"24 часа": Богато трио посяга към властта
Източник: Георги Димитров-Бруно
20

"Децата без чанта на училище" е водещото заглавие на "24 часа". В интервю за вестника министър Игнатов обяви, че учениците ще имат по два комплекта учебници - единият за вкъщи, другият за училище. "Очакваме учителите да напишат най-хубавите учебници.

Спира криенето на проверители на матури в тайни зали, ще пишат бележки по интернет. Въпросите за гимназията ще приличат на тези, с които ни оценяват от Европа", очерта акцентите за промяна през учебната година министърът.

От "Труд" смятат, че: "Новата учебна година тръгва със старите проблеми".

Българите са "особен тип славяни", показват резултатите от генетичното проучване "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ", публикувано от "Новинар".

Изследването разбива хипотезата, че българите имат тюркски произход. Древните българи са индоевропейци, заедно със славяните и траките. Ние сме нещо средно между славяни и средиземноморци. По генетичен код се приближаваме най-много до хървати и поляци. Най-типични славяни пък са руснаците.

"Новинар" цитира политолози, според които: "Плевнелиев може да се окаже катастрофа за Борисов". Политологът Евгени Дайнов смята, че регионалният министър в оставка не иска да бъде президент. Именно затова ще последва една слаба кампания, тъй като Плевнелиев "е почтен човек" и не може да лъже.

Подобно становище изразява и неговата колежка Татяна Буруджиева. Според нея Плевнелиев не трябва да става президент, а да си остане в строителното ведомство.

Социлозите смятат, че Плевнелиев е изключително одобряван и харесван от хората. По думите на шефката на МБМД Мира Радева последните данни сочат, че той събира много повече избиратели, отколкото неговите основни опоненти - независимата Меглена Кунева и претендентът на БСП Ивайло Калфин.

На първа страница "Атака" съобщава: "Кунева се прегърна с Алексей Петров". Жълтата кандидатка за "Дондуков" 2 подкрепила според вестника обвиняемия по делото срещу криминалния "Октопод". Така засилила подозренията, че от самото начало на кандидатирането си за президент тя е свързана с Алексей Петров. "Мораториум върху партиите е запрещение на политическия модел", каза Кунева, заставайки на страната на бившата барета, който иска референдум за мораториум върху политическите партии, каквото и да означава това.

Вестникът прави профил на претендента на БСП Ивайло Калфин: "Калфин" ще се казва третият мандат на Гоце. "Безличен и безсолен, скован и вечно притеснен как изглежда, той е класическият апаратчик, добрал се до върха по пътя на охлюва в баснята на Стоян Михайловски - чрез пълзене. Лишен от всичко, което влиза в представите за харизма - дар слово, чувство за хумор, усет за момента и пр. - бившият съветник на Гоце не е човек за политическата сцена. Неговата стихия е задкулисието".

"24 часа" обобщава: "Богато трио посяга към "Дондуков" 2". Росен Плевнелиев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин - основните претенденти за президент - имат имоти и за внуците. Само Волен Сидеров си няма нищо.

България е изпълнила техническите изисквания за влизане в Шенген и сме убедени, че това ще се случи, и е желателно да се случи в най-близко бъдеще, е коментарът на президента на Унгария д-р Пал Шмит, отразен от "Класа". Думите са казани на съвместната пресконференция с българския президент Георги Първанов. Първанов отбеляза единната позиция на двете страни за развитието на ядрената енергетика, усилията им за реализирането на повече проекти като НАБУКО и "Южен поток".

"Правителството има амбицията да повиши всички пенсии от 1 януари 2012 г. Вероятно ще има ресурс за това увеличение", цитира думите на министър Тотю Младенов "24 часа". Министърът подчерта, че през 2012 г. доходите също ще растат. Изказването на ръководителя на социалното ведомство предизвика гнева на премиера. "Обадих се на министър Младенов и му казах - друг път да не коментира нищо преди решение на Министерския съвет", препредаде думите си Борисов.

"Компютър ще следи докторите" е заглавието на разработената от "Труд" тема днес. Сигурно много българи няма да повярват (докато не стане факт), но след 2 години, или през есента на 2013 г., всеки от нас трябва да има електронно здравно досие. Част от него ще са електронният картон на болния, електронни рецепти и болнични листове. За създаването на е-здравно досие Европа ни даде 9,7 млн. лв.

До 2013-а българинът може да разчита на полезни е-регистри: регистърът за ин витро процедурите, регистър на ражданията, регистър по инвазивна кардиология, регистър, който ще дава шанс да се получава ТЕЛК с една седмица по-рано, до часове ще научаваме и за върлуващите епидемии. С европейска субсидия на стойност 550 000 лв. Министерството на здравеопазването ще изгради и Национална система по трансфузионна хематология.

За "Стандарт" основна тема е решението на властта за създаване на "хайки" за съмнително и странно богати българи - бедняци по доходи, но с имоти за над 500 хил. лева. Това е стъпка отговор на препоръките от Брюксел, заради тях правителството предвижда и постоянна ротация на катаджиите и граничните полицаи.

В края на мандата си ГЕРБ ще отчете свършеното от министрите и премиера, обещанията на всички се записват от вицепремиера Дянков в книгата на поетите ангажименти. После точка по точка ще се проследява скалата на реализираното спрямо обещаното. Председателят на Народното събрание - г-жа Цачева - казва за изданието, че не е време за увеличаване на президентските правомощия. До изборите - без воаяжи за депутатите - е категоричното й решение.

"Оставка и назначение в земеделското министерство", съобщава "Дневник". Две промени в ръководството на аграрното министерство и Държавен фонд "Земеделие" са се случили за няколко часа там. Зам.-министърът, отговарящ за горския сектор, Георги Костов е подал оставка, а във фонда е назначен нов зам.-директор.

"Паника в правителството - ЕС реже парите за магистрали" е водещото заглавие на "Сега". ЕК е на път да попари бляновете на кабинета "Борисов" за 7 магистрали и 7 скоростни отсечки до 2020 г. Причината е промяната в политиката на Брюксел - вместо пътища и магистрали да финансира иновации, зелени технологии и енергийната ефективност. Макар тези приоритети на ЕК да са заложени в "Стратегия Европа 2020", до момента кабинетът "Борисов" не й се противопоставял по никакъв начин.

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев алармира, че на страната ни може да се наложи да убеждава Брюксел от нуждата за инвестиране в пътни проекти. "Трябва да е ясно, че следващата бюджетна рамка ще е много различна. Идва краят на щедрото финансиране на проекти от полза за Европейския съюз и отделните държави", предупреди той.

"Класа" допълва: "Азиатски компании атакуват еврофондовете у нас". През следващите години строителните компании в страната ще са изправени под натиск както от западноевропейски, така и от азиатски компании, които имат интерес да изпълняват проекти по еврофондовете в България, прогнозира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. "Труд" оповестява: "Идва краят на щедрите пари от Брюксел".

За "Дума" "9 септември е една велика дата, преломна в българската история". И ако днес се проведе допитване, огромната част от българския народ без колебание би посочил тази дата като най-значимото събитие от историята на България през ХХ век. На 9 септември 1944 г. в България се извърши не обикновен преврат, не просто смяна на едно правителство с друго, а се постави началото на дълбоки революционни политически, икономически и социални промени, пише вестникът. Никога дотогава народът ни не е бил толкова единен, уверен и устремен към постигане на ново, по-справедливо общество.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 минути

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът