидов. Забелязвам обаче, че артистите се ръководят от неистов страх от каквато и да е промяна, добавя той.

Почваме имотите на фолка в чужбина, извежда "Телеграф" над интервю с шефа на НАП Красимир Стефанов. Естрадният изпълнител Васил Найденов не можел да си спомни откъде са му доходите за последните 5 г., а фолкпевицата Андреа забравила да декларира десетки хиляди хонорари от участия в клубове.

Това съобщава "Телеграф" под глава, позовавайки се на източници от данъчните среди. "Бирници погнаха Васко Кеца за 3 имота", е заглавието там на "Новинар".

Американската легенда Боб Дилън ще изнесе концерт в София през юни, съобщават "Труд" и "24 часа", цитирайки официалния сайт на изпълнителя.

Шоуто на един от най-значимите изпълнители в историята на рок музиката в България ще е част от европейско турне, което ще премине през Румъния, България, Македония, Сърбия, Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Австрия.

Българката Радка Варимезова пее в "Аватар"- най-касовият филм за всички времена, съобщила за "Труд" Пепа Петрова от Лос Анджелис.

Гласът на българката звучи по време на кулминацията във фантастичния екшън, като за записите трябвало да се научи да пее на измисления извънземен език "нави".

Изпълненията на Варимезова са включени в 2 диска с музиката от филма.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Продават къщата на Фреди Меркюри

Продават къщата на Фреди Меркюри

Любопитно Преди 2 часа

"Тази къща е най-славната кутия за спомени, защото има такава любов и топлина във всяка стая", казва сегашната собственичка на имота

"Винаги на върха": 50-годишната Тайра Банкс възхити без грим (СНИМКИ)

"Винаги на върха": 50-годишната Тайра Банкс възхити без грим (СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Тайра Банкс показа естествен вид и зарадва феновете си със снимка

Русия забранява износа на бензин

Русия забранява износа на бензин

Свят Преди 3 часа

Забраната няма да важи за Евразийския икономически съюз, Монголия и Узбекистан, Южна Осетия и Абхазия

Сеул: Северна Корея доставя милиони снаряди на Русия

Сеул: Северна Корея доставя милиони снаряди на Русия

Свят Преди 3 часа

В замяна КНДР е получила около 9000 контейнера, предимно с храни

<p>Крайната мярка, която вбесява палестинските богомолци (ВИДЕО)</p>

В свещения ден на исляма: Как Израел и Палестина посрещат Рамазан

Свят Преди 3 часа

От началото на войната на 7 октомври израелските сили за сигурност не позволяват на мъже под 60-годишна възраст да влизат в джамиите

ВИП стаи и джакузита: Как живеят затворниците в Еквадор

ВИП стаи и джакузита: Как живеят затворниците в Еквадор

Свят Преди 3 часа

Най-малко 669 души са били убити в затворите през 2023 г.

Дженифър Анистън забрави емблематичната си прическа на Рейчъл в нова реклама

Дженифър Анистън забрави емблематичната си прическа на Рейчъл в нова реклама

Любопитно Преди 3 часа

В поредната реклама на куриерската служба актрисата забравя корените си от "Приятели"

НАТО и ЕС отрекоха да пращат войски в Украйна

НАТО и ЕС отрекоха да пращат войски в Украйна

Свят Преди 3 часа

ЕК: На равнище ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски

Алексей Навални

Траурни агенции отказват да организират поклонението пред Алексей Навални

Свят Преди 4 часа

"Някои от тях казват, че мястото е напълно заето. Други отказват, когато споменаваме фамилията "Навални", разкри говорителката на семейството

Нинова: Денков да обясни ще даваме ли войска на Украйна

Нинова: Денков да обясни ще даваме ли войска на Украйна

България Преди 4 часа

За БСП това означава въвличане пряко на България във война

<p>Писма разкриват &quot;любовен триъгълник&quot; с Джордж Харисън и Ерик Клептън</p>

Пати Бойд показа писмата от "любовния си триъгълник" с Джордж Харисън и Ерик Клептън

Свят Преди 4 часа

Бойд беше муза и за двамата през 60-те и 70-те години на миналия век

Удължават с месец забраната за износ на инсулини

Удължават с месец забраната за износ на инсулини

България Преди 4 часа

Гетов: Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има

Джо Байдън

Администрацията на Джо Байдън обяви пакет от 1,7 милиарда долара, за да сложи край на глада в САЩ

Свят Преди 4 часа

Финансирането надгражда 8 милиарда долара, които вече са посветени на борбата с глада през септември 2022 г.

На метри от училище: Кола блъсна ученичка на пешеходна пътека в Казанлък

На метри от училище: Кола блъсна ученичка на пешеходна пътека в Казанлък

България Преди 5 часа

Шофьорът на автомобила, възрастен човек, не видял пресичащото момиче

Бащата на Сашко от Перник с коментар за изчезналата Ивана

Бащата на Сашко от Перник с коментар за изчезналата Ивана

България Преди 5 часа

"Тя си е имала проблеми и решила да напусне дома“, коментира той

Внучката на Мусолини е била нападната в Страсбург

Внучката на Мусолини е била нападната в Страсбург

Свят Преди 5 часа

Тя заяви, че не предприема по-нататъшни действия, тъй като иска да "преодолее това"