"24 часа": Появи се българско село в делтата на Нил
"24 часа": Появи се българско село в делтата на Нил   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Нова мода за трафик на нелегални имигранти от Египет към България са засекли от българското посолство в Кайро, след като десетки египтяни са се явили в консулската служба, за да легализират сключени бракове с български гражданки от ромски произход.

За това алармира на първа страница "24 часа". Дипломатите ни са се усъмнили, след като двайсетина души от едно и също село край делтата на Нил ненадейно се оказали в свещен съюз с жени, пристигнали на безплатна екскурзия в Египет.

Президентът Георги Първанов ще заведе в новия си офис в Студентски град само дългогодишната си секретарка от "Дондуков" 2 Цветелина Канациева, разкрива "Монитор".

Освен нея той не възнамерявал да взема със себе други хора от досегашния си екип.

Канациева е доверено лице на Първанов от години, като му е била и лична секретарка на "Позитано" 20, докато той беше председател на БСП.

Хората с досиета няма да са лице на страната, категорично заявява в интервю за "Монитор" министърът на външните работи Николай Младенов.

Приоритетите през 2012 г. ще бъдат вътрешните реформи: "Трябва да изработим механизъм, който да отвори дипломатическите служби за младите и амбициозни дами.

До момента жените имаха по-малки шансове за реализиране в системaaта в сравнение с мъжете. Надявам се през 2012 г. това да се промени. Искахме да променим също така разбирането, че външното министерство е територия само на богоизбрани. Това са сложни и големи реформи."

По думите на министъра новият правилник на МВнР е инструментът, с помощта на който министерството ще се превърне в работеща администрация.

Парламентът трябва да плати 2,4 млн. лв. на Столичната община за това, че през последните 5 години ползва незаконно и в ущърб на кметството паркинга на пл. "Ал. Невски", коментира под глава "Труд".

Предложението внася в градския парламент в четвъртък съветникът Ангел Джамбазки (ВМРО). Народното събрание плаща 17 000 лв. на месец за 100 паркоместа, а трябва да дава 40 000 лв. според тарифата за "служебен абонамент", твърди той. И е категоричен, че кметството е предоставило площта на депутатите без решение на общински съвет.

Два закона в просветната сфера предстои да станат факт през новата година - за училищното и за висшето образование, пише "Стандарт".

В интервю за ежедневника просветния министър Сергей Игнатов посочва: "Обмисляме няколко мерки, свързани с намаляване на отсъствията и подобряване на дисциплината. Те обаче не са предмет на закона, а на стандарта за подкрепа на личностното развитие на ученика.

На първо място, искаме да бъде премахнато разделението между извинени и неизвинени отсъствия. Освен това ще се намали броят на отсъствията по неуважителни причини, след който следват дисциплиниращи мерки.

Смятаме също да ограничим броя на дните, в които семейството може да поиска детето да не е в клас по някакви причини"

На първа страница "Телеграф" стряска със заглавие: "Кожените палта пълни с отрова". Вестникът алармира, че якетата и аксесоарите от естествена кожа съдържат висока концентрация на опасни химикали.

Забавените заплати у нас вече гонят два милиарда лева, анонсира под глава "Стандарт". Само за година задълженията на фирмите към служителите са скочили с 126 млн. лв. Шокиращите цифри са от проучване на Българската стопанска камара към края на 2010 г.

Междувременно "Класа" цитира статистика според която безработицата в България намалява. Данни на Евростат показват, че от ноември 2010 г. до ноември 2011 г. коефициентът на безработица пада с повече от половин процентен пункт.

През ноември 2010 г. е бил 11,5 процента, а през същия месец на миналата година - 10,9%.

И през миналата година осигурените българи продължават да намаляват, а осигурителният доход - да изостава от очакванията на правителството, коментира под глава "Сега".

Това става ясно от последните данни на Националния осигурителен институт и държавната статистика. Около 300 000 работещи българи не внасят осигуровки, показва сравнение между данните за осигурените лица на НОИ и за заетостта на НСИ за третото тримесечие на 2011 г.

Според статистиката заетите са 3,018 млн. души, докато осигурените са 2,716 млн. Голяма част от тези хора вероятно изкарват пари на черно и затова не внасят осигуровки.

На 17 февруари трябва да стане ясно защо 9 страни от ЕС продължават да ограничават достъпа на български работници до трудовите си пазари, въпреки становищата на Европейската комисия и на Европарламента, че така се нарушава едно от основните правила в общността - за свободно движение на хора, пише "Сега".

