"24 часа": Появи се българско село в делтата на Нил
"24 часа": Появи се българско село в делтата на Нил   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Нова мода за трафик на нелегални имигранти от Египет към България са засекли от българското посолство в Кайро, след като десетки египтяни са се явили в консулската служба, за да легализират сключени бракове с български гражданки от ромски произход.

За това алармира на първа страница "24 часа". Дипломатите ни са се усъмнили, след като двайсетина души от едно и също село край делтата на Нил ненадейно се оказали в свещен съюз с жени, пристигнали на безплатна екскурзия в Египет.

Президентът Георги Първанов ще заведе в новия си офис в Студентски град само дългогодишната си секретарка от "Дондуков" 2 Цветелина Канациева, разкрива "Монитор".

Освен нея той не възнамерявал да взема със себе други хора от досегашния си екип.

Канациева е доверено лице на Първанов от години, като му е била и лична секретарка на "Позитано" 20, докато той беше председател на БСП.

Хората с досиета няма да са лице на страната, категорично заявява в интервю за "Монитор" министърът на външните работи Николай Младенов.

Приоритетите през 2012 г. ще бъдат вътрешните реформи: "Трябва да изработим механизъм, който да отвори дипломатическите служби за младите и амбициозни дами.

До момента жените имаха по-малки шансове за реализиране в системaaта в сравнение с мъжете. Надявам се през 2012 г. това да се промени. Искахме да променим също така разбирането, че външното министерство е територия само на богоизбрани. Това са сложни и големи реформи."

По думите на министъра новият правилник на МВнР е инструментът, с помощта на който министерството ще се превърне в работеща администрация.

Парламентът трябва да плати 2,4 млн. лв. на Столичната община за това, че през последните 5 години ползва незаконно и в ущърб на кметството паркинга на пл. "Ал. Невски", коментира под глава "Труд".

Предложението внася в градския парламент в четвъртък съветникът Ангел Джамбазки (ВМРО). Народното събрание плаща 17 000 лв. на месец за 100 паркоместа, а трябва да дава 40 000 лв. според тарифата за "служебен абонамент", твърди той. И е категоричен, че кметството е предоставило площта на депутатите без решение на общински съвет.

Два закона в просветната сфера предстои да станат факт през новата година - за училищното и за висшето образование, пише "Стандарт".

В интервю за ежедневника просветния министър Сергей Игнатов посочва: "Обмисляме няколко мерки, свързани с намаляване на отсъствията и подобряване на дисциплината. Те обаче не са предмет на закона, а на стандарта за подкрепа на личностното развитие на ученика.

На първо място, искаме да бъде премахнато разделението между извинени и неизвинени отсъствия. Освен това ще се намали броят на отсъствията по неуважителни причини, след който следват дисциплиниращи мерки.

Смятаме също да ограничим броя на дните, в които семейството може да поиска детето да не е в клас по някакви причини"

На първа страница "Телеграф" стряска със заглавие: "Кожените палта пълни с отрова". Вестникът алармира, че якетата и аксесоарите от естествена кожа съдържат висока концентрация на опасни химикали.

Забавените заплати у нас вече гонят два милиарда лева, анонсира под глава "Стандарт". Само за година задълженията на фирмите към служителите са скочили с 126 млн. лв. Шокиращите цифри са от проучване на Българската стопанска камара към края на 2010 г.

Междувременно "Класа" цитира статистика според която безработицата в България намалява. Данни на Евростат показват, че от ноември 2010 г. до ноември 2011 г. коефициентът на безработица пада с повече от половин процентен пункт.

През ноември 2010 г. е бил 11,5 процента, а през същия месец на миналата година - 10,9%.

И през миналата година осигурените българи продължават да намаляват, а осигурителният доход - да изостава от очакванията на правителството, коментира под глава "Сега".

Това става ясно от последните данни на Националния осигурителен институт и държавната статистика. Около 300 000 работещи българи не внасят осигуровки, показва сравнение между данните за осигурените лица на НОИ и за заетостта на НСИ за третото тримесечие на 2011 г.

Според статистиката заетите са 3,018 млн. души, докато осигурените са 2,716 млн. Голяма част от тези хора вероятно изкарват пари на черно и затова не внасят осигуровки.

На 17 февруари трябва да стане ясно защо 9 страни от ЕС продължават да ограничават достъпа на български работници до трудовите си пазари, въпреки становищата на Европейската комисия и на Европарламента, че така се нарушава едно от основните правила в общността - за свободно движение на хора, пише "Сега".

Комисията дори излезе със специален анализ, в който доказа, че българските и румънските работници по никакъв начин не влияят негативно на европейските трудови пазари.

Близо 400 000 българи са се върнали от чужбина у нас заради кризата в последните 2-3 години, допълва "Преса".

Завърналите се масово изчакват подобряване на икономическата ситуация зад граница, за да заминат отново, и са си запазили каналите за това, коментира Духомир Минев от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Да си купиш бизнес, по света понякога може да струва милиони или дори милиарди, докато у нас инвеститорите купуват и продават компании и идеи средно за 500 хил. евро, анонсира на първа страница "Класа".

Именно подобен род бизнес начинания се реализират най-лесно и бързо в условията на криза и всичко, което е над тази цена, много трудно се продава у нас, съобщава за вестника Никола Стоянов, управляващ директор на консултантската компания, занимаваща се с бизнес сливания и придобивания.

30% от българите са оптимисти за 2012 година, сочи проучване цитирано от "Класа". Като цяло данните показват увеличение на оптимистите, спрямо същия период миналата година.

Според водещата новина на "Преса" данъчните започват да привикват в офисите си всички късметлии, които са спечелили по над 20 000 лева от телевизионни игри на знанието или такива, свързани с други умения.

Причината е, че спечелилите от музикални състезания, в които се използват интелект или красота, са се разсеяли и не са декларирали извънредния доход.

Данъчните влизат и социалната мрежа Facebook, допълва по темата "Стандарт". Целта не е да дебнат данъкоплатците за покупки на луксозни вещи и укрити доходи, а да бъдат по-близо до хората.

Близо 400 баровци от София са били записани в черен списък на прокуратурата и се разследват за финансови далавери, пише "Монитор".

Съмнителните богаташи били набелязани по време на акциите "Тузари" и "Хеликоптер", в които държавното обвинение партнира на Националната агенция по приходите и МВР.

Кризата е златен шанс за България, смята Христо Пирински, професор по финанси в университета "Джордж Вашингтон" САЩ. В отговор на въпрос за "Труд" той анализира:

"България трябва да открие относителното си предимство като нация и постепенно да изгради икономиката си около него. Ние никога не сме били голям играч на световните пазари.

Трябва да се научим как се изграждат фирми, дори цели индустрии, как те да бъдат позиционирани в глобалното пазарно пространство, да са конкуренти и да побеждават."

В интервю за "24 часа" Нона Караджова, министър на околната среда и водите, посочва няколко начина за пестене на вода:

"Когато си мием зъбите и когато мъжете се бръснат, да спираме чешмите. Това ще спести десетки милиони кубични метри вода годишно. Лек ремонт на кранчетата и тоалетните казанчета, които текат, къпането за 5 минути вместо за 25 са все начини да се спести вода."

Караджова допълва още, че вече са осигурени 180 млн. лв. и през 2013 г. ще започне строителството на три нови язовира - "Пловдивци", "Нейковци" и "Луда Яна". Предвижда се и рехабилитация на "Христо Смирненски". "

На първа страница "Капитал Daily" извежда като водеща новина: АЕЦ "Козлодуй" оскъпява тока за индустрията. Бизнес организации поискаха последният търг за продажбата на енергия от централата да бъде анулиран.

"Един икономист струва 693 лв." е заглавието над интервю в "Труд" с ректора на УНСС Стати Статев. Държавната субсидия във висшето учебно заведение намалява и в замяна управляващите прехвърлят част от финансовия товар на студентите, посочва Статев.

"Няколко пъти съм заявявал, че не е редно дори в трудни икономически времена проблемът с парите, който е между държавата и университета, да се превърне в проблем между студентите и ръководството на висшето училище", коментира ректорът и допълва:

"Тази промяна дори не беше дискутирана с младите хора. Оттам идва студентското недоволство, както и нашата позиция - тази година няма да повишаваме таксите."

Пред "Преса" Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд заявява, че реформата без дебати е обречена.

"Когато се появи идеята за специализирания наказателен съд още през май 2010 г., заявих, че настоявам за широка обществена дискусия, както и да се каже колко ще струва начинанието, за да знаят хората цената.

Ако тази дискусия се беше състояла и се бяха чули мненията на професионалистите, вероятно много от препъни-камъните щяха да бъдат избегнати.

Много от законовите промени, които се случиха в последните 20 години, бяха насочени все към това, да се установи някаква доминантна политика, на другите власти над съдебната", аргументира се Груев.

"Най-големите шампиони по конфликт на интереси са кметове, общински съветници, управители на общински предприятия. Имаме сигнали и срещу магистрати. Както и за нарушения при усвояване на фондовете на ЕС", подчертава в интервю за "Труд" шефът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

По думите му колкото по-високо във властта е някой, толкова конфликтът при него е по-укорим.

"Но и множеството нарушения на редови чиновници рушат доверието на гражданите в тези, които ги управляват", казва още Златанов.

В интервю за "24 часа" шефът на СДВР Валери Йорданов разкрива подробности около престъпленията в столицата. По думите му в момента има около 4-5 групи, които се занимават с наркотици в района на София.

През 2011 г. има 25 629 престъпления което е с около 5000 по-малко от предходната година. Разкриваемостта е около 36,3%", посочва Йорданов.

Софийският градски съд е запорирал имоти за близо 915 000 лв. на Димитър Славчев-Нощния и за още над 80 000 лв. на Михаил Стоянов-Хакера, отбелязва "Труд". Двамата са сочени за лидери на организираната престъпна група от българи, задържана при международната операция "Шок" през лятото на миналата година.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Побой и грабеж в хижа „Лескова” край Своге

Побой и грабеж в хижа „Лескова” край Своге

България Преди 1 час

Задържани са трима от нападателите

Готвят стачка във външно министерство

Готвят стачка във външно министерство

България Преди 1 час

Служители: Системно недофинансиране на МВнР

Сергей Шойгу

Шойгу за мобилизацията: Към руската армия се присъединиха над 200 000 души

Свят Преди 4 часа

Официалната цел е в армията да бъдат взети 300 хиляди запасняци, които имат военен опит и полезни умения

Разследват полицейски чадър след катастрофата със загиналия французин

Разследват полицейски чадър след катастрофата със загиналия французин

България Преди 5 часа

Служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприели съответните действия

.

Сексуално разстройство или лош секс? Как да разберем

Любопитно Преди 6 часа

Сексуално разстройство или лош секс?

.

Малко театрална и с щипка лудост: Женствеността се завърна в Париж

Любопитно Преди 6 часа

Петте основни тенденции от Парижката седмица на модата

ЕП прие закон за единно зарядно в ЕС

ЕП прие закон за единно зарядно в ЕС

Технологии Преди 7 часа

USB-C трябва да бъде единен стандарт за зарядно устройство на всички мобилни устройства

<p>Българска рисунка на&nbsp;Елизабет II ще бъде изложена в Лондон</p>

Рисунка на Елизабет II, направена от българче, ще бъде изложена в Лондон

България Преди 7 часа

Рисунката е направена от Аслу Пейчева от 4б клас

Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е Калоян Гешев

Българче e световен шампион по скоростно смятане на ум

Любопитно Преди 7 часа

Калоян постигна невероятните 2217 точки, с които спечели златния медал и световната титла

бсп Кирил Добрев и Крум Зарков корнелия

Кирил Добрев: Нарушиха ми правата, затова подадох жалба

България Преди 7 часа

Според него Корнелия Нинова трябва да обясни на членовете и симпатизанти на БСП, защо само за една година е успяла да изгуби 800 хил. гласа

Ревюто на дизайнерката Стела Маккартни на Седмицата на модата в Париж беше колкото панаир на изкуството, толкова и новаторско представяне на пролетната ѝ колекция, изпъстрена с цветни проблясъци. Принос към моделите имаше емблематичният японски съвременен художник Йошитомо Нара.

Панаир на изкуството и новаторство: Стела Маккартни в Париж

Любопитно Преди 7 часа

Най-забавните визии са изцяло цветни, като например тебеширеножълт топ и панталон, съчетани с черни джапанки

Блестящ галаконцерт с лауреатите на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

Блестящ галаконцерт с лауреатите на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

Любопитно Преди 7 часа

Истински празник на операта представиха на публиката учениците от XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет на 2 октомври в зала България

.

Зеленски подписа указ, отказващ преговори с Путин; Кремъл отговори

Свят Преди 7 часа

Путин не знае значението на думите чест и достойнство, каза още той

От ерата на компютърните зали до изкуствения интелект

От ерата на компютърните зали до изкуствения интелект

Любопитно Преди 8 часа

"Ардес" - един бизнес, който не спира да се развива

Сара Джесика Паркър загуби скъп човек: Винаги ще липсваш у дома

Сара Джесика Паркър загуби скъп човек: Винаги ще липсваш у дома

Свят Преди 8 часа

"Ще се грижим добре за мама, която ти боготвори 54 години", пише актрисата в профила си в Instagram

Хакери пуснаха данни на ученици, заради кибероткуп

Хакери пуснаха данни на ученици, заради кибероткуп

Технологии Преди 8 часа

Групата е искала от американски училища пари, за да не публикува информацията