1
Вс становената тракийска гробница, наречена Крън II, датирана от 4-ти век пр. Хр., беше открита днес за посетители.

Гробницата е открита в Сарафовата могила край с. Крън при съвместни проучвания на Историческия музей "Искра" в Казанлък, Националния исторически музей и траколожката експедиция на д-р Георги Китов през 1995 г.

В нея има коридор и две правоъгълни камери, чиито стени са покрити с многоцветни фризове, което според специалистите дава информация за съществуването на тракийска живописна школа в долината.  Това е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани "цветни пояси".

Гробницата е една от първите, в които древните траки са използвали тухли и хоросан при градежа.

Тя е една от 16-те тракийски гробници и храмове разположени в Долината на тракийските царе (dolinata.kazanlak-bg.info). 15 от тях са с национално значение, а Казанлъшката гробница е със световно значение и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Проектът за реставрация е бил избран измежду много подобни проекти, кандидатствали за финансиране по програмата "Посланически фонд за опазване на културното наследство".

Този фонд е основан от Държавния департамент на САЩ през 2001 г. и осигурява малки субсидии с цел опазване на световното културно наследство като израз на уважението на Съединените щати към други култури.

Отпуснатата субсидия на стойност над 33 хил. долара е покрила консервацията и реставрацията, стабилизирането на цветните пояси и публикуването на информационни материали за важността на този ценен обект на културното наследство.

Реставрацията и консервацията са извършени за една година под ръководството на директора на музей "Искра" Косьо Зарев.

Главен реставратор е Китан Китанов, който е докторант в Сорбоната в Париж.

На откриването днес бяха изпълняващият длъжността посланик на САЩ в София Джон Ордуей, зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, кметът на  Казанлък Стефан Дамянов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@