Комисията дори излезе със специален анализ, в който доказа, че българските и румънските работници по никакъв начин не влияят негативно на европейските трудови пазари.

Близо 400 000 българи са се върнали от чужбина у нас заради кризата в последните 2-3 години, допълва "Преса".

Завърналите се масово изчакват подобряване на икономическата ситуация зад граница, за да заминат отново, и са си запазили каналите за това, коментира Духомир Минев от Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Да си купиш бизнес, по света понякога може да струва милиони или дори милиарди, докато у нас инвеститорите купуват и продават компании и идеи средно за 500 хил. евро, анонсира на първа страница "Класа".

Именно подобен род бизнес начинания се реализират най-лесно и бързо в условията на криза и всичко, което е над тази цена, много трудно се продава у нас, съобщава за вестника Никола Стоянов, управляващ директор на консултантската компания, занимаваща се с бизнес сливания и придобивания.

30% от българите са оптимисти за 2012 година, сочи проучване цитирано от "Класа". Като цяло данните показват увеличение на оптимистите, спрямо същия период миналата година.

Според водещата новина на "Преса" данъчните започват да привикват в офисите си всички късметлии, които са спечелили по над 20 000 лева от телевизионни игри на знанието или такива, свързани с други умения.

Причината е, че спечелилите от музикални състезания, в които се използват интелект или красота, са се разсеяли и не са декларирали извънредния доход.

Данъчните влизат и социалната мрежа Facebook, допълва по темата "Стандарт". Целта не е да дебнат данъкоплатците за покупки на луксозни вещи и укрити доходи, а да бъдат по-близо до хората.

Близо 400 баровци от София са били записани в черен списък на прокуратурата и се разследват за финансови далавери, пише "Монитор".

Съмнителните богаташи били набелязани по време на акциите "Тузари" и "Хеликоптер", в които държавното обвинение партнира на Националната агенция по приходите и МВР.

Кризата е златен шанс за България, смята Христо Пирински, професор по финанси в университета "Джордж Вашингтон" САЩ. В отговор на въпрос за "Труд" той анализира:

"България трябва да открие относителното си предимство като нация и постепенно да изгради икономиката си около него. Ние никога не сме били голям играч на световните пазари.

Трябва да се научим как се изграждат фирми, дори цели индустрии, как те да бъдат позиционирани в глобалното пазарно пространство, да са конкуренти и да побеждават."

В интервю за "24 часа" Нона Караджова, министър на околната среда и водите, посочва няколко начина за пестене на вода:

"Когато си мием зъбите и когато мъжете се бръснат, да спираме чешмите. Това ще спести десетки милиони кубични метри вода годишно. Лек ремонт на кранчетата и тоалетните казанчета, които текат, къпането за 5 минути вместо за 25 са все начини да се спести вода."

Караджова допълва още, че вече са осигурени 180 млн. лв. и през 2013 г. ще започне строителството на три нови язовира - "Пловдивци", "Нейковци" и "Луда Яна". Предвижда се и рехабилитация на "Христо Смирненски". "

На първа страница "Капитал Daily" извежда като водеща новина: АЕЦ "Козлодуй" оскъпява тока за индустрията. Бизнес организации поискаха последният търг за продажбата на енергия от централата да бъде анулиран.

"Един икономист струва 693 лв." е заглавието над интервю в "Труд" с ректора на УНСС Стати Статев. Държавната субсидия във висшето учебно заведение намалява и в замяна управляващите прехвърлят част от финансовия товар на студентите, посочва Статев.

"Няколко пъти съм заявявал, че не е редно дори в трудни икономически времена проблемът с парите, който е между държавата и университета, да се превърне в проблем между студентите и ръководството на висшето училище", коментира ректорът и допълва:

"Тази промяна дори не беше дискутирана с младите хора. Оттам идва студентското недоволство, както и нашата позиция - тази година няма да повишаваме таксите."

Пред "Преса" Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд заявява, че реформата без дебати е обречена.

"Когато се появи идеята за специализирания наказателен съд още през май 2010 г., заявих, че настоявам за широка обществена дискусия, както и да се каже колко ще струва начинанието, за да знаят хората цената.

Ако тази дискусия се беше състояла и се бяха чули мненията на професионалистите, вероятно много от препъни-камъните щяха да бъдат избегнати.

Много от законовите промени, които се случиха в последните 20 години, бяха насочени все към това, да се установи някаква доминантна политика, на другите власти над съдебната", аргументира се Груев.

"Най-големите шампиони по конфликт на интереси са кметове, общински съветници, управители на общински предприятия. Имаме сигнали и срещу магистрати. Както и за нарушения при усвояване на фондовете на ЕС", подчертава в интервю за "Труд" шефът на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

По думите му колкото по-високо във властта е някой, толкова конфликтът при него е по-укорим.

"Но и множеството нарушения на редови чиновници рушат доверието на гражданите в тези, които ги управляват", казва още Златанов.

В интервю за "24 часа" шефът на СДВР Валери Йорданов разкрива подробности около престъпленията в столицата. По думите му в момента има около 4-5 групи, които се занимават с наркотици в района на София.

През 2011 г. има 25 629 престъпления което е с около 5000 по-малко от предходната година. Разкриваемостта е около 36,3%", посочва Йорданов.

Софийският градски съд е запорирал имоти за близо 915 000 лв. на Димитър Славчев-Нощния и за още над 80 000 лв. на Михаил Стоянов-Хакера, отбелязва "Труд". Двамата са сочени за лидери на организираната престъпна група от българи, задържана при международната операция "Шок" през лятото на миналата година.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС одобри "Модерна" за деца от 12 до 17 години

ЕС одобри "Модерна" за деца от 12 до 17 години

Теми в развитие Преди 6 часа

Това съобщиха от здравното министерство

МВнР предлага промени за гласуването в чужбина

МВнР предлага промени за гласуването в чужбина

България Преди 7 часа

Българските граждани в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация, предлага министърът на външните работи

Тържествена смяна на караула в замъка Уиндзор

Традицията се завръща: Тържествена смяна на караула в замъка Уиндзор

Теми в развитие Преди 7 часа

Очаква се традицията скоро да бъде възобновена и в Лондон

"Има такъв народ" разговаря с "Демократична България"

"Има такъв народ" разговаря с "Демократична България"

България Преди 8 часа

"Проведохме конструктивни разговори", заяви Тошко Йорданов

Разбиха международна група, превозвала нелегални мигранти

Разбиха международна група, превозвала нелегални мигранти

България Преди 8 часа

Задържани са общо 11 лица, пет от които от България

Планинско приключение с теснолинейката Септември-Добринище

Планинско приключение с теснолинейката Септември-Добринище

Любопитно Преди 9 часа

Лятото може да е зелено и освежаващо приключение в планината

Снимката е илюстративна

Студен фронт от Антарктика донесе сняг и студ в Южна Африка

Свят Преди 9 часа

В Южното полукълбо сега е зима и снеговалежите не са необичайни

Докладът на САЩ за инвестиционния климат в страните: Къде е България

Докладът на САЩ за инвестиционния климат в страните: Къде е България

България Преди 9 часа

Излезе ежегодният доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в държавите по света

Снимката е илюстративна

На 30 минути от София: Къщата, обитавана от духове и демони, която никой не иска

Любопитно Преди 9 часа

Легенди гласят, че дори двама майстори, наети преди години да я ремонтират, преспали в нея и сънували един и същи кошмар

Островите Сиес

6 уникални места в Европа, за които не сте чували

Любопитно Преди 10 часа

Красота, история и чар - много места в Европа отговарят на тези критерии. Ето няколко, за които вероятно не сте чували

<p>Дете е в болница след побой на детска площадка&nbsp;&nbsp;</p>

13-годишно момче е в болница след побой на детска площадка

България Преди 10 часа

За нападението е обвинен 30-годишен мъж

Снимката е илюстративна

Русия „води с една дължина“ в разработването на хиперзвукови оръжия

Свят Преди 10 часа

„Никой освен Русия няма такива, но всички искат да имат“

Красива церемония на Олимпийския стадион в Токио

Красива церемония на Олимпийския стадион в Токио

Свят Преди 10 часа

Част от състезанията вече започнаха

Снимката е илюстративна

СЗО: Пандемията ще окаже дългосрочно въздействие върху психичното здраве на хората

Свят Преди 11 часа

"Пандемията шокира целия свят: починаха повече от четири милиона души, стабилността на доходите беше подкопана, семейства и общности - разделени, фалираха предприятия"

<p>Има ли дрехи, които предпазват&nbsp;от Covid-19</p>

Солена глоба за фирма, убеждаваща, че дрехите ѝ предпазват от Covid-19

Свят Преди 11 часа

Съдът реши, че това твърдение е "експлоататорско, хищническо и потенциално опасно"

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов на изслушването му пред НС

Министър Янаки Стоилов: Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество

България Преди 12 часа

Министърът на правосъдието заяви, че ВСС не е разгледал това, което вчера е обсъждал 7 часа